Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@16:53:51 GMT

توقف خط ریلی مشهد - چابهار در ایستگاه گناباد

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۱۰۱۸۸

توقف خط ریلی مشهد - چابهار در ایستگاه گناباد

به گزارش ایرنا، ساخت خط آهن چابهار - مشهد به عنوان طولانی ترین خط آهن ایران، جزو مصوبات سفر اعضای هیات دولت های نهم و دهم بود که در ۱۵ آذرماه سال ۱۳۸۹ در جریان سفر رییس جمهور وقت به چابهار، در آیینی عملیات ساخت قطعه چابهار به زاهدان آغاز شد و بعد از آن اتصال آن تا مشهد در دستور کار قرار گرفت.

خط ریلی چابهار- مشهد در مجموع به طول حدود یک هزار و ۶۰۰ کیلومتر با عبور از شهرهای ایرانشهر، خاش، زاهدان، زابل (میلک)، نهبندان، بیرجند، قاین و گناباد از طریق ایستگاه کالشور در حوزه شهرستان گناباد به راه آهن بافق - مشهد متصل می شود و با توجه به بهره برداری از خط ریلی خواف به هرات افغانستان در ۲ سال گذشته، تکمیل این خط ریلی از ضرورتهای مهم رونق اقتصادی منطقه و تکمیل دالان شرق کشور به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به معافیت بندر چابهار از تحریم های اقتصادی و همچنین افزایش ظرفیت بارگیری، با تکمیل این خط آهن فرآیند بارگیری کالا از بندر چابهار و ارسال آن به آسیای میانه و اروپا، تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد منطقه می گذارد.

اتصال ریلی خواف به هرات در کنار ساخت راه‌آهن چابهار - زاهدان - مشهد در مسیر دالان جنوب به شمال از طرحهای کلیدی در شرق ایران و نویدبخش توسعه و رونق اقتصادی منطقه است و مکمل توسعه دالان شرق کشور و افزایش تعامل با کشورهای منطقه است.

اتصال به آبهای آزاد و تجارت از طریق منطقه آزاد چابهار از آرزوهای دیرینه افغانستان است که با تکمیل خط ریلی مشهد به زاهدان و چابهار، مسیر حمل و نقل ریلی شرق توسعه و رونق می یابد و مبادلات منطقه ای بین کشورمان با کشور افغانستان و آسیای میانه متحول می شود.

از مجموع یک هزار و ۵۳۸ کیلومتر خط ریلی مشهد - زاهدان به چابهار، ۶۲۸ کیلومتر بین چابهار به زاهدان و ۹۱۰ کیلومتر در قالب سه قطعه در حد فاصل یونسی بجستان - گناباد - زاهدان قرار دارد.

در این میان خط ریلی یونسی بجستان - گناباد به عنوان قطعه نخست خط ریلی مشهد - زاهدان در سال ۱۳۹۶ با اعتبار نخستین ۵۷۰ میلیارد ریال آغاز شد و در مراحل بعدی اعتبار تخصیصی به آن به بالغ بر یک هزار میلیارد ریال افزایش یافت که این خط ریلی در مجموع دارای ۳۸ ایستگاه است که ۲ ایستگاه آن در طول قطعه نخست در یونسی و گناباد قرار دارد.

در مجموع سه قطعه خط ریلی یونسی بجستان - زاهدان، یک قطعه از یونسی تا گناباد و ۲ قطعه از گناباد تا زاهدان در حال احداث است.

توقف قطعه نخست خط ریلی مشهد - چابهار به دلیل کمبود اعتبار 

اجرای خط ریلی یونسی - گناباد به طول ۵۶ کیلومتر از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و با گذشت حدود پنج سال، از سه ماه قبل به دلیل کمبود منابع اعتباری متوقف شد که پیگیریهای مستمر مسوولان مربوط برای تکمیل اعتبار این خط ریلی هنوز به نتیجه ای نرسیده است.

مدیر طرح احداث خط ریلی یونسی به گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: این طرح تا سال قبل با پیشرفت خوبی در حال اجرا بود، به طوری که در مقایسه با قطعات سایر خطوط ریلی در استانهای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان از پیشرفت مطلوب تری برخوردار است و تاکنون ۸۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد ولی از ابتدای امسال هیچگونه اعتباری به آن اختصاص نیافته و کمبود اعتبار و نقدینگی، موجب اجرای توقف این طرح ریلی در جنوب استان خراسان رضوی شده است.

