Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@16:48:32 GMT

تحرکات نظامی- دفاعی ترکیه در آفریقا

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۶۸۹۲۷

تحرکات نظامی- دفاعی ترکیه در آفریقا

ترکیه که ۶ ماه پیش میزبان سران قاره سیاه در سومین اجلاس ترکیه و کشورهای آفریقایی بود، حالا با ارسال انواع تسلیحات نظامی، مانند پهپاد و خودروهای زرهی و نیز قراردادهای دفاعی با کشورهای آفریقایی، به دنبال گسترش دیپلماسی نظامی خود در این قاره است.

به گزارش ایران اکونومیست، این اجلاس با میزبانی ۱۶ رئیس دولت و ۱۰۲ وزیر آفریقایی همزمان بود با آغاز خروج نظامیان فرانسوی از منطقه ساحل؛ منطقه‌ای که این روزها به شدت تحت تنش و درگیری های مستمر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترکیه تلاش می‌کند برای تقویت

حضور خود در قاره آفریقا، در کنار منافع اقتصادی خود دیپلماسی نظامی‌اش را نیز در میان کشورهای قاره سیاه گسترش دهد؛ همانگونه که مولود چاووش اوغلو در این اجلاس که نمایندگان ۳۹ کشور را پذیرا بود، گفت نگاه آنکارا به روابط با

آفریقا استراتژیک و بلندمدت است.

پیشتر روزنامه آفریقایی فرانسوی زبان «لو نوول آفریک- Le nouvel afrik» نوشته بود آنکارا در راستای تحقق اهداف خود در این قاره، بخش مهمی از تجارت خارجی را به کشورهای آفریقایی اختصاص داده است و اجلاس ترکیه و کشورهای

آفریقایی در حالی برگزار شد که نشست پیشین نمایندگان این کشورها بر امور اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری تمرکز داشت. رجب طیب اردوغان تاکید کرده در تلاش برای تقویت روابط نظامی و دفاعی این کشور با کشورهای قاره آفریقاست که

از نگاه تحلیلگران در آن زمان، روابط ترکیه و آفریقا در مراحل بعدی در خصوص مسائل امنیتی خواهد بود که اینک آنکارا به دنبال تحقق اهداف نظامی خود در قاره سیاه است.


ترکیه که پیشتر و در سپتامبر ۲۰۲۱ به مغرب و تونس پهپادهای نظامی فروخته بود هم اینک علاوه بر تحویل یک خودروی زرهی بسیار پیشرفته به چاد در هفته جاری نخستین پهپادهای از نوع «بایراکتار (بیرق دار) تی‌بی۲ - Bayraktar TB۲» خود

را به نیجر ارسال کرد. آنگولا هم برای خرید پهپادهای ساخت ترکیه ابراز تمایل کرده است.

آنکارا علاوه بر این که در سومالی یک پایگاه نظامی دارد، در ماه اوت سال ۲۰۲۱ هم یک توافق همکاری نظامی با اتیوپی امضا کرد و پس از این توافق مقامات اتیوپی در خصوص خرید پهپادهای بیرق دار با مقامات آنکارا در تماس بوده اند.

در میان کشورهای آفریقایی که در سال‌های اخیر روابط سیاسی- اقتصادی و نظامی ترکیه با این کشورها شتاب بیشتری گرفته، نیجریه و الجزایر روابط قوی‌تری با ترکیه داشته اند، به گونه‌ای که این دو کشور نقش مهمی در امنیت انرژی ترکیه ایفا

می‌کنند. حضور ترکیه در تحولات لیبی نیز در چارچوب سیاست کلی ترکیه در قبال قاره آفریقا ارزیابی شده است.

تازه‌ترین خبرها در بعد نظامی و روابط ترکیه و آفریقا در این حوزه، تحویل نخستین پهپادهای بیرق دار ترکیه به نیجر و نیجریه و نیز تحویل خودروی زرهی به چاد است.



تارنمای فرانسوی زبان آفریقایی «اکتو نیجر» نوشته است، نیجر یک پایگاه پهپادی در «طاهوآ – Tahoua» در حال ساخت دارد؛ هدف از این اقدام تقویت ظرفیت‌های نیروهای مسلح نیجر عنوان شده است. به نوشته این رسانه آفریقایی،

نخستین پهپادهای ترکیه هم هفته جاری به نیامی تحویل شد.

بر اساس این گزارش، نیجر در حال ساخت یک پایگاه پهپادی با هدف تقویت ظرفیت نیروهای دفاعی و امنیتی این کشور در مبارزه با تروریسم است. این پایگاه در مرکز کشور ساخته می‌شود.

«محمد بازوم» رئیس جمهوری نیجر که کشورش مدتی است ملزم به تقویت ظرفیت‌های عملیاتی نیروهای دفاعی و امنیتی خود برای مقابله با تهدیدات امنیتی مواجه با این کشور به ویژه در مرزهای خود با مالی و بورکینافاسو و نیز نیجریه و لیبی

شده است، در آغاز ماه مارس گذشته به ترکیه رفت و از چندین کارخانه تسلیحات نظامی این کشور دیدن کرد. نیجر چندین سفارش برای خرید پهپاد به شرکت ترکیه‌ای بایراک داده است.


