Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@15:48:03 GMT

خطر جایگزینی فرهنگ با اقتصاد!

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۴۲۱۰۶

خطر جایگزینی فرهنگ با اقتصاد!

اقامتگاه‌های بومگردی از بیش از ۱۵سال پیش در نقاط مختلف ایران توسط افرادی که به حفظ و احیای فرهنگ، اصالت، هنر و خوراک بومی اهمیت می‌دادند به‌تدریج گسترش پیدا کرد.

 و نتایج بسیار خوبی را نیز به همراه داشت و توانست بر شاخص‌های رفاهی مردم محلی و در کنار آن بر حفظ اصالت تأثیر بگذارد. اما در چندین سال گذشته نگاه کمّی به اقامتگاه‌های بومگردی سبب شد افرادی وارد این حوزه شوند که نگاه اقتصادی به اقامتگاه‌های بومگردی دارند و همین موضوع موجب دور شدن این طرح از کیفیت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این‌ها بخشی از گفت‌وگو با صادق کاظمیان، دبیر جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بومگردی ایران و رئیس جامعه اقامتگاه‌های بومگردی استان است.
وی در ادامه می‌گوید: ماجرای کرونا را به نوعی می‌توانیم بهانه‌ای بدانیم که افرادی ماندگار شوند و یا تازه ظهور کنند که علاقه‌مند به این حوزه باشند زیرا فلسفه اصلی اقامتگاه‌های بومی توسعه پایدار بود .گاهی به بحث‌های محیط‌زیستی و فرهنگی در کنار نگاه اقتصادی منجر شد و آن‌ها اولویت پیدا کردند و سبب شد به‌تدریج از افرادی که فقط نگاه اقتصادی دارند، کم شود.
وی با اشاره به آنکه درحال حاضر اقامتگاه‌های بومگردی از عید سال‌جاری بهتر شده، بیان می‌کند: امسال گردشگران بیشتری وارد شدند و با توجه به اینکه اقامتگاه‌های بومگردی شناخته‌تر شدند در اقصی نقاط ایران و در سایت‌های مختلف و مناطق طبیعی گوناگون و جاهایی که امکانات اقامتی مانند هتل وجود ندارد، از این اقامتگاه‌ها  استقبال خوبی صورت گرفت.
دبیر جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بومگردی ایران تصریح می‌کند: گردشگران نیز به گردشگری تجربه‌محور علاقه‌مندتر شدند و دوست دارند فرهنگ و خوراک محلی، گویش‌ها و پوشش را ببینند و تجربه کنند؛ این موضوع سبب شد اگر با پیک تازه‌ای در حوزه کرونا مواجه نشویم، امیدوار باشیم به‌تدریج از این رکود دو سه ساله بیرون بیاییم.

فلسفه ایجادی فراموش شده
وی درخصوص مشکلات موجود بر سر راه توسعه و بهره‌برداری این اقامتگاه‌ها نیز اظهار می‌کند: به‌نظر می‌رسد درحال حاضر در افزایش کمی این اقامتگاه‌ها مسئله‌ای وجود نداشته باشد و متقاضیان می‌توانند درخواست مجوز نمایند اما آنچه به‌نظر می‌رسد باید بیشتر به آن اندیشید این است که چگونه اقامتگاه‌های موجود را به فلسفه ایجاد اقامتگاه‌های بومگردی نزدیک کنیم یا اگر نزدیک است این وضعیت را حفظ کنیم و اگر افراد جدیدی می‌خواهند وارد شوند، کسانی باشند که به این موضوع علاقه‌ دارند. یعنی بیشتر از آنکه به فکر این باشیم که چکار کنیم‌ تا اقامتگاه‌های بومگردی رشد کنند و تعدادشان زیاد و امکاناتشان گسترده شود، باید به این فکر کنیم که از توسعه پایدار جوامع محلی و گردشگری دور نشویم.
رئیس جامعه اقامتگاه‌های بومگردی استان در ادامه خاطرنشان می‌کند: مشکل هنگامی شروع شد که جنبه‌های اقتصادی، مالی و درآمدزایی ارجحیت پیدا کرد و خانه‌های بومگردی به اقامتگاه و میهمان به مشتری تبدیل شد. زیرا بحث ما خانه‌هایی بود که در آن از میهمان خود پذیرایی می‌کرد. این اتفاق باید اصلاح شود. فلسفه اقامتگاه‌های بومگردی با سایر تأسیسات مانند هتل‌ها منافات دارد و درواقع یکسان نیست.
 وی تأکید می‌کند: به نظر می‌رسد ما نیاز به آموزش و گفتمان با همه فعالان گردشگری در این خصوص داریم که شامل گردشگران، مدیران، بهره‌برداران اقامتگاه‌های بومگردی، مدیران حوزه میراث فرهنگی و گردشگری و مدیران سایر بخش‌ها مانند، استانداران، فرمانداران، اعضای شوراهای روستا و شهرستان و راهنمایان گردشگران‌ است، حتی کسانی که در خدمات مسافرتی فعال‌اند.
کاظمیان تصریح می‌کند: در واقع نیاز به یادآوری است که خانه‌های بومگردی قرار بود اصالت زندگی ایرانی را به ما نشان دهند. ضرورتی ندارد همان غذایی که در هتل سرو می‌شود در اقامتگاه‌های بومگردی نیز باشد. قرار نبود امکانات یک هتل پنج‌ستاره را در یک اقامتگاه بومگردی داشته باشیم، بلکه قرار بود تجربه‌های نو داشته باشیم و طعم نو و گفت‌وگوها، بازی‌ها و شیوه‌های جدید اسکان را تجربه کنیم.

