Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@12:58:24 GMT

عقب ماندگی راه‌آهن از قطار توسعه

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۹۰۵۷۲

عقب ماندگی راه‌آهن از قطار توسعه

روز گذشته سانحه قطار مسافری یزد-مشهد موجب کشته شدن تعدادی از مسافران قطار شد. درخصوص حوادث و سوانح ریلی، کارشناسان این حوزه علاوه بر ضعف‌های مدیریتی، عدم توسعه این صنعت در سال‌های اخیر را در این حوادث دخیل می‌دانند.

به گزارش قدس آنلاین، در برنامه ششم توسعه کشور احکامی به تصویب رسید که در صورت اجرا تحول بزرگی در حمل‌ونقل ریلی به‌وجود می‌آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
اجرا نشدن برنامه‌های توسعه حمل و نقل ریلی بخصوص در یک دهه اخیر، علاوه بر اینکه موجب عقب‌ماندگی این صنعت از افزایش سهم در جابه‌جایی بار و مسافر شده، همچنین در حوادث مربوط به بخش ریلی اثرگذار بوده است.
محمد منجمی سرپرست اداره کل ساخت و توسعه راه‌آهن منطقه دو و مجری راه‌آهن یزد-اقلید  به این نکته اشاره کرد که در چند سال گذشته بیشترین تمرکز در راه‌آهن بر اتصال مراکز استان‌ها به شبکه ریلی بود درحالی که در برخی استان‌ها، احداث ریل هیچ توجیه اقتصادی ندارد. اگر منابع در توسعه خطوط مهم و دوخطه شدن خطوط هزینه می‌شد علاوه بر افزایش سهم ریل از حمل و نقل، حوادث ریلی نیز کاهش می‌یافت.

توسعه خطوط
مهمترین برنامه توسعه‌ای راه‌آهن در سال‌های اخیر، موضوع دوخطه شدن بسیاری از خطوط اصلی بود که نقش مهمی در افزایش ایمنی حمل و نقل و همچنین افزایش عملکرد راه‌آهن دارد. اما این برنامه نیز به اهداف خود نرسیده است.
برای مثال قطار یزد- مشهد به صورت یک روز در میان برقرار است در حالی که با اضافه شدن خط دوم، امکان اعزام قطار بیشتری در خطوط ریلی ایجاد خواهد شد. مهم‌ترین مزیت دوخطه شدن شبکه افزایش ضریب ایمنی سفرهای ریلی است. در حال حاضر به دلیل یک‌خطه بودن مسیر ریلی، قطارها به صورت رفت و برگشتی روی یک خط در حال حرکت هستند که هم موجب کاهش ظرفیت حمل و نقل و هم کاهش ایمنی سفر با قطار شده است.
در حوزه ریلی طبق برنامه ششم توسعه باید ۲۵ هزار کیلومتر ریل داشته باشیم اما تاکنون ۱۴ هزار کیلومتر ساخته شده است و ۱۱ هزار کیلومتر از برنامه ششم عقب هستیم.
طرح دیگر توسعه خطوط ریلی، برقی شدن خطوط بود که برقی شدن قطار مشهد-تهران و تهران-اصفهان در اولویت قرار دارد. برقی شدن برخی خطوط پرتردد ریلی، وعده‌ای بود که در ابتدای دولت یازدهم داده ‌شد. با اینکه وزیر وقت راه و شهرسازی از آغاز رسمی پروژه برقی کردن قطار تهران-مشهد خبر داد اما این پروژه هیچگاه آغاز نشد.
حمزه مرندی، عضو کمیسیون سوانح ریلی با اشاره به حوادث ریلی در کشور گفت: در سال‌های اخیر با تکنولوژی در موضوع حمل و نقل ریلی همسو نبودیم. وی دو خطه شدن خطوط را یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در کاهش حوادث ریلی عنوان کرد و گفت: این موضوع نیز در توسعه ریل مورد توجه نبوده است.
سرپرست اداره کل ساخت و توسعه راه‌آهن منطقه دو نیز مشکلات بخش ریلی را در دو حوزه ساخت و بهره‌برداری عنوان کرد و گفت: مشکل اصلی در بحث ساخت این است که به بودجه دولتی متکی هستیم و در بحث بهره‌برداری نیز در برخی مسیرها فعالیت ریلی توجیه مالی ندارد. در کشور ما به خاطر اینکه قیمت سوخت واقعی نیست، از سوی دیگر احداث جاده در کنار مسیرهای ریلی، باعث شده که توسعه خطوط ریلی از جاده‌ای عقب بماند.
وی افزود: در بخش باری سهم حوزه ریلی ۱۰ درصد است و در بخش مسافری به خاطر پرسرعت نبودن خطوط، بهره وری و استقبال از ریل کم است و فقط در برخی خطوط مسافری استفاده از ریل با ظرفیت بیشتری انجام می‌شود.

