Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

بین الملل تابناک: اقدام ضد ایرانی مشترک آمریکا و کشورهای عربی، حمله جنگنده های اسرائیل به جنوب سوریه، خروج نماینده روسیه از نشست شورای امنیت به نشانه اعتراض، درخواست سازمان ملل برای کنترل گرسنگی در 20 نقطه جهان و آزمایش موشک اتمی هند با برد 4 هزار کیلومتر از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در 24 ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اقدام ضد ایرانی مشترک آمریکا و کشورهای عربی

سازمان امنیت کشور عربستان سعودی روز دوشنبه مدعی شد که افراد و گروههای مختلفی را در لیست تروریستی خود قرار داده است.

شبکه خبری الحدث گزارش داد، کشورهای عضو «مرکز مقابله با تأمین مالی تروریسم» که عربستان سعودی عضو آن است اسامی ۱۳ فرد و سه گروه را در لیست «تروریستی» قرار دادند.

به گزارش این شبکه، در این لیست، نام سه نفر از کسانی که با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارتباط دارند، نیز در این لیست قرار دارد. دو نفر از این افراد تبعه ایران و یک نفر دیگر تبعه لبنان است.

یک تبعه افغانستانی، سه تبعه سوری و۶ تبعه نیجریایی دیگر کسانی هستند که در این فهرست قرار گرفته‌اند. اتهام تبعه‌های نیجریه این است که «یک باند وابسته به گروه تروریستی بوکوحرام را ایجاد کردند تا برای اعضای این گروه که در نیجریه حضور دارند، کمک مالی جمع کنند».

اتهام تبعه‌های سوری نیز این است که مؤسس شرکت سوری «القاطرجی» هستند و مرکز مذکور مدعی است که این شرکت، مسئول رساندن سوخت به گروه تروریستی داعش است.

الحدث همچنین گزارش داد، نام گروههای «سرایا الاشتر» و «سرایا المختار» که در بحرین حضور دارند و شرکت القاطرجی هم در این لیست دیده می‌شود. این دو گروه به دلیل ارتباط با سپاه در فهرست قرار داده شده‌اند.

آمریکا و عربستان سعودی در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ با امضای یک توافق‌نامه، مرکز موسوم به «مقابله با تامین مالی تروریسم» (Terrorist Financing Targeting Center) را تاسیس کردند. این مرکز تا کنون به زعم خود، طی شش مرحله، ۸۲ فرد و گروه را در لیست تحریمی خود قرار داده است.

با استناد به آیین‌نامه موسوم به مبارزه با جرایم تروریستی و تأمین مالی آن در عربستان، هر کسی که در این کشور متهم به حمایت از تروریسم شود، همه داراییها و اموالش بلوکه خواهد شد.

این ادعا در حالی از سوی عربستان سعودی مطرح می‌شود که این کشور به همراه آمریکا یکی از حامیان اصلی تروریسم در منطقه خاورمیانه و سراسر جهان به شمار می‌روند.

حمله جنگنده های اسرائیل به جنوب سوریه

ارتش سوریه بامداد سه‌شنبه بیانیه‌ای در مورد حمله رژیم صهیونیستی به جنوب دمشق منتشر و اعلام کرد که حمله دشمن از جولان اشغالی صورت گرفت.

یک مقام نظامی سوری به خبرگزاری رسمی این کشور(سانا) گفت: در ساعت ۲۳:۱۸ به وقت محلی روز دوشنبه مصادف با ۶ ژوئن ۲۰۲۲، دشمن اسرائیلی از سمت جولان اشغالی سوریه، به برخی نقاط در جنوب دمشق حمله کرد.

به گفته این مقام نظامی سوریه که به نامش هیچ اشاره‌ای نشده است، پدافند هوایی سوریه با موشک‌های متجاوز مقابله و اکثر آنها را سرنگون کرده است.

وی تنها خسارات وارد شده به مناطق مورد حمله را مادی اعلام کرد و افزود که این حمله تلفات جانی نداشته است.

منابع رسمی سوریه بامداد سه‌شنبه گزارش دادند که پدافند هوایی ارتش این کشور حملات رژیم صهیونیستی به جنوب دشمق را دفع کرده است.