ابوذر خواجه رضا گفت: این خط ریلی از ایستگاه راه آهن یونسی بجستان آغاز و تا ایستگاه شهر بیدخت گناباد ادامه می یابد و تاکنون عملیات زیرسازی و یک لایه روسازی آن در ۳۵ کیلومتر نخست قطعه به طور کامل انجام شده است.

وی اظهار داشت: جانمایی و مطالعات احداث پایانه و ایستگاه مسافری خط ریلی فوق انجام شده و پیگیریهایی در خصوص تعیین پیمانکار و اجرای آن نیز در حال انجام است تا همزمان با اجرای مرحله دوم (احداث خط) عملیات احداث پایانه نیز شروع شود.

در این مسیر یک ایستگاه سوزن‌بانی در کیلومتر ۲۴ و یک ایستگاه مسافری در کیلومتر ۴۸ بین تقاطع روشناوند و قوژد گناباد (حدفاصل جاده گناباد - قوژد - روشناوند) تعریف و تصویب شده که ۳۵ کیلومتر آن تکمیل شده و عملیات خاکی ۱۳ کیلومتر باقیمانده در صورت تامین اعتبار لازم ظرف ۱۸ ماه آینده اجرا می شود.

خواجه رضا گفت: مهمترین مشکل در اجرا و تکمیل خط ریلی یونسی به گناباد علاوه بر کمبود اعتبار، ساخت پل تقاطع خط آهن با مسیر جاده ای گناباد - مشهد است که اجرای آن به طول ۲۴۰ متر نیازمند اعتبار زیادی است و تاکنون طرحی برای عملیات روسازی، ریل‌گذاری و ساخت ایستگاه مسافری آن تعریف نشده است.  

وی  اضافه کرد: ساخت ایستگاه مسافری این خط ریلی هنوز آغاز نشده و مناقصه ای نیز برای آن انجام نشده است.

خواجه رضا گفت: از مجموع ۱۹۸ دهانه پل کوچک و متوسط موردنیاز برای اجرای قطعه نخست خط ریلی یونسی به گناباد، ۱۸۳ دهانه تکمیل شده است و از ۱۰۳ هزار مترمکعب کل حجم ترانشه برداری طرح فوق تاکنون ۱۰۱ هزار مترمکعب و از ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار حجم خاکریزی، یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب آن انجام شده است.

وی ادامه داد: همچنین تاکنون ۳۶ هزار مترمکعب از مجموع ۴۸ هزار مترمکعب بتن ریزی این خط ریلی اجرا شده است.

وی تصریح کرد: تکمیل خط ریلی مشهد -زاهدان - چابهار و اتصال این منطقه به آبهای آزاد، موجب تحول در رونق اقتصادی و توسعه منطقه می شود که شهرستان گناباد نیز با پیوستن بدان می تواند به نقش خود به عنوان یک شاهراه ارتباطی استان های جنوبی و شرقی کشور، ایفای نقش کند. 

تکمیل خط ریلی یونسی - گناباد نیازمند ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار 

پیمانکار خط ریلی گناباد و بجستان هم کمبود منابع اعتباری را از عوامل توقف این طرح ذکر کرد و گفت آغاز به کار دوباره و تکمیل این طرح مهم اقتصادی و عمرانی در منطقه شرق کشور و جنوب خراسان رضوی نیازمند ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار است و در صورت تامین اعتبار لازم تا ۱۸ ماه آینده به بهره برداری می رسد.

جواد سلیمانی گفت: انتظار می رفت طرح احداث خط ریلی یونسی - گناباد، که از طرحهای بسیار مهم در سطح منطقه و استان خراسان رضوی است و قطعه نخست خط ریلی مشهد - زاهدان و تنها قطعه آن در این استان است، در طرحهای سفر استانی اخیر رییس جمهور به خراسان رضوی مورد توجه قرار گیرد که چنین نشد.

