Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@20:53:14 GMT

همه بزم‌های گرامیداشت فردوسی در یک روز نمی‌گنجد

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۰۵۰۳۸

همه بزم‌های گرامیداشت فردوسی در یک روز نمی‌گنجد

به گزاش خبرنگار کتاب ایرنا، حکیم ابوالقاسم فردوسی در میان شاعران و ادبیان ایرانی جایگاه ارزشمندی دارد، کسی نیست که با اشعار شاهنامه وارد دنیای خیال نشده‌باشد. فردوسی چنان صحنه حماسه را به تصویر می‌کشد که خواندن اشعارش برای نوجوانان می‌تواند یکی از اقدامات برای ساعات فراغت باشد.

به بهانه ۲۵ اردیبهشت، روز فردوسی از میرجلال‌الدین کزازی پژوهشگر ادبیات کلاسیک و شاهنامه‌پژوه درباره توجه جامعه ایرانی به این شاعر و میزان آگاهی جوانان جامعه از این ادیب ایرانی پرسیدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: اگر جوانان ایرانی مانند پدران و مادران خود شورمند، پیگیر و با تلاش نباشند، نمی‌کوشند که برگان فرهنگ، ادب و اندیشه ایرانی را بشناسند، پدیده و پرسمانی است که از نگاهی فراخ می‌توانم گفت جهانی است و تنها ویژه ایران نیست. این یکی از پیامدها و شایسته‌های روزگار ماست. چرا چنین است؟ پاسخ بنیادین چنین می‌تواند بود: زیرا یکی از ویژگی‌های این روزگار گسترش برافزون فناوری رسانه‌ای است به ویژه رسانه دیداری و در پی آن شنیداری.

در بسیاری از کشورهای جهان، کتاب‌خوانان کم شمار شده‌اند

به گفته کزازی، گسترش رسانه‌ای انگیزه‌ای شده‌است که خواستاران آگاهی به آنچه می‌بینند یا می‌شنوند بسنده کنند، از خواندن باز مانده‌اند یا برای آن، به شایستگی، زمان ندارند، درست است که ما با دیدن و شنیدن می‌توانیم به آگاهی‌هایی دست بیابیم اما ویژگی‌ اینگونه از آگاهی آن است که در رویه می‌ماند، گذرا است و نمی‌توان در آن درنگ ورزید؛ در آن اندیشید. این مرزی است ساختاری و بنیادین که دیدار و گفتار را از نوشتار جدا می‌دارد. نوشتار هم همواره در دسترس است و هم در سرشت و ساختار به گونه‌ای است که خواننده را به درنگ و اندیشه وا می‌دارد. از این روست که در بسیاری از کشورهای جهان، کتاب‌خوانان کم شمار شده‌اند.

ویژگی‌ اینگونه از آگاهی آن است که در رویه می‌ماند، گذرا است و نمی‌توان در آن درنگ ورزید؛ در آن اندیشید. این مرزی است ساختاری و بنیادین که دیدار و گفتار را از نوشتار جدا می‌دارد

او با اشاره به اینکه آشنایی ایرانیان به ویژه جوانان ایرانی با فرهنگ گذشته ایرانی و پیشینه نیاکانی در سنجش با بسیاری از جوانان کشورهای دیگر بیشتر و ژرف‌تر است، ادامه داد: برترین و آشکارترین نمونه این پیوند را در این سالیان در بزم‌هایی می‌بینید که برای فردوسی و شاهنامه در هرکجای ایران، سامان داده می‌شود.

کزازی افزود: روز فردوسی روز هنگامه‌ای فرهنگی است. هر نهادی که سومندی فرهنگی و آموختاری دارد، می‌کوشد که بهره‌ای از شور شگرف فراگیر داشته‌باشد، از این روست که شمار این بزم‌ها آن چنان است که همه را نمی‌توان در یک روز برگزار کرد. به ناچار پاره‌ای از آن‌ها می‌افتد به روزهای پیشین و پسین.

آتن سرزمین زرم‌نامه است

کزازی با اعلام اینکه سال‌ها است درباره میزان آگاهی جوانان کشورهای مختلف درباره آگاهی آنان از شاعران و ادیبانشان تحقیق و بررسی می‌کند، ادامه داد: چند سال پیش برای سخنرانی در همایشی به آتن رفته بودم، با جوانان یونانی گفت‌وگوهایی انجام می‌گرفت، ناگفته پیدا است آتن سرزمینی کهن است، سرزمین رزم‌نامه هم هست از این رو به ایران می‌ماند. می‌خواستم بدانم که پیوند جوانان یونانی با فرهنگشان به ویژه با رزمنامه‌هایشان چگونه است، مایه شگفتی من شد زیرا بسیاری از آنان با پیشینه فرهنگی آشنایی ندارند یا آشنایی‌شان اندک بود، درباره رزم‌نامه‌ها چگونه است؟ مایه شگفتی من شد، زیرا بسیاری از آنان با پیشینه فرهنگیشان آشنایی نداشتند یا آشنایی‌شان اندک بود.

