Web Analytics Made Easy - Statcounter

در این دیدار شمخانی با ابراز رضایت از سطح عالی رایزنی های دو کشور در سطوح مختلف بر ضرورت تقویت هر چه بیشتر همکاری های ایران و روسیه با توجه به تحولات جدید در عرصه بین المللی تاکید کرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با اشاره به اعمال تحریم های گسترده غرب بر علیه روسیه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران ۴۳ سال است که در معرض تحریم قرار دارد و به نماد بی اثر بودن تحریم برای تحمیل اراده سیاسی به کشورهای مستقل تبدیل شده است، 

شمخانی، بر ضرورت پی ریزی همکاری های راهبردی ایران - روسیه برای مواجهه با سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا تاکید کرد و افزود: به نظر می رسد، تحریمها بر علیه روسیه با پایان جنگ لغو نخواهد شد و از این رو باید برای تدوین نظام منسجم همکاری بین کشورهای تحریم شده در افق راهبردی و بلند مدت برنامه ریزی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی، ایجاد جهش اساسی در تعاملات و مناسبات اقتصادی دو طرف را از مهم ترین ابعاد روابط و عامل تسریع در ارتقای ابعاد دیگر همکاریها دانست و گفت: بسترسازی برای زیست مشترک در شرایط تحریمی و تبدیل تحریم ها به فرصتی برای تقویت اقتصاد مولد و درون زا ضروری است.

وی توسعه همکاری کشورهای عضو سازمان همکاری های شانگهای و پیش بینی سازوکارهای مشترک مالی، بانکی و تعرفه ای بین اعضا این سازمان را یکی از اقدامات مهمی خواند که می تواند از تاثیرگذاری ابزار غیرقانونی تحریم بر مناسبات اقتصادی و تجاری بین کشورها جلوگیری کند

دبیر شورای عالی امنیت ملی با تبیین تلاش غرب برای سرگرم سازی روسیه در بحران اوکراین برای کاهش تمرکز این کشور در حوزه های دیگر بویژه آسیای مرکزی، قفقاز و سوریه اظهار داشت: برخی کشورها با سوءاستفاده از بحران اوکراین بدنبال اجرای طرحهای توسعه طلبانه در منطقه و پیگیری اهداف بلندپروازانه خود هستند که باید با آن مقابله جدی شود.

شمخانی با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت افغانستان و ادامه حضور ناامن ساز گروههای مختلف تروریستی در این کشور افزود: فقدان شکل گیری دولت فراگیر در این کشور یکی از اصلی ترین دلایل تداوم بی ثباتی و ناامنی و افزایش فشارهای اقتصادی و معیشتی به مردم است.

شمخانی در پایان، همکاری نزدیکتر و برنامه ریزی شده نهادهای امنیت ملی دو کشور برای فراهم کردن بسترهای لازم درحوزه مناسبات جدید اقتصادی، تجاری،مالی و امنیتی دوجانبه بویژه در شرایط تحریم را از الزامات شرایط موجود اعلام کرد و گفت: برای تحقق این مهم آماده تداوم نشست های مقامات ذیربط دو کشور در تهران و مسکو هستیم.

نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه نیز در این دیدار با تبیین جامع ریشه های شکل گیری بحران اوکراین و مداخله گسترده غرب برای تبدیل کردن این کشور به کانون ناامنی و بی ثباتی اظهار داشت: عملیات ویژه روسیه در اوکراین صرفا بهانه ای برای اعمال تحریم های گسترده علیه کشور ماست و چون غرب عزم خود را برای ضربه زدن به روسیه جزم کرده، حتی اگر  بحران اوکراین نیز شکل نمی گرفت این تحریم ها اعمال می شد.

وی روشن شدن حقایق بسیار تلخ مربوط به ایجاد آزمایشگاههای شیمیایی و بیولوژیکی از سوی آمریکا در اوکراین را یکی از ثمرات عملیات ویژه روسیه در این کشور عنوان کرد و گفت: برای اثبات فعالیت های غیرقانونی آمریکا در اوکراین اسناد دقیق و غیر قابل انکاری در اختیار داریم که بزودی منتشر خواهیم کرد. 

پاتروشف گفت: غرب در تلاش است که با استفاده از ابزار تحریم، اراده خود را به کشورهای دیگر تحمیل کند اما ما باید با فعالسازی سازوکارهای جدید بویژه استفاده از ارز ملی و نظام تبادل مالی مستقل برای عبور از شرایط موجود برنامه ریزی کنیم.

وی با تاکید بر ضرورت فعال سازی ظرفیت های گسترده همکاری بین روسیه و ایران بر نهایی سازی قرارداد همکاری اقتصادی بلندمدت دو کشور تاکید کرد و افزود: همکاری های ترانزیتی و تکمیل کریدور شمال- جنوب یکی از مهمترین اقداماتی است که دو کشور باید برای استفاده از ظرفیت های آن تلاش بیشتری کنند.

