Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-06@15:24:03 GMT

ناصرالدین‌شاه و سفرنامه‌نویسی

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۷۳۱۹۰

ناصرالدین‌شاه و سفرنامه‌نویسی

در وهله اول این جمله نشان از حیرت و هیجان شاه از دیدن گونه‌های زنده پستانداران، خزندگان و .. است که شایدکمی خجالت‌آور باشد. اما نکته نهفته در جمله ناصرالدین‌شاه این است که او پیش از دیدن این حیوانات، «اَشکال» آنها را در «کتاب» دیده بود. بله؛ شاه ما کتاب‌خوان بود. زیاد هم کتاب می‌خواند. شاید کتابخوان‌ترین پادشاه تاریخ ایران بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر هم کتب تاریخی و بیشتر از آن جغرافیایی را دوست داشت.

هر چه به فارسی بود می‌خواند و هر چه به زبان‌های اروپایی بود دستور ترجمه می‌داد. معمولا ناهار خود را با گزارش‌های مترجمان دربار از کتب می‌خورد. این تصویر از ناصرالدین‌شاه با تصویری که مورخان از او ارائه می‌دهند که پادشاهی زن‌باز و شکاردوست و شکم‌چران بود متضاد است. مطالعات تاریخی اخیر نشان می‌دهد ناصرالدین‌شاه بافرهنگ‌ترین شاه ایل قاجار بوده و این در سلسله‌ای که آموزش و پرورش در آن کمتر وجود داشته یک استثناء است. ناصرالدین‌شاه نه تنها اهل مطالعه بود و از فرهنگ و هنر بی‌بهره نبود، بلکه سعی کرد این فرهنگ و هنر را در حکمرانی خود نیز تسری دهد. او در سلسله‌ای به شاهی رسیده بود که خشن‌ترین و خسارت‌بارترین منازعات و جنگ‌ها با همسایگان ایران در تاریخ آن به ثبت رسیده است. ولی ناصرالدین‌شاه به گواه مطالعات تاریخی جدید آغازگر دیپلماسی و تعامل به جای جنگ و غارت بود.
با فاکتور گرفتن فقره هرات و مرو که در سال‌های نخست پادشاهی او روی داد، در بقیه سال‌ها توانست با دیپلماسی مخصوص خود کشور را از گزند زمین‌خوارانه روسیه و انگلیس در امان نگهدارد. دیپلماسی که سفر در کانون آن قرار داشت. ناصرالدین شاه تا زمان خود، رکورد بیشترین مسافرت‌ها را در داخل و خارج از ایران به عنوان حاکم کشور به نام خود ثبت کرد. او نخستین پادشاه ایران بود که در دوران صلح به خاک همسایه قدم می‌گذاشت و با نوشتن سفرنامه‌های مفصل، قدم در مسیر فهم تاریخ و جغرافیا و آداب ملل دیگر گذاشت. فهمی که البته ناکامل بود و توسط بسیاری از محققین و مورخین بعدی تحقیر شد. اما خواندن کتاب نغمه سهرابی که به تازگی به فارسی برگردانده شده و مندرج در تحت مطالعات تاریخی جدید است نشان می‌دهد چندان هم نباید با دید حقارت به ناصرالدین شاه نگریست. او شاه کاملی نبود ولی قطعا شاه عاقلی بود، چیزی که پدر بزرگ، پدر، پسر و نوه‌اش نبودند. طرفه آنکه چنین شاهی عاقل، نخستین و آخرین شاه شهید تاریخ ایران شد.

