Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جماران؛ دکتر محمداسماعیل مطلق، رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در یادداشتی نوشت:

در حال حاضر جوانی جمعیت به عنوان یکی از مهمترین مولفه های حوزه اجتماعی و سلامت کشور است. رهبر معظم انقلاب اسلامی طی یک دهه گذشته بارها بر موضوع جمعیت و سیاست های جمعیتی تاکید فرموده و در سال 1393 سیاست های کلی جمعیت را ابلاغ کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز با تصویب مجلس شورای اسلامی توسط رییس جمهور در آبان ماه 1400 ابلاغ شد. در این قانون که در 73 ماده تنظیم شده است، تکالیف دستگاه های اجرایی مشخص شده است. پس از ابلاغ این قانون، قرارگاه جمعیت در وزارت بهداشت به ریاست وزیر محترم بهداشت تشکیل شد که در پنجمین جلسه قرارگاه جمعیت، هماهنگی بین بخشی برای اجرای 3 ماده 22، 24 و 28 این قانون بر عهده دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور گذاشته شد. دبیرخانه برای پیگیری اجرای این مواد قانونی جلسه ای بین بخشی با حضور دستگاه ها و سازمان های مسئول اجرای مواد قانونی مذکور تشکیل داد و پیگیری اجرای مصوبات این جلسه را با جدیت در دستور کار خود قرار داده است.

به طورکلی در مدیریت جمعیت هر کشور یا منطقه ای، شاخص های زیر دخالت دارند و باید مورد عنایت مدیران حوزه های سلامت و امور اجتماعی قرار گیرند:

-نرخ باروری کلی 

-مهاجرت 

-مرگ 

-ساختار جمعیت؛ جمعیت پایه: زیر 15 سال، جمعیت مولد: 65-15 سال و جمعیت سالمند: بالای 65 سال.

-امید زندگی به تفکیک زن و مرد که باید موضوع سلامت ناکافی را نیز مدنظر قرار داد.

 

در طی 70 سال گذشته،  Total Fertility Rate(TFR)، یا همان نرخ باروری کلی، در جهان و ایران به نصف تقلیل پیدا کرده، اما نکته قابل تامل، سقوط بزرگ و سریع این نرخ در جمهوری اسلامی ایران است، به طوریکه این سقوط به عنوان مثالی بارز و خاص در پژوهش های بین المللی عنوان شده و می‌ شود. در ایران با سقوط اعجاب آور نرخ باروری، تعداد فرزند به ازای هر زن از 7 فرزند در سال 1357 به 1.9 فرزند در سال 1384 و زیر 1.7 در سال 1400 رسیده است. 

 

به غیر از نرخ باروری کلی، ایران در سال ۱۳۹۷ رکورد جدیدی در سقوط یکی دیگر از شاخص ‎های جمعیتی را نیز ثبت کرد؛ بدین شرح که تعداد تولدهای کل کشور تنها طی یک سال (۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷) بیش از 120 هزار تولد کاهش یافته است؛ این درحالی است که براساس مطالعات بین المللی کاهش تعداد تولد زنده در کل کشور از سال 2010 میلادی نسبت به سال 2019، تعداد 203 هزار نفر کاهش داشته و بدیهی است این کاهش در استان های مختلف متفاوت است. 

 

علیرغم اینکه نرخ کلی باروری در جهان و ایران کاهش یافته، اما تعداد جمعیت افزایش داشته است که به دلیل افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر بر اثر بیماری ها است؛ لذا تعداد سالمندان در جهان و ایران در حال افزایش است. در سال 2015 میلادی کمتر از 10درصد جمعیت ایران بالای 60 سال سن داشتند، اما در سال 2050 در صورت ادامه روند فعلی و عدم تدبیر و اقدام مناسب، بیش از 30 درصد جمعیت ایران در گروه سنی بالای 60 سال قرار خواهند گرفت که در آن صورت جزو پیرترین کشورهای جهان به حساب می آید. در واقع کشور جمهوری اسلامی ایران به سمت سالمند شدن پیش می رود؛ این مقوله مهمی است که باید مورد عنایت قرار گیرد.

 

شایان ذکر است که جمعیت سالمند در ایران تفاوت های ماهوی با جمعیت سالمند جهان غرب دارد. به عنوان مثال، در حال حاضر تنها حدود 38 درصد از جمعیت 40 سال و بالاتر در ایران شاغل و 71.5 درصد از این جمعیت باسواد هستند. این جمعیت در 20 سال آینده، 20 درصد سالمندان کشور را تشکیل خواهند داد. 

 

به طورکلی، بقای ساختار مناسب جمعیتی در 3 گروه پایه، مولد و سالمند بر موالید متناسب استوار است و بدون باروری مناسب در کشور، ساختار جمعیتی برهم خورده و به قول جامعه شناسان محترم جمعیت پوچ می شود. بدیهی است که مهاجرت و مرگ هم در اینجا تاثیر دارند.

 

در حال حاضر کشور از نظر جمعیت مولد 65-15 سال وضعیت نسبتاً مناسبی دارد، به عبارت دیگر ایران دارای فرصت پنجره جمعیتی است، اما اگر وضعیت به همین منوال پیش رود، حدود 20 سال آینده اشکالات عدیده توسعه ای پیش خواهد آمد که نظام اقتصادی-اجتماعی و سیاسی را با معضلات و مشکلات جدی و عمیق روبرو خواهد کرد. این درحالی است که برخی از کشورهای ثروتمند با بهره گیری از ترفندهای علمی در بلندمدت و کوتاه مدت این جمعیت را بالای 70 درصد کل جمعیت کشورشان نگاه داشته اند و اجازه سقوط به آن نداده اند. 

