Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز،  ماجرای غم‌انگیز مقبره‌الشعرای تبریز دیگر نیازی به تعریف و بازگویی ندارد؛ واگذاری شتابزده و بدون کارشناسی و مطالعه، سرخاب را به خاک سیاه نشان داده و یکی از مهم‌ترین گورستان‌های تاریخی کشور را متلاشی کرده‌است.

 

چهار دلیل برای اشتباه‌بودن واگذاری مقبره‌الشعرا

پروژه مقبره‌الشعرا، هشت سال پیش بود که طی یک واگذاری هیجانی، از اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به شهرداری تبریز منتقل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هشت سال از ساخت‌وساز کور و بی‌هدف در سرخاب مظلوم تبریز می‌گذرد، بی‌آنکه معلوم شود سر و ته این پروژه کجاست؟ متولی اصلی پروژه کیست؟ قصور و تقصیر پروژه از کجاست؟ و نقش شهرداری و میراث‌وفرهنگی و اداره‌کل فرهنگ‌وارشاد اسلامی دقیقاً چیست؟

نام «مقبره‌الشعرا» بیش از ۳۰سال است که با خاکبرداری و حفاری و آرماتور و میلگرد همراه ‌است. این پروژه با عنوان «بزرگترین پروژه‌های فرهنگی کشور» سال ۹۲ به شهرداری تبریز واگذار شد.

حالا پس از ۸ سال می‌توان با قطعیت گفت که واگذاری مقبره‌الشعرا به چهار دلیل شتابزه و فاقد پشتوانه کارشناسی بود.

نخست این که با این واگذاری، پروژه، از مدیریت دولتی به مدیریت شهری انتقال یافت. با خروج این اثر از مدیریت دولتی، طبیعی بود که امکان درج پروژه در ردیف اعتبارهای ملی نیز دشوار باشد. چنانکه در 8 سال گذشته، دولت هیچ تزریق مالی به این پروژه نداشته‌است.

دوم اینکه با آن واگذاری عجولانه، عملیات عمرانی پروژه به شهرداری منطقه۱۰سپرده شد که از مناطق بسیار کم‌برخوردار شهر است. منطقه‌ای که خدمات روزمره خود را به سختی پیش می‌بَرَد، چطور باید می‌توانست از پسِ پروژه‌ای با حجم عملیاتی بازآفرینی مقبره‌الشعرا بر بیاید؟

سوم اینکه طراحی پلان پروژه، بسیار هیجانی و بلندپروازانه کار شد. چنان نسخه سنگین و پیچیده‌ای برای مقبره‌الشعرا پیچیده شد که با گذشت هشت سال، سر و ته پروژه معلوم نیست!

چهارم اینکه حساسیت‌های میراث فرهنگی در تفاهم‌نامه شهرداری و اداره‌کل ارشاد، در مرحله عمل، به کل، نادیده گرفته شد. با وجود اینکه مقبره‌الشعرا در سایت تاریخی واقع شده، میراث فرهنگی، فراست لازم را برای نظارت بر ملاحظات تاریخی اثر نداشته‌است.

 

برای تکمیل پروژه، بیش از ۳۵۰ میلیارد تومان هزینه لازم است

هر چه هست، پروژه‌، بخش ارزشمندی از تاریخ تبریز را به کام میلگرد و بتن سپرد و هشت سال تمام، به مایه آبروریزی فرهنگی و تاریخی تبریز تبدیل شد. کار به جایی رسید که سه سال پیش، تصاویر تکان‌دهنده از جولان سگ‌های ولگرد در میان دخمه‌های مقبره‌الشعرا، دست به دست شد.

بعد از ۸ سال از آن کلنگ‌زنی نابخردانه، پروژه در ماه‌های اخیر، کمی جمع‌وجور شده، اما همچنان برای رسیدن به حداقل وضعیت مطلوب، نیاز به پشتونه پولی قوی دارد؛ پشتوانه‌ای که شاید با سفر رئیس‌‌جمهور به تبریز، فراهم شود و  این پروژه را از مزیت بودجه ملی، بهره‌مند سازد.

