Web Analytics Made Easy - Statcounter

«غلامرضا مرحبا» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا در مورد اقدام دولت سیزدهم برای اصلاح سیاست ارز ترجیحی، اظهار کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی باید حذف می‌شد، با جرات می‌گوییم، یک فساد بزرگ در اقتصاد ما بود که باید حذف شود و به‌جای آن روش‌هایی ایجاد شود که جلوی ائتلاف منابع را بگیرد.

وی با بیان اینکه رییس‌جمهور در این مورد بی‌پرده با مردم صحبت کردند، گفت: اکنون بخش عمده جامعه ما نیروی جوان و تحصیل‌کرده هستند که با فضای مجازی آشنا و زمان بیشتری را برای آن می‌گذراند، اطلاع‌رسانی خیلی مهم است و نباید با این نسل یک‌طرفه‌ای و دیکته‌ای صحبت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چاره‌ای جز جراحی اقتصادی نداشتیم

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: ملت ما و این نسل همیشه ثابت کرده‌اند که انقلاب را دوست دارند و پای آن ایستاده و هزینه کرده‌اند و وفادار آن هستند، ازاین‌رو وقتی می‌خواهیم تصمیمی بگیریم که در زندگی مردم تاثیر گذار باشد، مسئولان باید در هر حوزه‌ای بی‌پرده و صریح با مردم صحبت کنند و محدودیت‌ها، تبعات و آثار آن را در جامعه توضیح دهند.

وی افزود: در شرایط اقتصادی، چاره‌ای نیست جز اینکه جراحی اقتصادی را انجام دهیم. مردم منطقی هستند وقتی به آن‌ها احترام گذاشته و منطقی برخورد شود، می‌پذیرند.

مرحبا با تأکید بر اینکه اقدام رییس‌جمهور در گفت‌وگو و روشنگری با مردم پسندیده است، گفت: باید ساز کارهایی داشته باشیم که مسئولان بیشتر با مردم صحبت کنند؛ اکنون در برهه‌ای قرار داریم که گرفتار مشکلات اقتصادی هستیم.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس بیان داشت: این مشکلات، دلایل خودش را دارد و از سال‌های گذشته انباشته شده است. بعضی از آن‌ها از بیرون از مرزها تحمیل‌شده و برخی هم به خاطر ندانم‌کاری‌های خودمان است. امکان دارد برخی دیگر از مسائل به دلیل اقدامات نادرست امروز، ما در سال‌های آینده گریبان ما خود کند.

سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی باید اصلاح می‌شد

وی اضافه کرد: این مسائل و حساسیت‌هایی وجود دارد که باید با مردم راحت صحبت کنیم. انصافاً مردم تحت‌فشار از لحاظ معیشتی هستند و هر سخنی را به‌راحتی از ما نمی‌پذیرند. عملکرد و تصمیم‌ها باید به نحوی باشد که مردم را راضی کند و تاثیر تصمیم‌های ما را در سفره‌ها و معاش خود ببینند. 

مرحبا با تأکید بر اینکه سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی باید اصلاح می‌شد، گفت: فقط در مورد نحوه حذف آن  بحث وجود دارد. مجلس در بودجه سال ۱۴۰۱ تاکید کرده  است که نباید سطح قیمت‌ها افزایش یابد و آن را حفظ کنیم.

این نمانیده مجلس ادامه داد: دولت تصمیم گرفته است تا زمان ایجاد کالابرگ، کمک معیشتی  را به صورت نقد به مردم پرداخت کند، البته نباید تصور این باشد که کالابرگ مانند دهه ۶۰ است، زیرا فنّاوری به کمک ما می‌آید،  ازاین‌رو باید به مردم توضیح داده شود که یارانه به‌جای اینکه به دست سوداگران برسد به دست مصرف‌کنندگان خواهد رسید.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: حذف ارز ترجیحی لازم بود و این موضوع باید برای مردم تشریح شود و این‌گونه نباشد که دولتمردان فشار را بر روی مردم وارد کنند. سال‌هاست که اتخاذ تصمیم‌های درست و موضوع یارانه‌ها بخصوص در حامل‌های انرژی و دارو بحث‌برانگیز شده که باید شهروند ایرانی و کسانی که قانونی در ایران هستند از این یارانه استفاده کنند.

