Web Analytics Made Easy - Statcounter

با وجود اینکه آمارها از رشد فروش ریالی در بخش کودک و نوجوان خبر می‌دهد، ناشران می‌گویند که مردم با تعداد اندک عناوین غرفه‌های آنها را ترک می‌کنند، کتاب گران شده و سهم کودک نیز از کتاب آب رفته است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ ناشران کودک و نوجوان یکی از بخش‌های پراستقبال هر ساله نمایشگاه کتاب تهران به شمار می‌رود،‌ امسال نیز با وجود محدودیت‌های ناشی از کرونا این بخش خالی از استقبال و رونق نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ناشران شرکت‌کننده در سی و سومین رویداد بزرگ فرهنگی کشور چندان نه از شرایط نمایشگاه راضی هستند و نه از آنچه که در این بخش از صنعت نشر می‌گذرد.

نادر قدیانی، مدیر انشارات قدیانی در این زمینه به تسنیم می‌گوید:‌ طبیعتا فروش ریالی در این دوره نمایشگاه به نسبت سال‌های گذشته رشد داشته است و در بخش کودک شاید ما با رشد 30 درصدی هم مواجه باشیم‌، اما این رشد رشد مثبتی نیست،‌ چرا که به لحاظ فروش تعداد عناوین، ما با کاهش 50 درصدی مواجه هستیم.

قدیانی:‌ سقوط ناشران کودک و نوجوان در فروش تعداد عناوین 

وی ادامه می‌دهد: خانواده‌ای که در دوره‌های قبل یک سبد کتاب شامل چند ده عنوان خرید می‌کرد، حالا با همان وجه تنها چند عدد کتاب خریداری می‌کند. بنابراین ما از لحاظ فروش تعداد عناوین سقوط کرده‌ایم.

انتشار کتاب کودک نمی‌صرفد/ از تولید کتاب 4 رنگ دست کشیده‌ایم

قدیانی انتشار کتاب با چاپ چهار رنگ را که از ملزومات نشر کودک است، دیگر مقرون به صرفه ندانسته و می‌گوید:‌ حدود سه سال است که ناشران کمتر به سراغ انتشار کتاب‌هایی به این شکل می‌روند‌،  قیمت کاغذ گلاسه 4 تا 5 برابر شده است،‌ زینک ده برابر شدن قیمت را در سال‌های گذشته تجربه کرده است،‌ بنابراین برای ناشر نمی‌صرفد که کتاب چاپ 4 رنگ منتشر کند،‌ ناشران از انتشار کتاب کودک دست کشیده‌اند‌، ما نیز دست کشیده‌ایم، منتهی چون حدود 500 عنوان از قبل در انتظار نشر داشتیم همان‌ها را منتشر می‌کنیم و سفارش جدید قول نمی‌کنیم.

وی ادامه می‌دهد: برخی ناشران که چندان علاقه‌ای به فرهنگ ندارند،‌ با همان کاغذ تحریر و مقوای پشت طوسی که مناسب کتاب کودک است اقدام به انتشار می‌کنند، اما تولید ناشران معتبر که در حوزه کودک 4 رنگ کار می‌کنند هر روز کاهش پیدا می‌کند.

مردم از نمایشگاه فیزیکی بیشتر استقبال می‌کنند

قدیانی با اشاره به اینکه مردم از نمایشگاه فیزیکی بیشتر استقبال می‌کنند‌، ادامه می‌دهد:‌ فروش ما در نمایشگاه مجازی در دوره‌های پیش چند برابر فرش مجازی این دوره شده است،‌ این نشان می‌دهد که مردم از نمایشگاه فیزیکی بیشتر استقبال می‌کنند.

در حالیکه مدیر انتشارات قدیانی در این دوره بر کاهش فروش عنوانی ناشران کودک به دلیل گرانی کتاب تاکید دارد،‌ ناشران دیگری نیز آن را تأیید می‌کنند.

محمدرضا توکل‌صدیقی، مدیر انتشارات صابرین، نیز ضمن تایید کاهش فروش در بخش کودک در این دوره می‌گوید:‌ علاوه بر اینکه تعداد عناوین فروش کاهش داشته در مبلغ ریالی نیز با کاهش مواجه بودیم،‌ پنجشنبه دومین روز نمایشگاه روز نسبتاً خلوتی بود و با پنجشنبه اول سال‌های دیگر قابل قیاس نبود.از سوی دیگر فروش مجازی موجب شده بخش عمده‌ای از خریداران این بخش که شهرستانی‌ها بودند‌، به نمایشگاه حضوری نیایند.

