Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-04@23:49:03 GMT

شکست تل آویو از حماس در جنگ رسانه‌ای

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۳۲۲۳۰

شکست تل آویو از حماس در جنگ رسانه‌ای

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «هارئیل حوریف»  تاریخدان صهیونیست و متخصص در امور فلسطین، در مطالعه ای با عنوان: «این گونه بود که جنبش (حماس) کنترل شبکه‌های اجتماعی را در دست گرفت»، تأیید کرد که ادعای نهاد امنیتی رژیم صهیونیستی مبنی بر عدم قرار داشتن حماس در پشت حملات اخیر در هفته‌های گذشته، شکاف مهم در درک تأثیر بزرگی که این جنبش در فضای رسانه‌ای مردم فلسطین دارد و روش‌هایی که از طریق آن بر شکل‌گیری افکار عمومی تأثیر می گذارد، آشکار می‌‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی هفته‌های اخیر در عملیات‌های استشهادی متعدد علیه صهیونیست‌ها، ده‌ها صهیونیست کشته شدند. این حملات که به منزله زنگ خطر بزرگی برای تل‌آویو به شمار می‌رفت و با حمایت مقاومت همراه شد، موجب شد تا رژیم صهیونیستی بیانیه‌ای در خصوص آن صادر کند و مدعی شود که این دستاوردها متعلق به حماس یا مقاومت نیست و عاملان این حملات از نیروهای مقاومت فلسطین نبوده‌اند، بلکه به صورت کاملا شخصی دست به چنین عملیات‌هایی زده‌اند.

توسعه کنترل حماس بر شبکه‌های اجتماعی و تحقق دستاورد مهم سیاسی

وی در ادامه تصریح می‌کند: حماس کنترل خود را بر شبکه‌های اجتماعی که امروزه منبع اصلی اطلاعات نسل جوان فلسطینی است، تشدید کرده است.

به اعتقاد او، در دهه گذشته، حماس به شکلی سیستماتیک و پنهان کنترل مراکز گفت‌وگو در شبکه های اجتماعی را در دست گرفت، رسانه هایی که امروزه منبع اصلی اطلاعات جوانان فلسطینی هستند. این کنترل حماس در عین حال به این جنبش، این امکان را می‌دهد که با تعیین حدود قانونی و غیرقانونی، دستور کار رسانه‌ای را مستقیماً تحمیل کند به گونه‌ای که مستقیماً بر اولویت‌های سیاسی تأثیر بگذارد یا به عبارتی واقعیت را تحت تأثیر قرار دهد. 

این تحلیلگر صهیونیست افزود: حماس، شبکه های اجتماعی را یک چالش می‌بیند و توانسته راه حلی بهینه برای این چالش از طریق سیستم آگاهی بخشی در میان فنآوری‌های جهان که خود را  آن را بنا نهاده، بیابد. طی ده سال گذشته، جنبش (حماس) صدها حساب کاربری و صفحه ایجاد کرده که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها پنهان و بدون وابستگی سیاسی هستند. 

تمرکز حماس بر مسائل محوری فلسطین

بنا بر این پژوهش، حماس در این میدان، بر روی موضوعاتی که در قلب جامعه فلسطینی جای دارد، تمرکز کرد: مسجد الاقصی، مبارزه با اسرائیل، قطع هماهنگی امنیتی، مخالفت با عباس و فساد گسترده در تشکیلات خودگردان.

این محقق ارشد و رئیس بخش تحقیقات شیکه‌های اجتماعی در مرکز «موشه دایان» وابسته به دانشگاه تل آویو، افزود که کتمان مشارکت و حمایت حماس از این حساب‌های کاربری به آن اجازه می‌دهد از طریق «قدرت‌های نرم» جوانان فلسطینی را که معتقدند از طریق شبکه‌های اجتماعی اطلاعات واقعی را از «میدان جنگ» دریافت می‌کنند، یعنی اطلاعاتی علیه اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین، به کار گیرد.

وی با بیان این‌که حماس بر روی موضوعات مهم و اصلی جامعه فلسطینی، در شبکه‌های اجتماعی، متمرکز می‌شود، گفت: متخصصان این عرصه معتقدند که این جنبش، محصولاتی را به صورت علمی و با تلاش زیاد خود تولید می‌کند. یک کاربر معمولی، ضعیف‌تر از آن است که بتواند چنین کار حرفه‌ای که حماس انجام می‌دهد، انجام دهد. به عنوان مثال، ویدئویی که این جنبش تهیه کرد و نیروهای چریک فلسطینی را تشویق کرد تا به صورت انفرادی با موج عملیاتی که اسرائیل را از هر دو طرف خط سبز در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ فرا گرفت، و به انتفاضه چاقو معروف شد، همراهی کند.