وی اظهار داشت: ۲۰۰ نفر در اجرای طرح ریلی فوق مشغول به کار بودند که با توقف آن بخش زیادی از آنها بیکار شدند و تعدادی هم تا زمان تامین دوباره اعتبار در سایر طرحهای عمرانی مشغول به کار شده اند.

محمد صفایی دلویی، نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به تعطیلی طرح مهم خط ریلی یونسی - گناباد به دلیل کمبود اعتبار از ابتدای امسال، گفت: پیگیری و مذاکرات متعددی با وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت توسعه زیرساختهای حمل و نقل کشور برای جذب اعتبار این طرح انجام شده ولی تاکنون نتیجه ای دربرنداشته است.

توسعه خط ریلی شرق کشور و صرفه اقتصادی سرمایه گذاری 

شهرستان گناباد از ظرفیتهای خاصی در بخشهای اقتصادی اعم از صنعت و معدن، گردشگری و کشاورزی و صنایع وابسته برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی برخوردار است، استعدادهای بسیار در زمینه محصولات کشاورزی از جمله پسته و زعفران، وجود ۲۰ ماده معدنی به ویژه کائولن، سنگهای ساختمانی، مس، آهن، سرب، قلع و روی، ۱۷۲ واحد صنعتی فعال در بخشهای صنایع کانی فلزی و غیرفلزی، غذایی، شیمیایی و سلولزی و از ظرفیتهای مهم سرمایه گذاری در گناباد محسوب می شود.

از مجموع ۱۷۸ هزار تن تولید سالانه محصولات کشاورزی در گناباد ۹۰ هزار و ۵۰۰ تن در این شهرستان فرآوری و مصرف می شود و بقیه به دلیل نبود توان بسته بندی و سرمایه گذاری ناکافی در این بخش به صورت خام به دیگر نقاط کشور و حتی خارج صادر و ماحصل تلاش کشاورزان گنابادی به نام سایر مناطق در بازار مصرف عرضه می شود.

یکی از بسترهای مهم رونق اقتصادی و افزایش سرمایه گذاری در مناطقی مانند گناباد که دارای فاصله زیادی تا مرکز استان خراسان رضوی و بازارهای مصرف هستند، توسعه حمل و نقل و از جمله زیرساخت های ریلی است.

یک فعال اقتصادی در حوزه صنعت و معدن گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به افزایش هزینه حمل و نقل غیر ریلی در کشور و دور بودن این شهرستان تا مرکز استان خراسان رضوی و  بازارهای هدف، مواد اولیه گران تر به دست تولید کنندگان می رسد و این صرفه اقتصادی تولید در این شهرستان را کاهش داده است.

محمدعلی امینی گفت: بهترین شیوه حمل و نقل و مزیت برای افزایش صرفه اقتصادی سرمایه گذاری و تولید در این منطقه، حمل و نقل ریلی است و همانطور که فرودگاه برای توسعه شهرستان امری ضروری و برای حضور مسافران، گردشگران و سرمایه گذاران مهم است خط ریلی هم برای حضور سرمایه گذاران و امنیت بیشتر، دارای اهمیت است و باعث حضور سرمایه‌گذاران در این منطقه شده و بستر توسعه منطقه را هموار می کند.

رییس اداره صنعت و معدن و تجارت گناباد گفت: امروزه گسترش و توسعه حمل‌ونقل ریلی در بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی، گردشگری، فرهنگی و غیره اثرات مستقیم و غیر مستقیمی در پیشرفت و توسعه همه جانبه دارد.

هادی ایزدی افزود: فاصله زیاد شهرستان گناباد با مرکز استان و مراکز تهیه و تولید مواد اولیه، هزینه های حمل و نقل را افزایش داده است که این خود در افزایش هزینه تولید در بخش صنعت و معدن نقش زیادی دارد و رقابت پذیری تولید را در این منطقه نسبت به سایر نقاط کشور و استان خراسان رضوی کاهش داده است.

وی تصریح کرد: احداث و راه اندازی خط راه آهن ضمن کاهش هزینه های تولید و افزایش قدرت رقابت پذیری برای محصولات تولیدی صنعتی و معدنی گناباد، انگیزه سرمایه گذاران را برای فعالیت در این منطقه به خصوص در بخش معادن تقویت می کند.