رژیم صهیونیستی این حمله را تایید کرده است، پایگاه روزنامه عبری‌زبان «یدیعوت آحارونوت» در این‌باره از حمله اسرائیل به دمشق در سوریه خبر داد که سامانه پدافند هوایی دمشق را فعال کرده است.

این تجاوزات هوایی اسرائیل در حالی است که دولت سوریه بارها با ارسال نامه به سازمان ملل متحد این حملات را محکوم و خواستار توقف آن شده است.

خروج نماینده روسیه از نشست شورای امنیت به نشانه اعتراض

سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، روز دوشنبه در حالی که رئیس شورای اروپا در شورای امنیت اتهاماتی را علیه روسیه مطرح کرد، این نشست را به نشانه اعتراض ترک کرد.

شارلز میشل رئیس شورای اروپا، حمله روسیه به اوکراین را با بحران غذایی در جهان مرتبط دانست و سربازان روسیه را نیز به جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت متهم کرد و با استناد با ادعاهای مربوط با خشونت جنسی، این اقدام را "یک تاکتیک شکنجه، ترور و سرکوب" از سوی روسیه توصیف کرد.

واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل در سخنان خود این اتهامات و هرگونه اتهام خشونت جنسی توسط سربازان روسی را قاطعانه کرد و دروغ دانست.

رئیس شورای اروپا در سخنانش خطاب به سفیر روسیه ، مسکو را متهم کرد از صادرات مواد غذایی به عنوان موشکی رادارگریز علیه کشورهای در حال توسعه استفاده می کند و تنها روسیه را مسوول این بحران غذایی در جهان دانست.

سفیر روسیه در سازمان ملل هنگام خروج از شورای امنیت به خبرنگاران گفت که به دلیل این دروغ ها نتوانست در این نشست بماند.

درخواست سازمان ملل برای کنترل گرسنگی در 20 نقطه جهان

برنامه جهانی غذا و سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) خواستار اقدام فوری بشردوستانه برای کنترل گرسنگی در ۲۰ نقطه جهان شدند.

استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد برنامه جهانی غذا و سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) خواستار اقدام فوری بشردوستانه برای کنترل گرسنگی در ۲۰ نقطه جهان شدند و گفتند احتمال دارد در این مناطق ناامنی غذایی در سه ماه آینده بدتر شود.

وی تصریح کرد که به گفته این نهادها، اتیوپی، نیجریه، سودان جنوبی و یمن دارای بیشترین شرایط فاجعه بار از نظر گرسنگی هستند. افغانستان و سومالی نیز به این گروه نگران کننده خواهند پیوست، به این معنی که بخشی از جمعیت این کشورها با ناامنی غذایی فاجعه بار مواجه هستند یا در خطر وخامت شرایط از این نظر هستند.

به گفته وی، در حال حاضر ۷۵۰ هزار مرد، زن و کودک در اتیوپی، یمن، سودان جنوبی، سومالی و افغانستان با گرسنگی و مرگ مواجه هستند.

جمهوری دموکراتیک کنگو، هائیتی، منطقه ساحل، سودان و سوریه همچنان «کشورهای بسیار نگران کننده» با شرایط رو به وخامت از نظر امنیت غذایی هستند. کنیا نیز اخیرا به این فهرست اضافه شده است.

دوجاریک ادامه داد: درگیری در اوکراین در حال تشدید وضعیت وخیم گرسنگی در سال جاری است. این گزارش همچنین نشان می‌دهد که در کنار درگیری‌ها، شوک‌های اقلیمی در سه ماه آینده گرسنگی را افزایش خواهند داد.

وی اضافه کرد که سریلانکا، کشورهای ساحلی غرب آفریقا مانند بنین و گینه، اوکراین و زیمبابوه به فهرست کشورهای در کانون گرسنگی اضافه شده اند.

سخنگوی دبیر کل سازمان ملل گفت که آنگولا، لبنان، ماداگاسکار و موزامبیک پیش از این در این فهرست حضور داشتند.