نکته مهمتر اینکه جمعیت کشور رشد یکنواختی ندارد، اگرچه کل جمعیت رو به فزونی است (که حاصل آن افزایش سالمندان کشور است) اما نرخ باروری نه تنها در هر استان، بلکه در هر شهرستان نیز متفاوت است. باید دقت کرد که با توجه به تعریفی که برای نرخ باروری در سطح جانشینی وجود دارد، در زمان فعلی برای ایران، حداقل 3 فرزند در یک خانواده، تعداد مطلوبِ فرزند محسوب می شود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اجرای برنامه های وسیع خود و آموزش مردم برای ارتقای کیفی و کمی جمعیت، وظیفه خویش را انجام می دهد؛ اما مسئولیتی در قبال مسائل ساختاری، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور ندارد و این اقدامات مهم شرعا و قانونا بر عهده سایر نهادهای حکومتی و حاکمیتی است که باید عالمانه به منصه عمل برسانند.

امید است با احساس مسئولیت در این خصوص و با تلاش و میثاق همگانی، بتوانیم وظایف خود را در راستای جوانی جمعیت و پیشگیری از بحران سالمندی، به انجام برسانیم.

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا رهبر معظم انقلاب جمعیت ایران نرخ باروری کلی افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا نرخ باروری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۳۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات طرح «یسنا» یارانه ویژه مادران باردار + مبلغ و نحوه استعلام

طرح یسنا به منظور تامین امنیت غذایی مادران و نوزادان سراسر کشور اجرایی شد و در مرحله جدید آن، مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی که جمعیت آن‌ها به یک میلیون نفر می‌رسید، مشمول این طرح شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بر اساس اعلام معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کاهش میزان کالری مصرفی مردم در طی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۹ باعث شد دولت بسته کلانی در حوزه امنیت غذایی تدوین کند و یکی از بخش‌های مهم آن به حمایت از مادران شیرده و دارای کودکان زیر دو سال اختصاص یابد.

این طرح یارانه مضاعف ۶۰۰ هزار تومانی برای مادران با فرزند زیر دو سال است که برای سه دهک اول کم‌درآمد به اجرا درآمده است و در مرحله نخست این طرح، ۲۷ هزار مادر شناسایی شدند که از این میان ۲۲ هزار نفر مشمول دریافت این یارانه مضاعف بودند.

طرح یسنا به شکل پایلوت (آزمایشی) در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی، در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به مرحله اجرا درآمده است.

در مرحله جدید مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی در سراسر کشور که جمعیت آن‌ها به یک میلیون نفر می‌رسید، مشمول این طرح شده‌اند.

مادران سه دهک اول درآمدی برای اطلاع از اینکه مشمول طرح هستند یا نه می‌توانند با ورود به برنامه کاربردی «شما» مراجعه کنند و پس از واردکردن کد ملی سرپرست خانوار از وضعیت خود مطلع شوند.

یارانه ۴۰۰ هزار تومانی مادران در مرحله دوم طرح، به ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است و مادران مشمول طرح یسنا، می‌توانند از بسته‌های حمایتی پیش‌بینی‌شده که شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزی‌جات، میوه‌جات و سبزی‌ها و بسته بهداشتی شامل پوشک، شامپو، صابون و شوینده‌های بهداشتی برای کودک و مادر است تا مبلغ حدود ۶۰۰ هزار تومان به صورت رایگان خرید کنند.

طرح یسنا از سال گذشته به شکل پایلوت (آزمایشی) در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی به مرحله اجرا درآمد و تا الان نیز ادامه دارد.

طرح یسنا که با زیرپوشش قراردادن مادران دهک اول درآمدی جامعه آغاز به کار کرده بود، در طرح جدید قرار است مادران سه دهک اول درآمده جامعه را تحت پوشش قرار دهد تا امنیت غذایی تعداد بیشتری از مادران و نوزادان تأمین شود؛ وزیر رفاه در این باره گفت: اعتبار خرید بسته‌های غذایی و بهداشتی به ۶۰۰ هزار تومان برای مادران دارای فرزند شیرخوار در سه دهک اول درآمدی در تمام استان‌های کشور تأمین شده است و افراد شامل این طرح می‌توانند اقدام به خرید کنند، این طرح برای مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی که جمعیتی حدود یک میلیون (۹۳۵ هزار و ۷۲۴) نفر هستند در تمام استان‌های کشور اجرایی می‌شود.

کد خبر 749105

دیگر خبرها

  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • ثبت‌ نام بیش از ۶۰۰۰ نفر از مادران غیرشاغل لرستانی در صندوق بیمه
  • جزئیات طرح «یسنا» یارانه ویژه مادران باردار + مبلغ و نحوه استعلام
  • شناسایی ۳۳ مورد سه قلوزایی در لرستان
  • پنجره ترمال بریک نسل جدید چیست؟
  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد
  • وقوع ۳۰ حادثه کوهستان در کرمانشاه/ استان دوم کشور در حوادث کوهستان هستیم
  • تسهیلات خاص برای خانواده‌های دارای فرزند چندقلو
  • بهزیستی چه خدماتی به «خانواده‌های دارای فرزند چندقلو» می دهد؟