توسعه حمل و نقل ریلی شرق کشور ضرورت افزایش تعاملات منطقه ای و بین المللی

با توجه به عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای در ماههای ابتدایی آغاز به کار دولت سیزدهم، اتصال کشورهای آسیای مرکزی به بندر چابهار به عنوان مهم‌ترین محور توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در قاره آسیا، موجب می شود از این ظرفیت در توسعه تبادلات استفاده مناسبی شود.

حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو دائم در سازمان همکاریهای شانگهای، یک ظرفیت عظیم اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است و از مولفه های مهم تحقق این امر اتصال خط ریلی مشهد- زاهدان به چابهار است.

کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای حدود ۴۲ درصد جمعیت جهان را در خود جای داده‌اند و بدون تردید حضور و فعالیت ما در این مجموعه، یک ظرفیت و قدرت عظیم را برای کشور به دنبال خواهد داشت.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایرنا گفت: با عنایت به عضویت کشورمان در سازمان شانگهای باید توسعه زیرساختهای حمل و نقل ریلی شرق کشور در اولویت اقدامات دولت سیزدهم قرار گیرد.

صفایی دلویی با اشاره به اهمیت راه‌آهن شرق کشور در توسعه ارتباطات بین‌المللی ایران به ویژه با شرق آسیا گفت: سازمان همکاریهای شانگهای ۴۲ درصد جمعیت و ۲۵ درصد از حجم تولید ناخالص جهان، به ارزش ۲۲ هزار میلیارد دلار، را به خود اختصاص داده است در حالی که بیشتر کشورهای عضو آن نظیر ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، تاجیکستان، پاکستان و افغانستان واردکننده سوخت و فرآورده‌های نفتی هستند. 

نماینده شهرستان های گناباد و بجستان در مجلس گفت: ایران تولید کننده و صادرکننده نفت است بنابراین توسعه زیرساختهای ریلی برای انتقال فرآورده‌های سوختی به کشورهای هدف، تاثیر بسزایی در پیشبرد اهداف عضویت کشورمان در سازمان شانگهای دارد بطوری که باعث بهره‌وری حداکثری ایران از ظرفیتهای عضویت در آن سازمان می‌شود. 

صفایی، ساخت و تکمیل مسیر راه‌آهن یونسی - بجستان - گناباد را به عنوان یک قطعه مهم از خط ریلی شرق کشور و همچنین مقطع نخست راه‌آهن مشهد - زاهدان - چابهار یک ظرفیت اقتصادی بی‌بدیل توصیف و بیان کرد: این مسیر حمل و نقل ریلی، زمینه دسترسی کشورهای آسیای مرکزی را به آبهای آزاد هموار می‌کند تا منابع و کالاهای آن بخش از قاره بزرگ آسیا از طریق راه‌آهن شرق ایران به دیگر نقاط جهان صادر شود.

وی متوسط هزینه هر یک کیلومتر ریل‌گذاری در مسیر راه‌آهن را ۲۰۰ میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: بر این اساس تکمیل خط ریلی در دست ساخت یونسی - گناباد و متعلقات آن نیازمند تخصیص ۱۲ هزار میلیارد ریال اعتبار است.

مرکز شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.

برچسب‌ها حمل و نقل ریلی مشهد طرح های عمرانی چابهار سازمان همکاری شانگهای گناباد شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران بجستان زاهدان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: حمل و نقل ریلی مشهد طرح های عمرانی حمل و نقل ریلی مشهد طرح های عمرانی چابهار سازمان همکاری شانگهای گناباد شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران بجستان زاهدان استان خراسان رضوی ایستگاه مسافری شهرستان گناباد حمل و نقل ریلی سرمایه گذاران خبرنگار ایرنا تکمیل خط ریلی خط ریلی یونسی ریلی شرق کشور سرمایه گذاری هزار مترمکعب رونق اقتصادی کمبود اعتبار میلیارد ریال یونسی بجستان خط ریلی مشهد خط ریلی صنعت و معدن شرق کشور انجام شده راه آهن خط آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۱۰۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطار پیشرفت در ایستگاه همدان

پروژه راه آهن همدان-سنندج که تا پیش از دولت سیزدهم نزدیک به ۶۰ درصد پیشرفت داشت آبان ماه سال ۱۴۰۲ همزمان با سفر رئیس جمهور و هیات دولت به استان کردستان به بهره برداری رسید تا بخش بزرگی از پازل خط ریلی غرب کشور تکمیل شود.

