Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-27@17:44:12 GMT

گران‌ترین و ارزان‌ترین‌ها در سبد کالایی

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۸۲۴۵۵

گران‌ترین و ارزان‌ترین‌ها در سبد کالایی

نگاهی به گزارش جدید مرکز آمار ایران از تورم مصرف‌کنندگان براساس دهک‌های درآمدی در اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد که حمل‌و‌نقل با ۰.۷۸درصد بیشترین تورم و سبزیجات (سبزی‌ها و حبوبات) با منفی ۰.۱۶کمترین تورم را داشته است. بیشترین تورم حمل‌ونقل مربوط به دهک دهم با ۱.۶۵درصد و کمترین آن متعلق به دهک اول با ۰.۳۳درصد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افزایش تورم دهک‌های مختلف هزینه‌ای در اردیبهشت‌ماه خارج از انتظار رخ‌داد؛ این نتیجه دومین گزارش مرکز آمار ایران در سال جدید، از تورمی است که دهک‌های اول تا دهم یعنی کم‌درآمدترین اقشار جامعه و دهک دهم یعنی پرمصرف‌ترین دهک جامعه متحمل شده‌اند.

براساس این گزارش، درحالی‌که نرخ تورم نقطه‌ای دهک‌های هزینه‌ای در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱، به ۳۹.۳درصد رسید، تورم نقطه‌ای دهک اول و دهک دهم به نقطه برابر رسیده است! این اتفاق به معنای برابر شدن تورم کلی سبد هزینه مصرف است چراکه برابر اعلام مرکز آمار، در اردیبهشت‌ماه تورم دهک اول ۴۱.۲درصد و تورم دهک دهم هم به همین میزان بوده است.

با توجه به این‌که ماه قبل تورم سبد مصرف دهک اول از حیث وزن کالا‌های خوراکی و غیرخوراکی، ۳۷.۳درصد بود و تورم دهک دهم به ۳۶.۵درصد می‌رسید، جهش بی‌سابقه‌ای در فشار هزینه‌ای به وجود آمده است.

از طرفی طبق گزارش شاخص کل (تورم اردیبهشت‌ماه) مرکز آمار، افزایش ۳.۵درصدی تورم را شاهد بودیم که به‌همین‌دلیل تورم دهک اول ۳.۹درصد و تورم دهک دهم ۴.۷درصد افزایش یافته است.

کاهش سهم فقرا از درآمد

دلیل افزایش بیشتر تورم دهک دهم، گسترده بودن میزان مصرف خانوار‌هایی است که در این دهک قرار دارند. هرچه میزان مصرف دهک‌های بالای جامعه بیشتر باشد، تورم کل بیشتر افزایش می‌یابد، چراکه سهم دهک‌های پایین جامعه از درآمد کل کاهش یافته است.
براساس گزارش سال گذشته مرکز آمار ایران، سهم فقیر‌ترین دهک جامعه از درآمد کل از ۲.۶درصد در سال ۹۰ به ۲.۲درصد در سال ۹۹ کاهش پیدا کرده است. با این‌حال ۱۰درصد ثروتمند جامعه (دهک دهم) حدود ۳۲درصد از درآمد کل را در سال ۹۹ به خود اختصاص داده‌اند.

سرریز تورم از دهک بالا

به‌این‌ترتیب میزان مصرف دهک‌های پایین از مصرف کل کاهش یافته، اما به‌دلیل افزایش مصرف دهک‌های پردرآمد، تورم کل که روی سبد مصرف تمام دهک‌ها قرار می‌گیرد، افزایش پیدا کرده است. تورم از سمت دهک‌های بالا به سمت دهک‌های پایین سرریز کرده است.
در بررسی ترکیب تورم سبد مصرف دهک‌های درآمدی (خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات) دهک اول و دهک دهم بیشترین تورم
را سهم برده‌اند. بر این اساس، دهک اول ۴۹.۵درصد و دهک دهم ۵۱درصد تورم را تجربه کرده‌اند. دهک‌های دوم تا ششم ۴۸درصد تورم و دهک‌های هفتم، هشتم و نهم، تورم به ترتیب ۴۹، ۴۹ و۵۱ درصدی را شاهد بوده‌اند.

چسبندگی تورم غیرخوراکی‌ها

در بخش کالا‌های غیرخوراکی و خدمات برخلاف بخش خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، تورم دهک‌ها در نرخ پایین تر، به یکدیگر چسبندگی دارند. تورم این بخش برای دهک‌های اول تا ششم، ۳۱درصد و دهک‌های هفتم تا دهم، به ترتیب ۳۲، ۳۳، ۳۴ و ۳۸درصد است. پایین بودن تورم در این بخش به رکود مسکن و کاهش تقاضا برای گردشگری برمی‌گردد.

