Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز بزرگداشت حکیم خیام نیشابوری، پیامی صاد کرد.

ایران آنلاین/ متن پیام محمدمهدی اسماعیلی به شرح زیر است: "شعر، سراپرده فرهنگ ایرانی است و نام حکیم عمر خیام نیشابوری بر بلندای این سراپرده همچون گوهری تابناک می درخشد. خیام سخن سرای بلند آوازه ایرانی و سراینده اندیشه ورز بزرگی است که ادراک فلسفی او در رباعیات پرمایه اش از آبشخور وحدانیتی عمیق سیراب گردیده و راه به فراخنای روشنایی و دانایی برده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیام در گستره ایران فرهنگی پیوند دهنده دو رودخانه خروشان "دانش و ادب" و "حکمت و معرفت ایرانی اسلامی" است. ریاضیدان شهیر، متفکری ژرف اندیش و شاعری توانمند که آوازه‌اش نه تنها ایران بلکه فرهنگ و تمدن غرب را درنوردیده است. میراث گرانقدر حکیم خیام نیشابوری از چنان مایه های فکری ادبی و حکمی برخوردار است که در درازای تاریخ فرهنگ ایران زمین و به اعتباری، فرهنگ جهان کمتر حکیم شاعری توانسته به مرتبتی چنین والا دست یابد. از سویی، شخصیت شگرف خیام در حوزه دانش ریاضی و نجوم و تدوین تقویم سبب شد که گاهشماری ایرانی در زمره دقیق ترین، علمی ترین و کاربردی ترین گاهنامه های جهان قرار گیرد.

خیام به سرزمین نیشابور تعلق دارد گذرگاه فرهنگی خراسان که از دیرباز علاوه بر سیاحت و تجارت، مسیر تبادلات فرهنگی نیز بوده است. شهر نیشابور را با همه دانشمندان، شاعران، عارفان و فقیهان اش می توان به حق مهد فرهنگ و هنر ایران زمین نامید. حلقه های مختلف گفت و گوی فکری و اندیشه‌ای در این شهر شکل گرفته و نحله های مختلف فکری در نیشابور به هم رسیده اند. هم شهر خیام شاعر است، هم شهر عطار عارف، هم شهر فضل بن شاذان محدث، متکلم و فقیه شیعی که محضر سه امام بزرگوار امام جواد (ع)، امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) را درک کرد. نیشابور هم شهر فقه است، هم شهر عرفان و هم شهر شعر، هر چند زبان فراگیر در این شهر زبان شعر است.

امروز معرفی و شناخت ادیب و دانشمندی چند وجهی همچون خیام می تواند الگویی بایسته فراروی تمام پژوهندگان دانش و ادب به ویژه نسل جوان میهنمان باشد تا به پشتوانه داشته‌های غنی و پر افتخار خویش آوازه بزرگی و عظمت این مرز و بوم را به گوش جهانیان برسانند و نقش فراخور نام ایران و ایرانی را بر صحیفه علم و معرفت جهان نوین رقم زنند. پشتکار و همتی که امسثل خیام برای رسیدن به قله آگاهی در زمانه خود داشتند، الگوی ارزنده برای نظام آموزش و پژوهش در دانشگاه های ماست.

زندگی امروز ما هم از جنبه معنوی و هم از نظر مادی به نوعی بهره‌وری از میراث خیام است و بر ماست که پاسداشت مقام علمی و فرهنگی این شخصیت بزرگ را که در چارچوب مرزهای جغرافیایی و سیاسی نمی گنجد به جد دنبال کنیم. در شناساندن هرچه بهتر شخصیتی چون خیام باید برنامه‌های متنوعی را در نظر گرفت از جمله آموزش نسل جوان و تداوم فرصت های مطالعاتی و پژوهشی برای معرفی این شخصیت ارزشمند.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به سهم خود تمام همت خود را برای بزرگداشت شخصیت های ملی همچون خیام نیشابوری به کار می‌گیرد. امیدوارم کوشش های مجدانه در راه شناساندن و معرفی زوایای ناشناخته شخصیت و جایگاه علمی و فرهنگی حکیم خیام نیشابوری موثر و مفید واقع گردد و کام جامعه فرهنگی و علمی با نکوداشت بزرگان ادب و فرهنگ و دانش سیراب شود.

 

/انتهای پیام

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: خیام نیشابوری هم شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۳۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتصاب اعضای کارگروه همایش «حکیم طوس»

طی احکامی جداگانه از سوی محمود شالویی مشاور وزیر فرهنگ و رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، جمعی از استادان و مدیران ارشد فرهنگی و هنری استان خراسان رضوی به عنوان اعضای کارگروه همایش ملی و بین‌المللی «حکیم طوس» منصوب شدند. 