بر اساس گزارش سازمان ملل، جنگ در اوکراین موجب شده است قیمت مواد غذایی در سراسر جهان به بالاترین سطح برسد. یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر در جهان که یک سوم آن‌ها زیر خط فقر به سر می‌برند، بشدت در معرض کمبود و قطع مواد غذایی، انرژی و سیستم‌های مالی هستند که منجر به افزایش فقر و گرسنگی بیشتر می‌شود.

۳۶ کشور برای تأمین و واردات بیش از نیمی از گندم مورد نیاز خود بر روی روسیه و اوکراین حساب می‌کنند. این کشورها شامل برخی از فقیرترین و آسیب پذیرترین کشورهای جهان هستند.

به گفته دبیر کل سازمان ملل، در سراسر جهان، ۴۹ میلیون نفر در ۴۳ کشور در سطح اضطراری گرسنگی هستند و جنگ در اوکراین اکنون جنبه وحشتناک جدیدی به گرسنگی جهانی داده است.

آزمایش موشک اتمی هند با برد 4 هزار کیلومتر

منابع رسانه‌ای روز دوشنبه از آزمایش موفق یک موشک اتمی میان برد از سوی هند خبر دادند.

به گزارش وبگاه «ایندیا تودی» موشک بالستیک «آگنی-۴» با قابلیت حمل کلاهک اتمی روز دوشنبه تحت فرماندهی نیروهای راهبردی هند با موفقیت آزمایش شد. برد این موشک بالستیک ۴۰۰۰ کیلومتر است.

وزارت دفاع هند در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که پرتاب موفقیت‌آمیز یک موشک بالستیک آگنی در ششم ژوئن ۲۰۲۲ (دوشنبه ۱۶ خرداد) در جزیره «عبدالکلام» در منطقه «اودیشا» با موفقیت انجام شد.

وزارت دفاع هند اعلام کرد که این آزمایش موفقیت آمیز در پرتاب این موشک تاییدی بر قابلیت امنیتی هند و سیاست بازدارندگی دهلی نو است. هند مدعی عدم استفاده اولیه از سلاح اتمی است.

در ماه اوت، هند موشک کروز فناوری بومی را در سواحل اودیشا با موفقیت آزمایش کرد. این یک سامانه دفاع موشکی سطح به هوا است که از اودیشا پرتاب شد. گفته می‌شود که این موشک اهدافی را در فاصله ۶۰ کیلومتری هدف قرار می دهد.

منابع مطلع چندی قبل نیز از استقرار موشک‌های سطح به سطح و برد بلند «نربهی» هند در منطقه «لاداخ» هند برای مقابله با حمله محتمل چین خبر دادند.

منابع مطلع هندی اعلام کردند شماری از این موشک‌ها در منطقه مرزی لاداخ برای افزایش قدرت تدافعی نیروهای مسلح این کشور برای مقابله با حمله محتمل چین مستقر شده‌اند. این موشک بردی بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر دارد و اهداف تا منطقه تبت را در هدف قرار می‌دهد. تصاویر ماهواره‌ای افزایش استقرار موشک‌های سطح به هوای چین در مناطق جدید در تبت در مرز با هند را نشان دادند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: آبله میمونی متروپل آبادان مهدی صباغی قیام 15 خرداد محمود دعایی تحولات خاورمیانه تحولات بین المللی ایران و آمریکا برجام اروپا روسیه چین جنگ اوکراین آبله میمونی متروپل آبادان مهدی صباغی قیام 15 خرداد محمود دعایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۶۹۵۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟

نشریه آمریکایی "فارن افرز" با انتشار مقاله ای به تغییر فضای ژئوپلتیک منطقه پس از حمله تلافی جویانه اخیر ایران به اسرائیل پرداخته و امکان شکل گیری یک ائتلاف ضدایرانی با حضور اسرائیل و کشورهای عربی با مشارکت آمریکا و غرب را مورد بررسی قرار داده است.

به گزارش عصرایران، در این مقاله آمده است:

هنگامی که ایران در 13 آوریل بیش از 300 موشک و پهپاد را به سمت اسرائیل پرتاب کرد، دولت اردن به دفع حمله ایران کمک کرد. گزارش‌های اولیه رسانه‌ها حاکی از آن بود که چندین کشور عربی دیگر در دفاع از اسرائیل مشارکت کرده‌اند، تلاش‌هایی که آنها بعدا آن را رد کردند.