تکمیل و بهره برداری از خطوط ریلی در غرب کشور علاوه بر مزیت‌های نسبی در ابعاد مختلف و در عرصه داخلی، اهمیت فراوانی نیز در صحنه بین المللی دارد؛ به گفته کارشناسان تکمیل خطوط ریلی غرب کشور می‌تواند راه آهن آسیای میانه را به کرانه‌های مدیترانه متصل کند و خود یک کریدور مطمئن و توسعه مدارانه به دیگر نقاط دنیا هم محسوب شود.

همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین، با تمدن شهرنشینی سه هزار ساله، از دیرباز تاکنون به عنوان پل ارتباطی منطقه غرب کشور شناخته می‌شود و به گواه تاریخ، از چند هزار سال پیش، این شهر در مسیر جاده تاریخی ابریشم قرار گرفت؛ جاده‌ای که یکی از شاهراه‌های مهم بازرگانی در قاره آسیا و حتی دنیا بود و با گذر از دیار هگمتانه، تمدن ملل مختلف را به این خطه از ایران زمین، پیوند می‌زد.

هم اینک به واسطه این خط آهن، استان‌های غربی کشور که سالیان سال در انتظار شنیدن سوت قطار بودند ارتباط ریلی شان با پایتخت برقرار شده است به گونه‌ای که استان کرمانشاه به واسطه راه آهن جنوب همدان و استان کردستان نیز به واسطه راه آهن مرکزی همدان به شبکه ریلی کشور متصل شده اند.

حالا در کنار زمزمه‌های برقراری مجدد پرواز‌های فرودگاه همدان، خط آهن می‌تواند نقش اساسی در تکمیل پازل ارتباطی پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین ایفا کند.

علاوه بر جابجایی مسافران، انتقال و حمل و نقل بار نیز یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های احداث این خطوط ریلی محسوب و موجب کاهش قابل توجه هزینه‌های جابجایی کالا می‌شود که این موضوع می‌تواند منجر به تقویت و توسعه بخش تولید و صنعت در همدان شود.

راه آهن غرب کشور کریدور شرق به غرب آسیا

طرح راه‌آهن غرب کشور به طول ۶۰۵ کیلومتر به صورت یک خطه در حال اجرا است که محور‌های سمنگان به اراک به طول ۲۶۷ کیلومتر، کرمانشاه به خسروی به طول ۲۶۳ کیلومتر و همدان به ملایر به طول ۷۵ کیلومتر را شامل می‌شود؛ در حالی‌که به تازگی خطوط راه آهن غرب کشور تا کرمانشاه رسیده و تعداد ۱۳ ایستگاه در این مسیر پیش بینی شده است.

در این میان خطوط ریلی از ایستگاه ملایر - فیروزان - کرمانشاه به طول ۱۷۷ کیلومتر در مدار بهره برداری قرار دارد و همچنین با ساخت راه آهن ملایر-همدان، مناطق غرب کشور به شرق و جنوب متصل خواهد شد و بدون شک امکان ارتباط ریلی غرب کشور را با تهران و شبکه راه آهن سراسری فراهم خواهد کرد.

اتصال مناطق غربی کشور به شبکه سراسری راه‌آهن، ایجاد بخشی از کریدور (راهرو) ریلی شرق به غرب آسیا از کشور‌های آسیای میانه تا دریای مدیترانه، بهره مندی زائران عتبات عالیات از حمل و نقل ایمن ریلی، افزایش سهم قطار در ترانزیت کالا و مسافر داخلی و بین المللی و در نتیجه کاهش سوانح رانندگی و مصرف سوخت، توسعه اقتصادی مناطق غربی کشور و بهره مندی صنایع کشاورزی، دامپروری و صنعتی از حمل و نقل ریلی، از جمله اهداف و مزیت‌های بهره‌برداری از این طرح بزرگ ملی ریلی است.

راه‌آهن همدان - سنندج؛ تکمیل پازل توسعه

مزیت‌های راه آهن بر هیچ‌کس پنهان نیست و شکل‌گیری آن در دیار هگمتانه و در مسیر راه تاریخی ابریشم یادگار زیبایی را از دولت مردمی برای آیندگان مانا می‌گذارد.