آتن سرزمینی کهن است، سرزمین رزم‌نامه هم هست از این رو به ایران می‌ماند

این شاهنامه‌پژوه ادامه داد: درباره رزم‌نامه‌هایی که به هومر سخنور باستانی یونان بازخوانده می‌شود، از آنان می‌پرسیدند و می‌دیدم که بیشترشان یکسره درمی‌مانند به پاسخ به پرسش‌های من. از سوی دیگر پروایی هم در آنان دیده نمی‌شد تا بکوشند که آشناتر شوند. با خود می‌اندیشیدم اگر کسی در بزرگترین خیابان آتن بر بلندایی بایستد و ناسزایی به یکی از قهرمانان ایلیاد و ادیسه بگوید یا به اسکند مقدونی که مردمان باختر زمین و یونانیان به او می‌نازند آیا رهگذران و جوانانی که می‌گذرند واکنشی نشان خواهند داد؟ پاسخی که به ناچار به این پرسش می‌دادم نه بود.

فیلم از نگاهی ساخته شده‌بود که به سود ایران نبود

کزازی درباره یکی از تجربیات خود توضیح داد: چند سال پیش در دانشکده زبان و ادب پارسی وابسته به دانشگاه علامه طباطبایی، دانشجویان می‌خواستند توژینه (فیلم) اسکندر را که در آن زمان نشان داده می‌شد، نمایش بدهند. تنی چند از دانشجویان نزد من آمدند. درخواستی داشتند که مایه شادمانی بسیار من شد. گفتند که می‌خواهیم این فیلم را پخش کنیم، اما بیم‌ناکیم که مبادا این فیلم در ذهن دانشجویان اثری داشته‌باشد که خوشایند ما نیست. زیرا فیلم از نگاهی ساخته شده‌بود که به سود ایران نبود، پروای دانشجویان این بود که مبادا بینندگان با تماشای فیلم، دیدگاهی ناسازگار با واقعیت درباره ایران کسب کنند.

اگر کسی در بزرگترین خیابان آتن بر بلندایی بایستد و ناسزایی به یکی از قهرمانان ایلیاد و ادیسه بگوید یا به اسکندر مقدونی که مردمان باختر زمین و یونانیان به او می‌نازند، آیا رهگذران و جوانانی که می‌گذرند واکنشی نشان خواهند داد؟ پاسخی که به ناچار به این پرسش می‌دادم نه بود

او افزود: این پروا برای من بسیار ارزشمند بود. همه می‌دانیم که آن فیلم را بیگانگان ساختند. این پروا را ندارند که تاریخ را چنان که هست نشان دهند. همیشه در همه فیلم‌های سرگرم کننده جهان باخترینه، به ویژه نماد و سردمدار آنکه، امریکا است، «رهانندگان جهان اند»؛ این جمله کاربردی گسترده یافته است و قهرمان فیلم می‌گوید که می‌خواهم بروم و جهان را برهانم.

سالاران سخن پارسی در دل جوانان ایرانی جایی ویژه دارند

کزازی در مقایسه رسانه‌های دیداری و شنیداری با رسانه نوشتاری گفت: از این روست که ما می‌بینیم که در رسانه‌های دیداری و شنیداری بیشتر و نه رسانه‌های نوشتاری، چگونه کسانی هستند که بر سر فلان چهره نامدار ایرانی با یکدیگر در حال ستیز و آویز اند. کمترین برخورد نابرازنده را با این چهره‌ها برنمی‌تابند، همین نشانه آن است که بزرگانی نامدار مانند سعدی، حافظ، فردوسی، مولانا، خیام و دیگر سالاران سخن پارسی در دل جوانان ایرانی جایی ویژه و بالا دارند.

وی ادامه داد: هرچند به دریغ باید گفت آن آشنایی شایسته را با آنان ندارند، سروده‌ها و نوشته‌هایشان، هرآنچه به آنان باز می‌گردد آنچنان که سزاوار است، در این حوزه مطالعه نکردند. اما این چهره‌ها به پایگاه‌های فرهنگی هازمانی (اجتماعی) دیگرگون شده است، می‌توانم گفت بخشی از ناخودآگاه تباری ایرانی را به خود ویژه داشته‌اند. این ترانه تنگ و دیرینه است که ایرانیان با این چهره‌ها داشته‌اند.