یارانه هوشمند شود

مرحبا با بیان اینکه مجلس همراه دولت است، گفت: در نیت دولت شک نداریم. دغدغه ما در خصوص تصمیماتی است که به مردم آسیب نزند و به سفره مردم بیشتر فشار وارد نکند.

وی خاطرنشان کرد: واریزهای نقدی در بلندمدت مناسب نیست، چراکه این پرداخت‌ها در شرایط تورمی در سه ماه دیگر قدرت خرید جامعه را نمی‌تواند حفظ کند. ازاین‌رو باید یارانه هوشمند شود تا قدرت خرید جامعه حفظ شود و با تورم پرداخت نقدی ارزش خود را از دست می‌دهد البته موقتی خوب است تا زمانی که سامانه‌ها ایجاد شود.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد ما یک فاجعه تاریخی بود، که در آینده در دانشگاه‌های دنیا، این ارز را در کتاب‌های درسی به عنوان یک فاجعه تدریس خواهند کرد و به‌عنوان حوادث تلخ تاریخی در ردیف غارت تیمور و چنگیز خواهد بود.

برچسب‌ها غلامرضا مرحبا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: غلامرضا مرحبا غلامرضا مرحبا سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ارز ۴۲۰۰ تومانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۸۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز

صورت مسأله
- ایران با مشکل عظیم شتاب فزاینده حجم پول روبه رو است. سیستم پولی کنونی کشور در هر ۲۴ ساعت در حدود ۶ همت (هزار میلیارد تومان) بر حجم پول می افزاید. برای احساس وضعیت، این افزایش حدوداً معادل میانگین ۳۰۰۰ سال دوران پهلوی (۱۳۵۷-۱۳۰۴) است. یعنی حکومت ایران در شبانروز یک میلیون برابر هر شبانروز پیش از انقلاب به اصطلاح پول چاپ می کند. در واقع این مبلغ را نمی توان چاپ کرد، بلکه در سیستم الکترونیک پولی بر تعداد صفرهای حجم پول، افزوده می شود.

- یکی از عوامل تورم، همین افزایش حجم پول است که موجب کوچکتر شدن قدرت خرید می شود؛ افزایش فقر و فساد از پیامدهای آن است. باز هم برای درک وضعیت، ۱۰۰ هزارتومانی در ۱۳۹۰ معادل ۱۰۰ دلار بود و امروز معادل یک و نیم دلار است.

حل مسأله
چند پرسش

- آیا نجات از مصیبت افزایش حجم پول کشور شدنی است؟ مسلماً شدنی است. زیرا بسیاری از کشورها که به این بلاء مبتلاء بودند، آن را چاره کردند، یعنی عملا شدنی است.
-آیا بدون تخصص ها و تجربه ها می توان به رفع مشکل پرداخت؟ قطعاً بدون تخصص ها و تجارب، نشدنی است.
-آیا با یک تخصص و راه حل های یک متخصص می توان مشکل را رفع کرد؟ به این پرسش می پردازم.

معمولا تصور می شود که چاره های مطرح شده توسط یک متخصص ولو مجرب، شدنی است. با موارد عدیده می توان نشان داد که چاره های پیشنهادی تخصص های منفرد، نه فقط شدنی نبوده، بلکه موجب فزونی مشکلات شده است (چرا؟ به این خواهم پرداخت). برای نمونه، چاره ی پروفسور استیو هانکه (Steve Hanke) را می آورم.

