Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون اسبق وزیر نفت با اشاره به امضای تفاهم‌نامه بین ایران و عمان برای توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام، گفت: می توانیم توسعه یکپارچه را برای توسعه سایر میادین مشترک نفت و گاز الگو قرار دهیم.

به گزارش روز شنبه ایران اکونومیست، ایران چهارمین کشور از نظر دارا بودن ذخایر نفتی و دومین کشور از نظر ذخایر گازی در جهان است و درمجموع بزرگ‌ترین کشور دنیا به لحاظ دارا بودن ذخایر هیدروکربنی به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ذخایر در میادین متعدد نفت و گاز کشور گسترده بوده و از این تعداد ۲۸ مخزن مشترک است. به این معنا که ایران در این میادین با یک یا چند کشور همسایه مشترک است و هر کدام سهمی از این میادین دارند.

بزرگ‌ترین شریک ایران در میادین مشترک همسایه غربی ایران، عراق است که ۱۲ میدان مشترک بین دو کشور وجود دارد.

همچنین ایران در پنج میدان با امارات متحده عربی، چهار میدان با عربستان، چهار میدان با قطر و یک میدان با هرکدام از کشورهای عمان، کویت و ترکمنستان مشترک است.

اهمیت میادین مشترک آنچنان برای ایران زیاد است که درمجموع ۵۰ درصد از ذخایر گازی کشف‌شده کشور در میادین مشترک گازی قرار دارد.

با این حال بر اساس آنچه وزارت نفت اعلام کرده، از ۲۸ مخزن مشترک، ایران در ۱۵ میدان فعال است  و توسعه ۱۳ میدان دیگر یا انجام‌نشده و یا هنوز به تولید نرسیده است.

از مهم‌ترین میادین گازی ایران باید به میدان مشترک پارس جنوبی اشاره کرد که بزرگ‌ترین میدان مشترک گازی دنیا است.

در میادین نفتی نیز میادین مشترک غرب کارون با عراق با توجه به وسعت و نفت درجایی که دارند، سهم قابل‌توجهی را به خود اختصاص داده‌اند.

علاوه بر این میادین که نام آن‌ها تقریباً هر روز از زبان مقامات و مسوولان نفتی به گوش می‌رسد، میادین دیگری نیز وجود دارند که با توجه به مشترک بودن آن‌ها باید به سرعت به فکر توسعه صیانتی باشیم.

با این حال نکته‌ای که اهمیت دارد این است که از آنجا که هر کدام از طرفین در میادین مشترک در ابتدا به فکر منافع حداکثری خود است، در توسعه میادین مشترک، ماراتنی بین ۲ یا چند کشور ایجاد می‌شود تا برداشت حداکثری از منابع میدان داشته باشند. این موضوع باعث می‌شود تا به‌تدریج به مخزن آسیب برسد.

از همین رو در کشورهای غربی، توسعه یکپارچه میادین مشترک در دستور کار قرار گرفته است تا علاوه بر برداشت حداکثری، تولید صیانتی نیز اتفاق بیفتد.

با این حال، اگرچه خاورمیانه بخش بزرگی از منابع هیدروکربنی جهان را در خود جای داده اما توسعه یکپارچه میادین مشترک در آن انجام نشده است.

شاید یکی از مهم‌ترین دلایل این اتفاق، حضور شرکت‌های بزرگ نفتی جهان و رقابت در کسب سود بیشتر باشد که کشورها را به توسعه رقابتی میادین مشترک تشویق می‌کند.

با وجود آن، در سفر اخیر جواد اوجی، وزیر نفت ایران به عمان، توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام مورد تاکید طرفین قرار گرفت.

این میدان، تنها میدان مشترک ایران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج‌فارس و ۴۵ کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. بخش ایرانی این میدان «هنگام» و بخش عمانی «بوخای غربی» نامیده می‌شود. حدود ۸۰ درصد این میدان در ایران و ۲۰ درصد دیگر آن در عمان قرار دارد.

مطرح‌شدن موضوع توسعه یکپارچه این میدان و تفاهم‌نامه امضاشده فرصت مناسبی برای استفاده از مزایای این الگو از توسعه است تا ایران از آن برای توسعه سایر میادین مشترک توسعه نیافته استفاده کند.