پاتروشف گفت: اعمال تحریم های گسترده غرب بر علیه روسیه فرصتی را ایجاد کرد که مردم ما با بی فایده بودن رویکرد گروههای سیاسی لیبرال در روسیه درباره ضرورت تعامل و همکاری همه جانبه با غرب که به تولید ملی ما ضربه زده بیش از پیش آشنا شوند.

دبیر شورای امنیت ملی روسیه خواستار تسریع در نهایی سازی اسناد عضویت کامل ایران در سازمان همکاری های شانگهای شد و افزود: حضور فعال و همه جانبه ایران در سازمان شانگهای ظرفیت های اقتصادی گسترده ای را به این سازمان وارد خواهد کرد.

پاتروشف تلاش برنامه ریزی شده غرب برای توسعه حضور نظامی در منطقه را بسیار خطرناک و نگران کننده خواند و اظهار داشت: پیمان دفاعی سه‌جانبه بیت آمریکا، انگلیس و استرالیا موسوم به «آکوس» نیز ایجاد‌ یک ناتوی جدید است که هدف آن افزایش فشار به چین می باشد.

وی با اشاره به برگزاری ششمین اجلاس سران خزر در ژوئن سال جاری در ترکمنستان بر ضرورت نهایی سازی رژیم دریای خزر برای توسعه همکاری بین پنج کشور این حوزه و همچنین جلوگیری از حضور نظامی سایر کشورها در این منطقه تاکید کرد و گفت: دریای خزر نباید به منطقه ای نظامی تبدیل شود و از این رو برگزاری مانورهای نظامی با حضور کشورهای ثالث در این منطقه به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.

پاتروشف شرایط موجود افغانستان را غیر مطلوب و نگران کننده خواند و با اشاره به ابتکار جمهوری اسلامی ایران در پایه گذاری نشست گفتگوی امنیت منطقه ای با حضور همسایگان افغانستان افزود: باید از فرصت برگزاری مستمر این نشست ها برای کمک به افزایش ثبات و امنیت در افغانستان و استقرار حکومتی فراگیر در این کشور حداکثر بهره برداری کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شمخانی تحریم های آمریکا بحران اوکراین برنامه ریزی دبیر شورای امنیت ملی بر ضرورت دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۹۶۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!

شبکه رسانه‌ای دولت آلمان می‌گوید: تحریم‌ها علیه ایران و روسیه کارآمد نیستند اما غرب مجبور است تحریم کند.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: دویچه‌وله در تحلیلی که به ارزیابی تحریم‌های غرب اختصاص داشت، نوشت: ایران ۴۰ سال است که با تحریم‌های غرب زندگی می‌کند اما هرگز سرعت تحریم‌ شدنش به اندازه روسیه نبوده است. ایران می‌داند، چین می‌داند و ظاهراً دولت آمریکا هم می‌داند مبنی بر اینکه با وجود تحریم‌های موجود علیه صنعت نفت جمهوری اسلامی، نفت ایران با حجم بی‌سابقه به چین ارسال می‌شود. خاویر بلاس، ستون‌نویسی که مباحث مرتبط با انرژی و کالاها را برای بلومبرگ پوشش می‌دهد، اخیراً توضیح داد که چگونه نفت ایران به چین می‌رسد. اگر دولت چین را باور دارید، این کشور هیچ نفتی از ایران وارد نمی‌کند؛ صفر. حتی یک بشکه. در عوض، مقدار زیادی نفت خام از مالزی وارد می‌کند. به حدی که طبق داده‌های رسمی گمرک چین، این کشور به نوعی بیش از دو برابر بیشتر از تولید واقعی مالزی از آن کشور نفت می‌خرد. با تغییر نام نفت ایران، مالزی در سال گذشته پس از عربستان، روسیه و عراق به چهارمین تامین‌کننده بزرگ نفت خارجی چین تبدیل شد. سال‌هاست که ایران از امارات به عنوان مرکز دور زدن تحریم‌ها استفاده کرده است. دبی، یکی از هفت امارت امارات، دروازه ورود کالاهای ممنوعه غیر از نفت به ایران است. تهران مدت‌هاست که زنجیره‌های تامین خود را تغییر داده تا تقریبا همه چیزهایی که توسط آمریکا یا اتحادیه اروپا تحریم شده، به دست آید.

