Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-28@05:26:12 GMT

شهروز حقی: سرود محل تلاقی ارزش‌ها و هنر است

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۳۱۸۴۲

شهروز حقی: سرود محل تلاقی ارزش‌ها و هنر است

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری فارس، شهروز حقی، مربی و مدرس سرود با اشاره به سیر تحولات نقش‌آفرینی سرود در دوران انقلاب و پس از آن، اظهار داشت: بسیاری از محصولات هنری با زمان و موقعیت‌های اجتماعی خاص مرتبط هستند، این ارتباط را در شعر پارسی و موسیقی کلاسیک در اروپا نیز می‌توان مشاهده کرد. اتفاقات و فرآیندهای مهم اجتماعی در توجه به یک هنر یا مغفول ماندن از آن تاثیرگذار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: سرود مانند هر بخش دیگری از هنر نیاز به نگاهی توسعه‌محور، سیاست‌گذاری صحیح، درایت فرهنگی و هنری، استفاده از متخصصین این رشته، زیرسازی آموزشی، صرف زمان و صبر و حوصله دارد

این مربی و مدرس سرود ادامه داد: در دهه ۵۰ و ۶۰ و حتی پیش از انقلاب دورانی بود که موسیقی پاپ متفکر اوج می‌گیرد، این نوع از موسیقی توجه زیادی به مافهیم جدید، شعر و ترانه‌های اجتماعی دارد. در آن دوران در جامعه ایران بحث رشد آگاهی‌ها و تغییرات فرهنگی بحث رایج کشور است، از سوی دیگر نیاز جامعه در دوران انقلاب و پس از آن در دوران جنگ تحمیلی اقتضای مفاهیم حماسی را دارد به همین دلیل است که سرود جایگاه و اهمیت ویژه‌ای در این زمان پیدا می‌کند. در حقیقت گفتمان هنری آن روز جامعه حول محور مفاهیم حماسی و انقلابی بوده است و اگر کسی دست به ساز می‌برد یا تصمیم می‌گرفت موسیقی بسازد یا شعری بگوید یکی از عمده‌ترین مطالب رایج و سوژه‌های بسیار مهم برایش مسائل انقلاب، رشادت‌ها و مفاهیم حماسی بود. با توجه به اینکه تعریف سرود با مفاهیم حماسی، ملی و میهنی گره خورده است، آن روزگار را می‌توان روزگار سرود نامید.

حقی با بیان اینکه امروز نیز سرود چندان مورد غفلت قرار نگرفته است، ابراز داشت: به نظر می‌رسد امروز نیز سرود آنچنان مغفول واقع نشده اما آنچه که مهم است این است که اگر پررنگ کردن نقش یک محصول هنری بدون فراهم آوردن زیرساخت‌های لازم فرهنگی صورت بگیرد، به طول قطع اشکال ایجاد می‌شود. سرود سال‌های سال در آموزش و پرورش خلاصه و به نوعی زندانی شده است.

مربی و مدرس سرود، یادآور شد: آموزش و پرورش و مدارس یکی از خاستگاه‌های سرود است. اما می‌توان گفت نه تنها به قدر کافی به این بخش از هنر در درون آموزش و پرورس بها داده نشده بلکه با نبود سیاست‌های توسعه‌نگر در این حوزه، سرود محدود هم شده و سیاست‌های غلطی در مورد آن اعمال شده است. سرود تا به امروز بیشتر در حدی یک اتفاق داخلی بوده و حتی یک خبر نیز از آن منتشر نشده و در نهادها و سطح ملی متولی جدی نداشته است. می‌توان گفت جشنواره سرود اتفاق مهمی است که در این حوزه افتاده است.

وی افزود: بسیاری از نهادها مانند وزارت ارشاد، بسیج، صداوسیما و دیگران در مقاطعی مانند مقطع امروز از سرود بهره‌برداری تبلیغاتی می‌کنند و حتی پس از تاکید رهبر معظم انقلاب به توجه به سرود برخی مسئولین خود را اهل سرود و عضو گروه سرود معرفی می‌کنند اما واقعیت این است که در بسیاری از دستگاه‌هایی که باید در این حوزه کار می‌کردند بحث سرود بحث جدی‌ای نبوده است.