در سال‌های گذشته، پروژه، نه تنها به جایی نرسید، بلکه یک سطر گزارش شفاف مالی و عمرانی نیز از سرگذشت اسفبار پروژه داده نشد؛ تا اینکه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، اخیراً اطلاعاتی را در خصوص وضعیت پروژه و ملزومات آن ارائه داد و گفت: براساس برآوردهای انجام شده برای تکمیل طرح موجود و بازسازی و مرمت این مجموعه بیش از ۳۵۰ میلیارد تومان هزینه لازم است که امیدواریم با سفر رئیس جمهور و اتفاقات خوبی که در این راستا رقم خواهد خورد این مجموعه تاریخی فرهنگی  آماده ارائه خدمات باشد.

وی اضافه کرد: این پروژه در کنار اینکه خود مجموعه معماری آنجا را شامل می شود بحث بدنه‌سازی فضای سبز و پیرامون پروژه را هم شامل می‌شود می توانیم بگوییم بیش از ۵۰ درصد کار پیشرفت داشته و  امیدواریم با حمایت هایی که اتفاق می‌افتد در آینده‌ای نزدیک شاهد گشایش این مجموعه  فرهنگی باشیم.

 

مقبره‌الشعرا با نیم‌نگاهی به متروپل

حضور کوتاه رئیس‌جمهور در تبریز، نخست اینکه می‌تواند فرصتی برای جذب بودجه ملی برای این پروژه باشد و دوم اینکه، نقطه‌پایانی برای کم‌کاری‌ها و بی‌تفاوتی‌ها باشد.

حال که سخن از مقبره‌الشعرا شد، از یاد نبریم که در گرماگرم سوء‌مدیریت اجرای پروژه، ساختمان ۱۰ طبقه‌ای در ضلع شرقی مقبره‌الشعرا، بر خلاف الزامات میراث فرهنگی احداث شده است. سه سال پیش، مسئولان شهرداری و میراث فرهنگی، در مورد این که چه کسی مجوز این ساخت‌وساز غیرقانونی و ناامن را داده است، از مسئولیت، شانه خالی کرده و توپ را به زمین یکدیگر حواله کردند. در روزهایی که همگی سوگوار قربانیان تخلف ساختمانی متروپل آبادان هستیم،  حضور رئیس‌جمهور در تبریز می‌تواند، تخلف مشابهی را که در جوار مقبره‌الشعرا صورت گرفته است، تعیین‌تکلیف کند.

مقبرة الشعراء یکی از آرامستان‌های تاریخی شهر تبریز واقع در محله سرخاب است. بیش از ۴۰۰ شاعر، عارف و رجل نامی ایران و کشورهای منطقه از ۸۰۰ سال پیش به ترتیب از حکیم اسدی طوسی تا استاد شهریار، یکی پس از دیگری در این مکان به خاک سپرده شده‌اند. پروژه بازسازی، مرمت و گسترش این بقعه تاریخی که از حدود ۵۰ سال پیش پیرامون تکیه حیدر در تقاطع خیابان‌های ثقةالاسلام و عارف آغاز شده، اکنون در روزهایی که تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری جهان اسلام برگزیده شده بیشتر از همیشه به حال خود رها شده است.

 

 *بنای یادبود

عظمت و تقدس خاک سرخاب به جهت عارفان و شاعرانی که در آن مدفون هستند و نام ظاهری مقبره‌الشعرا که اثری از وجود خارجی آن نبود، جرقه‌ایی بود برای ساخت بنای یاد بود این شاعران و عارفان سترگ، از این رو در شهریور ماه ۱۳۵۰ هجری شمسی آگهی دعوت به مسابقه طرح یاد بود مقبره‌الشعرا به روزنامه‌های کیهان و اطلاعات و مجله یغما فرستاده شد و پس از طی مراحل اداری بالاخره طرح پیشنهادی آقای مهندس غلامرضا فرزانمهر انتخاب و عملیات عمرانی آن آغاز گردید.

