Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-30@11:00:35 GMT

ماهیان خاویاری خزری در معرض انقراض

تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۰۵۵۴۱

خبرگزاری آریا-ماهیان خاویاری خزری در یک قدمی انقراض قرار گرفته اند و برای حفظ و احیای نسل این فسیل‌های زنده شاید پرورش آنها موثرترین راه باشد.
به گزارش خبرگزاری آریا، دریای خزر یکی از زیستگاه‌های مهم ماهیان خاویاری در جهان است و حدود 90درصد از ماهیان جهان در خزر زندگی می‌کنند.
پنج گونه ماهی خاویاری شامل فیل ماهی (بلوگا)، تاس ماهی ایرانی (قره برون)، تاس ماهی روسی (چالباش)، اوزون برون (سوروگا) و شیپ در خزر زیست می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

      
  حسین حسینی رییس سازمان شیلات کشور  با اشاره به پرورش ماهیان خاویاری در 22 استان گفت: برای توسعه پرورش ماهیان خاویاری زیر ساخت‌های خوبی ایجاد شده، اما کافی نیست و برای توسعه آن به زیر ساخت‌های بیشتر نیاز است و به همین علت بنا داریم طرح ایجاد 4 مزرعه پرورش ماهی آزمایشی را در گمیشان به زودی آغاز کنیم.
خاویار از گرانترین مواد غذایی جهان است و همین بلای جان ماهیان خاویاری شده و انقراضشان را رقم زده است.
یکی از مهم‌ترین چالش‌های این فسیل‌های زنده برای بقا، رویارویی با سودجویان است. صیادان غیرمجازی که به دریا می‌روند و برای گرفتن هر چه بیشتر ماهی خاویاری، چشمه‌های تور خود را طوری انتخاب می‌کنند که ماهیان کوچک هم راه فرار پیدا نکنند.
در این تور‌ها، ماهیان 20سانتیمتری و بیشتر صید می‌شوند و این به آن معناست که ماهیان دوساله نیز در تور صیادان گرفتار می‌شوند و امکان رشد و احیای نسل به آنان داده نمی‌شود.
ماهی اوزون برون 10ساله، تاس ماهی 15ساله و فیل ماهی در 20سالگی به بلوغ می‌رسند.
پنج کشور حاشیه دریای خزر یعنی ایران، روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان سال2010 توافق کرده بودند که تا سال2021 برداشت تجاری ماهیان خاویاری از خزر نداشته باشند.
یکی از راهکار‌هایی که می‌توان از صید بی رویه و قاچاق این فسیل‌های زنده پیشگیری کرد تعیین مجازات‌های بازدارنده است.  یکی دیگر از عوامل تسریع کننده در انقراض نسل ماهیان خاویاری امکان نیافتن بچه ماهیان خاویاری برای ورود به دریاست. صید غیرمجاز، آلودگی‌های دریا و رودخانه‌ها و خشکسالی شانس بقا را برای ماهیان کمتر و کمتر می‌کند و کور سوی امید هم از رها سازی بچه ماهیان خاویاری می‌گیرد.
مصب رودخانه‌ها را صیادان غیرمجاز ناامن کرده اند و گل و لای و رسوبات نیز سبب شده است که حتی بچه ماهیان پرورش یافته در مراکز پرورشی نیز به سختی راه خود را به دریا بازکنند و بسیاری در نیمه راه جان می‌بازند.
راه دیگر و موثرتر برای حفظ و احیای نسل این فسیل‌های زنده شاید پرورش ماهیان خاویاری باشد. در استان گلستان 27واحد خصوصی حفظ و تکثیر ماهیان خاویاری، فعال است.
پارسال در گلستان 85تُن گوشت ماهیان خاویاری تولید شد و امسال پیش بینی می‌شود این تولید به 155تُن برسد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: معرض انقراض فسیل های زنده ماهیان خاویاری پرورش ماهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۰۵۵۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس

به گزارش خبرآنلاین،اگر خوش شانس باشید می‌توانید در ارتفاعات کمتر تصرف شده زاگرس و البرز عقاب طلایی را در حال پرواز ببینید. این گونه هزاران سال است که در سراسر قلمرواش در نیمکره شمالی زمین، موجودی دست‌نیافتنی، اسطوره‌ وار و باشکوه است.