استفاده از ابزار مهم رسانه برای آگاهی بخشی و رد روایات دروغین و ساختگی

این تحلیلگر ارشد صهیونیست افزود که تعیین کننده این است که حماس، صفحاتی را که بیشترین تأثیر را در شکل‌گیری افکار عمومی فلسطین دارند مانند (القدس نیوز) و خبرگزاری (شهاب) فعال می‌کند. این صفحات میلیون‌ها دنبال‌کننده دارند.کنترل متمرکز این‌چنین حماس بر وسایل ارتباطی، این امکان را به آن می‌دهد که همزمان با انتشار نظریه‌ها و رد شایعات، از انتشار روایات دیگر و رسیدن آن به مخاطبان گسترده خود جلوگیری کند.

هشتگ نجات محله الشیخ جراح، شاهد مثال موفقیت حماس در نبرد رسانه

وی با تایید این‌که، حماس همواره در تحریک افکار عمومی فلسطین موفق نبوده، گفت: در می سال گذشته ۲۰۲۱، شعارهای منتشر شده از سوی حماس در شبکه‌های اجتماعی به واقعیتهای میدانی تبدیل شد، واقعیت‌هایی که مانند آتش در بین مردم فلسطین پخش شد.

به عنوان مثال، شعار و هشتگ «أنقِذوا الشیخ جرّاح» (الشیخ جراح را نجات دهید). دلیل موفقیت بی‌نظیر این شعار به دلیل توانایی حماس در هدف قرار دادن دقیق و قابل انفجار و تلاش برای اینکه همین رویداد به موضوعی برای افکار عمومی فلسطین تبدیل شود تا اولین جایگاه را در دستور کار مردم فلسطین به خود اختصاص دهد. این موفقیت (حماس) تنها به فلسطین و جهان عرب محدود نشد و جهانی شد و حمایت گسترده‌ای به دست آورد.

حماس وقایع اخیر را کنترل کرد: استراتژی دقیق مستعد خشونت را توسعه داد و اسرائیل قادر به مقابله با آن نبود.

بنر حماس در مسجد الاقصی و افشای شکست و عجز تل‌آویو

این محقق صهیونیست در مطالعه خود ادعا کرد که در هفته‌های اخیر، ورود حماس به ایجاد گفت‌وگوهای جنگی و خشونت آمیز مشهود است، در حالی که این جنبش در پشت شبکه‌های اجتماعی «پنهان» شده بود بدون این‌که دخالت خود را در تبلیغات با موفقیت نشان دهد،  با موفقیت این عملیات و پروسه، میل حماس به دستیابی به سود و دستاورد سیاسی موجب شد تا به میدان بیاید و بزرگترین نمونه آن نیز، برافراشتن پرچم  بزرگ حماس در مسجد الاقصی در اواخر ماه گذشته  مصادف با ماه رمضان در هنگام سخنرانی  «یحیی السنوار» رهبر حماس در غزه، بود. سخنرانی که حوریف آن را تحریک‌آمیز توصیف می‌کند.  

آیا نهاد امنیتی صهیونیست‌ها توانایی مقابله با نفوذ عظیم حماس را دارد؟

این محقق در بخش پایانی این مطالعه می‌نویسد که با وجود تمام اهمیتی که برای سخنرانی السنوار تحت عنوان «سخنرانی تبرها» قائل است و سخنانی که نقطه عطفی در جریان گسترده چند ساله جنبش حماس در کنار فهم بهینه از نحوه کار با رسانه است، نهاد امنیتی اسرائیل نباید تنها به صورت سنتی با تاثیر مستقیم حماس بر روند کارها و امور برخورد کند بلکه می‌بایست از دیدگاهی دیگر و گسترده تر برای درک راهبردی که حماس در شبکه‌های اجتماعی به آن پناه برده، وارد عمل شود.

به عبارت دیگر، نهاد امنیتی اسرائیل، نباید تنها به عملیات مستقیم حماس علیه دولت عبری بپردازد، بلکه باید به تأثیر عظیمی که حماس از طریق وسایل ارتباطی مختلف به دست آورده نیز بنگرد و بپردازد.