نام «مقبره‌الشعرا» نزدیک ۵۰ سال است که با خاکبرداری و حفاری و آرماتور و میلگرد مترادف ‌است. یکی از کاسبان ریش‌سفید خیابان عارف نقل می‌کند که از وقتی به خاطر داشته، یک جرثقیل غول‌پیکر بالای سر مقبره‌الشعرا دیده‌ است. حافظه تاریخی این پیرمرد، اگرچه شاید کمی اغراق‌آمیز به نظر برسد، اما می‌توان آن را خلاصه‌ای از سرگذشت دردناک مقبره‌الشعرا دانست.

سخن‌گفتن از تاریخ و قدمت مقبره‌الشعرا، تازگی ندارد. همه می‌دانیم که این آرامگاه بزرگ، بخشی از محله تاریخی سرخاب بوده‌است. محله‌ای که مولانا جلال‌الدین محمد بلخی، از خاک آن تبرک کرده و صدها تن از ادبای نامی ایران و آذربایجان، از جمله اسدی طوسی، خاقانی، قطران، ظهیر فاریابی، همام تبریزی و سلمان ساوجی در این گورستان، روی در نقاب خاک کشیده‌است.

شناخته‌ شده‌ترین شاعر معاصر آرمیده در مقبره‌الشعرا نیز استاد شهریار است. از شخصیت‌های سیاسی مدفون در مقبره‌الشعرا نیز می‌توان به شیخ محمد خیابانی و ثقةالاسلام تبریزی اشاره کرد.

 این مکان فرهنگی که محل دفن ۴۰۰ نفر از بزرگان شعر و ادب ترکی آذربایجانی از جمله استاد شهریار، اسدی طوسی، قطران تبریزی، همام تبریزی، ثقه الاسلام، خاقانی شروانی، ظهیر فاریابی، مجیر بیلقانی و میرزا طاهر است روزگاری قرار بود به یک پردیس فرهنگی و هنری تبدیل شود ولی حالا همین یک نماد نیز در حال فرسوده شدن و تخریب است.

 

انتهای پیام/60032/م

منبع: فارس

کلیدواژه: مقبره الشعرا سرخاب تبریز شهرداری تبریز شورای شهر تبریز سفر رئیس جمهور به تبریز میراث فرهنگی مقبره الشعرا رئیس جمهور هشت سال سال پیش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۳۶۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اکسپو فرصتی برای توسعه

به گزارش خبرگزاری مهر یکی از ابزارهای مهم برای رونق بخشیدن به اقتصاد در چشم انداز بلند مدت و انجام فعالیت موثر برای ارتقای سطح اشتغال و ایجاد روابط بین المللی و تبادل فرهنگی ملتها و جلب گردشگران، نمایشگاههای جهانی (اکسپو) است. این نمایشگاهها با نمایشگاههای تجاری که در سطوح ملی و بین المللی برگزار می گردد متفاوت می باشد و بسیاری از کارشناسان بین المللی حوزه نمایشگاهها اعتقاد دارندکه این نمایشگاهها از پیشرفته ترین و گسترده ترین نمایشگاهها و بنظر اینجانب المپیک نمایشگاهها می باشند و در دراز مدت در اختیار تجارت قرار می گیرند

نمایشگاه‌های جهانی یا به بیانی اکسپوها موضوعاتی جهانی را که بازتاب تجربیات متنوع انسان ها هستند را در بر می‌گیرند. نقش اکسپو بسیار فراتر از نمایش تکنولوژی‌های نوین بوده و در حقیقت متمرکز بر پیش‌بینی چالش‌های جمعی فرا روی بشر می‌باشد. اکسپو یک رویداد بسیار پراهمیت در عرصه جهانی است و با توجه به مدت زمان طولانی برگزاری آن حدود شش ماه، بسیاری درجه اهمیت آن را فراتر از المپیک‌ها و مسابقات ورزشی‌جهانی، که هم مدت زمان محدودتر و بصورت تخصصی ورزشی می باشد، می‌دانند.

