Web Analytics Made Easy - Statcounter

هادی معماریان عصر چهارشنبه در همایش علمی قنوات و میراث فرهنگی که در کاشمر برگزار شد، افزود: تغییرات اقلیمی مانند گرمایش جهانی، کاهش آبدهی چشمه‌های طبیعی و کاهش منابع آب‌های سطحی موجب می‌شود مردم به قنات به عنوان یک تکنیک سازگار با تغییر اقلیم روی آورند.

وی با بیان اینکه فرونشست زمین یعنی اینکه آبخوان مفید و قنوات را به مرور داریم از دست می‌دهیم، اظهار داشت:  قنات ها یک المان از توسعه پایدار هستند و توسعه پایدار در منطقه کاشمر بر اساس برداشت استاندارد از سفره‌های آب زیرزمینی محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: هر چند هزاران سال قنات ها این تکنیک سازگار با تغییر اقلیم را داشتیم اما از زمانی که شروع به پمپاژ آب از سفره‌های آب زیرزمینی نمودیم اکنون این تکنیک سازگار را به راحتی داریم از دست می‌دهیم.

معماریان در خصوص تغییرات اقلیمی بر منابع آب‌های زیرزمینی و قنوات گفت: بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته در مناطق خشک و نیمه خشک ایران نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی موجب روند معنی‌داری در کاهش آبدهی قنوات خواهد شد.

رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده کشور در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده، منابع آب محدود بوده و منابع آب در حوزه‌های آبریز تا سال ۲۰۵۰ تا ۱۲ درصد کاهش خواهد یافت، همچنین تا سال ۲۰۲۰ درجه حرارت در منطقه خاورمیانه یک تا دو درجه افزایش داشته از میزان بارش تا ۲۰ درصد کاسته شده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه طی این چند سال بسیاری از قنوات کاشمر را از دست داده‌ایم، آبدهی افت نموده و بدتر از همه فرونشست زمین اتفاق افتاده است، گفت: بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالیانه ۱۱ تا ۲۱ سانتیمتر متوسط فرونشست در دشت کاشمر است.

معماریان اظهار داشت: متأسفانه برداشت‌ها از سفره‌های آب زیرزمینی به شدت افزایش یافته به طوری که ۳۶ میلیون متر مکعب کسری مخزن تجمعی و سالیانه حدود ۵ تا ۱۱ میلیون متر مکعب کسری مخزن داریم.

معماریان عنوان کرد: از نقطه تاب‌آوری اکوسیستم عبور کرده‌ایم و به حالت غیر قابل بازگشت رسیده‌ایم، وقتی فرونشست رخ می‌دهد یعنی به حالت غیر قابل بازگشت رسیده‌ایم، باید به محیط‌زیست و اکوسیستم رشوه داد تا کمی ما را تحمل کند و برگردد به حالت قبل در غیر این صورت حیات ما در منطقه کاشمر حداقل تا ۲۰ سال آینده به شدت دچار مشکل خواهد شد.

وی بیان کرد: اگر به فکر منابع آب زیرزمینی نباشیم تا ۲۰ سال آینده باید به فکر مهاجرت بود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر هم در این مراسم با بیان اینکه قنات در کاشمر سابقه دیرینه‌ای دارد، بیان کرد: شکی نیست که  ایرانیان با ابداع سازه آبی قنات، پایه‌گذار بهره‌برداری بهینه و اصولی از منابع آبی زیرزمینی در جهان محسوب می‌شوند.

رضا یوسفی افزود: متأسفانه خشک‌سالی سال‌های مدیدی است سایه شومش را بر سر قنات‌ها و چشمه‌سارهای منطقه کاشمر گسترانده و موجب اُفت شدید سفره‌های آب زیرزمینی در این منطقه شده است.

پخش مستند قنات قصبه گناباد و تجلیل از مقنیان پیشکسوت از دیگر برنامه‌های این همایش بود. کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلومتری مشهد قرار دارد.

برچسب‌ها قنوات کاشمر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: قنوات کاشمر قنوات کاشمر سفره های آب زیرزمینی منابع آب بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۸۸۶۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سردار فدوی: احیای تمامی قنوات کشور در دستور کار است

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران با اشاره به برنامه جهادی این نهاد انقلابی برای کاهش مشکلات ناشی از تأمین آب در سراسر کشور، گفت: احیای تمامی قنوات کشور در دستور کار سازمان بسیج سازندگی است.‌ - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، سردار علی فدوی در همایش طلایه‌داران اقتصاد مقاومتی استان سمنان که در محل دائمی نمایشگاه‌های سمنان برگزار شد، اظهار داشت: قرارگاه امام حسن‌ مجتبی (ع) برای به سرانجام رسانی نهضت آبرسانی به روستاها، عزم جزم دارد.‌

وی با بیان اینکه سپاه و بسیج در سال 1402 با توجه به نیاز کشور، وارد موضوع جهاد آبرسانی شد افزود: سال گذشته گام‌های بسیار بزرگی را در راستای اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری در کشور آغاز کرده‌ایم.

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران با بیان اینکه قرارگاه محرومیت‌زدایی حضرت امام حسن مجتبی (ع) مسئولیت اجرای پروژه‌های جهادی در حوزه آبرسانی را بر عهده دارد، اضافه کرد: در این راستا قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) پای کار است تا پروژه‌های آبرسانی به نقاط محروم کشور به سرانجام برسد.