 با این وجود، گروهی از رهبران اسرائیل و همچنین برخی ناظران در واشنگتن، این اقدامات را نشانه‌ای از یک تغییر بزرگ تفسیر کردند. تغییری با این پیش فرض که این کشورهای عربی، در صورت ادامه تشدید درگیری اسرائیل با ایران، طرفدار اسرائیل خواهند بود. 

سپهبد "هرزی هالوی" رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، اعلام کرد که حمله ایران "فرصت های جدیدی برای همکاری در خاورمیانه ایجاد کرده است." موسسه مطالعات امنیت ملی، یک اندیشکده پیشرو اسرائیلی نیز اعلام کرد که "ائتلاف منطقه‌ای و بین‌المللی که در رهگیری پرتاب‌های ایران به سمت اسرائیل مشارکت داشت، پتانسیل ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای علیه ایران را نشان می‌دهد."

پس از پاسخ اسرائیل به حمله ایران با یک حمله نسبتا محدود به تاسیسات نظامی در ایران، "دیوید ایگنِیشس"، ستون نویس واشنگتن پست، اظهار داشت که اسرائیل "مانند رهبر یک ائتلاف منطقه ای علیه ایران رفتار می کند." او نوشت: "به نظر می‌رسد که اسرائیل با پاسخ نظامی ملایم خود به ایران، منافع متحدان عربش در این ائتلاف رادر نظر گرفت. متحدانی همچون عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اردن که همگی در عملیات رهگیری پرتابه های ایرانی علیه اسرائیل به طور مخفی و آشکار مشارکت کردند.

به نظر این ستون نویس واشنگتن پست، این یک "تغییر پارادایم بالقوه برای اسرائیل"است، تغییری که به خاورمیانه "شکل جدیدی" می‌بخشد.
با این حال، این ارزیابی‌ها بیش از حد خوش بینانه به نظر می رسند و نمی‌توانند پیچیدگی چالش‌های منطقه را درک کنند. مطمئنا، با توجه به ماهیت بی‌سابقه تنش نظامی بین اسرائیل و ایران در ماه آوریل امسال، استراتژی آینده اسرائیل علیه ایران ممکن است ملاحظات منطقه‌ای را بیشتر در نظر بگیرد.

 اما واقعیت‌های منطقه که مانع همکاری اعراب و اسرائیل می‌شود، تغییر قابل توجهی نکرده است. حتی قبل از حمله حماس در 7 اکتبر و متعاقب آن جنگ اسرائیل علیه غزه، کشورهای عربی که توافقنامه 2020 "ابراهیم" را امضا کردند و عادی سازی با اسرائیل را پذیرفتند، از حمایت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از گسترش شهرک سازی های اسرائیل در کرانه باختری و تلاش وزرای راست افراطی کابینه او برای شکننده کردن وضعیت موجود در اورشلیم ناامید شده بودند. 

مجموعه ای از حملات مرگبار شهرک نشینان اسرائیلی به فلسطینی ها در شهرهای کرانه باختری در بهار سال 2023 به تنش های منطقه ای دامن زد. پس از آغاز عملیات نظامی اسرائیل در غزه در ماه اکتبر، که موجی از اعتراضات مردمی را در سراسر خاورمیانه برانگیخت، رهبران عرب در حمایت آشکار از اسرائیل تردید بیشتری پیدا کردند، زیرا می دانستند که همکاری آشکار می تواند به مشروعیت داخلی آنها لطمه بزند.

هیچ چیز درباره واکنش اعراب به این دور از رویارویی ایران و اسرائیل نشان نمی دهد که مواضع سابق آنها تغییر نکرده است. گروهی از دولت‌ها که بسیاری از اسرائیلی‌ها به طور تقلیل از آنها به عنوان "اتحاد سنی" یاد می‌کنند، در واقع همچنان به دنبال متعادل کردن روابط خود با ایران و اسرائیل، حفاظت از اقتصاد و امنیت خود و مهمتر از همه، جلوگیری از یک درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر هستند. 