اکسپوها توسط دفتر نمایشگاه‌های بین‌المللی ( BIE) که مقر آن در پاریس است سازماندهی، و هر ۵ سال یکبار برگزار می‌گردند.اکسپو رویدادی صرفاً انتفاعی نیست، بلکه صحنه‌ای برای نمایش آخرین دستاوردهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و اقتصادی کشورها در چارچوب موضوع نمایشگاه و دورنمای توسعه آنها می‌باشد. هر اکسپو براساس یک موضوع (یا چالش) جهانی و در محلی که به صورت ویژه برای این رویداد ساخته می‌شود برگزار می‌گردد و محلی برای تعامل و ارتباط رو در رو بین تفکر و دستآوردهای ملت ها و بازدیدکنندگان محسوب می‌گردد و از بزرگترین ویژگی‌های اکسپو فراهم آوردن محیطی مسالمت آمیز و به دور از هرگونه مسایل سیاسی است که مشارکت کنندگان از سراسر دنیا با بازدیدکنندگان می توانند در آن به تعامل فرهنگ و تاریخ و تمدن و مسایل اقتصادی بپردازند و بنوعیکشورهای کوچک بدون مرزی را در کنار یکدیگر می سازند و در طول دوره برگزاری بدون تشریفات خاص سیاسی، ملاقات‌ها و نشست‌هایی در چارچوب مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی با یکدیگر برگزار می‌کنند. علاوه برمطالب بیان شده، موارد زیر را نیز می توان از اهداف اکسپو ها در نظر گرفت:

تقویت روابط بین‌الملل در یک موضوع مشترک به اشتراک گذاردن تجارب آموزنده و فرهنگی در یک موضوع مشترک جهانی نمایش توانمندی‌ها، تاریخ، تمدن، آداب و رسوم یک کشور حول یک موضوع خاص تقویت و حمایت از اکسپوها بعنوان آزمایشگاه‌های تجارب آتی افزایش و ارتقا رشد تبادلات اقتصادی و بین‌المللی ایجاد رونق اقتصادی در کشور میزبان ایجاد درآمد و ثروت برای کشورهای مشارکت‌کننده از طریق برقراری روابط تجاری جدید بازار سازی برای کالاهای دارای مزیت نسبی

موضوع نمایشگاه از سوی کشور میزبان و با تایید BIE تعریف می‌گردد و برگزارکننده در طول دوره برگزاری بدنبال دستیابی به راه‌کارهای علمی و عملی بدست آمده از سوی مشارکت‌کنندگان در جهت رفع یک مسئله جهانی است.

اولین اکسپوی جهانی در سال ۱۸۵۱ میلادی در شهر لندن برگزار گردید که ایران نیز در آن حضور فعال داشت و این موضوع مسئولیت کشورمان را برای حضور در اکسپوها سنگین‌تر می‌کند. لازم بذکر است که تاکنون بیش از ۶۳ اکسپو در اقصی نقاط دنیا برگزار شده است و ایران علاوه بر اکسپوی ۱۸۵۱ در دوره‌های مختلف در قبل و هفت دوره پس از انقلاب اسلامی که در کشورهای کره جنوبی، پرتغال، آلمان، ژاپن، چین، ایتالیا و قزاقستان و امارات متحده عربی برگزار گردیده حضور داشته است.

سید حسین میرظفرجویان

مدرس دانشگاه و کارشناس صنعت نمایشگاهی

کد خبر 6093104 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • اکسپو فرصتی برای توسعه
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • عزم جزم دولت برای به سرانجام رساندن مینی پالایشگاه دهدشت
  • بازدید معاون اجرایی رئیس‌جمهور از طرح آبرسانی به شهرستان بهمئی
  • وعده معاون رئیس جمهور برای تکمیل خط انتقال آب شهرستان بهمئی
  • طرح ساخت هواپیمای مسافربری مورد تاکید رئیس‌جمهور در قالب کنسرسیومی بین‌المللی در حال پیگیری است
  • گاف بی بی سی درباره پروژه هواپیمای جت ۷۲ نفره ایرانی
  • برخی پروژه هایی که رئیس جمهور در سفرهای استانی افتتاح می کند، آنقدر کوچک است که توسط بخشدار محل هم قابل افتتاح است
  • فرصتی طلایی برای درخشش در جشنواره فروش بیمه میهن
  • پردیس فرهنگ و رسانه تبریز آماده افتتاح شد