مشکل میدان هنگام حل شد/ سهم ایران از این میدان نفتی ۸۰ درصد

در این زمینه «سید مهدی حسینی» معاون اسبق وزیر نفت، در گفت‌وگو با ایران اکونومیست با بیان اینکه توسعه یکپارچه میدان هنگام بیش از ربع قرن مطرح شده hsj، گفت: یکی از مهم‌ترین مشکلات برای توسعه یکپارچه میادین مشترک، تعیین سهم هر کشور از منابع داخل مخزن است.

وی افزود: این مشکل در میدان هنگام حل شده و سهم هر کشور نیز مشخص شده است.

به گفته حسینی بر اساس صحبت‌های انجام‌شده، سهم ایران از این میدان ۸۰ درصد و سهم عمان نیز ۲۰ درصد تعیین شده است.  

وی با بیان اینکه منابع نفتی و گازی میدان هنگام مناسب است، ادامه داد: از همین رو توسعه این میدان توجیه اقتصادی خوبی دارد.

معاون اسبق وزیر نفت تاکید کرد: علاوه بر اینکه امکان صادرات نفت و میعانات گازی این میدان بعد از توسعه فراهم است، همچنین گاز میدان را نیز می‌توان هم در داخل کشور به مصرف رساند و هم به عمان برای استفاده در تاسیسات ال.ان.جی منتقل کرد. عمان طرح ال.ان.جی دارد که به گاز نیاز دارد و به دنبال دریافت گاز از ایران است.

برنامه ریزی برای توسعه یکپارچه برای میدان مشترک آرش

وی با اشاره به اینکه میزان سهم هر کشور از این میدان مشترک مشخص شده است، گفت: از همین رو میدان هنگام، برای توسعه یکپارچه آماده‌تر از بقیه میادین مشترک است با این حال می‌توان این توسعه یکپارچه را برای توسعه سایر میادین مشترک الگو قرار دهیم.

حسینی به توسعه میدان مشترک آرش که بین ایران، عربستان و امارات مشترک است، اشاره کرد و افزود: می‌توانیم با توسعه یکپارچه موفق در میدان مشترک هنگام، همین کار را در میدان مشترک آرش اجرا کنیم.

وی با اشاره به مزیت‌ها توسعه یکپارچه میادین مشترک، ادامه داد: بزرگ‌ترین مزیت توسعه درست و صیانتی میدان است، در صورتی که در توسعه رقابتی به مخزن آسیب می‌رسد و مخالف صیانت از میدان است.

به گفته حسینی حتی اگر نخواهیم توسعه یکپارچه در میادین مشترک داشته باشیم، می‌توان کمیته مشترکی بین کشورها ایجاد کنیم تا اطلاعات در مطالعات اولیه، لرزه‌نگاری و حفاری‌ها تبادل شود تا میدان آسیب نبیند.

وی تاکید کرد: بنابراین اگر نتوانیم میادین مشترک را یکپارچه توسعه دهیم ایجاد کمیته‌های مشترک بسیار مفید است. باید تلاش کنیم توسعه در دو طرف مانند پارس جنوبی نباشد تا با برداشت سرسام‌آور مخزن آسیب ببیند.

حسینی با اشاره به اینکه می‌توان میدان مشترک هنگام را با حضور یک شرکت بزرگ نفتی بین‌المللی در کنار یک شرکت اکتشاف و تولید ایرانی توسعه یکپارچه دهیم، گفت: با این اقدام، سرمایه‌گذاری مشترک بین شرکت ایرانی و خارجی انجام می‌شود و علاوه بر توسعه میدان، سرمایه مورد نیاز نیز تامین می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین شرکت اکتشاف و تولید ایرانی در سطح بین‌المللی شناخته می‌شود و می‌توانند به سراغ بانک‌های بین‌المللی برود و تامین مالی کند.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: خاورمیانه

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: خاورمیانه توسعه یکپارچه میادین مشترک برای توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام میادین مشترک میدان هنگام بزرگ ترین وزیر نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۵۳۶۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی تفاهم‌نامه‌های همکاری امضا می‌کند

شرکت ملی نفت ایران با هدف مطالعه توسعه میدان‌های گازی و تولید روزانه ۱۲۷ میلیون مترمکعب گاز هفت تفاهم‌نامه همکاری به ارزش ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلون دلار با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی امضا می‌کند.