به گزارش ایسنا، محمد حسین‌زاده، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سیدجواد موسوی، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان رضوی، جاوید کیانی، معاون فرهنگی شهرداری مشهد، مجید عسگری، رئیس حوزه هنری استان خراسان رضوی و فرزاد قائمی، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد اعضای این کارگروه را تشکیل می‌دهند.
در متن این احکام آمده است:  «احتراماً، با عنایت به نقش و جایگاه شاعر شیعی حماسه‌سرای ایران، ابوالقاسم فردوسی در تاریخ فرهنگ ایران اسلامی و در راستای پاسداشت مقام شامخ این فرهنگبان فرزانه، جنابعالی به عنوان عضو کارگروه «حکیم طوس» منصوب می‌شوید.
امید است با استعانت از خداوند متعال، با همراهی و همکاری دیگر اعضای کارگروه و در نظر داشت اهداف ذیل جهت انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.
محمود شالویی، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی»

بر اساس این گزارش، اهداف اصلی این کار گروه ملی عبارتند از:

 برنامه‌ریزی سالانه با هدف معرفی حکیم طوس به مخاطبان مختلف به‌ویژه جوانان و نوجوانان کشور  برگزاری همایش‌های علمی با محوریت اندیشه‌ی فردوسی، شاهنامه و ادبیات حماسی با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد   تشکیل ستاد بزرگداشت حکیم فردوسی در استان خراسان رضوی جهت  هماهنگی و هم‌افزایی به منظور استفاده از ظرفیت اجرایی دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف  اهتمام در برگزاری مراسم بزرگداشت سالانه در محل آرامگاه فردوسی و دهه حماسه انقلاب اسلامی از ۲۵ اردیبهشت ماه تا ۳ خرداد ماه  ایجاد بستر مناسب به منظور فعالیت دستگاه‌ها و سازمان‌های استانی و ملی جهت معرفی هر چه بهتر حکیم طوس در سطح ملی و بین‌المللی حمایت از تولیدات فرهنگی ـ هنری پیرامون شاهنامه و ادبیات حماسی و نظارت بر طرح‌های پیش رو در استان خراسان رضوی حمایت از نشر کتب و پژوهش‌های با موضوع فردوسی و ادبیات حماسی، خاصه آثاری که در طول تاریخ به تبعیت از شاهنامه سروده شده‌اند. تلاش در زمینه تدوین آیین‌نامۀ داخلی کارگروه و اساسنامۀ تشکیل بنیاد حکیم طوس برای ایجاد زیرساخت‌های مناسب به منظور تجمیع و تثبیت فعالیت‌های شاهنامه‌پژوهی و شناخت شخصیت فردوسی با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی.

بنا بر اعلام روابط عمومی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در دور جدید مدیریت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی از سال ۱۴۰۱ تاکنون، آیین‌های گرامیداشت و پاسداشت مفاخر فرهنگی، ادبی و حکمی ایران و جهان پارسی  از یک روز به یک هفته گسترش پیدا کرده است و در سال ۱۴۰۳ نیز با برگزاری هفته بزرگداشت سعدی شیرازی، هفته بزرگداشت حکیم فردوسی، حافظ شیرازی و... نیز در دستور کار انجمن قرار خواهد داشت.
 

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پیام تسلیت وزیر فرهنگ در پی درگذشت معصومه حائری
  • از شگفتی سفر به پاکستان و سریلانکا استقبال گروه‌های گوناگون از رئیس‌جمهور بود
  • پیام محمدعلی اسلامی ندوشن به خاتمی چه بود؟ / شاهنامه نمی گذارد ایران در خواب غفلت باقی بماند / ادیبان و فیلسوفان بزرگی که عامل تهاجم فرهنگی اعلام شدند
  • بزرگداشت حمزه سیدالشهدا در کشور کم‌رنگ است
  • بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود
  • وزیر فرهنگ: ۶ خانه فرهنگی ایران در پاکستان فعال می‌شود
  • اجرای بیش از ۴۰ عنوان برنامه به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم در بردسکن
  • انتصاب اعضای کارگروه همایش «حکیم طوس»
  • آیین اختتامیه هفته بزرگداشت سعدی شیرازی برگزار شد
  • پیام استاندار خراسان جنوبی به مناسبت "سالروز شکست آمریکا در طبس"