انتهای پیام/م

 

منبع: فارس

کلیدواژه: پرچم حماس حماس در مسجدالاقصی جنگ رسانه ای شکست تل آویو پیروزی حماس شبکه های اجتماعی شبکه های اجتماعی نهاد امنیتی افکار عمومی تل آویو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۲۲۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنبش دانشجویی آمریکا، بن بست «بایدن» و انحصار شکنی «نسل z»

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- محمدرضا مرادی: رژیم صهیونیستی در ۷ ماه گذشته برای تحمیل معادله خود بر مردم فلسطین اقدام به نسل کشی همه جانبه ای کرده است. این نسل کشی نه تنها مخالفت قدرت های بزرگ جهانی را در عمل به همراه نداشته است بلکه آمریکا به عنوان اصلی ترین شریک استراتژیک اسرائیل نیز همچنان مقدمات تشدید نسل کشی (مانند تایید بودجه ۲۶ میلیارد دلاری به اسرائیل) را فراهم می کند. اما روند تحولات مسیر حوادث را به گونه ای دیگر رقم زده است. دانشجویان بیش از ۴۰ دانشگاه آمریکا سلسله اعتراض هایی را شروع کرده اند که منجر به متغیر تاثیرگذاری در مطرح شدن مسئله فلسطین در سطح جهانی شده است. واکنش دولت آمریکا به این تظاهرات جز سرکوب و حمله به دانشگاه ها نبوده است. اما این جنبش دانشجویی از چند جنبه بسیار مهم است:

۱.جنبش دانشجویی متغیر تاثیرگذار در تحولات مهم: همواره در چند دهه گذشته جنبش دانشجویی آمریکا نقشی موثر در سیاستگذاری های این کشور داشته است. در آمریکا حدود ۲۰ میلیون دانشجو وجود دارد. این جمعیت پتانسیل بسیار مهمی برای نقش آفرینی در تحولات مختلف دارد. در دهه ۶۰ میلادی که آمریکا درگیر جنگ ویتنام بود جنبش های دانشجویی در اعتراض به این جنگ نقش بی بدیلی ایفا کردند. در سال ۱۹۷۰ میلادی حدود یک میلیون دانشجو از ۸۸۰ دانشگاه آمریکا تظاهرات ادامه داری را شروع کردند که در نهایت منجر به پایان جنگ ویتنام در سال ۱۹۷۵ شد. در دهه ۸۰ میلادی نیز اعتراض دانشجویان به رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی منجر به تغییراتی در سیاست های آمریکا نسبت به آفریقای جنوبی شد. علاوه بر این تظاهرات دانشجویان ضد جنگ نسبت به مسئله عراق، افغانستان و لیبی نیز بسیار مهم بوده است. بنابراین جنبش دانشجویی در آمریکا تنها یک حرکت اعتراضی، نمادین و بدون تاثیرگذاری واقعی نیست. در شرایط کنونی اعتراض های دانشجویان منجر به دستگیری ۱۵۰۰ نفر شده است. این مسئله باعث انتقادهای زیادی نسبت به پلیس آمریکا شده است. در واقع نفس همین جنبش و نوع واکنش پلیس آمریکا نشان داده است که اعتراض از هر نوعش تا زمانی در آمریکا قابل تحمل است که در راستای اهداف کلان کشور باشد. البته تا اینجا دانشجویان برنده این کارزار شده اند؛ جوبایدن اگر بخواهد در برابر دانشجویان عقب نشینی کند سبد آرای او از جانب لابی صهیونست ها بسیار سایر تحت تاثیر قرار می گیرد علاوه بر این تداوم حمایت بایدن از جنگ غزه و سرکوب دانشجویان آمریکایی نیز محبوبیت بایدن در «نسل z» آمریکا را بسیار کاهش خواهد داد. در واقع بایدن اکنون در شرایط بن بست گرفتار شده است که عامل ایجاد آن خودش است. تداوم حمایت های بایدن از اسرائیل در ۷ ماه گذشته این بن بست را ایجاد کرده است. پس در نگاه نخست این جنبش دانشجویی تا این مقطع موفقیت آمیز بوده است.