استیو هانکه استاد اقتصاد در دانشگاه جان هاپکینز است. اخیراً درباره ی نجات ایران از مصیبت تورم و توسعه کشور، در مصاحبه ای گفته است که در چند کشور آزموده است: با ارتباط ریال و طلا در کمتر از ۲۴ ساعت، تورم تمام می شود. معلوم است که توجه و تأکید وی بر مهار افزایش حجم پول است. آیا راه حل وی شدنی است؟

بررسی پیشنهاد هانکه

فرض کنید که افزایش حجم پول کنونی به طلا مربوط شود.- هر گرم طلای ۲۴ عیار به قیمت روز ۴/۸ میلیون تومان است. در این‌صورت حکومت برای همین مقدار حجم پول، در هر شبانه‌روز باید ۱/۲۵ تن و در سال ۴۵۰ تن‌ طلا عرضه کند. کل ذخیره معدنی طلای کشور ۳۰۰ تن است و سالانه ۱۲ تن طلا تولید می شود، بگذریم از این که همین مقدار معادن طلای کشور عمدتا در دست بخش غیردولتی است و بهره مالکانه ی آن به حکومت ناچیز است. برای عرضه ی مقدار طلای لازم، چاره ای جز تأمین طلا از خارج نیست.

یک میلیارد دلار معادل ۱۲/۲ تن طلا است. ایران در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت، معادل ۳۶۶ تن طلا. یعنی اگر همه ی پول نفت را به طلا تبدیل کند، فقط ۸۰ درصد حجم پول تولیدی در شبانه‌روز را جبران می کند. بخش عمده ای از درآمد نفت برای رفع نیازهای پایه کشور است و دو سال پیش، فرار سرمایه از کشور به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد درآمد نفت گزارش شده است (گزارش بانک مرکزی). یعنی اژدهای پرشتاب افزایش حجم پول، با بلعیدن همه‌ی پول نفت، باز هم بیشتر می طلبد. با همین بررسی کوتاه می توان دریافت که چاره ی استیو هانکه برای مهار تورم در کشور «نشدنی» است.

بیشتر می توان اظهارات وی را کاوید. به طور ضمنی از پیشنهاد هانکه برمی آید که دولت چون نمی تواند طلای لازم معادل افزایش حجم پول را تأمین کند، پس بر حجم پول نیفزاید. در وضعیت حاضر، اگر حکومت پول چاپ نکند، در پرداخت هزینه های خود و مصارف خواسته و نخواسته ی پولی کشور دچار مشکل می شود. یعنی در وضعیت کنونی، اظهارات ضمنی هانکه هم نشدنی است.

*عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر

بیشتر بخوانید:

کسانی می خواهند گاو اردک بزاید همه می بازیم با دروغ و فریب و بی انصافی انقلاب علمی خاموش و انفعال ما / پیشگامی تولید فکر نیازمند آزاداندیشی از قیدهای تحمیلی است استالین و پژوهش های جانبدارانه

216216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899872

دیگر خبرها

  • بیشتر شکایات مردم از پزشکان زیبایی است
  • فاجعه سیل بلوچستان/ وضع از سیل قبلی بدتر است/ ببینید چطور مردم خودشان به داد همدیگر رسیدند (فیلم)
  • بارسا چاره‌ای ندارد: فروش حداقل یک ستاره
  • صحبت‌های بی‌سابقه قالیباف درباره ماجرای ارز/ آغاز گشت ارشاد مسئولان توسط رادان
  • نماینده مردم زنجان : دولت جدیت لازم برای استفاده از افراد توانمند را نداشت/ مجلس در انتسابات تاثیر منفی گذاشت/ چالش‌هایمان بیشتر خواهد شد
  • راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز
  • یک شوی نمایشگاهی در اصفهان با فاجعه اشتباه گرفته شد
  • قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست / پایان دیرهنگام سکوتِ مجلس مقابل دولت!
  • قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست
  • مهمدی با برتری بر قاتل چنگیز، مدعی قهرمانی المپیک 2024 شد