Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-03@16:03:16 GMT

◄ نوسازی ناوگان اتوبوسرانی زنجان

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۱۳۱۴۵

◄ نوسازی ناوگان اتوبوسرانی زنجان

تین نیوز

شهردار زنجان گفت: با توجه به فرسوده بودن ناوگان اتوبوسرانی شهر و ضرورت نوسازی پس از سال‌ها، شهرداری موفق به دریافت اعتبار برای خرید ۱۸ دستگاه اتوبوس یارانه‌دار شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایمنا، حمل‌ونقل شهری فرسوده علاوه بر آلودگی هوا و مشکلات زیست‌محیطی، موجب سلب آرامش شهروندان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توسعه حمل‌ونقل عمومی موجب حرکت شهر به سمت توسعه پایدار می‌شود، اما این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و در نظر گرفتن اعتبار است. شهرداری زنجان در نظر دارد با نوسازی بخشی از ناوگان اتوبوسرانی در راستای کاهش مشکلات زیست‌محیطی شهر قدم بردارد.

علیرضا فیروز فر در این خصوص اظهار کرد: شهرداری زنجان از محل اوراق مشارکت اقدام به اضافه کردن خودرو کرد و با توجه به شرایط به سمت خرید مینی‌بوس سوق پیدا کردیم و بدنه هشت مینی‌بوس در خط تولید بود و با تعامل امسال تحویل و طی یک ماه آینده اقلام تهیه و قبل از موعد قرارداد، تعدادی مینی‌بوس تحویل داده خواهد شد. همچنین در فاز اول ۱۰ مینی‌بوس تحویل می‌دهیم.

وی ادامه داد: جمع‌آوری مورد توجه قرار گرفت و بعد از مطالعات، اتوبوس‌ها را چپ‌در کردیم و در روزهای آینده با آماده شدن همه اتوبوس‌ها و با جمع کردن معبرها، مشکل برطرف خواهد شد.

شهردار زنجان اضافه کرد: با توجه به فرسوده بودن ناوگان اتوبوسرانی شهر زنجان و ضرورت نوسازی بعد از سال‌ها، شهرداری موفق به دریافت اعتبار برای خرید ۱۸ دستگاه اتوبوس یارانه‌دار شد.

فیروز فر گفت: ۲۰ درصد هزینه خرید اتوبوس‌ها به مبلغ ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان را شهرداری پرداخت کرده و مابقی از سوی وزارت کشور پرداخت شده است.

وی با اشاره به اینکه ۳۶ دستگاه میدل‌باس نیز برای اضافه شدن به ناوگان حمل‌ونقل عمومی شهر در حال خریداری است، تصریح‌کرد: با واگذاری این خودروها شاهد نوسازی ناوگان بوده و تحول بزرگی در این حوزه شاهد خواهیم بود.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: اتوبوس تین توسعه پایدار خودرو اتوبوس وزارت کشور شهردار زنجان ناوگان اتوبوسرانی زنجان ناوگان اتوبوسرانی مینی بوس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۱۳۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمامی استخدام‌های شرکت واحد اتوبوسرانی مربوط به پیش از سال ۸۵ است/قرارداد اتوبوسرانی با ۱۶ شرکت خصوصی+فیلم

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران گفت: در بخش خصوصی مسئولیت پرداخت حقوق و جذب نیرو و بستن قرارداد با خود شرکت‌ها است و ما بر آن‌ها نظارت عالیه می‌کنیم.

مهدی علیزاده، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران در پاسخ به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو پیرامون قرارداد‌های کارکنان اظهار داشت: ما از سال ۸۵ جذب مستقیمی از سمت شرکت واحد و یا شهرداری تهران نداشتیم. تمام استخدام‌های رانندگان مربوط به پیش از سال ۸۵ و در حوزه کارگری است.

وی افزود: با تدابیر و برنامه ریزی‌هایی که صورت گرفت، از طریق شرکت‌های مختلف مانند حامیان و هادیان در قالب حجمی استخدام شده‌اند. یعنی این افراد قرارداد مستقیم با شهرداری ندارند و حقوقشان را بر اساس قانون کار دریافت می‌کنند و بر اساس آن کار می‌کنند. تمامی افراد نیز با علم بر این موضوع شروع به کار کرده اند.

وی تصریح کرد: اگر تفاوتی بین نیرو‌های شرکت واحد و الان است، مربوط به ماقبل سال ۸۵ است.

علیزاده در رابطه با قرارداد‌ها اذعان داشت: شرکت‌های حامیان و هادیان شرکت خصوصی محسوب نمی‌شوند، بلکه این‌ها شرکت‌های وابسته به شهرداری تهران هستند. در صورتی که برای افرادی که تحت نظر این شرکت‌ها مشغول به کار هستند مشکلی به وجود بیاید و یا نیاز به پیگیری موردی باشد، خودمان به آن رسیدگی می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران در رابطه با شرکت‌های خصوصی گفت: ما با ۱۶ شرکت خصوصی همکاری میکنیم و قرارداد داریم. در صورتی که برای افرادی که تحت نظر این شرکت‌ها مشغول به کار هستند مشکلی به وجود بیاید و یا نیاز به پیگیری موردی باشد، مسئولیت رفع آن با مدیرعامل‌های بخش خصوصی است.

وی افزود: در بخش خصوصی مسئولیت پرداخت حقوق و جذب نیرو و بستن قرارداد نیز با خود شرکت‌ها است؛ و ما بر آن‌ها نظارت عالیه می‌کنیم که بر اساس سیاست‌های ما به مردم خدمات رسانی کنند، چه تعداد اتوبوس بیاورند و در چه قالبی خدمت کنند.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • آمادگی برای خرید اتوبوس‌های برقی در بجنورد
  • تمامی استخدام‌های شرکت واحد اتوبوسرانی مربوط به پیش از سال ۸۵ است / قرارداد با ۱۶ شرکت خصوصی+فیلم
  • تمامی استخدام‌های شرکت واحد اتوبوسرانی مربوط به پیش از سال ۸۵ است/قرارداد اتوبوسرانی با ۱۶ شرکت خصوصی+فیلم
  • بلیت‌ پاره بده، جایزه بگیر
  • هدف شهرداری از عقد قرارداد با چینی‌ها نوسازی ناوگان بوده است
  • سرویس دهی ناوگان اتوبوسرانی تبریز به تماشاگران تراکتور – استقلال
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی
  • خدمت‌رسانی ناوگان اتوبوس‌رانی قم به ۱۰۰ هزار نفر در روز
  • زاکانی: ۳۰۰ دستگاه اتوبوس تا چند روز آینده وارد ناوگان حمل و نقل عمومی می شود