Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-01@03:58:33 GMT

در سال‌های تحریم صادرات به عمان 9 برابر شد

تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۰۳۸۶۴

در سال‌های تحریم صادرات به عمان 9 برابر شد

سیدمحمد ابراهیم علوی که در دو دوره سه ساله در قامت عضو هیأت رئیسه و خزانه‌دار مشترک ایران و عمان مسئولیت داشت، بهترین گزینه بود برای آنکه از آخرین مناسبات تجاری دو کشور مطلع شویم.

روزنامه ایران:  او از فرصت‌های تجاری با عمان بویژه در شرایط تحریم‌های شدید 10 سال اخیر گفت که به میزان 9 برابر افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتفاقی که البته بدون چالش نبود و به‌صورت ویژه در بحث نقل و انتقال پول و سیستم بانکی تجار ایرانی را با مشکلاتی مواجه کرد. با این حال سفر اخیر رئیس‌جمهور به این کشور در بسیاری از حوزه‌ها تسهیل کننده بود. چرایی انتخاب عمان در میان کشورهای حوزه خلیج فارس برای تقویت مناسبات تجاری در شرایط تحریمی شاه‌بیت سخنان عضو هیأت رئیسه اتاق ایران و عمان است که در ادامه می‌خوانید.


ارزیابی شما از وضعیت تجاری ما با عمان چگونه است؟
پیش از شش سال گذشته در اتاق بازرگانی ایران شوراهای مشترک با کشورهای مختلف از جمله شورای مشترک ایران و عمان داشتیم. شوراها تقریباً یک یا چند سطح پایین‌تر از اتاق مشترک هستند. اکثر شوراها در کشور ما به دلایل مختلف چون ضعف هیأت مدیره و هیأت رئیسه آنها، تعداد کم افراد، نبود نظارت‌های لازم و... آنچنان فعال نیستند. اما در هر صورت حدود شش سال پیش تعدادی از فعالان وقت کشورما در ایران که با عمان کار می‌کردند یا ایرانی‌هایی که در عمان سرمایه داشتند، پیگیر بودند که مجوز‌های لازم را از اتاق بگیرند تا شورای مشترک به اتاق مشترک تبدیل شود که بتوانند در شرایط تحریم بهتر کار کنند. تنها همسایه‌ای که از لحاظ دینی و فرهنگی و سیاسی با آنها می‌شد خوب کار کرد کشور عمان بود. عمان نیز کشور خوب و آرامی بود و به‌دنبال تحولاتی که در زمینه نفت و گاز پیش آمد و قیمت‌ها یک زمانی بالا رفت و بعد سقوط کرد، به‌دنبال این بود که جایگزینی برای درآمدهای نفتی و گازی خود بیابد. به این دلیل برنامه‌ای تنظیم کردند و مواردی از قبیل شیلات، گردشگری، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و اینکه هاب منطقه برای صادرات مجدد شود. با این رویکرد که به نحوی بتواند جایگزین امارات متحده عربی باشد یا همراستا با امارات بتواند در خاورمیانه سهم عمده‌ای در تجارت و صادرات مجدد و جذب سرمایه خارجی داشته باشد. روی این رویکرد، شورای مشترک ایران و عمان با مجوز اتاق ایران، به اتاق بازرگانی مشترک ایران و عمان تبدیل شد. در اوایل تشکیل اتاق ما مسائل را شناسایی کردیم و اعضا و هیأت مدیره برنامه خوبی را بررسی اولیه کردند و بحث‌هایی با مقام‌های ایرانی و وزارتخانه‌های مختلف انجام شد تا از برنامه‌های جایگزینی آنها برای درآمدهای نفتی مطلع شویم. عمان روی پتانسیل‌های ذاتی خود متمرکز شد که شامل شیلات، گردشگری سلامت و گردشگری عمومی و تولید نفت و گاز که حسن استفاده از نفت و گاز و جلب و جذب سرمایه‌گذار خارجی بود. عمان در این زمینه سه منطقه آزاد در بندر سهار، بندر دغمه و بندر سلاله ایجاد کرده بود. در این بخش توانستند سرمایه‌های زیادی جذب کنند از جمله شرکت فولاد آنجا سرمایه‌گذاری کرد و تقریباً بزرگترین طرح فولاد خاورمیانه را در آنجا ایجاد کرد.