گزارش این رسانه آفریقایی همچنین بر اساس اطلاعات آژانس دفاعی «منا - Mena» حکایت از این دارد که نیروی هوایی نیجریه نخستین پهپادهای بیرق دار تی. بی. ۲ را در هفته جاری از ترکیه آن هم به صورت هوایی دریافت کرده است. این

پهپادها توسط یک شرکت هواپیمایی اوکراینی و با هواپیمای نوع Il-۷۶ تحویل فرودگاه نیامی شد که گفته می‌شود ۶ فروند است و با دو پرواز در روزهای ۲۰ و ۲۱ می‌به نیامی حمل شد.

ترکیه در ادامه سیاست حضور و نفوذ در قاره سیاه، این بار با یک خودرو زرهی وارد چاد شده است. در این ارتباط و به گزارش آناتولی ترکیه، خودروی زرهی «یؤروک ۴X۴» ساخت شرکت نورول ماکینا (Nurol Makina) که بالاترین سطح تحرک و

عملکرد حفاظتی را در کلاس خودروهای زرهی سبک دارد، نخستین ماموریت خود را در قاره آفریقا و در کشور چاد آغاز کرد.

مقام ها و کارشناسان ترک می گویند، این خودرو که برای استفاده از نیروهای امنیتی و واحدهای نظامی طراحی شده، بالاترین سطح تحرک و عملکرد حفاظتی را در کلاس خودروهای زرهی سبک و همچنین در مقابله با مواد منفجره بالستیک و

مین نیز توانایی محافظت بالایی دارد.


کارشناسان نظامی ترکیه معتقدند، یؤروک ۴X۴ به دلیل سرعت بالا و حفاظت برتر در مقایسه با خودروهای زرهی تولید شده در این بخش، می‌تواند به عنوان یک وسیله نقلیه حفاظتی در کاروانهای وی آی پی نیز استفاده شود.

این خودرو همچنین می‌تواند به سیستم‌های تسلیحاتی مانند مسلسل‌های ۷. ۶۲ و ۱۲. ۷ میلیمتری، نارنجک انداز ۴۰ میلیمتری، سلاحهای هوایی و ضد تانک نیز مجهز شود.

آنچه مشخص است، خروج نظامیان فرانسوی از قاره آفریقا بویژه منطقه ساحل فرصت مغتنمی برای آنکارا بود تا گستره نفوذ خود را از حوزه انرژی گرفته تا نظامی و تسلیحاتی در این قاره افزایش دهد.

طبق گزارشی که پیشتر منتشر شد، شمار سفارتخانه‌های ترکیه در آفریقا از ۱۲ مورد در سال ۲۰۰۲ به ۴۳ سفارت رسیده و تعداد سفارتخانه‌های آفریقا در آنکارا نیز از سال ۲۰۰۸ از ۱۰ سفارتخانه به ۳۷ مورد افزایش یافته است.

این تحرکات نشان می دهد که ترکیه برای قاره سیاه برنامه حساب شده ای طراحی کرده است، آن هم در شرایطی که دولت های غربی و آمریکا از یک سو و روسیه از دیگر سو، در اوکراین مشغول هستند. با اینحال اینکه کیفیت و قیمت

قراردادهای ترکیه با کشورهای آفریقایی عامل این نفوذ است، یا آنکارا از خلاء ناشی از حضور قدرت های بین المللی این فرصت را شکار کرده، یک مساله است و اینکه ترکیه قواعد حضور در بازارهای نظامی را فراگرفته و به یک بازیگر این صحنه

تبدیل شده، مساله دیگری است که در هر صورت، از اهمیت بالایی در تحلیل تحرکات این کشور در قاره سیاه برخوردار است. 

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: تروریسم

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تروریسم کشورهای آفریقایی نخستین پهپادهای خودروهای زرهی قاره آفریقا قاره سیاه بیرق دار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۶۸۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟

فرارو- جمعه گذشته تهران میزبان دومین "اجلاس بین المللی ایران و آفریقا" بود. نشستی که با حضور مقام‌های ارشد بیش از ۳۰ کشور آفریقایی به ویژه وزرای اقتصاد برگزار شد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این قبیل نشست‌ها می‌توانند مقدمه‌ای برای وقوع تغییرات مثبت در روابط خارجی و به طور خاص دیپلماسی اقتصادی باشند.

به گزارش فرارو؛ در این راستا، یکی از نکاتی که چندین سال است از سوی کارشناسان مسائل راهبردی و تحلیلگران به عنوان نقدی به سیاست خارجی ایران مطرح شده، غافل شدن از برخی حوزه‌های جغرافیایی در عرصه سیاست خارجی و صرفا تمرکز بر برخی مناطق و کشور‌های خاص است. موضوعی که در برخی موارد در بزنگاه‌های تاریخی موجب وارد آمدن آسیب‌ها و خساراتی شده است.