توکل:‌ برگزاری فیزیکی نمایشگاه نه مقرون به صرفه است و نه توجیه اقتصادی دارد‌

وی ادامه می‌دهد: البته من معتقدم که نمایشگاه کتاب تهران باید به سمت نمایشگاه مجازی حرکت کند،‌ برگزاری فیزیکی نمایشگاه نه مقرون به صرفه است و نه توجیه اقتصادی دارد‌، اینکه در قالب یک صرفا نمایشگاه برگزار کنیم و مردم و ناشران با هم آشنا شوند‌، بد نیست‌، اما باید فروشگاه را صرفاً مجازی کنیم.

مدیر انتشارات صابرین با بیان این مطلب که در بخش ناشران عمومی هم غرفه دارد،‌ می‌گوید: نمایشگاه در بخش بزرگسال خلوت‌تر از بخش کودک است و به نظر می‌رسد که فروش نیز کمتر است.

بنا به گفته توکل صدیقی؛ ضعف‌هایی در برگزاری این دوره به چشم می‌خورد،‌ مواردی که به لحاظ زیرساختی، مدیریت باید در اخیار بخش کودک قرار می‌داد، با نقص همراه بود‌، در یکسری سالن‌ها برق‌کشی و کف‌سازی خراب بود. بعد از دو سال وقفه نسبت به قبل هم در اجرا  با تاخیر همراه بودیم و هم کیفیت لازم وجود نداشت.

توکل‌صدیقی تجدید چاپ را برای ناشران کودک و نوجوان مقرون به صرفه خوانده و ادامه می‌دهد: با هزینه‌های تولید فعلی خیلی از ناشران تولید جدید ندارند،‌ برخی از ناشران از این حرفه بیرون رفته‌اند و طبیعی است مابقی هم اگر روی تجدید چاپی‌ها متمرکز نشوند‌، فروش خود را از دست خواهند داد.

به نظرمی‌رسد عمده ناشران کودک و نوجوان روی کاهش فروش عناوین کتاب در این بخش متفق‌القول باشند،‌ این مهم را می‌توان با مشاهده کیسه‌های خرید خانواده‌هایی که از این بخش خارج می‌شوند نیز دریافت،‌ البته در این بخش امسال فروش کالایی غیر از کتاب بسیار کمرنگ‌تر از سال‌های گذشته شده است،‌ شاید این نکته را بتوان به محرومیت کانون پرورش فرهنگی کودک و نوجوان از حضور در این  دوره به دلیل عرضه کالای غیر از کتاب در آخرین دوره مرتبط دانست.

از سوی دیگر ناشران بخش کودک و  نوجوان معتقدند که نمایشگاه مجازی چندان مناسب این بخش نیست،‌ از یک سو عمده خانواده‌ها به بازدید از نمایشگاه به عنوان یک تفریح برای کودکانشان نگاه می‌کنند و از سوی دیگر کودکان نیز اغلب دوست دارند که کتاب را از نزدیک ببیند و در فضای کتاب و کتابخوانی قرار بگیرند،‌ شاید از همین رو باشد که عبدالعظیم فریدون رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان معتقد است که نمایشگاه مجازی کتاب برای بخش‌های آموزشی و دانشگاهی بیشتر مناسب است تا بخش کودک. چون خانواده‌ها ترجیح می‌دهند با بچه‌ها برای خرید کتاب به یک گردش نیم‌روزه بیایند.

فریدون:‌ اجحاف در حق بخش کودک نمایشگاه کتاب/ بخش کودک از یارانه‌ها بهره نبرد

فریدون با اشاره به نبود یارانه برای مصرف‌کنندگان بخش کودک و نوجوان ادامه می‌دهد: من از مسئولان برگزار کننده نمایشگاه کتاب تهران در خواست داشتم که سهم بخش کودک در یارانه‌های بخش مجازی را اختصاص دهند،‌ آن‌ها نیز قول دادند که این اتفاق رخ دهد،‌ اما در نهایت بخش کودک از یارانه‌ها در این دوره بهره نبرد. در سال‌های گذشته بن‌کارت‌ها و بن‌‌های کاغذی برای این بخش اختصاص می‌یافت،‌ اما امسال تنها به به دانشجویان و طلاب یارانه اختصاص یافت و از این نظر به بخش کودک اجحاف شد.

وی با اشاره به فروش در این بخش و میزان استقبال نیز ادامه می‌دهد:‌ پنجشنبه و جمعه گذشته استقبال قابل توجه بود و فروش ما خوب بود،‌ اما در سایر روزها چنین نبود.

گزارش تسنیم کوچ اجباری چاپ اولی‌ها از نمایشگاه کتاب

یکی از نواقص بخش کودک این دوره نمایشگاه فضایی بود که به آن اختصاص یافته بود،‌ طبقه منهای یک رواق شرقی مصلی. ناشران بسیاری از کثیفی این مکان در روزهای نخست گلایه داشتند،‌ گرد و خاک عامل مهمی در نارضایتی ناشران این بخش بود،‌ موضوعی که فریدون نیز به آن اشاره کرده و می‌گوید:‌ جز شبیستان هیچ نقطه مصلی برای ناشران خوب نیست، بخش کودک کفپوش موزاییک دارد‌، چون از چند جهت باز است گرد و خاک بسیار دارد،‌ این هم به کتاب‌ها آسیب می‌زند و هم به مخاطبان ما که کودک و نوجوان هستند.  