به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی نفت ایران، آیین امضای تفاهم‌نامه طرح‌های توسعه میدان‌های گازی کشور با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و اکتشاف و تولید سه‌شنبه صبح (۱۱ اردیبهشت) با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار می‌شود.

شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم با هدف تأمین پایدار و رفع ناترازی گاز کشور و تأمین خوراک صنایع پتروشیمی، اقدام‌هایی گسترده‌ را طرح‌ریزی و اجرا کرده است. در این زمینه می‌توان به امضای قرارداد و اجرای طرح‌های توسعه فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی، توسعه گام نخست میدان گازی کیش، پروژه‌های جمع‌آوری گازهای مشعل، طرح‌ ضربتی توسعه میدان‌های گازی شرکت نفت مناطق مرکزی و .... اشاره کرد.

شرکت ملی نفت ایران برای تحقق این اهداف و توسعه میدان‌های گازی کشور با استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های شرکت‌های ایرانی، مذاکراتی پرشمار را با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و اکتشاف و تولید ایرانی انجام داده است. در نتیجه این اقدام‌ها، تفاهم‌نامه‌های مطالعه توسعه ۱۶ میدان گازی در جنوب، جنوب غرب کشور و خلیج همیشه فارس با تخمین حجم سرمایه‌گذاری ۶ میلیارد دلار و ۴۰۰ میلیون دلار و با هدف تولید حدود روزانه ۱۲۸ میلیون مترمکعب گاز با هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی امضا می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود با تکمیل مطالعات تفاهم‌نامه‌های یادشده و امضا و اجرای کامل قراردادهای طرح‌های یادشده، ضمن افزایش تولید گاز کشور و رفع ناترازی، ۲۵ هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم به‌ویژه در استان‌ها و شهرهای محل اجرای طرح‌ها ایجاد شود.

براساس برنامه‌ریزی‌ها یک درصد از حجم سرمایه‌گذاری یادشده برای انجام مسئولیت‌ اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به‌ویژه در مناطق نفت‌خیز صرف خواهد شد.

در این طرح‌ها، برای نخستین بار هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی به‌منظور تأمین پایدار خوراک مورد نیاز مجموعه‌های به مطالعه و توسعه بالادستی میدان‌های گازی کشور می‌پردازند که گامی مؤثر برای تأمین مطمئن و پایدار خوراک این صنایع، استفاده از سرمایه‌های انباشته‌شده در این مجموعه‌ها، استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در صنایع پتروشیمی و ثروت‌آفرینی برای کشور است.

بر اساس این گزارش، تفاهم‌نامه‌های توسعه میدان‌های گازی «زیره و خارتنگ» و ساختار اکتشافی «دارنگ»، توسعه میدان‌های گازی «سفید زاخور، سفید باغون و هالگان»، توسعه مخازن «خامی زیلایی و کارون» و جمع‌آوری گازهای همراه مسجدسلیمان، توسعه میدان گازی «عسلویه غربی» و ایستگاه تقویت فشار کنگان، توسعه مخازن «خامی شهیدان، زیلایی و کارون»، توسعه میدان‌های گازی «میلاتون و رودک، بینک و رگ سفید» و توسعه میدان‌های گازی «اهواز و مارون خامی» با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران ارشد صنعت نفت امضا می‌شوند.

دیگر خبرها

  • تولید بنزین از پتروشیمی‌ها کلید خورد
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم
  • تولید بنزین از متانول برای کمک به رفع ناترازی بنزین
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی
  • آغاز سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها در میادین گازی
  • صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است
  • امضای تفاهم‌نامه‌ همکاری شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی
  • امضا تفاهم‌نامه‌ همکاری شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی
  • شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی تفاهم‌نامه‌های همکاری امضا می‌کند
  • میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میادین نفت و گاز غرب کارون