فرصت‌سوزی در دوران کرونا
رئیس جامعه اقامتگاه‌های بومگردی استان در پاسخ به این پرسش که مدیران این اقامتگاه‌ها چه میزان آموزش‌های لازم را فرا گرفته و این اقامتگاه‌ها استانداردسازی شده، توضیح می‌دهد: متأسفانه در حوزه آموزش مشکلات فراوانی داریم‌؛ در فرصت طلایی کرونا می‌توانستیم آموزش‌های گسترده‌ای را داشته باشیم که به هر دلیلی متأسفانه این اتفاق نیفتاد اما اقامتگاه‌های بومگردی، استانداردبردار نیستند و کلمه استاندارد زمانی به‌کار می‌رود که همه‌جا شبیه به هم و دارای یک چارچوب از پیش تعیین‌شده باشد، درصورتی که ویژگی اقامتگاه‌های بومگردی این بود که استانداردپذیر نیستند. در هر روستا و هر جای ایران می‌توانید یک نوع طعم غذا و یک شیوه اقامت و معماری و... را داشته باشید. البته این امر نافی آن نیست که ما باید ضوابطی داشته باشیم تا باتوجه به معیارهای بومی و محلی به اقامتگاه‌های بومگردی اجازه دهد آن‌ها را در حوزه معماری و فرهنگی خودش حفظ کند.
وی که آمار اقامتگاه‌های بومگردی خراسان رضوی را بیش از ۱۴۰ مورد اعلام می‌کند، می‌گوید: لازم به یادآوری است به همین تعداد هم موافقت اولیه وجود دارد که آرام آرام به این تعداد اضافه می‌شوند.

خبرنگار: یزدی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ اقامتگاه های بوم گردی اقامتگاه های بومگردی اقامتگاه ها داشته باشیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۴۲۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است

علیرضا پناهیان در همایش سالیانه هیات‌های رزمندگان سراسر کشور گفت: وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین روز از همایش سالیانه مدیران هیئت‌های رزمندگان سراسر کشور با سخنرانی حجت الاسلام علیرضا پناهیان در مشهد مقدس دنبال شد.

علیرضا پناهیان با اشاره به نامگذاری سال 1403 از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: موضوعی که در این جلسه می‌خواهم درباره آن صحبت کنم این است که وظیفه هیئت نسبت به نامگذاری امسال که از سوی رهبر انقلاب انجام شده، چیست و هیئات چه برنامه‌هایی برای تحقق درست این شعار باید داشته باشند؟ همانطور که می‌دانید شعار امسال مشارکت مردم در اقتصاد و تولید است؛ این نامگذاری باعث می‌شود که کارهای اقتصادی مردمی شده و از دولتی بودن فاصله بگیرد. این موضوع کمک می‌کند تا نظام سرمایه داری به مانند کشورهای غربی در اقتصاد ایران حاکم نشود.

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

وی با اشاره به وجود یک مانع در مسیر مشارکت مردم در تولید گفت: با این حال، موضوع مشارکت مردم در تولید یک مانع جدی دارد و آنهم این است که مردم ما خیلی اهل مشارکت نیستند. در این بین، هیئت‌ها نقش مهمی دارند و باید تلاش کنند تا انگیزه مشارکت مردم در اقتصاد را تقویت کنند. اگر یک هیئت بگوید که من فقط سینه زنی می‌کنم و به شعار سال کاری ندارم، هیئت سکولار است. همانطور که شیعه انگلیسی کسی است که به مهمات جامعه توجه ندارد و فقط در یک گوشه می‌نشیند و سینه می‌زند. سوال اساسی این است که آیا هیئت باید کار اقتصادی بکند؟ خیر، منظور من این نیست که هیئت کار اقتصادی بکند، بلکه منظورم چیز دیگری است که در این جلسه آن را شرح خواهم داد.