فدوی با اشاره به مزایای توجه ویژه به قنوات در راستای تأمین بخشی از آب مورد نیاز در کشور، تصریح کرد: قنوات مصرف انرژی ندارند، اما بهره دائمی برای بهره‌برداران دارند و از این‌رو لازم است تا احیای قنوات مورد توجه جدی باشد.

وی تصریح کرد: امروز احیای همه قنوات کشور در دستور کار سازمان بسیج سازندگی است و این موضوع با جدیت دنبال خواهد شد.

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران با اشاره به پیشتازی استان سمنان در اجرای طرح‌های آبرسانی، عنوان کرد: مسئولان همراه و مردم‌ متحد استان سمنان در موضوع سازندگی، پیشگام کشور هستند و باید گفت که اهالی کویر مردمانی سخت کوش و پرتلاش‌ هستند و امور را به سرانجام می‌رسانند.‌

فدوی با اشاره به دشمنی دیرینه دشمنان انقلاب اسلامی با ملت بزرگ ایران، گفت: البته در 45 سال گذشته بارها بر دشمن خبیث خود پیروز شدیم.

وی با بیان اینکه دشمن تلاش می‌کند تا ما را پیروزی نهایی باز دارد، ولی هیچ‌گاه موفق نشده است و از این پس نیز موفق نخواهد شد، عنوان کرد: در جنگ تحمیلی 8 ساله و آن گاه که پای جان در میان بود، دشمن شکست خورد.

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران جنگ اقتصادی را مهم‌ترین و بزرگ‌ترین جنگ دشمنان با جمهوری اسلامی ایران دانست و تصریح کرد: بدون شک در جنگ اقتصادی نیز با کار جهادی و انقلابی به پیروزی خواهیم رسید.

فدوی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب، پای هر کاری رفته‌ایم، خداوند ما را به پیروزی رسانده است، گفت: در کشور ما انسان‌هایی مومن، متقی و پرتلاش با بهره هوشی بسیار بالا حضور دارند که در هر کاری پیروزند، چرا که مردم ایران مردمانی با تمدن هزاران ساله و دارای فکر، اندیشه و نبوغ هستند.‌

وی با اشاره به اعتراف مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه در 45 سال اخیر آمریکا هیچ‌ پیروزی مقابل ملت ایران نداشته است، بیان کرد: هر روز بر عظمت و سربلندی ایران اضافه می‌شود.‌

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران به اجرای عملیات وعده صادق از سوی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم غاصب و کودک‌کش صهیونیستی اشاره و خاطرنشان کرد: ما در عملیات وعده صادق به تمام شیاطین و دشمنان و جبهه باطل حمله کردیم.

وی با بیان اینکه موضوع اقتصاد و معیشت موضوع تمام وقت مردم است، افزود: باید به گونه‌ای اقدام شود که همه بدانند که ما در این جبهه نیز پیروز خواهیم شد.

فدوی با بیان اینکه بسیج در غلبه بر مشکلات اقتصادی کشور، نقش اساسی دارد، گفت: سپاه پاسداران در همه موضوعات، از انقلاب اسلامی پاسداری خواهد کرد. ما تلاش می‌کنیم تا هر روز سطح خدمات رسانی خود به مردم را افزایش دهیم.

سمنان کمبود نیروی کار دارد

استاندار سمنان نیز در این مراسم با اشاره به اقدامات ارزشمند انجام‌شده در این استان برای بهبود شاخص‌های اقتصادی، اظهار داشت: همه این اقدامات منجر به نتایج بسیار ارزشمندی در زمینه‌های مختلف اقتصادی شده است.

سید محمدرضا هاشمی با اشاره به کاهش نرخ بیکاری استان سمنان در سال گذشته و استمرار آن در سال 1403 عنوان کرد: امروز به‌جایی رسیده‌ایم که واحدهای تولیدی در استان سمنان کمبود نیروی کار دارند و آماده پذیرش نیروی کار هستند و این در حالی است که در سال‌های گذشته همواره هراس اخراج و بیکار شدن نیروی کار در این استان وجود داشت.

وی خاطرنشان کرد: استان سمنان در حوزه‌های مختلف تولید حائز جایگاه و رتبه‌های ارزشمند است که این مهم با همکاری و همدلی مردم و مسئولان به‌دست‌ آمده است.

استاندار سمنان با اشاره به اینکه اقدامات بسیار خوبی در حوزه آبرسانی به روستاهای این استان توسط بسیج سازندگی شکل‌گرفته،  تصریح کرد: در این زمینه باید از همت والای سردار شوقانی، فرمانده جهادی و متدین استان سمنان قدردانی کنیم.

هاشمی با اشاره به جایگاه ارزشمند کشور در زمینه‌های مختلف مؤلفه قدرت، گفت: انجام عملیات پیروز وعده صادق سیلی محکمی به چهره منحوس و کودک‌کش اسرائیل بود.

انتهای پیام/363/

دیگر خبرها

  • وقوع انفجار در مرکز ولایت بدخشان
  • توفان شدید غرب و جنوب خراسان رضوی را درنوردید
  • سردار فدوی: احیای تمامی قنوات کشور در دستور کار است
  • رشد ۲ برابری لایروبی قنوات در نطنز
  • رویای شیرین پریشان و دریاچه‌ای که دیگر نیست
  • هدایت سالانه ۴ میلیون مترمکعب آب به سفره های زیرزمینی اشتهارد
  • سهم ناچیز سدهای خراسان شمالی از بارش‌ها/ آب ذخیره کمتر شد
  • اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد
  • آبگیری بیش از ۸۰۰ هزارمتر مکعب از سازه‌های آبخیزداری درمیان
  • امید برای یافتن حیات در زیر مریخ زنده شد