حقی با اشاره به علت تاکید رهبر معظم انقلاب به سرود، عنوان کرد: یکی از دلایلی که رهبر معظم انقلاب به سرود تاکید دارند این است که جامعه به سرود نیاز دارد. حضرت آقا فرموند: «ما به سرود نیاز داریم، به نغمه‌ای که زمزمه بشود»، از این جهت سرود ویژگی‌های مهمی دارد که می‌تواند نقش تربیتی موثری در جامعه ایفا کند. کشور ایران کشوری ایدئولوژیک و انقلابی است چنین کشوری نمی‌تواند خالی از مفاهیم دین و ملی و بدون موضع باشد. بنابراین ایجاب می‌کند شعارها و مفاهیم انقلابی، دینی و ملی در این جامعه به صورت دائمی تکرار و گوشزد شده و انتقال فرهنگی بین نسل‌ها به زبان هنر اتفاق بیفتد. سرود محل تلاقی ارزش‌ها و هنر است.

این مربی و مدرس سرود با بیان اینکه سرود نمی‌تواند مبتذل باشد، تصریح کرد: ساختار سرود ارزش محور است به همین دلیل نمی‌تواند در مفاهیم غیر اخلاقی و مبتذل به کار گرفته شود. وقتی یک گروه قرار است سرود بخوانند به طور طبیعی قرار است که به یک مفهوم ملی، دینی و ارزشی در سطح جامعه اشاره کنند. تاکید و توصیه رهبر معظم انقلاب به سرود، به دلیل همین کارکرد تربیتی بسیار جدی است، که سرود دارد. تمرین سرود با نوجوانان و جوانان این اثر را دارد که بسیاری از مفاهیم مهم و ارزشی با زبان هنر و گویشی که می‌تواند ملکه ذهن شود، به این نسل انتقال داده می‌شود.

وی افزود: جهت دیگر تاکید رهبر معظم انقلاب به مقوله سرود به این خاطر است که وقتی خوراک شنیداری و تکرار شونده به جوانان ارائه نشود لاجرم این نیاز با ترانه‌های غربی یا خارج از فرهنگ دینی و ملی جایگزین خواهد شد. امروز علاوه بر تهاجم فرهنگی غربی، کشورهای همسایه و کشورهای شرقی نیز به لحاظ فرهنگی خیز برداشتند و سعی در تسلط فرهنگی بر سایر کشورها دارند، برای مثلا موسیقی کره‌ای که متاسفانه مورد توجه و استقبال نوجوانان کشور قرار گرفته است. رهبر معظم انقلاب به درستی اشاره کردند که سرود باید به گونه‌ای باشد که توسط مخاطبین زمزمه شده و ملکه ذهن آنها شود.

حقی در خصوص ارتقای سطح کیفی و کمی در تولیدات سرود، اظهار داشت: چند سالی است که نوعی جوزدگی افراطی در حوزه سرود اتفاق افتاده و شدت گرفته است. توجه به سرود در حال افزایش است اما اشکال اینجاست که این توجه بسیار سطحی است. سرود شاخه‌ای از هنر موسیقی است که پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، از این جهت تربیت یک مربی سرود کارآمد، رهبر گروه سرود و حتی خواننده سرود باید با دقت و بر اساس اصول صورت بگیرد. آماده سازی یک گروه سرود خوب مدت‌ها زمان می‌برد و احتیاج به تمرین زیاد دارد.

