Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-27@06:36:56 GMT

مقصر آتش‌سوزی خانه «خدیوی» کیست؟

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۵۳۰۹۴

مقصر آتش‌سوزی خانه «خدیوی» کیست؟

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان می گوید: خانه «خدیوی» به خاطر سهل‌انگاری پیمان‌کار در آتش سوخته است.

به گزارش ایران اکونومیست، خانه تاریخی «خدیوی» در استان زنجان، ۲۸  اردیبهشت ۱۴۰۱ دوباره دچار حریق شد، آتش‌نشان‌ها پس از ساعت‌ها تلاش، موفق شدند شعله‌های آتشی را که گریبان‌گیر عمارت تاریخی شده بود خاموش کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اولین بار نیست که «خدیوی» در آتش می‌سوزد، اسفندماه سال گذشته هم خانه گُر گرفته و میراث فرهنگی هم ساکت مانده بود. حالا در آتش‌سوزی تازه که همزمان با فاز دوم مرمت این بنای پهلوی اتفاق افتاده، مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان، مقصر را پیمان‌کار پروژه می‌داند و از اداره میراث فرهنگی زنجان سلب مسؤولیت می‌کند.

امیر ارجمند درباره علت این آتش‌سوزی‌ها به ایران اکونومیست گفت: اداره کل میراث فرهنگی زنجان طی تفاهم‌نامه‌ای در سال ۱۳۹۶ با مالک خانه «خدیوی»، مرمت این بنا را عهده‌دار شد، اما متأسفانه به دلیل کمبود اعتبارات در سال‌های ۹۶، ۹۷ و ۹۸ این مرمت انجام نشد. سپس در سال ۱۳۹۹ با توجه به کمبود اعتبارات اداره کل، با استفاده از اعتبارات مرمت‌های اضطراری، یک فاز مرمت اضطراری برای خانه «خدیوی» تعریف شد و طی آن، سقف طبقه دوم این بنا کامل مرمت شد. سال ۱۴۰۰ در فاز دوم مرمت‌های اضطراری، با وجود کمبود اعتبارات لازم توانستیم یک فاز جدید برای مرمت این بنا تعریف کنیم و در این فاز نمای شمالی عمارت «خدیوی» را مقاوم‌سازی کردیم.

او ادامه داد: این خانه برای انجام فاز دوم مرمت اضطراری در اختیار پیمان‌کار بود که با سهل‌انگاری پیمان‌کار، بخش باسازی‌شده دچار حریق شد. بر مبنای ماده ۲۱ شرایط عمومی پیمان، وقتی قراردادی با پیمان‌کار می‌بندیم پروژه طی صورت‌جلسه‌ای تحویل پیمان‌کار می‌شود و مسؤولیت بنا با اوست. بنابراین، مسؤولیت این حادثه با پیمان‌کار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان است. بر همین اساس ما اقدامات قضایی را انجام داده‌ایم و این شکایت به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع داده شده و کارشناس هم نظر خود را داده است. در حال حاضر منتظر رأی نهایی دادگاه هستیم تا خسارت واردشده توسط پیمان‌کار پروژه جبران و بنا بازسازی شود.

ارجمند با بیان این‌که قرار است خانه تاریخی «خدیوی» در آینده‌ای نزدیک به طور کامل مرمت شود، توضیح داد: ما در اعتبارات مرمت‌ بناهای تاریخی زنجان با کمبود بودجه بسیاری مواجه بودیم، اما در سال گذشته با سفر رییس‌جمهور و وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استان زنجان اعتبارات خوبی برای مرمت بناهای تاریخی زنجان در نظر گرفته شد که طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تخصیص داده می‌شود. بر همین اساس در یک برنامه مدون در نظر داریم مطالعه و طرح مرمت جامع برای خانه «خدیوی» داشته باشیم که این بنا به طور کامل در چارچوب ضوابط مرمت شود. همچنین برای احیاء آن کاربری خوبی در نظر می‌گیریم.

خانه «خدیوی» از جمله بناهای زیبا و با تزئینات حائز اهمیت است که در نزدیکی موزه «رخت‌شوی‌خانه» و خانه «ذوالفقاری» در محله‌ای معروف به «دالان آلتی» در شهر زنجان واقع شده است. از جمله تزئینات این بنا می‌توان به آجرکاری‌های نما، گچ‌بری‌ها، ستون‌ و نماها، وجود ایوان که روی شش ستون چوبی با پوشش گچی استوار شده و همچنین به وجود نرده‌های تزئینی اشاره کرد. این بنا در ۲۸ دی ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۹۶۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: استان زنجان ، آتش‌سوزی بناهای تاریخی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: استان زنجان آتش سوزی بناهای تاریخی گردشگری و صنایع دستی استان زنجان پیمان کار آتش سوزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۵۳۰۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود

ایسنا/فارس معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی گفت: شهر میمند در استان فارس قابلیت تبدیل شدن به شهر ملی شیشه‌گری را دارد.