موانع توسعه صنعت
صنعت راه‌آهن قدیمی است و به  نسبت توسعه فناوری جلو نیامده است. کارشناسان حوزه ریلی، راه‌آهن را ملغمه‌ای از ناکارآمدی می‌دانند و هرازچندگاهی که حادثه رخ می‌دهد مشکلات راه‌آهن خود را نشان می‌دهد.
رسالت اصلی راه‌آهن حمل بار سنگین است و کالای سنگین هم مربوط به شرکت‌های بزرگ است که مردم سروکاری با آن ندارند. بخشی از راه‌آهن که مردم با آن سروکار دارند بخش مسافری است و حساسیت به آن هم بیشتر است. به همین دلیل و به‌خاطر کمتر دیده شدن راه‌آهن انباشتی از ناکارآمدی را در آن شاهد هستیم.
در کشور ما بهره وری خطوط ریلی یک‌سوم میانگین جهانی و کشورهای منطقه است. نسبت به حالت مطلوب، از هر یک کیلومتر خط ریلی و از هر واگن از یک سوم میانگین جهانی آن استفاده می‌کنیم. این آمار مربوط به ۸۰ کشور است که راه‌آهن دارند. ایران از نظر مساحت سرزمینی و بار معدنی کشوری مطرح است اما نسبت به نیاز کشور، ظرفیت راه‌آهن جوابگو نیست.
به اعتقاد فعالان حوزه ریل، دلیل اصلی اتفاقات در راه‌آهن این است که اقتصاد ریل و راه‌آهن در کشور معیوب است و اصلاً شکل نگرفته است. راه‌آهن بنگاهی ضررده است مگر برخی شرکت‌های باری یا مسافری. از طرف دیگر شرکت راه‌آهن متکی به بودجه دولتی است و بازدهی اقتصادی ندارد چون دولت‌ها اصرار دارند همه بخش‌های این صنعت در اختیار دولت باشد و راه برای ورود بخش خصوصی به این صنعت بسته است. بخش خصوصی فقط در مالکیت واگن نقش دارد و بهره بردار آن نیست. کل زنجیره در اختیار دولت است؛ مثلاً بخش خصوصی واگن یا لکوموتیو وارد می‌کند اما باید به راه‌آهن واگذار کند و راه‌آهن از آن بهره‌برداری می‌کند و بخش خصوصی از شرکت راه‌آهن اجاره می‌گیرد. به همین دلیل بخش خصوصی تمایلی به سرمایه‌گذاری در این بخش و بسیاری گلوگاه‌های ریلی ندارد. در دنیا لکوموتیوها میانگین عمری در حدود ۳۰ سال دارند اما در راه‌آهن ما میانگین عمری لکوموتیو ۵۰ سال است. صنعت ریلی در بخش مسافری بازدهی ندارد و کاملاً ضررده هستند مگر چند شرکت محدود، در بخش مسافری شرکت‌ها وابسته به یارانه‌های دولتی هستند. از سوی دیگر باید سالانه ۳۰۰ کیلومتر خطوط ریلی را بازسازی کنیم این رقم در کشور ما بسیار پایین است و چون راه‌آهن به بخش خصوصی اختیارات نمی‌دهد بخش خصوصی در بازسازی خطوط نقشی ندارد. به نظر می‌رسد دلیل اینکه در برنامه‌های توسعه راه‌آهن به اهداف دست نیافتیم این است که راه‌آهن کاملاً متکی به بودجه دولتی است و جذب سرمایه در این بخش به همین دلیل بسیار اندک است.

بازتاب

حوادث ریلی چند سال اخیر

سال ۹۸ قطار زاهدان-تهران در منطقه «شورو» زاهدان واژگون شد، این حادثه پنج کشته و بیش از ۹۰ زخمی به جای گذاشت.
سال ۹۶ بر اثر واژگونی قطار باری در ایستگاه کاشمر سه نفر مصدوم شدند.
سال ۹۵ حادثه قطار تبریز به مشهد بیشترین جانباختگان را داشت، پنجم آذر سال ۹۵ قطار تبریز به مشهد با قطار سمنان به مشهد که روی ریل توقف کرده بود برخورد کرد. در این حادثه ۴۸ نفر جان خود را از دست دادند که بعد از حادثه قطار نیشابور در سال ۸۲ بزرگترین حادثه ریلی است.
سال ۹۹ قطار مسافری رشت- مشهد که در ایستگاه راه‌آهن کوهین با واگن متوقف در ایستگاه برخورد کرده بود با رفع مشکل به سیر خود ادامه داد. گفتنی است در این حادثه به هیچ یک از مسافرین آسیبی وارد نشده است.
حادثه قطار مسافری یزد-مشهد که روز گذشته تا لحظه تنظیم خبر ۲۱ کشته برجای گذاشت.