همشهری در خبری نوشتکهم‌اکنون حدود ۱۲۸ گونه جانوری و مهره‌دار کشور در معرض خطر انقراض هستند که برخی وضع خوبی ندارند. در ایران در رده پرندگان، درنای سیبری، بالابان، اردک سرسفید، میش مرغ، عقاب طلایی و اردک مرمری در معرض خطر انقراض هستند. البته عقاب طلایی در مقیاس جهانی و بر اساس نظر کارشناسی IUCN در معرض خطر نیست. اما وضعیت این گونه و همه پرندگان شکاری در ایران تعریف چندانی ندارد.

عقاب طلایی در ایران:

عقاب طلایی گونه‌ای روزگرد است که در زیستگاه‌های کوهستانی ایران زندگی می‌کند و بیشتر به عنوان پرنده‌ای مهاجر شناخته می‌شود و خیلی کم به صورت بومی یا تولیدمثل کننده دیده می‌شود. این گونه شباهت زیادی به عقاب شاهی دارد و از دور وقتی در آسمان به لکه‌ای در حال پرواز می‌ماند، شبیه سارگپه هم می‌تواند باشد.

رژیم غذایی: انواع پستانداران نظیر خرگوش، سنجاب، روباه، سگ، دام سبک، موش، جرد، انواع پرندگان مانند کبک، قرقاول، غاز، حواصیلو ... و انواع خزندگان مانند لاکپشت، مار، مارمولک و...

ویژگی‌های شاخص جسمانی: طول بال آنها بین ۱۸۵ تا ۲۲۰ سانتی متر نرها و ماده‌ها از نظر ظاهری شبیه هم هستند، اما ماده ها بسیار بزرگتر از نرها هستند. وزن ماده بین ۳.۹ تا ۶.۱ کیلوگرم و وزن نر ۳ تا ۴.۴ کیلو گرم است.

مخاطرات: تقریباً تمام تهدیدات عقاب‌های طلایی به طور مستقیم یا غیرمستقیم به فعالیت‌های انسانی مربوط است. از جمله: تغییر زیستگاه، آزار و شکار جوجه‌ها، مسمومیت ناشی از مسمومیت طعمه، برخورد با هواپیما و دکل‌های برق، توسعه شهرنشینی، و جمعیت‌های انسانی، کاهش طعمه.

عقاب های جهان

۶۰ گونه عقاب در دنیا

۴۰ گونه عقاب در آفریقا

۱۱ گونه در ایران (عقاب دریایی دم سفید، عقاب دریایی پالاس، عقاب طلایی، عقاب شاهی، عقاب خادار بزرگ، عقاب خالدار کوچک، عقاب صحرایی، عقاب خاکی، عقاب پرپا، عقاب دوبرادر، عقاب مارخوار)

سرعت متوسط عقاب‌ها: ۶۵ تا ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت

۱۴ تا ۲۸ سال : متوسط عمر

آهو و کل‌وبز: بزرگترین حیواناتی که می‌تواند شکار کند

۲۰۰ هزار برابر: قدرت بینایی بعضی از عقاب‌ها نسبت به انسان (توانایی دیدن خرگوش از فاصله ۳ کیلومتری)

۹۰۰ کیلوگرم: وزن آشیانه بعضی از عقاب‌ها

۱۳ تا ۱۸ سانتی متر: طول چنگال های عقاب طلایی

۱۷۰ تا ۲۵۰ هزار : تعداد تخمینی کل عقاب‌های طلایی منفرد

۶۰ تا ۱۰۰ هزار : تخمین تخمینی جفت‌های زادآور

زیستگاهای جهانی: اوراسیا، آمریکای شمالی و شمال آفریقا

زیستگاه‌های ایرانی: مناطق کوهستانی نواحی شمال و غرب کشور

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900321

دیگر خبرها

  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد دلیجان است
  • سازمان اوقاف خود را مخاطب در جبهه پیشران انقلاب اسلامی می‌داند
  • ایجاد یک‌هزار شغل با شناسایی ۴۲ فرصت سرمایه‌گذاری در مازندران
  • استخر‌های ذخیره آب کشاورزی در چهارمحال و بختیاری مهیای پرورش ماهی
  • ۸۰۳ میلیون دلار محصولات شیلاتی از مازندران صادر شد
  • آغاز پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی چهارمحال و بختیاری
  • سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس
  • سرمایه گذاری ۲ هزار میلیارد ریالی اوقاف مرکزی در طرح پرورش ماهی
  • گیاهان دارویی بومی ایلام، در خطر انقراض