پروژه راه آهن همدان - سنندج نیز جزو پروژه‌های مصوب "مهر ماندگار" در سال ۱۳۸۳ بود که فاز نخست آن از تهران به همدان در سال ۱۳۹۶ به بهره برداری رسید و ریل گذاری فاز دوم که شامل مسیر همدان - سنندج است با دولت مردمی سیزدهم مهر سال گذشته به پایان رسید و مورد بهره برداری قرار گرفت.

طول خط آهن تهران - همدان - سنندج حدود ۴۲۰ کیلومتر است که مسیر تهران تا همدان به طول ۲۷۰ کیلومتر بوده و به بهره‌برداری رسیده است، مسیر فاز دوم این خط ریلی از همدان به سنندج نیز ۱۵۱ کیلومتر طول دارد در سه قطعه تعریف شده که حدود ۶۴ کیلومتر آن در استان همدان و باقی‌مانده آن در استان کردستان واقع شده که آبان پارسال در مدار بهره برداری قرار گرفت.

پروژه راه آهن همدان-سنندج دارای هفت ایستگاه بهار، آق بلاغ، دوسر، قروه، آونگان، دهگلان و سنندج است.

طول قطعه یک این پروژه ۶۴.۵ کیلومتر، قطعه دوم ۵۶ کیلومتر و قطعه سوم ۲۹.۵ کیلومتر است. این خط راه آهن یک خطه، دارای ۶ متر مسیر عرضی بوده و طول پل‌های موجود در آن ۲ هزار و ۵۲۴ متر است.

ظرفیت انتقال مسافر این مسیر در سال ۳۰۰ هزار نفر و باری ۵۰۰ هزار تُن است که بر اساس برنامه مقرر شده این رقم در بخش مسافری در سال ۱۴۲۰ به ۶۰۰ هزار نفر و ظرفیت انتقال بار نیز به یک میلیون تن افزایش یابد.

برای اجرای طرح راه آهن همدان - سنندج تا سال ۱۳۹۷ فقط ۵۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده بود، اما دولت سیزدهم ۱۴ هزار میلیارد ریال به این پروژه اختصاص داد که تلاش مدیران اجرایی دولت مردمی را در به سرانجام رساندن این پروژه نشان می‌دهد.

بی شک بهره برداری از این پروژه که آرزوی دیرینه مردم استان‌های غرب کشور را محقق کرد می‌تواند توسعه جهشی در بخش‌های مختلف را برای استان همدان به همراه داشته باشد.

راه آهن جنوب همدان راه ارتباطی کشور‌های همسایه غربی

در جنوب استان و در شهرستان ملایر نیز استان همدان یک خط آهن جداگانه دارد که یک سوی آن به اراک، قم و تهران ختم می‌شود و از سوی دیگر به نهاوند، کرمانشاه و مرز ایران و عراق خاتمه می‌یابد.

حالا بیش از چهار سال است که عملیات ساخت راه‌آهن همدان - ملایر نیز کلید خورده است؛ طرحی که ۲ خط ریلی غرب کشور را به هم متصل می‌کند، همدان که پیش از این در جنوب استان و در منطقه ملایر دارای راه آهن بود، برای رونق خط آهن جنوبی خود به این طرح نیاز داشت.

طرح راه آهن همدان - ملایر به طول ۷۵ کیلومتر با هدف گسترش شبکه ریلی در غرب کشور و آسان سازی ارتباطات و ترانزیت کالا به ویژه زائران عتبات عالیات در حال ساخت است.

کاهش ترافیک جاده‌ای به عنوان بخشی از طرح کلی راه‌آهن غرب کشور محسوب می‌شود که علاوه بر اهداف یاد شده کاهش مسیر ریلی تهران به مرز خسروی را نیز در پی دارد.

این خط ریلی در ۲ قطعه ساخته می‌شود که قطعه نخست آن به طول ۴۱.۵ کیلومتر از ایستگاه راه آهن همدان آغاز و پس از عبور از ایستگاه‌های گل کهریز، طاسبندی و کهریز به ایستگاه ملایر منتهی می‌شود.