آخرین نرخ واردات و صادرات با عمان چگونه است؟
صادرات سال ۱۳۹۲ ایران به عمان حدود ۱۴۶ میلیون دلار بود اما اکنون با توجه به آخرین آمارها تا اسفند سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار شده است. به این معنی که ظرف سال‌های ۹۲ تا ۱۴۰۱ نزدیک به ۹ برابر شده است‌. واردات ایران از عمان در سال ۹۲ به میزان ۷۵ میلیون دلار بود و اکنون به حدود ۴۳۴ میلیون دلار رسیده است. بحث عمده ما در شرایط تحریم این بود مشکلاتی مربوط به مسائل سیاسی که برخی کشورهای منطقه خلیج فارس ایجاد کرده بودند، تشخیص داده شد که عمان می‌تواند بهترین جایگاه باشد. عمانی‌ها نیز تمایل داشتند ارتباطات خود را با ایران به‌دلیل سابقه‌های دیرینه فرهنگی و رفت و آمدی توسعه دهند. خوشبختانه با برنامه‌ریزی خوبی که صورت گرفت و با توجه به پتانسیل‌های ایران و عمان، هیأت‌های مختلفی که از ایران به عمان رفت و از عمان به ایران آمد، بازدید از صنایع مختلف و پتانسیل‌های هر دو کشور و اطلاعاتی که رد  و بدل شد ارتباطات صورت گرفت. اطلاعات مربوط به توانمندی استان‌ها را از اتاق بازرگانی گرفتیم و در سایت اتاق بازرگانی گذاشتیم و در نمایشگاه‌های بزرگی که در مسقط برگزار می‌شد شرکت کردیم، به این ترتیب با پتانسیل‌های دو کشور آشنا می‌شدیم.


همچنین به‌دلیل امتیازات خوبی از جمله تعرفه‌های FTA که با کشورهای دیگر از جمله امریکا و کشورهای اروپایی و کشورهاب عربی داشت، صادرات کالای عمانی از خیلی عوارض گمرکی معاف است. این فرصت خوبی برای تجار و سرمایه‌گذار ایرانی بود که بتوانیم از این تسهیلات و امتیازات کشور عمان به نفع توسعه صادرات خود استفاده کنیم. بنابراین عمان می‌تواند سکوی خوبی برای صادرات مجدد ما باشد. در طول این سال‌هایی که اتاق مشترک فعالیت می‌کند نزدیک به ۲۷۱۰ شرکت ایرانی در عمان به ثبت رسیده است که ۱۱۶۳ شرکت از اینها سهام صددرصد ایرانی دارند. با توجه به تحولی که عمان در جلب و جذب سرمایه‌گذار و ثبت شرکت در سال‌های اخیر ایجاد کرد که این اصلاحیه قانون سرمایه خود را به عمل آورد و اجازه داد خارجی‌ها بتوانند تا ۱۰۰درصد مالکیت سهام خود را در عمان داشته باشند. در مجموع بازارهای خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ما و بازار خوبی برای توریست سلامت ایران بود. اکثر کشورهای منطقه خاورمیانه برای معالجات پزشکی و جراحی خود به فیلیپین و هند یا کشورهای اروپایی سفر می‌کردند اما با توجه به ظرفیت‌های خوب پزشکی در زمینه قلب، چشم، کبد و... در ایران و مابه‌التفاوت ریال ایران و ریال عمان سبب می‌شد آنها از پزشک‌های متخصص و بیمارستان‌های خوب در شیراز، تهران، مشهد، اصفهان، کرمان و... استفاده کنند. در زمینه شیلات، سازمان شیلات رفت و آمدهای بسیاری داشت و رفت و آمدهای چندجانبه صورت گرفت و موافقتنامه‌هایی منعقد شد. در زمینه حسن استفاده از ظرفیت‌های خدادادی دریای عمان و خلیج فارس سعی شد نکات خوب مشترکی داشته باشیم. زمانی که شورای مشترک ایران وعمان تبدیل به اتاق مشترک شد، بحث ویزا مطرح بود که عمان در زمینه صدور ویزا خیلی سختگیری می‌کرد. در زمینه حمل‌ونقل هوایی و کشتیرانی دریایی نیز مشکلات زیاد بود، در بحث سهولت سرمایه گذاری، اقامت، نیروی کار که از ایران منتقل شود نیز مشکلات جدی وجود داشت. در بدو تشکیل اتاق مشترک این مسائل را در دستور کار اصلی قرار دادیم و بحث‌هایی روی پتانسیل‌های عمان همچون معدن، شیلات، کشاورزی، صادرات مواد نفتی و مشتقات نفتی، ایجاد سرمایه‌گذاری در مناطق سهار و دغم و سلاسه حسن استفاده شود که ما بتوانیم با استفاده از این امکانات کالاهای ایرانی را به آنجا بفرستیم و از آنجا به دیگر مقصدها و کشورهای آفریقایی صادر شود. تهران در هفته سه روز و مشهد نیز در هفته یک پرواز به عمان دارد. در سفر اخیر آقای رئیسی به عمان قرار شد این ۹ پرواز به ۵۰ پرواز افزایش پیدا کند که از دستاوردهای خوب این سفر است.