برچسب‌ها آتن دانشگاه علامه طباطبایی یونان مولانا سعدی شاهنامه حافظ ابوالقاسم فردوسی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آتن دانشگاه علامه طباطبایی یونان آتن دانشگاه علامه طباطبایی یونان مولانا سعدی شاهنامه حافظ ابوالقاسم فردوسی جوانان ایرانی رزم نامه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۰۵۰۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شکل‌گیری بیداری انسانی در سراسر دنیا به برکت خون‌های ریخته شده در غزه

رئیس قوه قضائیه گفت: امروز به برکت خون‌های ریخته شده در غزه، علاوه بر ایجاد و گسترش نفرت جهانی از رژیم صهیونیستی، یک بیداری انسانی در سراسر دنیا و یک خیزش دانشجویی در کشورهای مختلف به ویژه آمریکا و اروپا شکل گرفته است.

‌به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، حجت‌الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای در نشست شورای عالی قوه قضائیه اظهار کرد: پیشاپیش شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) را تسلیت می‌گویم، همانطور که مستحضر هستید در زمان امام صادق (ع) فرصتی برای نشر، ترویج و گسترش معارف بلند اسلامی فراهم آمد و شاگردان مبرزی از مکتب ایشان آموختند و به تبلیغ اسلام واقعی پرداختند، همچنین روز معلم و شهادت استاد شهید مرتضی مطهری را گرامی می‌داریم؛ استاد مطهری از شاگردان مکتب امام صادق (ع) و متخلق به اخلاق اسلامی بودند.

وی افزود: امر قضا، امر خطیری است؛ یک قاضی برای آنکه به حق و عدالت قضاوت کند باید دقت‌نظر بالایی داشته باشد و از حلم و بردباری زیادی برای بررسی تمام ابعاد و جوانب پرونده برخوردار باشد؛ همچنین یک قاضی باید به صورت مرتب دانش و اطلاعات خود را به‌روز کند تا در قبال پرونده‌هایی که دربرگیرنده امور مستحدثه و جدید هستند، به قوه علم و تشخیص نائل شود؛ تا حدودی شعب و مجتمع‌های قضائی ما، تخصصی شده‌اند و این مهم، هر چه بیشتر نیز محقق می‌شود، قاضی ما باید پیوسته در باب موضوعات و مقولات کیفری و حقوقی در اموری که پرونده‌ها به او ارجاع می‌شوند، اعم از بانکی، بورسی، دریایی، محیط زیست و بین‌الملل مطالعه داشته باشد و دانش خود را به‌روز کند؛ در این زمینه بخش آموزشی قوه قضائیه نیز باید آموزش‌های روزآمد را به قضات ما ارائه دهد.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: یک قاضی علاوه بر اینکه به صورت مستمر دانش خود را ارتقا می‌دهد، باید اهل مشورت نیز باشد و در فهم مسئله، تشخیص مصداق و تطبیق موضوع، با صاحبنظران مشورت کند، همچنین قاضی ما باید به ملاحظات ناظر بر تناسب جرم و مجازات نیز اهتمام داشته باشد و مجازات بازدارنده و متناسب اعمال کند و توجه داشته باشد که این مجازات تجویزشده، موجب وهن نیز نشود.

حجت‌الاسلام اژه‌ای بیان داشت: گاهی اقدامات و آرای قضات علاوه بر جنبه‌های حقوقی و قضائی، جنبه‌های اجتماعی نیز پیدا می‌کنند، جریانات مختلف سیاسی و اجتماعی از این اقدامات و آرای ما، هر کدام بهره‌برداری‌های خود را می‌کنند؛ لذا خطاب به مراجع قضائی به ویژه دیوان عالی، دیوان عدالت اداری، رؤسای دادگستری‌ها و دادستان‌ها در سراسر کشور تاکید می‌کنم که نسبت به آن دسته از آرا و تصمیماتی که جنبه‌هایی غیر از ابعاد حقوقی و قضائی پیدا می‌کنند (حتی در ابعاد حقوقی و قضائی، آثار بیرونی و بین‌المللی بر آن‌ها مترتب می‌شود) نهایت دقت و توجه را داشته باشند و تصمیمات و آرای خود را منضم به پیوست رسانه‌ای کنند و پیش از صدور آنها، هماهنگی‌های لازم را با مرکز رسانه قوه قضائیه به عمل آورند، باید توجه کنید که ممکن است پس از صدور یک قرار یا حکم یا ابلاغ، نتوان پیوست رسانه‌ای مناسبی در قبال آن‌ها تدوین کرد؛ بنابراین در قبال مسائل و موضوعات قابل پیش‌بینی، قبل از اقدام، با هماهنگی مرکز رسانه، برای جلوگیری از وقوع آسیب و تبعات، پیوست رسانه‌ای مناسب را تدوین کنید.