تورم بالای نان و غلات

بر این اساس، دهک اول درآمدی بیشترین تورم را در بخش خوراکی‌ها تجربه کرده است؛ به این معنی که دهک اول در اردیبهشت‌ماه ۲.۱۰درصد تورم بیشتری را از بابت تهیه مایحتاج خود نسبت به فروردین‌ماه متحمل شده است. درحالی‌که سهم تورم دهک دهم ۰.۶۶درصد است.

تورم دهک دوم هم ۲درصد و دهک‌های سوم تا نهم هم یک درصد تورم بیشتر را نسبت به فروردین‌ماه تجربه کرده‌اند. بررسی تورم گروه خوراکی‌ها نشان می‌دهد که بیشترین تورم مربوط به نان و غلات است.

در این زمینه هم بیشترین تورم متوجه دهک‌های اول و دوم با ۰.۸۳درصد بود. درحالی‌که تورم نان و غلات مصرفی دهک‌های نهم و دهم، به ترتیب ۰.۵۵درصد و ۰.۳۵درصد بوده است. ارقام بخش نان و غله نشان می‌دهد که سبد مصرف دهک‌های پایین درآمدی با قوت غالب پر شده است.

به‌همین‌دلیل تورم نان و غله از سمت دهک‌های پایین به سمت دهک‌های بالا سرریز شده است. با این‌که تورم بخش حمل‌و‌نقل در کل کشور ۰.۷۸درصد است، اما دهک اول به‌دلیل نداشتن خودرو و هزینه‌های سوخت، کمترین تورم را در کل کشور تجربه کرده‌اند، اما تورم نهم و دهم بالای یک درصد در اردیبهشت‌ماه افزایش یافته است.

این افزایش تورم نقطه‌ای دهک‌ها در اردیبهشت‌ماه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما به اعتقاد مرتضی افقه، استاد دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران، این افزایش تورم، ناشی از تشدید تورم انتظاری آغاز ۱۴۰۱ است. وی در این مورد به جام‌جم گفت: «تورم انتظاری ناشی از سیاست حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش قیمت ارز در بازار آزاد و تفاوت قیمت زیاد آن با دلار ۲۳هزار تومانی که به حدود ۹۰۰۰ تومان می‌رسد، دلیل این افزایش تورم انتظاری است.»

به نظر می‌رسد که دولت با هدف کاهش آثار تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به توزیع یارانه غیرنقدی روی آورده است. باید دید که با آماده شدن زیرساخت‌ها و آغاز توزیع یارانه‌ها در قالب جدید، تورم انتظاری فروکش می‌کند یا این روند ادامه دارد.

منبع: جام جم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: کالاهای اساسی تورم اردیبهشت ماه دهک های پایین بیشترین تورم تورم انتظاری تورم دهک دهم مصرف دهک افزایش تورم سمت دهک مصرف دهک ها تجربه کرده مرکز آمار خوراکی ها دهک دهم سبد مصرف دهک اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۲۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی آرژانتین، نرخ بهره را کاهش داد

  کاهش نرخ بهره با خوشبینی رو به رشد بانک‌مرکزی نسبت به پایین‌آمدن نرخ تورم ماهانه صورت می‌گیرد که برای بهبود اقتصاد کشوری که در آن قیمت‌ها رشد حدود ۳۰۰درصدی سالانه دارند، حائز اهمیت است. انتظارات بانک مرکزی آرژانتین از کاهش نرخ تورم ماهانه، بسیار سریع‌تر از روندی است که تحلیلگران انتظار دارند.بانک مرکزی آرژانتین، دو هفته قبل هم با اشاره به کندی رشد تورم در بحبوجه تدابیر ریاضتی دشواری که توسط دولت خاویر میلی اجرا می‌شود، نرخ بهره را ۱۰ درصد کاهش داده بود.این کاهش نشان می‌دهد که چگونه دولت با وجود نرخ‌های پایین‌تر، از ثبات بازارها اطمینان بیشتری دارد، چراکه گردش پول کمتر به‌صورت واقعی به جلوگیری از افزایش تورم کمک می‌کند وخطرفراربه سمت دلاربه‌عنوان ارز امن راکاهش می‌دهد. سیاست‌های مالی سختگیرانه میلی، اعتماد سرمایه‌گذاران را در آرژانتین بهبود بخشیده و باعث تقویت ارزش سهام، اوراق قرضه و پزو شده است، اما سطح فقر به همراه رکود اقتصادی افزایش یافته؛ زیرا فعالیت، تولید و مصرف دچار کاهش شده است.با وجود این که نرخ مبادله رسمی و تحت کنترل پزو، مدام کاهش پیدا کرده، اما این ارز در بازارهای موازی محبوب که برای دور زدن کنترل‌های سرمایه استفاده‌می‌شوند،درچندماه گذشته،یکی‌ازقوی‌ترین عملکردهارادرسراسرجهان‌داشته‌است.به گفته معامله‌گران، کاهش نرخ بهره‌ همچنین بانک‌ها را به سرمایه‌گذاری درمزایده‌های خزانه‌داری ترغیب کردوبدهی‌های دولت را پذیرفتند.یکی از معامله‌گران مالی در بوئنوس‌آیرس که مایل نبود نامش فاش شود، به رویترز گفت: کاهش نرخ‌ها توسط بانک مرکزی، باعث می‌شود بانک‌ها مجبور شوند پول خود را در مناقصه بگذارند و در نتیجه، کاهش حجم بازپرداخت‌های یک‌شبه ادامه می‌یابد.
   
