Web Analytics Made Easy - Statcounter

مشکلات ناشی از پیری جمعیت و راهکارهای تحقق قانون جوانی جمعیت و تعالی خانواده در نشستی تخصصی بررسی شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، دومین نشست نخبگانی از سلسله نشست‌های تفکر پیشگیرانه که از سوی مرکز پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان در سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی برگزار شد، به موضوع جوانی جمعیت و تعالی خانواده اختصاص داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی طغیانی، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در این نشست تأکید کرد: اگر بحران جمعیت کشور که از آن به‌عنوان فروچاله جمعیتی یاد می‌شود، در یک دوره اصلاح نشود به مسیری بی‌بازگشت می‌رسد.

وی با اشاره به تأثیر بحران جمعیت بر نیروی کار و تولید کشور افزود: سرمایه تنها پول نیست، بلکه ابزارهایی است که به تولید کمک می‌کند و این عامل انسانی است که مولفه‌های گوناگون در حوزه اقتصاد را بهم متصل می‌کند و به این فرآیندها شکل می‌دهد. در گذشته نیروی کار نیرویی ساده بود که رفته‌رفته شکل و مشارکت آن در تولید پیچیده‌تر شد.

به گفته این نماینده مجلس، هم‌اکنون متعالی‌ترین شکل نیروی کار، کارآفرینان هستند که سایر عوامل را گردهم می‌آورند؛ بنابراین حضور موثر نیروی کار در فرآیند تولید چه به شکل نیروی کار ساده و چه به شکل نیروی تحصیلکرده و ماهر، مهندس و طراح و کارآفرین مدنظر است.

تأثیر مقطعی مشوق‌های اقتصادی بدون وجود انگیزه درونی برای فرزندآوری

طغیانی با اشاره به تغییر فضای فرهنگی کشور و تغییر در افق زندگی خانواده‌ها در چند دهه گذشته، ادامه داد: عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در کاهش تمایل به فرزندآوری موثر است، اما در بخشی از جامعه که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردارند، این مشکل ناشی از عوامل فرهنگی است‌؛ بنابراین عوامل انگیزه‌بخش بیرونی مانند مشوق‌های اقتصادی نیز بدون وجود انگیزه درونی برای فرزندآوری، یا اثربخشی کمی دارد یا پس از چند سال تأثیر مقطعی خود را از دست می‌دهد پس نیاز به انگیزه‌های قوی درونی در خانواده‌ها داریم.

نماینده مردم اصفهان در مجلس یازدهم، پیری جمعیت و وضعیت صندوق‌های بازنشستگی را بحران‌های آینده ایران دانست و گفت: تا حدود سی سال پیش نسبت بیمه‌پرداز به مستمری‌بگیر در صندوق‌های بازنشستگی ۲۶ به یک بود که هم‌اکنون به نسبت نگران‌کننده شش به یک رسیده است.

وی تصریح کرد: طبق آمار در سال ۹۹ تنها ۲۳ میلیون نفر از جمعیت پانزده سال به بالا در کشور کار می‌کردند و دو میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بیکار بودند. در مجموع ۲۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در کشور جزو جمعیت فعال اقتصادی کشور و ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت غیرفعال بودند.

طغیانی افزود: در آینده رفته‌رفته از جمعیت فعال کاسته و به جمعیت غیرفعال افزوده می‌شود که مسئولان کشور را به اختصاص بودجه‌های بیشتر برای جبران کسری صندوق‌های بازنشستگی مجبور می‌کند و بیمه‌های تأمین اجتماعی بی‌خاصیت می‌شود، بنابراین باید موانع جوانی جمعیت را تا پیش از بحرانی‌تر شدن وضعیت فعلی رفع کرد.

شوق به زندگی از کلیدی‌ترین عوامل دخیل در افزایش نرخ فرزندآوری است

مجتبی شاه‌مرادی، معاون فرهنگی شهردار و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان در ادامه اظهار کرد: نبود اجماع در میان مدیران و مسئولان یکی از موانع اجرای قانون جوانی جمعیت است و تلاش داریم با برگزاری نشست‌های نخبگانی زمینه گفت‌وگو و اجماع در این حوزه را فراهم کنیم. همچنین یکی از کلیدی‌ترین عوامل دخیل در افزایش فرزندآوری، شوق به زندگی است که باید تلاش کنیم در تمام حوزه‌ها نقویت شود.

اقناع افکار عمومی، شرط مهم موفقیت قانون جوانی جمعیت

مسعود مهدویان‌فر، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان نیز در این نشست تأکید کرد: تا زمانی که افکار عمومی در میان گروه‌های هدف اقناع نشوند، اجرای موفق سیاست‌های جمعیتی با چالش روبه‌رو خواهد بود.

وی اضافه کرد: اولین بند سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری، به ارتقای پویایی جمعیت با هدف افزایش باروری به بیش از نرخ فعلی جانشینی جمعیت اختصاص دارد. این سیاست‌ها بر هماهنگی تقسیم کار میان تمام ارکان و دستگاه‌های ذی‌ربط تأکید دارد.

