Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی درباره اقدام دولت برای حذف ارز ترجیحی و اینکه آیا این ارز در چند سال گذشته بر معیشت مردم تاثیر گذار بوده یا خیر گفت: هر پدیده ای باید در زمان خودش مورد بررسی قرار بگیرد ارز ۴۲۰۰ ای در سال ۹۷ شکل گرفت ترخیص کالا از گمرک کمتر از این میزان بود در سال ۹۷، ۲۵ عدد کالا مشمول ارز ترجیحی شده بودند و در آن مقطع سران سه قوه ارز ترجیحی موضوع منجر به شکل گیری یک نوع آرامش در بازار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هادی حق شناس در گفت گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا اظهار داشت: در آن زمان هیچ کس فکر نمی کرد این ارز به مدت طولانی در اقتصاد ایران باقی بماند علاوه بر این ۲۵ قلم کالا در سال ۹۷ که مشمول ارز ترجیحی می شدند. در سال ۱۴۰۰به ۹ قلم کالا کاهش  یافت و هم اکنون نیز به دو قلم کالا یکی دارو و دیگری آرد نانوایی ها کاهش پیدا کرده است. همین که امروز این ارز مشمول دو قلم کالا می شود نشان می دهد که دهک‌های کم‌درآمدی جامعه از این ارز ترجیحی بهره برداری می کردند. 

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه توضیح داد: نکته بعدی این است که هر چیزی که در اقتصاد بیش از دو قیمت داشته باشد حتماً در آن فساد و رانت ایجاد می شود در خصوص ارز ۴ هزار ۲۰۰ تومانی نیز بخشی از آن سوء استفاده کردند و در آن تردیدی وجود ندارد همانطور که دو نرخی شدن ارز محل سوءاستفاده رانت‌خواران است اگر روزی قیمت متفاوت باشد همان مسئله نیز منجر به سوء استفاده از رانت خواران میشود.

حق شناس در ادامه افزود: در هر اقتصادی که قیمت در آن یکسان سازی نشود شاهد فساد در آن خواهیم بود. بنابراین با توجه به این واقعیت ها است که امروز باید در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی اظهار نظر کرد. بر اساس آمار مرکز آمار ایران فاصله بین دهه های کم درآمد و پردرآمد در مصرف مرغ یک به چهار است به این معنی که میزان استفاده از یارانه ۴۲۰۰ تومانی در مرغ بین دهک های کم درآمد به نسبت دهک‌های پردرآمد به نسبت ۱ به ۴ است. در خصوص مصرف گوشت فاصله بین کم درآمدها و پردرآمدها ده ها برابر است.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: اینکه فکر کنیم ارزش ترجیحی تورم را برای کم درآمدها کم نکرده است اشتباه است و اطلاعات مرکز آمار ایران خلاف این مسئله را نشان میدهد. مردم از ارز ترجیحی در تخم مرغ روغن استفاده کرده اند. بنابراین این واقعیت را باید پذیرفت که کالاهایی که با ارز آزاد و کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد کشور می شدند ۲ تورم متفاوت داشتند این مسائل واقعیت‌های اقتصادی کشور ما است.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه خاطرنشان کرد: اصلاح قیمتی که هم اکنون توسط دولت سیزدهم عملیاتی شده حتماً باید انجام می‌شد اما هر اصلاحی شروطی و الزاماتی دارد اگر این الزامات رعایت نشود اصلاح قیمت به ضد خودش تبدیل می شود به عنوان مثال سال ۸۹ که قیمت بنزین اصلاح شد در همان زمان ۴۵ هزار تومان یارانه نقدی ارزش ۴۵ دلار آمریکا را داشت اما هم اکنون و بعد از گذشت چندین سال دیگر این شرایط را نداریم.

حق شناس گفت:  در حال حاضر ۴۵ هزار تومان یک و نیم دلار است در واقع اصلاحات قیمتی به صورت واقعی انجام نشد. و در سالهای بعد مجبور شدند قیمت بنزین قیمت نفت و گاز برق را افزایش دهند علت این اتفاق این بود که اصلاحات قیمتی به درستی انجام نشده است و به همین دلیل چند سال بعد مجبور به اصلاح قیمت‌ها شدند. یک بیمار را برای یک مسئله  نمی‌توان چندین بار به اتاق عمل برد به عنوان مثال اگر یک نفر مشکل کلیه داشته باشد ۲ یا حتی سه بار برای رفع مشکل به اتاق عمل می رود ولی هر سال این بیمار را برای جراحی و اتاق عمل نمی برند. 