آنها همچنین احتمالا پایان دادن به جنگ فاجعه بار در غزه را بر رویارویی با ایران در اولویت قرار خواهند داد. با این حال، با افزایش تنش بین ایران و اسرائیل، اشتیاق کشورهای عربی برای تسریع در ادغام منطقه‌ای اسرائیل بیش از هر زمان دیگری به تمایل اسرائیل برای پذیرش تشکیل یک کشور فلسطینی بستگی دارد.

پیش از حمله 13 آوریل ایران به اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی اطلاعاتی درباره این حمله قریب الوقوع را با ایالات متحده به اشتراک گذاشتند. سپس فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) از این اطلاعات برای هماهنگی پاسخ خود با اسرائیل و سایر شرکا استفاده کرد.

 اردن به هواپیماهای نظامی آمریکا و بریتانیا اجازه ورود به حریم هوایی این کشور را داد تا پرتابه های ایرانی را متوقف کرده و مستقیما حملات ایران را رهگیری کنند. گزارش‌های اولیه رسانه‌ها، به‌ویژه در ایالات متحده و اسرائیل، تأکید کردند که اسرائیل موفق شده با تلاش‌های منطقه‌ای گسترده، حمله تهران را خنثی کند.

اما به زودی مشخص شد که نقش اعراب در دفع حمله ایران محدود بوده است. هم عربستان سعودی و هم امارات به صراحت هرگونه کمک نظامی مستقیم به اسرائیل را تکذیب کردند. مقامات اردنی نیز از مشارکت خود برای حفاظت از منافع خود دفاع کردند. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، با تاکید بر اینکه کشورش برای کمک به اسرائیل اقدامی نکرده است، اعلام کرد که "امنیت و حاکمیت" اردن "بالاتر از همه ملاحظات" قرار دارد.

تلاش هایی که کشورهای عربی برای مقابله با ایران انجام دادند، تقریبا به طور قطع ناشی از تمایل به حفظ روابط آنها با ایالات متحده بود، نه برای همسویی بیشتر با اسرائیل. از زمانی که اسرائیل عملیات خود را در غزه آغاز کرد، رهبران عرب از اینکه جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده موفقیت بیشتری در مهار رفتار اسرائیل در غزه کسب نکرده است، از کاخ سفید ناامید شده‌اند، اما آنها همچنان به دنبال تعمیق همکاری خود با واشنگتن هستند چون هیچ منبع جایگزینی برای نوع امنیتی که از ایالات متحده دریافت می کنند، نمی بینند.

در ماه‌های اخیر، کشورهای عربی خلیج فارس و همچنین مصر و اردن به تشویق واشنگتن برای کمک به مدیریت پویایی‌های امنیتی خاورمیانه، مهار فعالیت‌های مخرب ایران و جلوگیری از یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر ادامه داده‌اند. پایان دادن به جنگ در غزه همچنان یک اولویت فوری منطقه ای است و کشورهای عربی در حال کار برای یک طرح صلح با دولت بایدن هستند. رهبران عربستان همچنان معتقدند که یک معاهده دفاعی دوجانبه با ایالات متحده باید بخشی از هر گونه توافق عادی سازی آینده رابطه آنها با اسرائیل باشد و امارات به تلاش خود برای مذاکره درباره توافقنامه دفاعی خود با دولت بایدن ادامه می دهد.

با این حال، در همان زمان، کشورهای حوزه خلیج فارس اکنون تعامل نزدیک تری با تهران دارند. آنها به خوبی می دانند که تقابل آنها با ایران آنها را در معرض خطر قرار می دهد. در سال 2019، پس از خروج دونالد ترامپ از برجام، تهران بی ثباتی را در سراسر خلیج فارس گسترش داد، به کشتی ها در نزدیکی بنادر امارات حمله کرد و برای اولین بار حملات دقیقی را علیه تاسیسات نفتی عربستان انجام داد. پس از امضای توافقنامه ابراهیم از سوی امارات و بحرین نیز تهران به صراحت به این 2 کشور هشدار داد که حضور نظامی اسرائیل در خلیج فارس خط قرمزی برای ایران خواهد بود.