به گفته وی، در این حوزه باید به چرخه حیات خانواده توجه شود و نمی‌توان بدون توجه به موضوع ازدواج، تربیت فرزند و سالمندی موفق برای جوانی جمعیت تلاش کرد. در این حوزه نباید به آمارهای بالای سقط جنین و نرخ ناباروری در کشور بی‌توجه بود و باید در این باره چاره‌اندیشی شود.

وی با اشاره به توجه به سیاست‌گذاری‌های تغییر رفتار مردم از سوی دولت‌های جهان، تصریح کرد: در کشورمان موضوع جوانی جمعیت باید جزء سیاست‌گذاری‌های تغییر رفتار مردم قرار گیرد. در این زمینه حدود ۲۰ دوگانه فکری مانند فرزند کمی یا فرزند کیفی در جامعه ما شکل گرفته که در این راستا باید به‌دنبال استفاده از ظرفیت نخبگان برای باز کردن گره‌های ذهنی مردم باشیم.

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان با تأکید بر استفاده از ظرفیت‌های مردمی، خیریه‌ها، تشکل‌های مردم‌نهاد، موسسات فرهنگی و مراسمات مذهبی برای اقناع افکار عمومی درباره جوانی جمعیت گفت: همچنین باید از ظرفیت روانشناسان و مشاوران، رسانه‌ها، فضای مجازی، هنرمندان و ورزشکاران نیز بهره برد، چون بسیاری از مردم از جزئیات قانون جوانی جمعیت آگاهی ندارند.

مهدویان‌فر از افزایش نرخ ازدواج و فرزندآوری در استان در سال گذشته خبر داد و افزود: هرچند این نرخ بسیار اندک بود اما امیدواریم در سال ۱۴۰۱ شاهد افزایش بیشتر نرخ ازدواج و فرزندآوری در استان باشیم چون به‌اندازه یک پنجره جمعیتی ۶-۷ ساله فرصت داریم.

ایران در سرعت کاهش موالید از فرانسه و آلمان پیشی گرفت

همچنین محمدولی علیئی، مدیر گروه جمعیت‌شناسی موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران با بیان اینکه نرخ رشد سالیانه جمعیت کشور در سال ۱۴۰۰ به ۰.۹۶ درصد رسیده و نرخ رشد موالید منفی است، گفت: در حالی که در کشورهای فرانسه، آلمان و انگلستان به ترتیب ۱۱۶، ۷۶ و ۶۷ سال طول کشید تا به سالمندی جمعیت رسیدند، کشورمان طی تنها ۲۳ سال این سیر را طی کرد که نشان‌دهنده وضعیتی استثنایی در دنیا است.

به گفته وی، چند عامل کلیدی در کاهش موالید در ایران تأثیرگذار بوده که شامل رشد شهرنشینی، افزایش سواد و تحصیلات، افزایش هزینه فرزندآوری، بالا رفتن هزینه‌های زندگی، نقش رسانه‌ها و هنجاری شدن تک‌فرزندی است. در واقع ضعف نظام آموزشی در درجه اول و سیاست‌های وزارت بهداشت در درجه دوم، از عوامل کاهش نرخ رشد جمعیت در دهه‌های اخیر بوده است.

علیئی با اشاره به ارتباط افزایش تحصیلات دانشگاهی به‌خصوص در میان زنان و کاهش نرخ فرزندآوری افزود: این موضوع به معنای نفی تحصیلات نیست، بلکه نظام آموزشی نباید تحصیلات را به عاملی برای ارتقای اجتماعی تبدیل کند. همچنین رشته‌های دانشگاهی باید متناسب با نیازسنجی بازار کار اقدام به جذب دانشجو کنند و رشته‌های غیرکاربردی و بدون بازار کار باید حذف شود تا موجب افزایش بیکاری و در نتیجه، تأخیر در ازدواج و فرزندآوری نشود.

وی با بیان اینکه بیشتر کشورهای پیشرفته صنعتی به‌جز آمریکا با مشکل جمعیتی مواجه هستند، خاطرنشان کرد: از سال ۱۹۷۰ میلادی این کشورها به فکر ارائه تسهیلات برای افزایش نرخ فرزندآوری افتادند، اما چون با فقدان انگیزه درونی مواجه بودند نرخ فرزندآوری در این کشورها دوباره کاهش یافت؛ بنابراین باید بر تغییر نگرش و فرهنگ تمرکز کرد وگرنه عوامل زمینه‌ساز اجتماعی بر مشوق‌های اقتصادی چیره می‌شود و این سیاست‌ها مانند کاشتن درخت در کویر است.

