Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@02:12:12 GMT

مردان پارسی در حلقه درس ثامن‌الحجج (ع)

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۸۶۹۳۱

مردان پارسی در حلقه درس ثامن‌الحجج (ع)

همراهی ایرانیان با خاندان رسالت، به دوران صدر اسلام و حضور بزرگانی مانند سلمان فارسی در کنار رسول‌ خدا(ص) بازمی‌گردد.

در دوره‌های بعد به خصوص در دوران خلافت امیرمؤمنان(ع) در کوفه، بر جمع شاگردان و دوستداران ایرانی اهل‌بیت(ع) افزوده شد و نام آن‌ها نیز به کتاب‌های حدیث و تاریخ راه یافت؛ نمونه معروف آن‌ها میثم تمّار است که برخی مورخان، تبار وی را ایرانی دانسته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
به تدریج و با گسترش اسلام در سرزمین ما، جمع بیشتری از افراد دانشمند و اهل‌ علم فرصت نشستن در محضر درس امامان(ع) را یافتند؛ در میان شاگردان برجسته امام صادق(ع)، چهره‌های درخشانی از خطه ایران حضور داشتند که جابر بن حیّان طوسی یکی از آن‌هاست. بر همین اساس، می‌توان در میان شاگردان و علاقه‌مندان به امام رضا(ع) نیز جمعی از دانشمندان ایرانی‌تبار یا ساکن ایران را مشاهده کرد که برخی از آن‌ها مانند اباصلت هروی – که یک بار در صفحه نخست رواق، مفصلاً درباره‌اش سخن گفتیم – از اصحاب صاحب سرّ ثامن‌الحجج(ع) محسوب می‌شوند و اخبار محرمانه مربوط به واقعه شهادت امام(ع)، از طریق آن‌ها به دست ما رسیده ‌است. در رواق امروز و به مناسبت قرار گرفتن در ایام مبارک «دهه کرامت» با چند تن از اصحاب ایرانی حضرت امام رضا(ع) آشنا می‌شویم؛ بزرگانی که شما خوانندگان ارجمند، احتمالاً کمتر نام آن‌ها را شنیده‌اید.

ابراهیم بن ابی‌محمود خراسانی 
ابن ‌ابی‌محمود از یاران خراسانی امام رضا(ع) بود؛ با این حال، از تاریخ و محل ولادت و درگذشت وی اطلاعی نداریم. نام وی در کتاب‌های رجالی مشهور شیعه مانند کتاب «رجال» نجاشی، به عنوان فردی امین و راستگو در روایت حدیث ثبت شده ‌است. ابراهیم از امام رضا(ع) حدیث نقل کرده‌. میرداماد، فیلسوف و دانشمند بزرگ عهد صفوی در حاشیه خود بر کتاب «رجال» نجاشی، از نابینا بودن ابراهیم بن ابی‌محمود خبر داده‌ است که با توجه به نقل این موضوع از نصر بن صباح، فردی که برخی علمای رجال وی را اهل غلو می‌دانند، چندان محل اعتنا نیست. (معجم رجال الحدیث؛ آیت‌الله خوئی؛ ج ۲۰؛ ص ۱۵۰) با این ‌حال، میرداماد روایتی را هم از دیدار ابراهیم با امام جواد(ع) نقل می‌کند که نشان‌دهنده جایگاه والای این یار ایرانی ثامن‌الحجج(ع) در تبلیغ مذهب حقه شیعه و آموزه‌های اهل ‌بیت(ع) است. وی طبق این حدیث که از «حسن بن موسی الخشاب» روایت شده، حامل نامه‌ای از امام رضا(ع) برای فرزند بزرگوارش، جوادالائمه(ع) بوده‌ است. 

ابراهیم بن محمد هَمِدانی 
ابراهیم از اهالی شهر هَمِدان بود؛ برخی به اشتباه او را از قبیله «هَمْدان» می‌دانند که به تشیع شهرت دارند. کَشّی در کتاب «رجال» خود، او را وکیل امام(ع) معرفی می‌کند و از ۴۰بار سفر حج وی گزارش می‌دهد. ابراهیم بن محمد از اصحاب امام رضا(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع) بود. به نوشته نجاشی، افزون بر ابراهیم، اولاد او نیز همگی وکلای امامان معصوم(ع) و مورد اعتماد آن بزرگواران بودند. ابراهیم از معصومین(ع) احادیث فراوانی روایت کرده و امام جواد(ع) ضمن توقیعی، او را تأیید فرموده‌ است. وی را فقیه و محدثی توانمند توصیف کرده‌اند که با ائمه(ع) دائم در مکاتبه بود. ابراهیم در اواخر عمر با بزرگان اصحاب ائمه(ع) مانند علی بن مهزیار اهوازی ارتباط و رفاقتی عمیق داشت. شیخ طوسی در کتاب «الغیبه»، ابراهیم را با جملاتی بسیار بلیغ و زیبا مورد تکریم قرار داده و او را مورد اعتماد دانسته ‌است. زمان درگذشت ابراهیم همدانی دقیقاً معلوم نیست، ولی برخی معتقدند وی اوایل عصر غیبت در حدود سال ۲۶۰ق درگذشته 
است.

