Web Analytics Made Easy - Statcounter

بحران آب که به میان بیاید، حیات به خطر خواهد افتاد، بنابراین پرداختن به این موضوع که آیا ما برای حل این مشکل دیر اقدام کردیم یا زود فایده‌ای ندارد و باید به فکر چاره کار بود.

یک واقعیت موجود در این حوزه وابستگی مستقیم اکثریت مردم استان چهارمحال و بختیاری به کشاورزی است که آن هم با آب ارتباط مستقیم دارد؛ بنابراین تا زمانی که شغل مناسب و جایگزینی برای کشاورزی و تأمین غذای مورد نیاز جامعه پیدا نکنیم باید وضعیت را با شرایط موجود وفق دهیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود تغییر اقلیم در چهارمحال و بختیاری، زمستان‌های این استان دچار کم بارشی شده است و فروردین‌ماه خنکی را پشت سر می‌گذارد و از سوی دیگر با کاهش شدید سفره‌های زیرزمینی مواجه شده است و این کاهش شدید سفره‌های زیرزمینی برای بخش‌های مختلف استان از جمله تامین آب شرب و کشاورزی خسارت بار است.

حدود دو دهه پیش که تعدادی از کارشناسان متخصص در توسعه کشت گل و گیاه از بخش کشاورزی استان دیدن کردند، این استان را به دلیل شرایط آب و هوایی، وجود خاک مناسبت و از همه مهمتر میزان تابش مستقیم نور خورشید یکی از استان‌های مستعد کشت‌های گلخانه‌ای عنوان کردند.

در این راستا کارشناسان معتقدند با دنبال کردن این شیوه علاوه بر تحقق اقتصاد مقاومتی، افزایش تولید و اشتغال، میزان مصرف منابع آبی نیز تا ۳۰ درصد کاهش و تولید تا ۱۰ برابر افزایش می‌یابد. چرا که با این روش، تاثیر تغییرات ناگهانی آب و هوا بر میزان برداشت محصول به صفر می‌رسد.

بیشتر بخوانید

چهارمحال و بختیاری دیگر سرزمین آب‌ها نیست

این روز‌ها در تاکستان‌های مناطق کوهستانی، زمان پاکنی و کرت بندی برای شروع آبیاری است.

نوبرانه‌ترین انگور به بازار آمد

کشاورز پژوهشگر چهارمحال و بختیاری تاکستان گلخانه‌ای ایجاد و تاک پیش رس در آن کشت کرد.

آقای نوربخش در مزرعه ۶۰۰ هکتاری خود ۲۵۰ که در روستای شوراب صغیر شهرستان سامان ایجاد کرده است نهال مو کاشت و حالا که ۳۵۵ روزه هستند به بار نشسته اند.

نوربخش سرمست از به بار نشستن مزرعه اش، می‌گوید: تاک‌ها ۱۰ روز دیگر یکساله می‌شوند، اما در همین سال نخست به بار نشسته اند.

روش گلخانه‌ای که آقای نوربخش در گلخانه اش استفاده کرده، کشت خاکی داخل گلخانه کوچک است که به صورت قطره‌ای آبیاری می‌شود؛ کود دهی به مزرعه هم تقریبا بیشتر به صورت محلول در آب است.

انگور‌های گلخانه حبیب الله نوربخش، ظاهری یاقوتی دارد خوش طعم و بدون دور ریز است که به جای اوایل پاییز در فصل بهار به بار نشسته اند.

این انگور سیاه هم اکنون به عنوان انگور نوبرانه به قیمت ۱۴۰ هزار تومان در بازار‌های تهران به فروش می‌رسد.

نوربخش می‌گوید: در سال نخست دو تن انگور از این تاکستان برداشت می‌شود، اما سال آینده که سال به ثمر نشستن بار اقتصادی این گلخانه است برداشت این انگور نوبرانه به چهار تن می‌رسد.

هم اکنون در این تاکستان گلخانه‌ای شش نفر مشغول کارند. برای راه اندازی این گلخانه ۴ میلیارد ریال از تسهیلات جهاد کشاورزی استفاده کرده است.

