Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@12:02:46 GMT

آبادان، شهر مردمان مقاوم

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۳۴۶۳۶

آبادان، شهر مردمان مقاوم

آبادان در زمان جنگ تحمیلی، آماج حملات هوایی و زمینی ارتش عراق قرار گرفت و خسارات جانی و مالی گسترده‌ای به آن وارد شد. این حملات به پالایشگاه، تأسیسات نفتی، بندرگاه‌ها، فرودگاه، مراکز صنعتی و اقتصادی، شبکه آب‌رسانی، تأسیسات برق و ساختمان‌های مسکونی آسیب فراوانی رساند.

به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشتی از مصطفی سجاد، پژوهشگر دفاع مقدس، شهر آبادان در ۵۳ کیلومتری خلیج فارس قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شهر از شمال به شادگان، از شرق و جنوب به خلیج فارس از جنوب‌غرب و غرب به کشور عراق و از شمال‌غربی به خرمشهر محدود می‌شود.

شهر آبادان، بخشی از جزیره آبادان است که توسط رودها و خلیج فارس محاصره شده است، این شهر، بخش اروندکنار و نیمی از خرمشهر در این جزیره قرار گرفته‌اند.

رودهای اروندرود، بهمن شیر و کارون، رودهای اطراف شهر آبادان هستند که همگی به خلیج فارس می‌ریزند. مرز ایران و عراق در منطقه آبادان را رودخانه اروند تشکیل می‌دهد.

این شهر به علت قرار گرفتن در کنار این رودها و به‌طور کلی در جوار خلیج فارس دارای تابستانی بسیار گرم و زمستانی معتدل و فرح‌بخش است، چنان‌که لطافت هوای آن گردشگران زمستانی و نوروزی را به خود جذب می‌کند.

آبادان به دلیل موقعیت راهبردی، داشتن پالایشگاه نفت و پتروشیمی و هم‌مرز بودن با کشور عراق، یکی از مهم‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شد.

امپراتوری عثمانی همواره بر روی آبادان و خرمشهر ادعای مالکیت داشت و در دوره ناصرالدین‌شاه این دو شهر را اشغال نظامی کرد.

امیرکبیر به نمایندگی از دولت ایران به مذاکره با امپراتوری عثمانی برای باز پس گرفتن خرمشهر و آبادان رفت. عثمانی‌ها به فکر تطمیع شیوخ قبایل عرب افتادند و وعده معاف کردن از پرداخت مالیات در صورت الحاق به عثمانی دادند و متقابلاً دولت ایران اطمینان داد که عرب‌های ساکن این شهرها خواهان بازگشت به ایران هستند و برای قدرت‌نمایی جلوی دولت عثمانی اعلام کرد که اگر شیوخ عرب گفتند که خواهان بازگشت به ایران هستند، مبلغ سنگینی بر مالیات سالیانه آن‌ها افزوده خواهد شد، با این وجود قبایل عرب خواهان بازگشت به ایران شدند.

عثمانی‌ها در سال ۱۸۴۷ میلادی در جریان عهدنامه «ارزروم»، حق حاکمیت مطلقه دولت ایران بر این شهرها را به رسمیت شناختند و از تمامی ادعاهای خود دست کشیدند، اما «عبدالکریم قاسم» پس از آنکه با کودتا در بیست‌وسوم تیرماه سال ۱۳۳۷ به ریاست دولت عراق رسید، ادعا کرد که عهدنامه «ارزروم» باید باطل شود و خرمشهر و آبادان به عراق ملحق بشوند.

قاسم، این دو شهر و نیز کشور کویت را متعلق به عراق نامید و در اتحادیه عرب نیز تقاضای الحاق آن‌ها را به عراق ارائه کرد.

«صدام حسین» نیز با همین انگیزه در سی‌ویکم شهریورماه سال ۱۳۵۹ به ایران تجاوز نظامی کرد و این دو شهر را به اشغال خود درآورد. در ساعات و روزهای ابتدایی سقوط خرمشهر، بیش‌ترین فشار را شاید مردم آبادان تحمل کردند، آن‌ها از برنامه‌های ارتش عراق مطلع شده و نگران ورود نیروهای بعثی برای اشغال این شهر بودند. مردم آبادان در کنار نیروهای داوطلب و تکاوران ارتش ایستادند تا شهر حفظ شود، اما نیروهای ارتش عراق با وجود مقاومت سرسخت مردم این شهر با احداث دو پل شناور در منطقه مارد و سلمانیه و با هدف محاصره آبادان، اقدام به تثبیت نیروهای خود در منطقه شرق کارون کرده و جاده ارتباطی آبادان به اهواز را قطع کردند.