ابراهیم بن محمد قمی 
ابراهیم بن محمد اشعری قمی منسوب به خاندان مشهور و شیعی مذهب اشعری در قم است که اصل آن‌ها به کوفه می‌رسد. این خاندان در تاریخ تشیع اولاً به دلیل حضور سائب بن مالک، یکی از اجداد آن‌ها در قیام مختار ثقفی و ثانیاً به دلیل دعوت و میزبانی از حضرت معصومه(س) در قم شهرت فراوانی دارند. «نجاشی» در کتاب «رجال» خود درباره ابراهیم بن محمد قمی می‌نویسد: «ابراهیم فردی راستگو و مورد اطمینان است، وی از امام کاظم(ع) و امام رضا(ع) روایت نقل و همراه با برادرش، فضل کتابی تألیف کرده است». این کتاب روایت‌های معصومین(ع) را در بر می‌گرفت. به نظر می‌رسد وی در زمان ورود حضرت معصومه(س) به قم در این شهر حضور داشته ‌است؛ هر چند برخی از گزارش‌ها نشان می‌دهد او در آن زمان، نسبتاً مُسِن بوده، چون مشهور است که ابراهیم بن محمد قمی محضر درس امام صادق(ع) را در ایام جوانی درک کرده‌ است و به همین دلیل برخی از علمای علم رجال، نام ابراهیم را در زمره اصحاب امام صادق(ع) هم آورده‌اند.  

اسحاق بن آدم قمی
اسحاق بن آدم بن عبدالله اشعری نیز از بزرگان خاندان اشعری ساکن قم بود. وی را از نویسندگان و روایت‌کنندگان احادیث امام رضا(ع) دانسته‌اند. ابوالعباس نجاشی در کتاب «رجال» خود، اسحاق را صاحب کتابی می‌داند که برخی از علمای حدیث، از آن روایاتی نقل کرده‌اند. این کتاب امروزه در دسترس نیست.

خبرنگار: محمدحسین نیکبخت

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: امام رضا ع حرم مطهر رضوی ابراهیم بن محمد امام رضا ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۶۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام برنامه شهادت امام صادق در آستان علی بن باقر

مدیر اجرایی آستان علی بن باقر(ع) مشهد اردهال کاشان ویژه برنامه‌های شهادت امام صادق را تشریح کرد. - اخبار استانها -

محمد خیرخواه در گفت‌‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام صادق(ع)، اظهار داشت: آستان مقدس امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) به رسم همه ساله مراسم سوگواری امام صادق(ع) برادر این امامزاده واحب‌التعظیم را برگزار می‌کند.

وی در بیان جزئیات مراسم‌های شهادت امام صادق(ع) در آستان مقدس امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) مشهد اردهال افزود: مراسم سوگواری در جمعه شب مصادف با شب شهادت امام صادق(ع) در آستان مقدس امامزاده علی بن باقر برگزار می‌شود.

مدیر اجرایی آستان امامزاده علی بن باقر(ع) مشهد اردهال کاشان ابراز داشت: سخنران این مراسم حجت‌الاسلام علی بخشنده است و احمد نیکبختیان از مداحان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نیز حاضران در این جلسه را به فیض می‌رسانند.

وی از اجرای برنامه زنده تلویزیونی در آستان مقدس امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) خبر داد و گفت: میهمان این برنامه زنده تلویزیونی که از شبکه یک سیما پخش می‌شود، استاد رجبی دوانی بوده و محمود شریفی نیز مداح این ویژه برنامه است.

خیرخواه از تجمع هیئات مذهبی روز شهادت امام صادق(ع) در آستان مقدس امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) مشهد اردهال کاشان خبر داد و تصریح کرد: این تجمع از ساعت 10 صبح آغاز شده و در شبکه افق نیز به صورت زنده و مستقیم پخش می‌شود.

انتهای پیام/801/

دیگر خبرها

  • کتاب صوتی «داستان‌های پارسی» در یونان منتشر شد
  • نقد ادعای زیباکلام درباره آغازگر جنگ با مستندات تاریخی / روایت نماینده وقت عراق در سازمان ملل از آماده‌باش صدام برای آغاز جنگ علیه ایران
  • داستان شگفت‌انگیز یک معلم در«مدیر مدرسه شریعت»/ از مبارزه با بهائیت تا تربیت چوپانی که مدیر مدرسه شد
  • ۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش آموزان
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش اموزان
  • شناخت گام‌به‌گام و تدریجی جریان اسرائیل
  • آغاز عملیات اجرایی پروژه گازرسانی امام زاده ابراهیم(ع) شفت
  • اعلام برنامه شهادت امام صادق در آستان علی بن باقر
  • ناخدا صمدی: امام خمینی(س) اردیبهشت 58 فرمودند «ارتش باید بماند»/ پیش از آن پرسنل ارتش در پادگان‌ها امیدی به فردای خود نداشتند/ ابراهیم متقی: خلیج فارس یکی از حوزه‌های اصلی تهدید بوده، هست و خواهد بود