پس از تحریم‌های غرب، روسیه مجبور شد مسیرهای تجاری مشابهی ایجاد کند تا از تامین پایدار کالاهای حیاتی برای اقتصاد خود اطمینان حاصل کند. جمهوری‌های شوروی سابق در آسیای مرکزی برای دور زدن تحریم‌ها ایده‌آل بوده‌اند، زیرا کشورهایی مانند قزاقستان یا قرقیزستان بخشی از اتحادیه گمرکی با مسکو هستند. علاوه‌بر این، فواصل بسیار زیاد، کنترل تحریم‌ها را عملاً غیرممکن می‌کند؛ قزاقستان به تنهائی بیش از ۷۵۰۰ کیلومتر با روسیه مرز مشترک دارد.

به‌عنوان مثال، به‌دلیل استراتژی تحریم‌های روسیه، ارمنستان شاهد افزایش تقریباً ۱۰۰۰درصدی واردات خودروها و قطعات آلمانی در سال گذشته بود. بر اساس آخرین داده‌های ارائه‌شده توسط پایگاه داده جهانی ردیابی تحریم‌ها، روسیه تحریم‌شده‌ترین کشور جهان است. با این حال، اقتصاد روسیه سال گذشته رشد قابل‌توجهی معادل ۳.۶‌درصد را تجربه کرد و به گفته‌ وزیر دارایی، کرملین انتظار دارد که نرخ رشد در سال ۲۰۲۴ «در همان سطح» باقی بماند. صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی‌های رشد روس‌ها را تایید می‌کند و نرخ رشد تولید ناخالص‌ داخلی را ۳.۲درصد تعیین می‌کند.

تحریم‌های مالی، دسترسی بانک‌های روسیه به بازارهای مالی بین‌المللی را محدود و آنها را از سیستم بانکی مهم و حیاتیِ سوئیفت (SWIFT) که عامل انجام اکثر نقل‌وانتقالات بین‌المللی پول و اوراق بهادار است، خارج کرده‌اند. علاوه‌بر این، بانک مرکزی روسیه از دسترسی به ذخایر هنگفت خود که در کشورهای G۷ قرار دارد، محروم شده است. نکته قابل‌توجه این است که تنها تحریم‌هایی که توسط شورای امنیت سازمان اعمال می‌شوند از نظر قانونی برای همه کشورهای جهان الزام‌آور هستند. در واقع چند کشور مانند هند، برزیل و چین وجود دارند که به این تحریم‌ها پایبند نبوده‌اند.

با وجود عدم‌قابلیت اجرای کامل تحریم‌ها توسط غرب، چرا این کشورها همچنان به اعمال آنها ادامه می‌دهند؟ به گفته کریستین فون سوست، کارشناس تحریم‌ها در مؤسسه آلمان برای مطالعات جهانی و منطقه‌ای، «اگر هیچ تحریمی اعمال نمی‌شد، تقریباً مانند حمایت ضمنی ‌بود، یا انگار کسی به حمله روسیه پاسخ نمی‌دهد.»

واشنگتن قصد دارد چند بانک چینی را هدف قرار دهد تا از اعمال تحریم‌های غرب اطمینان حاصل کند. دولت جو بایدن، می‌خواهد پکن را از سیستم مالی جهانی کنار بگذارد تا جریان تامین مالی ماشین‌آلات جنگی روسیه را متوقف کند.

در اتحادیه اروپا، ژانویه سال گذشته فردی به نام دیوید اوسالیوان، فرستاده ویژه تحریم‌ها از ایرلند، برای مشارکت در تلاش‌های دیپلماتیک به منظور اجرای رژیم تحریم‌های این اتحادیه، منصوب شد. وظیفه او همچنین این است که برای مثال به کشورهای همسایه روسیه سفر کند و دولت‌های آنجا را متقاعد کند که تحریم‌ها را با جدیت بیشتری اجرا کنند. مشکل کلی این است که هم روسیه و هم ایران، راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها دارند.


دیگر خبرها

  • چرا فلسطین طی ۷ ماه جنگ همواره اصلی‌ترین موضوع جهانی بوده است؟
  • دبیرکل سازمان ملل: متعهد به صلح بر اساس پایان اشغال هستیم
  • فشار آمریکا و متحدانش به امارات برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌های روسیه
  • ساقط کردن ۶ موشک «اتکمز» آمریکا توسط ارتش روسیه/ «مغز متفکر پوتین»: اوکراین نباید وجود داشته باشد
  • آمریکا تحریم‌ها علیه ۱۰ بانک بزرگ روسیه را کاهش داد
  • چرا موافقت نامه همکاری امنیت اطلاعات ایران و روسیه در شورای نگهبان بررسی نشد؟!
  • غزه چگونه جهان را ضد استکبار و اشغالگری متحد کرد؟
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • تحریم سپاه توسط غربیان گویای سلامت کار پاسداران است
  • رشد اقتصادی نیازمند برقراری رفاه و صلح