مهرداد زینلیان، معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با بیان اینکه پیری جمعیت تمام مولفه‌های مرتبط با سلامت را تحت‌تأثیر قرار داده، گفت: اصفهان یکی از سالمندترین استان‌های کشور است و به همان نسبت شاهد افزایش نرخ ابتلا به بیماری‌هایی مانند فشار خون، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، آلزایمر و سرطان هستیم.

وی افزود: پنجره جمعیتی کشور در سال ۱۴۲۵ بسته می‌شود، اما در واقع به‌دلیل جمعیت دهه شصتی‌ها که هم‌اکنون در سنین ۳۰ تا ۴۰ سالگی و سن باروری قرار دارند، برای جبران وضعیت فعلی تنها شش تا هفت سال زمان داریم.

کد خبر 578377

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مهدی طغیانی قانون جوانی جمعیت باروري آسیب های اجتماعی سالمندان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق قانون جوانی جمعیت نرخ فرزندآوری افکار عمومی افزایش نرخ نیروی کار سیاست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۱۱۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت اقناع سازی مخاطبین در خصوص فرزندآوری توسط رسانه‌ها

زهرا شایسته فرد در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: وقتی که یک مسأله‌ای خیلی مهم می‌شود، نقش تعیین کننده‌ای در سطح ملی دارد و متولیان تصمیم می‌گیرند که آن را به صورت یک رویداد و به صورت هماهنگ در سراسر کشور برگزار نمایند، بنابراین لازم است که مخاطبین روی کلمه‌ی رویداد حساس باشند و حواسشان باشد که خود را در انجام یک کار بسیار مهم سهیم بدانند.

وی با اشاره به اینکه رویداد جوانی جمعیت که در سراسر کشور در حال برگزاری است در واقع نه تنها منفعت آن به خود ما برمی گردد بلکه به صورت ادامه دار و سلسله وار برای نسل آینده ما بسیار مهم است افزود: یکی از مسائلی که باعث شده اهمیت این موضوع کمرنگ شود شاید شبهاتی است که در فضای مجازی و در فضای عمومی جامعه رایج شده که ریشه‌های آن را می‌توان در تهاجم فرهنگی در واقع جستجو کرد.

شایسته فرد با بیان اینکه خیلی از افراد اصلاً بدون اینکه بدانند که چرا باید تلاشی در این زمینه شود گارد می‌گیرند، مقاومت می‌کنند و نفی می‌کنند افزود: اینکه ما یک تلاشی داشته باشیم و فردی را به این دنیا بیاوریم واقعاً در علم اخلاق، علم فیزیولوژیک و در تمامی علم‌ها مقدس و قابل تقدیر بوده و هست، حالا که این موضوع را آنقدر روی آن کار کردند که افراد مقاومت داشته باشند و تضعیفش کردند جای بحث دارد.

وی بیان کرد: لازم است افرادی که دست‌اندرکار هستند شبهاتی که در زمینه افزایش جمعیت هست را جمع آوری بکنند، شبهاتی را که افراد در ذهنشان دارند اینکه اصلاً چرا ما باید فرزند آوری داشته باشیم، مسأله اقتصادی وقتی وجود دارد، مشکلات اقتصادی اینقدر بالا است چه لزومی دارد که ما در این زمینه تلاشی داشته باشیم، چه لزومی دارد رفاه طلبی خودمان را کنار بگزاریم بالاخره فرزند آوری زحمت و پی گیری هایی دارد.

شایسته فرد گفت: برخی هم دغدغه شأن، دغدغه‌های تربیتی هست که در این دوره و زمانه اگر بچه‌ای بیاوریم برای چه بخواهم نگرانش باشم، اصلاً بچه‌ای به دنیا نمیاورم و در جامعه‌ای که شاید خیلی چیزها کنترل شده نباشد برای تربیت فرزندم نگران خواهم بود بنابراین از این مسؤلیت کناره‌گیری می‌کنم و راحتی روان بهتری را خواهم داشت، آیا واقعاً همینطور است ما جواب این شبهات را چطور می‌خواهیم به هم میهمانان بدهیم.

شایسته فرد گفت: لازم است که برای این موضوع کمیته‌ای تشکیل شود در خصوص اینکه جواب این شبهات را به صورت تولیدات رسانه‌ای در فضای مجازی و فضای رسانه‌ای عمومی بتوانند توزیع کنند و بتوانیم سهم مهمی در اشاعه‌ی فرهنگ فرزندآوری و رشد جمعیت داشته باشیم.

کد خبر 6090817

دیگر خبرها

  • نقش تاثیرگذار ماماها در جوانی جمعیت و فرزندآوری
  • نقش ماماها در جوانی جمعیت و فرزندآوری کلیدی است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار وام ازدواج هستند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار تسهیلات ازدواج هستند
  • دستورات و تاکیدات اژه‌ای در راستای اقناع افکار عمومی
  • ضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت به طور کامل
  • ضرورت اقناع سازی مخاطبین در خصوص فرزندآوری توسط رسانه‌ها
  • خراسان جنوبی به لحاظ افزایش ولادت چهارمین استان کشور است