اما فارغ از مسائل ظاهری بخش کودک و نوجوان نمایشگاه امسال نکته‌ای که بسیار به چشم می‌آید و بنا به گفته ناشران راه گریزی نیز از آن نیست،‌ تغییراتی است که در  بدنه نشر کودک و نوجوان رخ داده است. سالهاست که نشر کودک و نوجوان به سمت آثار ترجمه‌ای پیش رفته است،‌ مخاطبان نیز ترجمه‌ها را بیشتر می‌پسندند و این یعنی ناشر به دلایل اقتصادی از بار تولید کاسته است.در این دوره نیز شمار تجدیدچاپی‌ها در نمایشگاه کتاب بر چاپ اولی‌ها غلبه کرده است،‌ آمارهای نشر در سال گذشته نیز موید این مطلب است.

سبقت تجدید چاپ  از چاپ اول در حوزه نشر کودک و نوجوان 

فریدون که پیش از این نیز درباره کاهش چاپ اولی‌ها در نشر اظهار نگرانی کرده بود،‌ می‌گوید: در حوزه کتاب‌های تالیفی و مناسب ناشران خوب تعداد چاپ اولی‌ها نسبت به تجدید چاپی‌ها مناسب نیست. در حوزه نشر کودک و نوجوان به طور کل تجدید چاپ رواج بیشتری یافته است،‌ چرا که هزینه‌های کمتری برای ناشر نیز در پی دارد.

مدیر انتشارات محراب قلم ادامه می‌دهد: هزینه‌های تولید وقتی بالا می‌رود، طبیعی است که ناشر به سمت ترجمه‌ها و تجدید چاپی‌ها روی بیاورد،‌ در حوزه ترجمه که کتابهای‌ زرد بیشتر است این اتفاق پررنگ‌تر رخ می‌دهد.

نشر کودک و نوجوان در ایران یکی از نقاط عطف صنعت نشر به شمار می‌رود،‌ سکوی پرش نشر ایران به بازارهای جهانی در این حوزه قرار دارد، بنا به گفته مدیران آژانس‌های ادبی ناشران کشورهای دیگر همواره طالب کتاب‌های کودک و نوجوان ایران هستند و ازاین نظر ما ظرفیت ویژه‌ای را داریم. از سوی دیگر برتری‌های ایران در حوزه تصویرگری کتاب کودک و نوجوان نیز حائز اهمیت است،‌ شاید بد نباشد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت جدی‌تر به مطالبه سالهای اخیر ناشران این بخش یعنی برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان بیشتر بیاندیشند.

انتهای پیام

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب انتشارات کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب کتاب انتشارات کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب ناشران کودک و نوجوان نشر کودک و نوجوان نمایشگاه مجازی نمایشگاه کتاب مدیر انتشارات مقرون به صرفه سال های گذشته ادامه می دهد انتشار کتاب چاپ اولی ها سوی دیگر بخش کودک تجدید چاپ کتاب کودک کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۲۸۹۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پدیده‌ نشر کتاب، یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران نظام‌ها و کشور‌های مختلف دنیا بوده و به‌عنوان مهمترین شاخص پیشرفت و توسعه‌یافتگی در نظر گرفته شده است.

در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که این صنعت مانند هر صنعت دیگر نیازمند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تامین زیرساخت‌هایی است تا بتواند به یک اهرم فرهنگی و اقتصادی موثر تبدیل شود. برخورد سطحی، سنتی و تجربی با مساله نشر جوابگوی نیاز‌های جامعه کنونی نیست؛ زیرا نشر پیوندی عمیق با تاریخ، اقلیم، فرهنگ، اقتصاد و آموزش دارد و نیازمند حرکتی همه جانبه و در تمام ابعاد است. روشن است که این حرکت‌ها بازخورد سریع ندارند، اما در درازمدت تغییرات اساسی ایجاد می‌کنند.

* وضعیت نشر در ایران

 در این پژوهش آمده است که  نشر در ایران طی عمر کوتاه خود همواره با مشکلات عدید‌ه‌ای روبرو بوده و با فراز و نشیب‌های گوناگون برخاسته از تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و پیشرفت‌های فنی مواجه بوده است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که منابع پزشکی با سلامت جامعه ارتباط مستقیم داشته و کتاب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف آسیب‌شناسی وضعیت نشر کتاب‌های علوم پزشکی و همچنین شناسایی مشکلات تولید محتوا، تولید فرهنگی و تولید فنی در ایران از دیدگاه ناشران انجام شده است.

بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد

این پژوهش توضیح می‌دهد وجود نوسان و نابسامانی در مواردی مانند تعداد عناوین سالانه، نوبت چاپ، تالیف و ترجمه، شمارگان و قیمت در هر سال نشان از عدم برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امر نشر دارد.

* ارتباط سطح سلامت جامعه با نشر پزشکی

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نشر پزشکی به‌دلیل تاثیر مستقیم آن بر سلامت بشر، از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ بنابراین با بررسی چالش‌های پیشروی این صنعت و تلاش در جهت برطرف‌کردن آنها، می‌توان بر پویایی و بازدهی آن و در نتیجه بالارفتن سطح سلامت جامعه افزود با توجه به اینکه پژوهش‌های مختلف صورت‌گرفته در این حوزه بر اساس دیدگاه متخصصان و ناشران در تمامی حوزه‌های موضوعی نشر می‌باشد.می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد.

* عوامل موثر بر آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران

این پژوهش مطرح می‌کند که مهمترین آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران را می‌توان ضعف در سیاست‌گذاری‌ها و قوانین و چارچوب‌ها در نظر گرفت. از بعد دیگر، نبود نیروی متخصص فنی در قسمت‌های مختلف نشر پزشکی به تنهایی آسیب زیادی را به این حوزه وارد کرده است. مخاطبان کتاب نیز به دنبال کتاب‌های کم‌حجم و منابع امتحانی به جهت قبولی در آزمون‌ها و امتحانات هستند و این مساله ناشر را نیز با چالش تولید محتوای علمی مواجه می‌کند.

این پژوهش مطرح می‌کند که مسایل سیاسی و اقتصادی حاکم برکشور بر نشر نیز تاثیر گذاشته است که نمود آن را بیشتر درحوزه‌ تولید فنی و خرید و نگهداری مواد اولیه چاپ می‌توان مشاهده کرد. درنهایت متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است.

متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است

پیشنهاد‌های برگرفته از پژوهش حاضر، عبارتند از:

در نظر گرفتن تخصص ناشر هنگام اخذ مجوز نشر، برگزاری جلسات ارتباط مستقیم بین ناشران و سیاست‌گذاران نشر، نیازسنجی مشکلات سلامت کشور و سفارش تولید محتوای متناسب با آن، تجدیدنظر در معیار‌های ارزیابی ناشران و اتخاذ فرایند تشویق و تنبیه بر اساس آن،  اصلاح قوانین ارزشیابی در فرایند ارتقای هیات‌علمی.

 

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ توجه جدی‌تر به نشر تخصصی پزشکی از سوی دولت، می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ناشران حوزه‌ی تخصصی نشر پزشکی و به‌ویژه ناشران خصوصی با آن دست به گریبان هستند، مرتفع سازد و کتاب، این کالای فرهنگی پراهمیت، در استانداردترین حالت‌ممکن و در کوتاه‌ترین زمان به‌ دست مخاطب برسد.

* بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ تولید محتوا

از نظر این پژوهش بیشترین آسیب‌ها در حوضه تولید محتوا در نشر کتاب به شرح زیر است:

نبود سیاست‌گذاری تولید محتوا ترجمه‌ای بودن درصد بالای آثار نشر پزشکی و تخصص نداشتن ناشران پزشکی بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ی تولید محتوا را در برمی‌گیرد.

در ادامه این پژوهش آمده است که مشکلات تولید فرهنگی شامل تخصصی و هزینه‌بر بودن ویراستاری کتاب، حرفه‌ای نبودن داوران و نبود قوانین ساختارمند داوری با آسیب‌ها بیان شده است و مسایل بخش تولید فنی که مشکلات مواد اولیه چاپ و نشر، مشکلات فناوری چاپ و نشر و کمبود نیروی متخصص فنی سه آسیب اصلی در تولید فنی از دیدگاه ناشران برشمرده شده‌اند.

لیکن بر اساس یافته‌های این مطالعه، باتوجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش درباره‌ آسیب‌های موجود در صنعت نشر پزشکی، می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌های کلی و قوانین و فرهنگ حاکم دارد.

بنابراین توجه جدی‌تر به حوزه‌ تخصصی نشر پزشکی از سوی دولت و سیاست‌گذاری کاملاً بی‌طرفانه در جهت برطرف‌کردن دغدغه‌های ناشران می‌تواند موانع و مشکلات زیادی را برطرف سازد. 

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه‌ی پزشکی با رویکرد پدیدارشناسی» تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد
  • برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • برگزاری جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • به‌نشر با دست پر به نمایشگاه کتاب تهران می‌ رود / ارائه ۶۰۰ اثر پر فروش و جدید در نمایشگاه کتاب