وی اظهار داشت: تاکید ما بر تدوین پیوست رسانه‌ای در قبال آرا و تصمیمات قضائی که ذوابعاد هستند بیانگر اهتمام ما به مقوله‌ی افکار عمومی است؛ بنابراین ما به مقوله افکار عمومی توجه ویژه داریم و از آن غافل نمی‌شویم؛ در عین حال، تاکید داریم که قضات ما نباید قضاوت خود را بر اساس فضاسازی‌ها و جوسازی‌هایی که در فضای مجازی و غیرمجازی شکل می‌گیرد، به پیش ببرند، این فضاسازی‌ها ممکن است همیشه وجود داشته باشند و حتی تشدید نیز شوند؛ مهم آن است که معیار ما (پس از توجه به رضایت خداوند و سوگندی که یاد کرده‌ایم) قانون است، کار باید قانونمند و متقن باشد، حالا ممکن است فضاسازی هم در قبال آن صورت گیرد، بنابراین ما در قوه قضائیه نسبت به افکار عمومی به هیچ‌وجه بی‌توجه نیستیم، اما تابع فضاسازی‌ها، تصمیم قضائی نمی‌گیریم.

رئیس عدلیه با اشاره به استمرار جنایات سبعانه رژیم غاصب صهیونیستی در غزه بیان داشت: صهیونیست‌ها طی هفت ماه اخیر به‌رغم ارتکاب انواع و اقسام جنایات و نسل‌کشی در غزه و به شهادت رساندن بیش از ۳۴ هزار انسان بیگناه که بیشتر آنان زنان و کودکان هستند، به هیچ‌یک از اهداف نامشروع خود دست نیافته‌اند و امروز به برکت خون‌های ریخته شده در غزه، علاوه بر ایجاد و گسترش نفرت جهانی از رژیم صهیونیستی، یک بیداری انسانی نیز در سراسر دنیا و یک خیزش دانشجویی در کشورهای مختلف به ویژه آمریکا و اروپا شکل گرفته است، نکته قابل تأمل اینکه خیزش دانشجویی شکل‌گرفته در آمریکا با خشونتی تمام عیار از ناحیه پلیس و دولت آمریکا مواجه شده است، به گونه‌ای که اگر تنها یک مورد از اقدامات خشونت‌آمیزی که نیروهای آمریکایی در قبال دانشجویان ضدصهیونیستی به کار گرفتند در ایران یا کشورهای مشابه صورت می‌گرفت، آمریکایی‌ها معرکه به پا می‌کردند و فریاد نقض حقوق بشر سر می‌دادند.

حجت‌الاسلام اژه‌ای افزود: به موازات گسترش نفرت جهانی از رژیم صهیونیستی، در داخل این رژیم نیز شکاف‌ها و گسست‌ها بیشتر شده است و استعفاهای سلسله‌وار سران نظامی این رژیم غاصب، بیانگر همین امر است.

وی روز معلم را گرامیداشت و با تشریح اهمیت مقام معلم گفت: در همه زمان‌ها، مسئله تعلیم و تربیت و نقش معلم، مقوله‌ای حائز اهمیت است و در عصر حاضر به سبب اشتغالات بیشتری که والدین دارند، اهمیت نقش معلم و تأثیری که او می‌تواند بر دانش‌آموزان داشته باشد، مضاعف است.

رئیس دستگاه قضا با گرامیداشت روز کارگر اضافه کرد: کارگران از ستون‌های تولید و ارائه خدمات در جامعه هستند و اگر آن‌ها نباشند، زندگی فلج می‌شود، دو قشر مؤثر و زحمتکش کارگران و معلمان، با مشکلاتی مواجه هستند و ضرورت دارد نسبت به رفع مشکلات این دو قشر به ویژه مشکل مسکن آن‌ها اهتمام ویژه شود.

کد خبر 749099

دیگر خبرها

  • شکل‌گیری بیداری انسانی در سراسر دنیا به برکت خون‌های ریخته شده در غزه
  • واکاوی ابعاد جهش تولید با مشارکت مردم در «نقش ما» منتشر شد
  • قاضی باید اهل مشورت باشد/ دستور ویژه به مراجع قضایی
  • توجه ویژه جشنواره «رضوان» به جوانان صاحب ایده/ توسل به فرهنگ رضوی
  • اختتامیه جشنواره جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت + تصویر
  • مهندسی معکوس قطعات پتروشیمی پارس جنوبی به همت دانش بنیان‌ها
  • اوقاف با افتخار خود را پیشرو در مسیر انقلاب می‌داند/ تولیدات جوانان ایرانی می‌تواند سود فراوانی برای صنعت و کشاورزی داشته باشد
  • وزیر ورزش و جوانان مهمان ویژه فینال فوتسال جام ملت‌های آسیا
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم(ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه ای انجام می شود
  • بیداری دانشجویی؛ رسوایی آمریکایی