مزایای کشت گلخانه‌ای انگور در چهارمحال و بختیاری

درحال حاضر در استان چهارمحال و بختیاری چهار هزار و ۲۰۰ هکتار تاکستان آبی و ۲۰۰ هکتار تاکستان دیم وجود دارد که برداشت محصول از این تاکستان‌ها از نیمه شهریور ماه آغاز می‌شود و تا اواسط مهرماه ادامه دارد. یکباره حجم زیادی از محصول در یک بازده زمانی محدود و مشخصی باید برداشت و به بازار فروش انتقال داده شود، که موجب هدر رفت محصول و کاهش قیمت می‌شود.

با کشت گلخانه‌ای میزان و زمان برداشت انگور کنترل می‌شود تا با عرضه محصول در تمام فصول کمترین حجم هدر رفت را داشته باشیم، ضمن اینکه دست دلالان بازار هم کوتاه و درآمد باغدار تقویت خواهد شد.

کاهش مخاطرات طبیعی مثل سرمازدگی، تگرگ و توفان از دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای است.

آقای برزگر معاون بهبود تولیدات کشاورزی جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری می‌گوید: با توجه به رقم کشت شده فلیم در این گلخانه، به نظر می‌آید سال اول یک تا دو تن و سال آینده ۴ تا ۵ تن محصول از آن برداشت شود و انشاالله باردهی این رقم سال آینده در هکتار ۷۰ تا ۸۰ تن است.

رقم انگور فلیم از ارقام برتر انگوربیدانه در دنیا می‌باشد که هیبریدی، دارای حبه‌هایی متوسط با رنگ قرمز روشن، معطر و طعمی شیرین و خوشمزه است.

آقای رئیسی کارشناس جهاد کشاورزی استان گفت: در این مزرعه کوچک با تغییر آب و هوای خنک بهاری محیط، به آب و هوای تابستانی و گرم گلخانه‌ای شرایط برای رسیدن خوشه‌های انگور فراهم شده است.

باید شرایطی مشابه تابستان یعنی دما بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد بالای صفر و رطوبت حدود ۵۰ درصد باشد تا انگور برسد.

خانم بهامیر هم که یکی دیگر از کارشناسان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری است گفت: در ۴۰ هکتاری که قرار است اینچنین گلخانه‌هایی ایجاد شود، نزدیک به ۲۴۰ نفر فارغ التحصیل کشاورزی می‌توانند مشغول کار شوند.

این انگور عنوان نوبرانه‌ترین انگور کشور را به خودش اختصاص داده است؛ تحفه‌ای از استان چهارمحال وبختیاری، منطقه‌ای سردسیر و کوهستانی.

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بحران آب کشاورزی گلخانه چهارمحال و بختیاری استان چهارمحال جهاد کشاورزی گلخانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۵۶۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرارگیری چهارمحال و بختیاری در جایگاه دوم استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری

غلامرضا ذاکری اظهار داشت: از ۱۲۰ هزار هکتار اراضی آبی کشاورزی استان تاکنون ۷۰ هزار هکتار از این اراضی مجهز به سیستم‌های نوین آبیاری هستند.

وی با اشاره به تجهیز زار و ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به سیستم‌های نوین آبیاری در سال گذشته، افزود: امسال هم عملیات تجهیز دو هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان به این سیستم‌های در دست اجرا است.

بیشتر بخوانید

آبیاری ۴۰۰ هکتار از اراضی و باغات در بخش ناغان

ذاکری اضافه کرد: با اجرای آبیاری بارانی عملکرد تولید ۴۰ درصد و با آبیاری قطره‌ای ۹۰ درصدی عملکرد تولید افزایش می‌یابد.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • کاهش آفت ملخ در زمین‌های کشاورزی با بارش‌های بهاری
  • کاهش آفت ملخ در اراضی کشاورزی با بارش های بهاری
  • شوراها کمک کنند ظرفیت مردمی پای کار بیاید
  • خام فروشی محصولات یکی از عوامل اصلی درآمد پایین کشاورزان
  • کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • کهگیلویه و بویراحمد، بهشت گیاهان داروئی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • آغاز آبرسانی به زمین‌های کشاورزی فلارد
  • قرارگیری چهارمحال و بختیاری در جایگاه دوم استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری
  • ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی است
  • تولید گوشت مرغ در چهارمحال و بختیاری ۳۰ درصد رشد کرد