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه توضیح داد: باید شرایط فراهم بشود و فقط برای یکبار برای اولین و آخرین بار جراحی صورت بگیرد.  امروز هم که این اصلاحات اقتصادی انجام شده اگر سیاست های پولی و مالی مناسب بودجه مناسب اصلاحات ساختاری مناسب صورت می گرفت این اصلاح قیمت می توانست آخرین اصلاح قیمت در اقتصاد ایران باشد. اما چون اصلاح ساختاری انجام نشده باز چند سال دیگر دوباره باید قیمت ها را اصلاح کنیم. 

حق شناس ادامه داد: طبیعتا پرداخت یارانه نقدی به آخرین زنجیره تولید اقدامی موثر است و می تواند در افزایش قدرت خرید مردم مخصوصا دهک های کم درآمد و کاهش ضریب جینی تاثیر گذار باشد. در ارز ۴۲۰۰ تومانی رانت، فساد و قاچاق کالای گسترده ای وجود داشت و نباید در آن تردیدی کرد. کالا برگ  الکترونیک یادآور کوپن های دهه ۶۰ است و ذهنیت خوبی در کوپن وجود ندارد. کوپن معمولا در شرایط اضطراری و جنگی کاربرد دارد ولی ما هم اکنون در شایط جنگی نیستیم. پرداخت نقدی یارانه به مردم در حال حاضر اقدامی مناسب تر از کالا برگ است.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ارز تورم دولت سران سه قوه برنا ارز ترجیحی اصلاح قیمت هم اکنون قلم کالا حق شناس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۱۵۱۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت طلا به ۲۳۳۱ دلار رسید

آفتاب‌‌نیوز :

طلا در آستانه سومین ماه پیاپی افزایش قیمت به خاطر خرید بالای بانک‌های مرکزی و افزایش تقاضا برای آن به عنوان یک پشتوانه ایمن قرار داشت. اما همه تمرکز‌ها در حال حاضر به نتیجه اجلاس فدرال رزرو آمریکا در روز چهارشنبه معطوف شده که انتظار می‌رود سیاست‌های پولی سختگیرانه‌ای را وضع کند.

به گزارش بلومبرگ، قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۲۰ درصد کاهش به ۲۳۳۱ دلار و ۴ سنت رسید. قیمت معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک هم با یک کاهش ۰.۷۳ درصدی به ۲۳۴۰ دلار و ۴۰ سنت رسیده است.

طلا در آستانه یک افزایش قیمت ۵ درصدی طی یک ماه گذشته قرار دارد.

با توجه به نرخ بالای تورم در آمریکا، مقامات این کشور انتظار دارند کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در روز چهارشنبه سیاست‌های پولی سختگیرانه‌ای را در پیش بگیرد و نرخ بهره را بین ۵.۲۵ تا ۵.۵۰ درصد نگه دارد.

تاجران انتظار دارند فدرال رزرو نرخ بهره را حداقل دو بار در تا پایان سال جاری میلادی پایین بیاورد. نرخ بالای بهره معمولاً به ضرر طلاست، چون هزینه نگهداری این سرمایه غیر سودده را بالا برده و تمایل برای خرید آن را پایین می‌آورد.

قیمت طلا بیش از ۱۳ درصد از ابتدای سال جاری میلادی در بحبوحه خرید بالای بانک‌های مرکزی، تقاضای بالا از سوی بازار‌های آسیایی مخصوصاً چین و تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی از اوکراین گرفته تا خاورمیانه افزایش یافته است.

ضعف دلار آمریکا طی روز‌های اخیر هم از قیمت طلا حمایت کرده است. پایین آمدن ارزش دلار خرید طلا را برای دارندگان سایر ارز‌های دنیا ارزان‌تر می‌کند.

در میان سایر فلزات گرانبها، قیمت نقره با ۱.۴۵ درصد کاهش به ۲۷ دلار و ۲۶ سنت رسید و پلاتین با یک کاهش ۰.۲۷ درصدی ۹۴۹ دلار و ۳۹ سنت معامله می‌شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • قیمت طلا به ۲۳۳۱ دلار رسید
  • اسفند ماه «مرغ حذفی» بیشترین افزایش قیمت را داشت
  • اصناف در مهار تورم نقش مهمی دارند
  • کاهش نقدینگی و تورم با تمرکز بانک مرکزی در حوزه ریال
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • مشکل تورم با افزایش تولید از بن بست خارج می‌شود
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • مجلس به بانک مرکزی اولتیماتوم داد