مربی و مدرس سرود ادامه داد: متاسفانه برخی می‌خواهند این کار را یک شبه انجام دهند و این همان اشکال بزرگی است که در حال حاضر وجود دارد و سبب تولید محصولات بسیار نازل و حتی دارای اثر منفی می‌شود. به عنوان مثال در 22 بهمن امسال شاهد بودیم هر ۵۰ متر در خیابان یک گروه از نوجوانان ایستادند و با کیفیت بسیار پایین و با روش پلی بک سرود می‌خوانند، در این حقیقت این گروه‌ها سرود نمی‌خوانند بلکه با یک میکروفن قلابی ادای خواندن سرود را در می‌آورند، این نشان می‌دهد که مسئول و مربی این گروه‌ها دانش و توانایی لازم در این حوزه را ندارد. بنابراین یکی از آسیب‌های جدی در این حوزه رشد کمی کنترل نشده است.

وی افزود: برخی گروه‌ها بر روی آثار دیگران شعر می‌گذارند یا بدون اجازه دستکاری می‌کنند و با کیفیت بسیار نازل و تولید آثار نامربوط در این حوزه فعالیت می‌کنند. به عنوان مثال امروز آثاری وجود دارد که در رابطه با بزرگداشت سردار سلیمانی ساخته شده اما با موسیقی کاملا غربی و غیر مرتبط با مفاهیم سرود. بخشی از این گونه اشتباهات در حوزه سرود به بودجه‌ها و پول‌های بی مدیریتی که توسط برخی سازمان‌ها وارد این حوزه شده، برمی‌گردد.

حقی در پایان خاطرنشان کرد: سرود مانند هر بخش دیگری از هنر نیاز به یک نگاه توسعه‌محور و سیاست‌گذاری صحیح، درایت فرهنگی و هنری، استفاده از متخصصین این رشته، زیرسازی آموزشی، صرف زمان و صبر و حوصله دارد. مربی سرود باید آموزش ببیند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: شهروز سرود تلاقی هنر رهبر معظم انقلاب مفاهیم حماسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۱۸۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص«هفته سنه» در سنندج/رونمایی از سردیس استاد عباس کمندی

ایسنا/کردستان شهردار سنندج از تدوین و برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص در هفته سنه در سنندج خبر داد و گفت: همزمان با این ایام از سردیس استاد عباس کمندی هنرمند مطرح و نام آوازه استان رونمایی می شود.

سیدانور رشیدی در آئین افتتاحیه برنامه‌های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی هفته سنه که در پردیس سینما بهمن سنندج برگزار شد، اظهار کرد: سنندج، سرزمین طبیعت، تاریخ و فرهنگ و خاستگاه مشاهیر، مفاخر و هنرمندان بزرگی است که نام و نشان‌شان شهره جهانی دارد.

وی افزود: به عنوان خادم مردم هنرپرور و فرهنگی شهر سنندج، روز و هفته فرهنگی سنه را به همه مردم کردستان به ویژه مردم شهر سنندج، شهر دارالاحسان، شهر خلاق موسیقی جهان، شهر فرهنگ و هنر تبریک عرض می کنم.

وی تصریح کرد: سنندج در طول تاریخ همواره مامن و خاستگاه مردان و زنانی است که با شجاعت، جسارت، عشق و ایمان خشت بر خشت نهاده و میراثی اینچین گرانبها و گنجینه‌ای پر از هنر و دانایی و خرد از خویش به یادگار گذاشته‌اند.

شهردار سنندج با تقدیر از استقبال مسئولان ارشد استان و شورای تامین از تدوین برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص شهرداری سنندج به مناسبت هفته فرهنگی سنه، اظهار کرد: شهرداری سنندج در راستای رسالت اجتماعی و فرهنگی خود در طول سال اقدام به برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های مختلف به ویژه در هفته سنه می کند که این برنامه‌ها خوشبختانه همواره با استقبال خوبی از سوی شهروندان مواجه است.

وی با تاکید براینکه در برنامه‌ریزی برای اجرای ویژه برنامه‌های هفته سنه به هنرهای گوناگون و اقشار و طیف‌های مختلف سنی توجه شده است، گفت: در رویدادها و محتواهایی که در این هفته طراحی شده است هنرهای مختلف از جمله موسیقی، هنرهای تجسمی، عکاسی و غیره را مورد توجه قرار داده‌ایم.

