Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@17:17:24 GMT

واردات 65 درصدی پنبه تا 1403 صفر می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۸۰۱۷۹

واردات 65 درصدی پنبه تا 1403 صفر می‌شود

ابراهیم هزار جریبی مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران در خصوص آخرین وضعیت خودکفایی پنبه در کشور اظهار کرد: نیمی از پنبه مورد نیاز در کشور از طریق تولید داخل و نیم دیگری از آن توسط واردات تأمین می‌شود، این در حالی است که تا سال 1383 کشورمان در این زمینه خودکفا بود و به دیگر کشورها پنبه صادر می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه ایران: وی افزود: با کاهش خودکفایی، واردات این محصول اساسی از سال 83 شروع شد، به طوری که  سال 94 تولید داخل به کمتر از 50 درصد رسید و واردات بشدت افزایش یافت که از مهم‌ترین دلایل این امر می‌توان به‌دلیل تفکر سودآور بودن واردات نسبت به تولید داخل و جایگزین برنج در مزارع کشت پنبه در استان گلستان اشاره کرد، هر چند که نباید از تأثیر خشکسالی در کاهش کشت این محصول غافل شد. هزار جریبی تصریح کرد: صنایع نساجی یکی از اشتغالزاترین مشاغل کشور بعد از صنعت پتروشیمی است ،به همین دلیل کاهش خودکفایی پنبه میزان اشتغالزایی در صنعت نساجی را بشدت کاهش داد. مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: قرار بود تا سال 1400 تولید وش پنبه کشور به 327 هزار تن برسد ولی این امر به‌دلیل بزرگ ‌بینی مسئولان رخ نداد و کشورمان ،تنها 250 هزار تن وش پنبه تولید کرد .این در حالی است که تولید این محصول  سال 1394 به 154 هزار تن رسیده بود. این مقام مسئول در ادامه افزود: طبق پیشنهادهای ارائه شده برای برنامه هفتم توسعه، باید تا سال 1403 کشورمان در زمینه تولید وش پنبه به خودکفایی کامل برسد.


هزار جریبی گفت: میزان خودکفایی کشور در تولید پنبه تا سال 1399 به 58 درصد رسیده بود ولی با وجود تمایل شدید کشاورزان به تولید پنبه و حمایت‌های صورت گرفته توسط دولت میزان خودکفایی این محصول به 45 درصد رسید که دلیل اصلی این امر به خشکسالی و کم آبی شدید در مناطق کشت این محصول بر می‌گردد.


خشکسالی، عامل کاهش تولید پنبه در کشور
به گفته این مقام مسئول ،خشکسالی باعث شد عملکرد تولید پنبه در هکتار که  سال 1399 به 2 هزار و 700 تن رسیده بود به 2 هزار و 500 تن در هکتار در سال گذشته برسد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تمامی کشورهای دنیا برای تأمین صنایع نساجی و ریسندگی خود به سمت ممنوعیت صادرات پنبه به دیگر کشورها حرکت می‌کنند، اذعان کرد: تا سال های گذشته از ازبکستان پنبه وارد می‌کردیم ،ولی این کشور نیز صادرات پنبه خود را به صفر رسانده، بنابراین افزایش خودکفایی در تولید پنبه بشدت ضروری است، در غیر این صورت باید به سمت واردات پنبه از امریکا و برزیل برویم که در این زمینه محدودیت‌های زیادی از بعد مسافت گرفته تا تحریم وجود دارد.
مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه هر ساله تعداد واحدهای نساجی در کشور افزایش می‌یابد، بیان کرد: میزان پنبه مورد نیاز صنایع نساجی در سال 1399 حدود 120 هزار تن بود ولی با وجود این، این میزان در سال گذشته به 150 هزار تن افزایش یافت به همین دلیل وزارت جهاد کشاورزی قصد دارد تولید پنبه را در سال 1403 به 180 هزار تن برساند.


حمایت وزارت جهاد کشاورزی از تولید پنبه در کشور
هزارجریبی گفت: در شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی مصوبه‌های زیادی برای کمک به خودکفایی پنبه در کشور اتخاذ شده تا کشورمان به این مهم در آینده‌ای نزدیک دست یابد به همین منظور تجدید و نوسازی کارخانجات پنبه پاک‌کنی، تجدید و نوسازی کارخانجات بذر، توسعه مکانیزاسیون و کشت قراردادی پنبه در اولویت کاری وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته شده است.


وی خاطرنشان کرد: هر ساله کشت پنبه از اول فروردین تا پایان بهار ادامه دارد و این محصول معمولاً از شهریور ماه تا پایان سال برداشت می‌شود که براساس آمارهای سال‌جاری استان های گلستان، خراسان رضوی، فارس و اردبیل بیشترین میزان سطح زیر کشت پنبه را به خود اختصاص داده‌اند.
مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در ادامه گفت: با این حال به لحاظ میزان تولید در سال گذشته بیشترین پنبه مورد نیاز کشور از مزارع استان‌های فارس، اردبیل، خراسان رضوی و گلستان برداشت شد.