آن‌ها تا حدودی در عملیات خود موفق بودند و آبادان در حصر فرو رفت، اما حصر این شهر، پنجم مهرماه سال ۱۳۶۰ در جریان عملیات ثامن‌الائمه پایان یافت.

آبادان در زمان جنگ تحمیلی، آماج تهاجم هوایی و زمینی ارتش عراق قرار گرفت و خسارات جانی و مالی گسترده‌ای به آن وارد شد. این تهاجمات به پالایشگاه، تأسیسات نفتی، بندرگاه‌ها، فرودگاه، مراکز صنعتی و اقتصادی، شبکه آب‌رسانی، تأسیسات برق و ساختمان‌های مسکونی آسیب فراوانی رساند و موجب کاهش جمعیت شهر شد.

در اثر جنگ، تولید نفت پایین آمد و فعالیت‌های اقتصادی راکد شدند. بر اثر فرو ریختن انواع مواد آتش‌زا و مخرب و نیز به دلیل بی‌آبی، بخش مهمی از فضای سبز از بین رفت و این اتفاق، برای شهری مثل آبادان که آب و هوایی گرم داشت، بسیار زیان‌بار بود، آثار جنگ تحمیلی عراق علیه ایران هنوز بر روی این شهر باقی مانده‌است.

کد خبر 579002

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهر آبادان آبادان حصر آبادان دفاع مقدس عملیات ثامن الائمه جغرافیای جنگ شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ارتش عراق خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۳۴۶۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهم اردیبهشت، سالروز آغاز عملیات غرورآفرین بیت‌المقدس

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آبادان، آزادسازی خرمشهر در ۳ خرداد سال ۱۳۶۱ش از رخداد‌های مهمِ جنگ ایران و عراق است. این شهر پس از ۵۷۸ روز اشغال توسط ارتش حزب بعث عراق به‌دست نیرو‌ها و رزمندگان ایرانی آزاد شد. 
خرمشهر، اولین شهری بود که مورد تهاجم عراقی‌ها قرار گرفت. این شهر، علی‌رغم ۳۴ روز مقاومت و تلاش رزمندگان و مردم، سرانجام در ۴ آبان سال ۱۳۵۹ش، به اشغال ارتش بعثی عراق درآمد.
در فاصله ماه‌های مهر تا دی ۱۳۵۹ش، پس از سقوط خرمشهر، نزدیک به سه ماه عملیات‌هایی برای آزادسازی شهر از طرف ارتش، سپاه پاسداران و نیرو‌های مردمی انجام شد، اما نتیجه مؤفقیت‌آمیزی حاصل نشد.
 پس از ماه‌ها تصرف و اشغال شهر، در نهایت در طی عملیات گسترده‌ای با نام عملیات «بیت المقدس» که ۲۵ روز به طول انجامید و در چهار مرحله اجرا شد، شهر به محاصره کامل نیرو‌های ایرانی درآمد و پس از انهدام قوای عراقی و اسارت شماری از نیرو‌های آن، در ۳ خرداد سال۱۳۶۱ش خرمشهر به‌طور کامل آزاد شد و پرچم جمهوری اسلامی ایران بر فراز مسجد جامع این شهر به اهتزاز درآمد.
به همین مناسبت تنی چند از فرماندهان عملیات بیت المقدس برای دانشجویان افسری این عملیات را تشریح کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • اطلاعیه جدید وزارت حمل و نقل عراق درباره انتقال مسافران از اروند رود
  • افت دما در آبادان و خرمشهر
  • غیرحضوری شدن مدارس نوبت صبح آبادان و خرمشهر
  • یک درگذشت، خبرهایی از حج و پخش ۳ سریال جدید از تلویزیون
  • دهم اردیبهشت، سالروز آغاز عملیات غرورآفرین بیت‌المقدس
  • گرد و خاک محلی و موقتی در راه آبادان و خرمشهر
  • برگزاری نشست رویداد خلیج فارس در خرمشهر
  • تداوم پایداری جوی در آبادان و خرمشهر
  • اوقات شرعی نهم اردیبهشت ماه به افق آبادان و خرمشهر
  • بازداشت پنج سارق حرفه ای در خرمشهر