از مزیت‌ها و فرصت‌ها گفتید، خوب است به چالش‌ها و مشکلات تجاری با عمان هم بپردازیم.
مهم‌ترین موضوع بحث نقل و انتقال پول و سیستم بانکی است. در داخل عمان مشکلی نداریم و بانک‌ها برای شرکت‌های ایرانی حساب باز می‌کنند و می‌شود ریال عمان را در حساب‌ها جابه جا کرد اما در شبکه بین‌المللی بانکی هنوز این مسأله به خاطر تحریم‌های امریکا و کنترلی که روی ارز می‌شود از مشکلات اصلی است و امیدواریم برطرف شود. یک مسأله دیگر گرانی حمل‌ونقل است که در سفر رئیس‌جمهور صحبت شد و باید در کشور ما یارانه‌ای برای حمل‌ونقل قائل شوند، با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ نیز حذف شده است. اگر یارانه برای حمل‌ونقل اختصاص داده نشود هزینه حمل کالا با قیمت‌های فعلی دلار افزایش می‌یابد. در کل ایفای تعهدات توسط ایرانیان خیلی مهم است. نوسانات مرتب نرخ ارز و عدم ثبات آن از مشکلات عمده ما در بستن قراردادهای طولانی مدت است‌. تجار عمانی قراردادهای حداقل ۱ و ۲ ساله می‌خواهند اما این کار برای تجار ما با این شرایط ارزی کشور تقریباً امکانپذیر نیست‌.


پس می‌توان گفت شرایط تجار ایرانی در عمان نسبت به سال‌های گذشته رو به بهبود است و مناسبات تسهیل شده است؟
بله، در مجموع باید گفت هم اکنون در حوزه کشورهای همسایه بیش‌ترین صادرات و همکاری‌ها را به لحاظ تنوع محصولات و خدماتی با عراق، افغانستان و در کشورهای خلیج فارس نیز با عمان داریم. عمان به خاطر تسهیلاتی که در زمینه سرمایه‌گذاری و صادرات مجدد فراهم می‌کند، حسن بزرگی برای ما محسوب می‌شود. در دولت آقای رئیسی سیاست ایشان توسعه مراودات و مبادلات ایران با 15 کشور همسایه است. در این زمینه‌ها ما به‌عنوان اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان، تأکیدمان برحوزه عمان است. دیگر اتاق‌های مشترک مثل ایران و افغانستان، اتاق ایران و عراق، اتاق ایران و ترکیه، اتاق ایران و روسیه و دیگر اتاق‌ها نیز روی حوزه‌های خاص خود کار می‌کنند. همه در این راه کمک کننده و همیار هستند. در سال گذشته بیش‌ترین رشد صادرات به عمان را داشته‌ایم که ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار شده است. با بررسی که ریاست اتاق ایران و عمان انجام داده بود، می‌توانیم تا ۱۰ درصد حجم صادرات عمان را تأمین کنیم.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مشترک ایران و عمان شرایط تحریم اتاق بازرگانی سرمایه گذاری اتاق ایران میلیون دلار صادرات مجدد شورای مشترک جذب سرمایه اتاق مشترک خلیج فارس حمل ونقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۰۳۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود

سید عزت‌الله ضرغامی امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در دیدار با لیلا بنت احمد بن عواد النجار وزیر توسعه اجتماعی عمان که در محل دفتر وزیر میراث‌فرهنگی برگزار شد، با اشاره به اهمیت تقویت روابط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بین دو کشور ایران و عمان، اظهار کرد: شما یک وزیر زن هستند. از این که یک خانم مسلمان مسئولیتی بزرگ دارد، برای جامعه اسلامی بسیار حائز اهمیت است و من از این بابت بسیار خوشحال هستم.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، افزود: همکاری بین دانشگاهی بین ایران و عمان می‌تواند تقویت شود. با توجه به وجود دانشگاه الزهرا در عمان و نیز دانشگاهی به همین نام در ایران می‌توان راهکار‌های تقویت همکاری‌های دانشگاهی را بررسی کرد چرا که تبلیغات جهانی برخی از رسانه‌های مختلف منفی است و این گونه وانمود می‌کنند که حجاب مانع کسب علم است. اما این اقدامات مدیریتی توسط خانم‌ها می‌تواند باعث شود تا این تبلیغات منفی خنثی شود.