شوک‌تراپی جواب داد؟
خاویر میلی، رئیس‌جمهور آرژانتین اعلام کرد دولت او در مارس، بیش از ۲۷۵میلیارد پزو (۳۱۵.۴میلیون دلار) مازاد مالی ثبت کرده است. برای سه‌ماهه نخست، این مازاد که نخستین مازاد در نوع خود از سال ۲۰۰۸ است، معادل ۰.۲درصد از تولید ناخالص داخلی آرژانتین است. وی با انتقاد از دولت‌های قبلی به‌دلیل تنگناهای وخیم اقتصادی کشور گفت: ما همه چیز را خواهیم داد تا این کشور را از جهنمی که به ارث برده‌ایم بیرون بیاوریم.درحالی‌که دولت آرژانتین خوشبین است اقداماتش برای کاهش یکی از بالاترین نرخ‌های تورم در جهان موثر واقع شده است اما خریداران هنوز کاملا متقاعد نشده‌اند.این کشور آمریکای جنوبی در حال مبارزه با تورمی است که بر مبنای سالانه، نزدیک به ۲۹۰درصد است و بر مبنای ماهانه، در مارس به ۱۱درصد رسیده است. بااین‌حال، این رقم نسبت به اوج ۲۵درصد در دسامبر که خاویر میلی، رئیس‌جمهور لیبرتارین روی کار آمد و ارزش پول پزو را به‌شدت کاهش داد، کمتر است. میلی از آن زمان به دنبال اقدامات ریاضتی سخت و کاهش هزینه‌ها بوده است که به آغاز کاهش کسری مالی شدید، جلب اعتماد سرمایه‌گذاران و کاهش قیمت‌ها کمک کرده است.درحالی‌که لوئیس کاپوتو، وزیر اقتصاد آرژانتین اعلام کرد نرخ تورم به‌شدت در حال کاهش است، با افزایش فقر، میلیون‌ها نفر از مردم این کشور، شرایط سختی را تجربه می‌کنند.قیمت‌ها از خواربار تا مراقبت‌های بهداشتی، حتی برحسب دلار، همچنان به‌شدت در حال افزایش هستند. تحلیلگران و اقتصاددانان می‌گویند تورم مبنا، نشانه‌هایی از کاهش را نشان داده است اما نرخ ۱۱درصد، هنوز بسیار بیشتر از افزایش قیمتی است که اکثر کشورها در یک سال مشاهده می‌کنند.

دیگر خبرها

  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود
  • بانک مرکزی آرژانتین، نرخ بهره را کاهش داد
  • نزول رشد اقتصادی دور از انتظار اولین اقتصاد جهان
  • کاهش قیمت طلا در بازار جهانی فلزات گران بها
  • برنت ۸۹ دلار و ۵۰ سنت شد
  • پیش‌بینی قیمت‌ها در بازار خودرو؛ وارداتی‌ها گران‌تر می‌شوند؟!
  • آیا رویه واردات در مقابل صادرات خود اصلاح می‌شود؟
  • معامله گران گاز از حالا نگران زمستان آینده اروپا شدند
  • معامله‌گران گاز از حالا نگران زمستان آینده اروپا شدند
  • مردم گوشت نمی‌خریدند، حالا شیر و ماست هم نمی‌خرند؛ چرا؟