این خط آهن که در ۲ قطعه در دست اجراست در قطعه اول به طول ۴۲ کیلومتر در محدوده‌هایی که آزادسازی انجام شده، با ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال احداث است و قطعه دوم به طول ۳۳ کیلومتر نیز بیش از ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

راه آهن همدان - ملایر به دلیل کاهش مسیر حدفاصل تهران تا ملایر، نسبت به مسیر فعلی تهران - قم - اراک - ملایر جاگزینی مناسب برای ترانزیت کالا و مسافر بین تهران و ملایر ارزیابی می‌شود.

اعتبارات اولیه اجرای این طرح ۶۸۹ میلیارد ریال و شرکت سکاف پیمانکار اجرای طرح و مشاور آن مهندسان مشاور راه آهن راه اعلام شده است.

این مسیر در ادامه با عبور از شهر‌های کنگاور، صحنه، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، گیلان غرب و قصرشیرین در نهایت به مرز خسروی (مرز ایران و عراق) متصل می‌شود.

ادامه خط یاد شده از طریق خانقین، بغداد، موصل، قامشلی، دیرالزور، رقه و حلب به بندر لاذقیه در دریای مدیترانه ختم می‌شود.

با بهره برداری از این طرح خطوط ریلی غرب کشور، تهران را از ۲ مسیر همدان به مرز خسروی و در نهایت بندر لاذقیه در ساحل دریای مدیترانه متصل می‌کند.

همچنین به عنوان یکی از اولویت‌های مهم و کلیدی دولت سیزدهم، قرار است پنج مرکز استان به خط راه آهن سراسری متصل شوند که می‌توان گفت با اجرای این طرح راهبردی، توسعه این استان‌ها بر مدار ریلی قرار می‌گیرد.

خط ریلی ملایر به کرمانشاه که بخشی از شبکه ریلی غرب کشور به شمار می‌رود، دارای هشت ایستگاه در شهر‌های ملایر، کهریز، شادمانه، فیروزان، زاگرس، گاماسیاب، بیستون و ایستگاه باری و مسافری کرمانشاه است و قرار است روزانه یک رام قطار با ظرفیت ۲۰۰ مسافر به صورت رفت و برگشت از طریق ایستگاه ملایر - مشهد جابه جا شوند.

اختصاص سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به راه‌آهن همدان- ملایر

دولت سیزدهم اعتبارات تکمیل پروژه راه آهن همدان-ملایر را افزایش داده است و سال گذشته سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار به آن پروژه تخصیص داد.

راه‌آهن همدان - ملایر یکی از پروژه‌هایی است که استاندار همدان تاکید جدی بر اجرای آن دارد و با پیگیری‌های وی، اعتبار مورد نیاز برای این پروژه در نظر گرفته شد.

در حال حاضر این پروژه تا گردنه زاغه در محور ملایر به همدان اجرا شده و تکمیل آن موجب اتصال ۲ شبکه راه‌آهن در شمال به جنوب کشور به استان همدان می‌شود.

گسترش شبکه ریلی کشور، کمک به توسعه و پیشرفت مناطق غرب کشور، تکمیل کریدور ریلی شرق به غرب کشور و گسترش مبادلات تجاری با کشور‌های همسایه غربی ایران نیز از دیگر مزایای این طرح مهم در منطقه غرب کشور به حساب می‌آید.

باشگاه خبرنگاران جوان همدان همدان

دیگر خبرها

  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • اقدامات منطقه هفت حوض برای توسعه گردشگری مشهد در ۱۴۰۳
  • ایستگاه راه‌ آهن همدان کجاست؟
  • جزئیات اقدامات منطقه هفت حوض برای توسعه گردشگری مشهد در ۱۴۰۳
  • ماجرای توقف قطار ترانزیتی افغانستان در ایران چیست؟
  • قطار پیشرفت در ایستگاه همدان
  • توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان
  • روستای «استاد» رکورددار بارندگی در شهرستان گناباد
  • دلیل توقف قطار افغانستان _ترکیه / تکذیبیه مسئولین راه آهن از سر بی اطلاعی بود+فیلم
  • افزایش اعتبار هنرستانهای خراسان شمالی /هنرستان ها باعث رشد اقتصادی منطقه می شود