گردشگری مسئولیت اجتماعی ماست

او سپس به حوزه گردشگری اشاره کرد و ادامه داد: ما حدود ۳۰ حوزه گردشگری داریم که عمانی‌ها از گردشگری سلامت استقبال کردند و ۳۰ درصد گردشگران عمانی که به ایران سفر می‌کنند گردشگران سلامت هستند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ادامه داد: سیاست دولت آقای دکتر رئیسی بر این است که گردشگران ایرانی نیز به عمان سفر کنند و روابط گردشگری دو کشور تقویت شود. سیاست ایران این است که عمان را در حوزه گردشگری در اولویت قرار بدهیم.

او در ادامه صحبت‌های خود به سابقه تاریخی و تمدنی ایران اشاره کرد و افزود: ما با عمان اشتراکات زیادی داریم. تمایل داریم روابط بین ملت‌ها تقویت شود و شما به‌عنوان وزیر توسعه اجتماعی عمان می‌توانید نقش مهمی در تقویت و ارتباط این روابط اجتماعی ایفا کنید.

گردشگری دریایی ایران و عمان تقویت می‌شود

ضرغامی سپس به مرز دریایی ایران و عمان اشاره کرد و افزود: گردشگری دریایی یکی از ظرفیت‌های مهم بین ایران و عمان در حوزه توسعه گردشگری است. با این حال متأسفانه گردشگری دریایی ایران و عمان در وضعیت خوبی قرار ندارد. اگر گردشگری دریایی تقویت شود به طور حتم باعث تحکیم و تقویت روابط اجتماعی بین دو کشور خواهد شد.

همکاری در حوزه میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سپس به اهمیت مشارکت دو کشور در حوزه مرمت آثار تاریخی اشاره کرد و افزود: آمادگی داریم در پروژه‌های مرمتی در عمان مشارکت داشته باشیم.

ضرغامی افزود: صنایع‌دستی ایران جایگاه اول را در سطح جهان دارد و در ۳۰۰ رشته صنایع‌دستی فعال هستیم. در این باره نیز آماده همکاری با عمان هستیم و امید داریم مسئولان عمانی درباره حضور هنرمندان صنایع‌دستی و برگزاری نمایشگاه‌ها همکاری کنند.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهمیت حضور بانوان در دستگاه‌های مختلف به عنوان مشاور و مدیر اشاره کرد و افزود: بانوان ما در دستگاه‌های مختلف در سطوح مدیریتی مختلف حضور دارند. این که یک مشاور امور بانوان مسائل مرتبط با زنان را به طور ویژه ارتقا دهد، اهمیت دارد.

پیشنهاد برپایی نمایشگاه‌های مشترک صنایع‌دستی

لیلا بنت احمد بن عواد النجار وزیر توسعه اجتماعی عمان نیز در این نشست با ابراز خرسندی از توسعه گردشگری بین ایران و عمان، گفت: یک کنفرانس به زودی قرار است در حوزه تخصصی گردشگری با حضور وزیر گردشگری عمان برگزار شود و از شما نیز برای حضور در این کنفرانس دعوت می‌کنیم.

او به حوزه صنایع دستی و اهمیت همکاری‌ها در این حوزه نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه صنایع‌دستی نیز ۹۰ درصد فعالان صنایع دستی در عمان را بانوان تشکیل می‌دهند. در این باره آماده و علاقه‌مندی برای همکاری در حوزه صنایع‌دستی هستیم. از این رو پیشنهاد می‌دهیم نمایشگاه‌های مشترک برای فروش صنایع‌دستی برپا کنیم.

این مسئول عمانی در ادامه به حضور بانوان در دستگاه‌های مختلف به عنوان مشاور اشاره کرد و افزود: در ایران دستگاه‌های مختلف از بانوان به عنوان مشاور استفاده می‌کنند و نیز مشاور امور خانواده و بانوان دارند و این بسیار کار ارزشمندی است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • تفاهم‌نامه صادرات محصولات قزوین به چین امضا شد
  • حضور ۲۵ هیات تجاری در اکسپو با وجود تحریم نشان از رشد ایران دارد
  • موضوعات مشترک کشور‌های عضو ACD پیگیری شود
  • موضوعات مشترک کشورهای عضو ACD پیگیری شود
  • تفاهم‌نامه همکاری مشترک صندوق حمایت از صنایع پیشرفته و صندوق ضمانت صادرات امضا شد
  • پالایشگاه‌های فراسرزمینی، استراتژی مهم دولت سیزدهم در افزایش صادرات نفت
  • حضور ۲۵ هیئت تجاری در اکسپو نشان از رشد ایران با وجود تحریم
  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • رایزنی برای افزایش سفر بین ایران و عمان
  • لزوم اتحاد کشورهای اسلامی در برابر ظلم و جنایت رژیم صهیونیستی