شهردار سنندج اضافه کرد: نمایشگاه کتاب با همکاری اداره‌کل کتابخانه‌های استان کردستان، دومین جشنواره ورزش پهلوانی، اکران فیلم کارگردان‌های سنندجی به مدت یک هفته اجرای تئاتر خیابانی، برپایی کارگاه و نمایشگاه نقاشی و برپایی ایستگاه نقاشی دیواری کودکان، نمایشگاه صنایع‌دستی، مشاغل خانگی و صنعت‌کاران، نمایشگاه عکس‌های قدیمی شهر سنندج، رونمایی از کتاب و پنل تخصصی موسیقی، کارگاه حکایت‌گویی، قصه‌گویی، موسیقی کودک و نقاشی کودک، همایش مستوره اردلان، مراسم مولودی‌خوانی سنتی و تجلیل از خاندان قرآنی، دومین جشنواره عکاسی و برپایی نمایشگاه به صورت ملی و بین‌المللی با موضوع هفته فرهنگی (سنه) و...از شاخص‌ترین برنامه‌های هفته سنه در شهر فرهنگی سنندج خواهد بود.

وی به ظرفیت‌های شهر سنندج در حوزه ورزش به ویژه ورزش‌های پهلوانی هم گریزی زد و گفت: با توجه به اینکه سنندج همواره زادگاه ورزشکاران و قهرمانان ورزشی است در ویژه برنامه‌های هفته سنه به این مهم توجه خاصی صورت گرفته و در همین راستا دومین جشنواره ورزش‌های پهلوانی و زورخانه ای طراحی و برگزار می‌شود.

شهردار سنندج تصریح کرد: نقش موسیقی خانقاهی در ثبت سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی بی بدیل بوده در همین راستا جشنواره مولودی‌خوانی سنتی و تجلیل از خاندان قرآنی در این ایام برگزار خواهد شد.

رشیدی، رونمایی از سردیس استاد نام آشنای کردستان استاد عباس کمندی را از دیگر برنامه‌های شاخص هفته سنه بیان کرد و گفت: طی روزهای اخیر شاهد ایثار جان یکی از شهروندان به نام آرمان بنفشی که برای نجات ۴ شهروند گرفتار در چاه بودیم با پیشنهاد استاندار مسیری به نام این جوان ایثارگر در این مراسم فرهنگی خواهیم بود.

وی در ادامه از همراهی تمام دستگاه‌ها و اعضای شورای شهر در اجرای برنامه های شهرداری و از تلاش و همراهی اصحاب رسانه و عکاسان به ویژه رسانه ملی برای پوشش این رویداد فرهنگی تقدیر کرد.

شهردار سنندج در پایان گفت: بدون شک هفته فرهنگی سنه ظرفیتی کم نظیر برای احیای آداب و رسوم اصیل گذشتگان، آشنا کردن نسل امروز با آثار هنرمندان، مفاخر و مشاهیر کرد و خواهد بود و امیدواریم بتوانیم بهترین بهره را از این ظرفیت ببریم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تونس حوزه هنری را نماینده تئاتر ایران می‌داند/مفاهیم مشترک تئاتری
  • منطق زنان و خانواده انقلاب اسلامی در دنیا اجرا شود
  • مشکلات موسیقی استان‌های فارس و بوشهر بررسی می‌شود
  • سنندج؛ خاستگاه فرهنگ و هنر اصیل ایرانی
  • مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج در بوشهر برگزار شد
  • باانگیزه‌ترین نسخه ملی‌پوش ۳۵ ساله تقدیم پائز
  • آغاز جشنواره «شب های موسیقی تاک» در ملایر 
  • برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص«هفته سنه» در سنندج/رونمایی از سردیس استاد عباس کمندی
  • برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص هفته سنه در سنندج
  • تبیین مفاهیم ایثار و شهادت برای نسل جوان ضروری است