خیلی قبل از حمله حماس در 7 اکتبر، کشورهای عربی به طور کلی تصمیم گرفته بودند که بهترین راه برای کاهش خطر یک ایران که به طور فزاینده تهاجمی تر می شود، تلاش برای نزدیکی به تهران است. 

بر همین اساس امارات و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود با ایران را به ترتیب در سال های 2021 و 2023 احیا کردند. از 7 اکتبر، این کشورها همراه با بحرین و عمان، پیام‌ها و هشدارهایی را بین ایران و اسرائیل مخابره کرده و برای مدیریت تنش‌ها پیشنهادهایی رامطرح کرده اند. دو روز پس از حمله ایران در 13 آوریل، وزیر امور خارجه مصر با همتایان ایرانی و اسرائیلی خود به منظور مهار تنش تلفنی تماس گرفت.

علایق آینده

در ماه‌های آینده، کشورهای عربی احتمالا تلاش خواهند کرد تا این اقدام متعادل کننده را حفظ کنند و از همه طرف‌ها به خویشتنداری دعوت کنند و از اقدامات تهاجمی بیشتر اسرائیل فاصله بگیرند. اگر تشدید تنش بین ایران و اسرائیل ادامه یابد، آنها احتمالا تمایل کمتری به حمایت از عملیات اسرائیل خواهند داشت. هزینه های داخلی آنها برای حمایت آشکار از اسرائیل احتمالا با گذشت زمان افزایش خواهد یافت، به ویژه اگر نیروهای اسرائیلی به سمت رفح حرکت کنند، شهری در جنوب غزه که صدها هزار فلسطینی در آن پناه گرفته اند و اسرائیل مدعی است که حماس پایگاهی مستحکم در آنجا دارد.

با وجودی که بسیاری از کشورهای عربی نگرانی های مشترکی با اسرائیل در مورد فعالیت های منطقه ای ایران، به ویژه حمایت این کشور از شبه نظامیان غیردولتی دارند، اما کشورهای عربی خلیج فارس، به تجربه دریافته اند که باز کردن گفتگوهای مستقیم دیپلماتیک، اعمال فشار با انگیزه‌های اقتصادی و انجام دیپلماسی پنهان با تهران امن‌ترین راه‌ها برای حفاظت از منافع آنها و جلوگیری از تشدید درگیری است. 

هر چقدر هم که درگیری ایران و اسرائیل تشدید شود، کشورهای عربی احتمالا از این اشکال تعامل عقب نشینی نخواهند کرد. تلاش های آنها برای عادی سازی روابط با ایران از زمان آغاز جنگ غزه سرعت گرفته است، در حالی که تلاش ها برای عادی سازی روابط آنها با اسرائیل متوقف شده است.

در تلاش برای ترغیب اسرائیل به تفکر فراتر از جنگ غزه، عربستان سعودی همچنان چشم‌انداز عادی‌سازی روابط خود با اسرائیل را به شرط تعهد تل آویو به مشارکت در فرایند سیاسی با هدف تشکیل یک کشور فلسطینی، منوط کرده است. 

با این حال، اسرائیل این درخواست های عربستان را نادیده گرفته است، شاید به دلیل اطمینان بیش از حد به این مساله که پس از پایان جنگ در غزه، روند عادی سازی می تواند از همان جایی که متوقف شد ادامه یابد. عادی سازی بیشتر روابط اعراب و اسرائیل در این شرایط بعید است. 

کشورهای عربی به همکاری با واشنگتن در زمینه دفاع موشکی ادامه خواهند داد، اما این همکاری مستلزم هماهنگی مستقیم با اسرائیل نیست. همچنین به این زودی ها به سطح یک اتحاد رسمی دفاعی نزدیک نخواهد شد. این امر مستلزم همسویی بهتر سیستم‌های دفاعی کشورهای عربی و همچنین اعتماد بسیار بیشتر بین طرفین است، که هر دوی این موارد در خاورمیانه وجود ندارد و ایجاد آن زمان می‌برد.