این خطیب با طرح یک پرسش صحبت‌های خود را ادامه داد و گفت: چرا چندین سال است که رهبر انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی صحبت می‌کنند اما این موضوع شکل نمی‌گیرد؟ به نظرم، دلیل این موضوع این است که هنوز زندگی جمعی مومنانه مبتنی بر تعاون در بین مردم به وجود نیامده است؛ هیئت‌ها باید این مسئولیت مهم را به دوش بگیرند و نقص‌های گذشته را جبران کنند. مسجد نتوانست این نقش را ایفا کند اما هیئت ظرفیت نقش آفرینی در این زمینه را دارد، چرا که محبت اهل بیت را در دل خود دارد و در آن همه به محبت اهل بیت علیهم السلام چنگ می‌زنند.

پناهیان تاکید کرد: بنده تاکید می‌کنم که وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. دقت داشته باشید که هیئت فقط محل مناجات با خدا نیست، بلکه محل ارتباط گرفتن با یکدیگر است. باید فرهنگ زندگی مواساتی در هیئت‌ها تمرین شود و آن را ابتدا در بین خودشان و سپس در بین مردم جاری سازند. اگر این اتفاق رخ بدهد، اتفاق خوبی در موضوع مشارکت مردم در اقتصاد رخ خواهد داد.

وی با اشاره به منظومه فکری امامین انقلاب گفت: هنر حضرت امام این بود که مفاهیم مهم را به دل جامعه می‌آورد. مقام معظم رهبری نیز می‌فرمایند: مواسات یکی از مفاهیمی است که باید در جامعه بیاید. مواسات، وظیفه هیئت است. دقت داشته باشید که هیئت ستاد برگزاری مراسمات عزاداری و شادی نیست، بلکه محل ایجاد یک زندگی جمعی است. نباید هیئت را به مسجد و نماز جمعه تبدیل کنیم.  

جبلی: تحقق شعار سال را دنبال می‌کنیم

او ضمن برشمردن ویژگی‌های مدیر هیئت گفت: هیئت باشکوه آنی نیست که 10 هزار جمعیت در آن بیایند، بلکه آن هیئتی است که هزار نفر جمعیت در آن بیاید اما همه‌شان با هم زندگی کنند و رفیق باشند.  مدیر هیئت موفق کسی است که همه را با رفاقت در کنار خود می‌آورد. مدیر هیئت موفق کسی است که به مانند فرماندهان جنگ عمل می‌کند؛ با همه رفاقت می‌کند و نمی‌گذارد کسی ضعیف شود. مدیر هیئت باید شمع جمع باشد که اگر این چنین نبود، تکبر ورزیده است. هیئت باید بستر رفیق یابی، زندگی رفاقتانه و رفیق بازی جوانان باشد. اگر مدیر هیئتی نتوانست چنین چیزی را در هیئت خود پیاده کند، شکست خورده است. مدیر هیئتی که نتواند با افراد همکارش ارتباط رفاقتی بگیرد، مدیر هیئت نیست و باید جایش را به فرد دیگری بدهد.

وی در پایان گفت: خوشخبتانه هیئت رزمندگان از شبکه سراسری گسترده‌ای در کل کشور برخوردار است و باید از این ظرفیت به نفع جریان انقلاب استفاده کند. اهالی هیئت رزمندگان بیایند و فرهنگ کار تعاونی را در جامعه ایجاد بکنند. حرف من این است که امروز رسالت هیئتی‌ها جا انداختن زندگی تعاونی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توانایی ایران در وصل شدن گذر جنوب شرق به اروپای شرقی
  • انجام امور فرهنگی باید برعهده مردم باشد
  • خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود
  • خلیج فارس تا ابدخلیج فارس خواهد بود/یکی ازمهم‌ترین حوزه‌های تمدنی
  • علم الهدی : برای حل مشکلات معیشتی کارگران نمی‌توانیم تنها به دنبال افزایش دستمزد باشیم
  • آیت‌الله اعرافی: در ‌معماری و شهرسازی الگوهای ویژه نداریم
  • کمی مهربان باشیم (بررسی زندگی و آثار دکتر هروی)
  • وقف به عنوان یک سنت حسنه با دانش‌های جدید آمیخته شده است
  • پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است
  • بهره‌برداری از حمام بیگ‌جوان چایپاره با کاربری اقامتگاه بوم‌گردی