آنچه که از کتاب نغمه سهرابی برمی‌آید نشان می‌دهد که ناصرالدین‌شاه کلا ذهن ورزیده‌ای در شوخ طبیعی داشته است. کاریکاتورهای کلامی خنده‌داری نیز از دولتمردان ترسیم می‌کند. ناصرالدین شاه در سفرش به فرانسه، رئیس‌جمهوری این کشور که فردی به نام ماری فرانسوا سدی کارنو است را سعدی می‌نامد و او را به چند نفر در تهران شبیه می‌کند: «سعدی قد متوسطی دارد. لاغر، با مو و چشمانی سیاه و ابروان سیاه کلفت. سعدی به حشمه‌الدوله مرحوم شبیه است.
خیلی ظریف است، ریشش شبیه نیست اما چشمش حالتش خیلی شبیه به حشمه‌الدوله است. له امام اخوان تکیه هم خیلی شبیه است. او قدری گنده است، این ظریف و همین‌طور به حکیم‌السلطان شبیه است، چشم و رنگ و حالت، همه چیز آنها، کله‌شان و ریششان گنده‌تر است، این کوچک و ظریف‌تر» چنانچه نغمه سهرای نشان می‌دهد نصرالدین شاه در غیاب درباری خلاق و دیوانی فعال، شخصا وظیفه ارتقا چهره ایران و حتی ماهیت حکومت ایران در اذهان مردم خودش و مردم اروپا را از طریق به کارگیری فن آوری های جدیدی مثل تلگراف، چاپ و عکاسی بر عهده داشت. کلا شاه جالبی است و تومنی صنار با دیگر شاهان قجری فرق دارد. البته وضع آقامحمدخان به کلی متباین است و قابل مقایسه با هیچ یک از جانشینانش نیست.

*نویسنده و روزنامه‌نگار حوزه اندیشه

کد خبر 1634214

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: حامد زارع قاجار سفرنامه ناصرالدین شاه نشان می دهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۷۳۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشنواره خواندن و خوش نویسی در جهرم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، معاون مدیر کل و مدیر آموزش و پرورش جهرم گفت: نخستین جشنواره خواندن و اختتامیه سومین جشنواره خوشنویسی دانش آموزان ابتدایی در سالن علامه امینی جهرم برگزار شد.
عبدالصمد یاسمی پور افزود: جشنواره خواندن که شامل گلستان خوانی، شاهنامه خوانی و متون کهن است با هدف تقویت و کسب مهارت دانش آموزان، قدرت بیان، روان خوانی، علاقه به مطالعه و آشنایی با زبان و ادبیات فارسی و ایجاد فرصت برای شناخت استعداد و توانایی دانش آموزان برپا شد.
وی افزود: در نخستین دوره جشنواره خواندن، بیش از ۳۰۰ اثر تولیدی به واحد آموزش ابتدایی ارسال شد که ۴۳ اثر منتخب به مرحله اختتامیه جشنواره و اجرا راه یافت  و از آنان تقدیر شد.
همچنین ۶۰۰ اثر خوشنویسی به جشنواره ارسال و از ۷۶ برگزیده ، تجلیل شد.
شهرستان جهرم در جنوب فارس و در فاصله ۱۹۰ کیلومتری شیراز قرار دارد.

دیگر خبرها

  • صلاح به تاریخ‌نویسی در لیگ برتر ادامه می‌دهد
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • برگزاری جشنواره خواندن و خوش نویسی در جهرم
  • کدکاپ ۸ رویدادی برای ترویج برنامه‌نویسی در سراسر ایران
  • چهره‌های مشهور ادبیات که مست عشق پارسا پیروزفر را دیدند | میرجلال‌الدین کزازی: از آغاز تا انجام، شادمان و خشنود بودم...| تصاویر
  • وقتی که تریاک ایران، بهترین تریاک جهان بود!
  • جمعی از اساتید ادبیات به تماشای «مست عشق» نشستند/ حسن فتحی: جهانِ پر از طمع و ویرانی را با افعال خود سیاه‌تر نکنیم
  • آخرین وضعیت شبیه‌سازی انتخابات الکترونیک در تهران
  • آخرین وضعیت شبیه‌سازی انتخابات الکترونیک در تهران
  • حسن فتحی: جهانِ پر از طمع و ویرانی را با افعال خود سیاه‌تر نکنیم