وی گفت: از وش پنبه در صنایع ریسندگی، صنایع نظامی و تبدیلی استفاده می‌شود و برخی از آن نیز به صورت کنجاله به مصرف دام‌ها و به صورت روغن خوراکی به مصرف مردم می‌رسد.
هزارجریبی در پایان گفت: در سال گذشته ایران به لحاظ سطح کشت پنبه در جهان رتبه بیست‌وهشتم را از آن خود کرده است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته پنبه در کشور تولید پنبه کشت پنبه هزار تن وش پنبه تا سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۰۱۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات ۶.۲ میلیارد دلاری کشاورزی در ۱۴۰۲/ واردات گندم نصف شد

به گزارش خبرگزاری مهر، صادرات محصولات کشاورزی در سال گذشته صادرات ۶.۲ میلیارد دلاری بخش کشاورزی بوده است که با افزایش ۸.۳ درصدی در وزن رشد ۱۹.۴ درصدی در ارزش داشته، این در حالی است که واردات محصولات کشاورزی از لحاظ وزنی و ارزشی به ترتیب ۱.۱ و ۵.۶ درصد کاهش یافته است.

در این زمینه، با توجه به افزایش صادرات و در مقابل کاهش واردات، تراز تجاری ارزشی بخش در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۱۵.۵ درصد بهبود پیدا کرده است.

تراز وزنی تجارت بخش کشاورزی نیز ۵.۳ درصد بهتر شده و تراز تجاری ارزشی از منفی ۱۳.۲ میلیارد دلار به منفی ۱۱.۱ میلیارد دلار رسیده است. تراز تجاری وزنی در دوره مذکور از منفی ۱۷.۴ میلیون تن به منفی ۱۶.۵ میلیون تن رسیده است.

موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در گزارش خود اعلام کرده است؛ به طور میانگین ارزش هر کیلوگرم کالای صادراتی بخش کشاورزی با رشد ۱۰.۳ درصدی از ۶۷ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۴ سنت در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است، در حالی که ارزش هر کیلوگرم کالای وارداتی بخش کشاورزی با کاهش ۴.۵ درصدی از ۷۳ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۰ سنت در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.

هندوانه، سیب، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، سیر و پیاز ۵ قلم عمده صادراتی ایران از لحاظ وزنی، و پسته، سیب، خرما، گوجه‌فرنگی و شیرخشک ۵ قلم عمده صادراتی ایران از لحاظ ارزشی در سال ۱۴۰۲ بوده‌اند.

همچنین ذرت دامی، دانه سویا، گندم، جو و کنجاله سویا ۵ قلم عمده وارداتی از لحاظ وزنی و ذرت دامی، دانه سویا، روغن نباتی، برنج و کنجاله سویا ۵ قلم عمده وارداتی به لحاظ ارزشی در این دوره هستند. نکته قابل توجه این گزارش، کاهش واردات وزنی و ارزشی گندم به میزان ۴۳.۳ و ۵۰.۲ درصد، برنج ۳۷.۲ و ۳۸.۲ درصد و شکر به میزان ۴۲.۶ و ۳۰.۳ درصد بوده است که حکایت از کاهش وابستگی به این اقلام اساسی است.

در این گزارش تاکید شده است؛ در سال ۱۴۰۲ عراق با سهم ۳۸.۶ درصدی، نخستین مقصد صادراتی کالاهای کشاورزی ایران بوده و امارات با سهم ۱۴.۵ درصدی در رتبه دوم و ۸ کشور باقیمانده هر کدام با سهم‌های کمتر از ۱۰ درصد در رتبه‌های بعدی ۱۰ کشور اول قرار داشتند. به عبارت دیگر از نظر مقداری بیش از ۸۸ درصد صادرات کالاهای کشاورزی به کشورهای عراق، امارات، روسیه، افغانستان، پاکستان، ترکیه، هند، ترکمنستان، عمان و آذربایجان انجام شده و سهم سایر کشورها تنها ۱۱.۹ درصد بوده است.

بر اساس این آمار، از نظر ارزشی نیز عراق با سهم ۳۱.۵ درصدی در رتبه اول و امارات و روسیه با سهم ۱۱.۹ و ۸.۳ درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

همچنین کشورهای پاکستان، افغانستان، هند، چین، ترکیه، ترکمنستان و آذربایجان در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و در مجموع بیش از ۸۳ درصد کالاهای صادراتی ایران از نظر ارزشی به مقصد این ۱۰ کشور بوده است.

در سال ۱۴۰۲، از لحاظ وزنی امارات متحده عربی ۳۶.۷ درصد، ترکیه ۱۴.۳ درصد، روسیه ۱۱.۶ درصد، انگلستان ۷.۸ درصد و هلند ۵.۴ درصد در واردات بخش کشاورزی ایران سهم داشته‌اند.

همچنین از لحاظ ارزشی امارات ۳۲.۹ درصد واردات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است، پس از آن کشورهای ترکیه با ۱۴.۸ درصد، هند ۷.۴ درصد، روسیه ۷ درصد و انگلستان با ۵.۷ درصد سهم از واردات کشاورزی ایران در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفتند.

کد خبر 6093480

دیگر خبرها

  • دشت هراز بزرگترین تولیدکننده برنج مازندران است
  • بلوک بندی اراضی کشاورزی/ بذر در مازندران تولید می شود
  • کارهای زیربنایی برای نگهداری استاندارد محصولات کشاورزی در مازندران اجرا شود
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحد‌های خوراک دام و طیور
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحدهای خوراک دام و طیور
  • خودکفایی، اشتغال و معیشت با استفاده از پساب‌های کشاورزی
  • صادرات ۶.۲ میلیارد دلاری کشاورزی در ۱۴۰۲/ واردات گندم نصف شد
  • کشت قراردادی پنبه در یک هزار هکتار از مزارع سیستان وبلوچستان اجرا می‌شود
  • واردات ۲۰ تن گوشت گرم گوسفندی به استان یزد
  • برنامه ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش ۳۰ درصدی کشت پنبه در گلستان + فیلم