۲.گذار «نسل z» آمریکا از رسانه های جریان اصلی: جوانان آمریکایی که متولد ۱۹۹۶ به بعد هستند در قالب «نسل z» معرفی می شوند. این نسل جوان، محور و مرکز گریز بوده و چندان در چارچوب های سنتی قابل تحلیل نیستند. مهم ترین ویژگی این نسل، شکستن انحصار در منابع خبری است. در بازه سنی ۴۰ سال به بالا در آمریکا معمولا رسانه های جریان اصلی مانند «س ان ان» و «فاکس نیوز» به عنوان منبع اصلی اخبار دنبال می شود. این رسانه ها نیز اخبار را بسیار سانسور شده و با جهت گیر های مشخص به مخاطب ارائه می دهند. نتیجه این امر عدم اطلاع دقیق مردم آمریکا از تحولات جهانی است. به عنوان مثال در جنگ یمن رسانه های اصلی امریکا به ندرت جنایت های صورت گرفته در یمن و شهادت زنان و کودکان یمنی را منتشر می کردند یا در صورت انتشار، آن را نتیجه سیاست های احزاب داخلی یمن می دانستند. در صورتی که عامل این حملات عربستان با کمک امارات و آمریکا بود. نتیجه این امر نیز عدم حساسیت آمریکایی ها نسبت به جنگ یمن بود.

اما «نسل z» در آمریکا از انحصار رسانه ای سنتی آمریکا گذر کرده و اخبار را از طریق منابع متعدد و به صورت مستقیم دریافت می کند. این مسئله منجر به آگاهی واقعی از سیاست ها و روندهای واقعی جهان شده است. به همین دلیل این نسل که اخبار را بدون واسطه دریافت کرده است اکنون در برابر نسل کشی غزه واکنش نشان داده و یکی از کم سابقه ترین جنبش ها در دانشگاه های آمریکا شکل گرفته است. نظرسنجی جدید مرکز تحقیقات پیو نشان داده شمار جوانان آمریکایی که نگاه مثبتی به فلسطین دارند، در جریان تجاوز کنونی به غزه از تعداد آنها نسبت به اسرائیل بیشتر است. این نظرسنجی حاکی از آن است که ۶۰ درصد از جوانان آمریکایی ۱۸ تا ۲۹ سال نظرات مثبتی نسبت به مردم فلسطین دارند، در حالی که ۴۶ درصد نظرات مثبتی به اسرائیل داشتند.

۳.تبدیل فلسطین به مسئله ای جهانی: مسئله فلسطین از سال ۱۹۴۸ و شکل گیری رژیم صهیونستی همواره به عنوان یکی از مسائل محور ساز در جهان اسلام مطرح بوده است. البته در مقاطعی مانند سال های اخیر روند عادی سازی برخی کشورهای عربی مانند امارات و بحرین با اسرائیل باعث شده تا تلاش هایی برای به حاشیه راندن این مسئله در جهان اسلام صورت بگیرد. اما عملیات طوفان الاقصی و جنایت اسرائیل در غزه باعث شده است تا روند حوادث به گونه ای دیگر رقم بخورد. رسانه های منتسب به اسرائیل و همچنین لابی صهیونیست ها در کشورهای مختلف تلاش داشته اند تا اهمیت مسئله فلسطین بسیار کاهش یابد. اما جنبش دانشجویان آمریکایی باعث شده است این مسئله از جهان اسلام فراتر رفته و اکنون به مسئله نخست جهان تبدیل شود. این یکی از موثرترین متغیرها در آینده مردم فلسطین خواهد بود.

شاید جنبش دانشجویی آمریکا نتواند مانع از تداوم جنایت های اسرائیل در غزه شود و یا حتی مانع از شروع عملیات اسرئیل در رفح شود اما نکته مهم این است که فلسطین برای همیشه تبدیل به مسئله ای جهانی شده و دیگر نمی توان فلسطین را در فلسطین محصور کرد. این مسئله قطعا در تصمیمات تل آویو برای آینده فلسطین تاثیرگذار خواهد بود و این رژیم قبل از شروع هر جنایتی دیگر، پیامدهای جهانی آن را بارها مرور خواهد کرد.

کد خبر 6095328 محمدرضا مرادی

دیگر خبرها

  • تداوم تظاهرات علیه نتانیاهو در تل آویو
  • رسانه سعودی: توافق آتش‌بس در غزه قریب‌الوقوع است
  • حماس از مواضع شجاعانه یمنی‌ها در حمایت از فلسطین قدردانی کرد
  • نتانیاهو به دنبال به شکست کشاندن مذاکرات است
  • تقدیر جنبش حماس از مواضع شجاعانه یمن در حمایت از فلسطین
  • استقبال حماس از موضع‌گیری نیروهای مسلح یمن
  • حماس: اشغالگران نتوانستند مانع از پوشش اخبار غزه شوند
  • حماس خواستار قطع روابط کشور‌ها با رژیم صهیونیستی شد
  • حماس خواستار قطع روابط کشورها با رژیم صهیونیستی شد
  • جنبش دانشجویی آمریکا، بن بست «بایدن» و انحصار شکنی «نسل z»