مریم جلالی جمعه، ۷ اردیبهشت‌ماه در مراسم بزرگداشت روز ملی شهر میمند و برگزاری جشنواره گل و گلاب گفت: میمند ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی زیادی دارد که باید این ظرفیت‌ها در خدمت ارزش‌افزوده و ارزش‌آفرینی شود.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی افزود: رویدادها زمینه تقویت توجه را ایجاد می‌کنند و تقویت توجه نخستین گام در راستای متمایزسازی و ایجاد وضعیت مطلق است.

جلالی افزود: به‌عنوان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی و همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس به دنبال این هستیم که ظرفیت‌های میراث فرهنگی و آنچه ریشه در تاریخ دارد به‌اضافه جاذبه‌های گردشگری در کنار محصولات صنایع‌دستی یک پیوستاری درست کند که به اقتصاد منطقه کمک کند که لازمه‌اش همگرایی خانواده است.

 وی ادامه داد: خانواده چه در سطح کوچک چه در سطوح محله، شهر، شهرستان و استان باید رویکرد اقتصاد هویت بنیان را سرلوحه قرار دهند و ما هم بتوانیم تسهیل گری و رفع موانع کنیم.

جلالی در ادامه خطاب به مسئولان و مدیران حاضر در این جلسه گفت: تمامی مسئولان و مدیران میراث فرهنگی، استانداری و دیگر ادارات دولتی فرزندان این دیار هستند و مانند یک خانواده کار می‌کنند و وقتی خانواده مبنا باشد دیگر فرقی نمی‌کند من چه سهمی دارم. این همکاری و هم‌افزایی و هم‌جوشی باید منجر به این شود که ما معیشت عزت‌آفرین داشته باشیم.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تأکید کرد: صنایع‌دستی و هنرهای سنتی هوش و استعداد تاریخی ماست و یک پیوستار کامل است؛ یعنی یک هوش و حکمتی بوده به‌طوری‌که از گلی که می‌روییده گلاب در ظرف مسی درست می‌شود و بعد شیشه درست‌شده و ترکه‌بافی برای نگهداری شیشه درست‌شده و این توسعه است و ما باید سوار بر آن اقتصاد هویت بنیان را رونمایی کنیم.

وی با اشاره به اینکه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فردای روشنی دارد، اضافه کرد: میراث فرهنگی ما تنها میراث، ملموس نیست بلکه در برگ این گل‌ها قصه‌ها و لالایی‌هایی نهفته است و روایت‌هایی که در دنیای امروز ارزش‌افزوده دارد.

 معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تصریح کرد: قصه میمند خریدار دارد و ما باید ان را روایتگری کنیم تا دنیا این قصه‌ها را خریداری کند.

وی به ذکر مثال‌هایی به تکمیل سخنانش پرداخت و گفت: یک روزگاری جمشید و اردشیر و شاپور کشورگشایی می‌کردند و جهان‌گشایی قدرت بود، یک روزگاری جهان دانی و اطلاعات قدرت بود و امروز جهان آرایی قدرت است و به همه دلیل ایران قدرت سوم را ایجاد کرده است و می‌تواند حرف در جهان داشته باشد چون روایت‌هایی زیبایی دارد.

جلالی با بیان اینکه شیشه‌گری یکی از مهارت‌های اصیل میمند در کنار گلاب‌گیری بوده و صنعت شیشه‌گری می‌تواند به دلیل بازیافت و دوست دار محیط‌زیست بودن، به ترویج گلاب‌گیری کمک کند ابراز امیدواری کرد که عزم مسئولان محلی مبنی بر ایجاد کارگاه‌ها بتواند شاخص‌های شهر ملی شیشه‌گری را برای میمند فراهم کند و ما هم تلاش می‌کنیم این پرونده کامل شود و بتوانیم در آینده‌ای نزدیک شهر ملی شیشه‌گری را در میمند داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی و مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و هیات همراه روز جمعه با سفر به شهرستان فیروزآباد ضمن حضور در مراسم روز ملی میمند از کارگاه‌های شیشه‌گری، گلاب‌گیری همچنین مزارع گل محمدی و تعدادی از اقامتگاه‌های سنتی و بومگردی شهر میمند بازدید کردند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • اجرای ۸۰ طرح مرمتی و عمرانی در آذربایجان‌غربی
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز با میراث فرهنگی
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا با میراث فرهنگی در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • بررسی کاربرد فناوری‌های نوین درجلوگیری از آسیب‌های طبیعی به بنا‌های تاریخی
  • سازه جدید در عمارت منسوب به «فخرالدوله» برچیده شد
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • مرمت طرح‌های مشترک میراث فرهنگی و شهرداری در میبد