کشورهای عربی، به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس، از تلاش‌های اسرائیل برای تنزل دادن توانایی‌های نیابتی ایران استقبال خواهند کرد. اما آنها به احتمال زیاد با هرگونه حمله مستقیم به ایران که می‌تواند چشم‌انداز اقتصادی شکننده منطقه را بی‌ثبات کند یا به حمله متقابل ایران در خلیج‌فارس منجر شود، مخالفت خواهند کرد. 

با وجود اینکه کشورهای عربی علاقه مند به حفظ روابط دفاعی نزدیک با واشنگتن هستند، اما آنها نمی خواهند به بلوکی بپیوندند که آشکارا علیه ایران و حامیان جهانی آن مانند روسیه کار می کند. آنها ترجیح می دهند روابط چندجانبه منطقه ای و جهانی خود را متعادل کنند، نه اینکه در یک مسیر یکطرفه پل ها را پشت سر خود خراب کنند.

با وجود این محدودیت‌ها، کشورهای عربی می‌توانند نقش مهمی در جلوگیری از تشدید بیشتر تنش بین ایران و اسرائیل ایفا کنند. تقویت خطوط ارتباطی بین دو کشور - و ایجاد خطوطی برای مدیریت بحران - بیش از هر زمان دیگری حیاتی است و دقیقا به همین دلیل است که تعدادی از کشورهای عربی روابط خود را همزمان با ایران و اسرائیل تقویت کرده‌اند، آنها می‌توانند از این روابط برای تشویق به خویشتن‌داری و کمک به انتقال پیام‌ها بین دو طرف استفاده کنند و در صورت شروع درگیری‌ها برای جلوگیری از درگیری یا کاهش آسیب تلاش کنند.

 در درازمدت، برای ایجاد ثبات در منطقه، کشورهای خاورمیانه باید سکویی برای گفتگوهای منظم ایجاد کنند که برای مشارکت ایران و اسرائیل باز باشد. حملات اخیر که ایران و اسرائیل را در آستانه جنگ قرار می دهد، تنها نشان می دهد که چقدر نیاز به چنین گفت وگویی ضروری شده است.

اما جهان باید انتظارات خود را برای همکاری نزدیکتر بین کشورهای عربی و اسرائیل کاهش دهد. همکاری کاملا فنی که کشورهای عربی و اسرائیل اخیرا در زمینه‌های مورد علاقه مشترک از جمله انرژی و تغییرات آب و هوا داشته‌اند، احتمالا ادامه خواهد داشت. 

با این حال، به این زودی ها گردهمایی‌های منطقه‌ای پرمخاطب که آشکارا تعامل سیاسی کشورهای عربی با اسرائیل را تبلیغ می‌کنند، در کار نخواهد بود مگر اینکه اسرائیل به جنگ خود با غزه پایان دهد.

 تا آن زمان، تلاش کشورهای عربی برای حفظ روابط اقتصادی خود با اسرائیل نیز محدود خواهد بود. یک استراتژی کوتاه‌مدت واقع‌بینانه‌تر، حمایت از توانایی آن‌ها برای میانجی‌گری و جلوگیری از درگیری‌های آینده بین ایران و اسرائیل را در اولویت قرار خواهد داد.

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: نگاه دولت های عربی به درگیری ایران و اسراییل گفت و گوی دیدنی اعراب درباره رویارویی ایران و اسرائیل (فیلم)

دیگر خبرها

  • اسد خطاب به وزیر بحرینی: همبستگی کشورهای عربی به ثبات در منطقه می‌انجامد
  • حملات نظامیان صهیونیست و استقامت مردم جنوب لبنان
  • افزایش تقاضای خرید تسلیحات ایرانی پس از حمله به اسرائیل
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • بالانسر ایران و اسرائیل
  • حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی/ تهدید روسیه به نابود کردن تسلیحات هسته ای آمریکا در لهستان
  • حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی
  • تنها راه امنیت در منطقه از زبان نماینده ایران در سازمان ملل
  • ایروانی: شورای امنیت اسرائیل را مجبور به توقف فوری جنگ کند