با این همه، دولت سیزهم از زمان آغاز به کار خود در سال ۱۴۰۰، تمرکز ویژه‌ای بر توسعه روابط با مناطق مغفول در حوزه سیاست خارجی ایران معطوف کرده است. ابراهیم رئیسی در دو نوبت در قالب تور‌هایی به کشور‌های آفریقایی سفر انجام داده و توسعه روابط با آفریقایی‌ها را یکی از محور‌های اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم توصیف کرده است.

معادله‌ای که در قالب نشست بین المللی اخیر ایران و آفریقا نیز نمود‌های عینی‌تری گرفته است. با این همه، واقعیت این است که اقبال به توسعه روابط با کشور‌های آفریقایی در شرایط حاضر، به طور خاص تحت تاثیر ۳ مولفه مهم و محوری است.

۱. بازارِ رو به رشد کشور‌های آفریقایی

قاره آفریقا جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر را در خود جای داده و بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که شاخص‌های اقتصادی در شمار قابل ملاحظه‌ای از کشور‌های افریقایی رو به رشد بوده و پالس هاس مثبتی را در مورد آینده این دسته از کشور‌ها به ویژه در حوزه اقتصادی مخابره می‌کنند.

در حقیقت، هم جمعیت این قاره چشمگیر است و هم درآمد خانوار‌ها در آن رو به بهبود است. این دو مولفه در نوع خود کشور‌های آفریقایی را به یک بازارِ هدف بسیار مناسب برای بسیاری از کشور‌های جهان تبدیل می‌کنند. ایران نیز با توجه به ظرفیت‌های صنعتی و تولیدی خود از این قاعده مستثنی نیست. می‌تواند کالا‌های ساخت خود را که از کیفیت بین المللی برخوردارند و البته کشور‌های آفریقایی می‌توانند آن‌ها را در مقایسه با نمونه‌ای مشابه خارجی، با قیمت کمتری تهیه کنند، به آفریقا صادر کند.

موضوعی که هم برای ایران و هم ملل آفریقایی حامل نفع و سود است.

۲. کسب حمایت موثر سیاسی در عرصه بین المللی

بلوک کشور‌های آفریقایی از وزن قابل توجهی در نهاد‌ها و سازمان‌های بین المللی برخوردارند. آفریقا چیزی در حدود ۵۴ کشور را در خود جای داده که آن‌ها در جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، و دیگر نهاد‌های بین المللی، بازیگران مهم و تاثیرگذاری هستند.

در این چهارچوب، ایران به واسطه توسعه پیوند‌های سیاسی و اقتصادی خود با بلوک کشور‌های آفریقایی می‌تواند روی کارتِ رای‌دهی آن‌ها در نهاد‌های بین المللی حساب ویژه‌ای باز کند. موضوعی که یک برگ برنده موثر  به حساب می‌آید. این مساله به ویژه در بحبوحه تشدید تنش‌ها و رقابت‌های ژئوپلیتیک و ایدئولوژیک بین المللی، از ابعاد جدی تری نیز برخوردار می‌شود.

۳. توسعه نفوذ بین‌المللی ایران در قالب یک قدرت منطقه‌ای

در نهایت باید به این مساله نیز اشاره کرد که ایران در منطقه غرب آسیا یک قدرت قابل توجهِ منطقه‌ای است. این کشور به عنوان یک قدرت منطقه‌ای، طرح و برنامه‌هایی برای توسعه نفوذ خود دارد. مساله‌ای که در عرصه روابط بین الملل برای هر بازیگر دیگری غیر از ایران نیز امری طبیعی محسوب می‌شود.

حال در این میان، اشتراکات تاریخی و فرهنگی ایران و برخی ملل آفریقایی و در عین حال وجود ظرفیت‌های نرم فرهنگی نظیر حضور شیعیان در برخی کشور‌های آفریقایی و یا مهاجرت تاریخی برخی اقوام ایرانی به کشور‌های آفریقایی، بستر‌های مناسبی را نیز برای توسعه نفوذ ایران در میان کشور‌های آفریقایی ایجاد کرده اند.

بستر‌ها و ظرفیت‌هایی که تاکنون مورد بی توجهی بوده اند و حال توجه به آن ها، یکی از الزاماتی است که با توجه به افزایش وزن و قدرت منطقه‌ای و بین المللی ایران، از اهمیت بسیار زیادی برخودار می‌شوند. معادله‌ای که موجب شده تا بار دیگر قاره آفریقا مورد توجه تصمیم سازان حوزه سیاست خارجی ایران قرار گیرد.

دیگر خبرها

  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 
  • زمان بازگشت به جنوب خط استوا
  • قنادزاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • ۲۰۰ تاجر آفریقایی برای توسعه تجارت شناسایی شد
  • اجلاس بین المللی ایران و قاره آفریقا
  • چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