علت اصلی بروز حادثه قطار مشهد - یزد بزودی اعلام می‌شود

رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی گفت: بررسی اولیه نشان می‌دهد که بر اساس یک تصادف حادثه قطار مشهد - یزد افتاده است اما اعضای کمیسیون سانحه راه‌آهن در منطقه حضور دارند تا علت اصلی سانحه را مشخص کنند.
وی اظهار کرد: حادثه در ساعت ۵ و ۲۰ دقیقه صبح رخ داده است و بر اساس آمار اولیه ۳۸۲ نفر مسافر داشته است.
وزیر راه و شهرسازی افزود: بررسی اولیه نشان می‌دهد که بر اساس یک تصادف این حادثه افتاده است اما اعضای کمیسیون سانحه راه‌آهن در منطقه حضور دارند تا علت اصلی سانحه را مشخص کنند.
وی گفت: وضعیت مقصرین حادثه و اشکالات در دست بررسی است و بزودی علت اصلی حادثه را اعلام خواهیم کرد. انتهای پیام منبع: ایران

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: قطار مشهد راه آهن حوادث ریلی بخش مسافری حادثه قطار توسعه خطوط راه آهن بخش خصوصی خطوط ریلی حمل و نقل حوزه ریل علت اصلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۹۰۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایستگاه راه‌ آهن همدان کجاست؟

تین نیوز

همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران، یکی از شهرهای باستانی کشور است که در دامنه های کوه الوند قرار دارد. افراد علاقه مند به جاذبه های تاریخی و طبیعی، شهر زیبای همدان را برای مسافرت انتخاب می کنند.

ایستگاه راه آهن همدان کجاست؟

همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران، یکی از شهرهای باستانی کشور است که در دامنه های کوه الوند قرار دارد. افراد علاقه مند به جاذبه های تاریخی و طبیعی، شهر زیبای همدان را برای مسافرت انتخاب می کنند. با افتتاح ایستگاه راه آهن همدان در سال ۱۳۹۶ مسیر ریلی همدان به مشهد به یکی از پر ترددترین مسیرهای ریلی کشور تبدیل شده است. هرسال تعداد زیادی از مردم همدان با خرید بلیط قطار همدان مشهد به پایتخت معنوی ایران سفر می کنند. در این مطلب، قصد داریم درباره محل قرار گرفتن ایستگاه راه آهن همدان و امکانات موجود در آن صحبت کنیم.

 

ایستگاه راه آهن همدان به عنوان ایستگاه مرکزی راه آهن غرب کشور در ۱۲کیلومتری میدان امام در مرکز شهر همدان و در نزدیکی روستایی به نام رباط شورین قرار دارد. این ایستگاه نوپا که در زمینی به مساحت ۱۱ هزار و ۳۱۲ مترمربع ساخته شده است، در ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۶ با حضور حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، افتتاح شد. با توجه به فاصله زیاد ایستگاه راه آهن همدان با مرکز این شهر، در آینده قرار است این ایستگاه مسافربری به داخل شهر همدان انتقال پیدا کند و ایستگاه فعلی به عنوان ایستگاه باربری مورد استفاده قرار بگیرد. مسافرانی که بعد از اعلام تاریخ فروش بلیط قطار اقدام به خرید بلیط قطار همدان مشهد می کنند، باید قبل از حرکت قطار خود را به ایستگاه راه آهن همدان برسانند.

ایستگاه راه آهن همدان از چه ساختمان هایی تشکیل شده است؟

ایستگاه راه آهن همدان دارای زیربنای وسیع و بزرگی است و از ساختمان های مختلفی تشکیل شده است. ساختمان های موجود در ایستگاه راه آهن همدان عبارت اند از:

ساختمان اصلی ترمینال مسافربری ساختمان نگهبانی ساختمان نمازخانه ساختمان پلیس ساختمان پست برق ساختمان منبع زمینی آب ۱۰۰۰مترمکعبی ساختمان خوابگاه لوکوموتیوران ها ساختمان علائم و ارتباطات ساختمان دپوی تعمیرات ساختمان منابع سوخت و سکوی سوخت گیری قطارها ساختمان سالن اصلی، اداری و خدماتی ساختمان تاسیسات ساختمان فضای سرپوشیده اطراف ساختمان

مالک ایستگاه راه آهن همدان، وزارت راه و شهرسازی و گرداننده آن، راه آهن جمهوری اسلامی ایران است.

در ایستگاه راه آهن همدان امکانات رفاهی خوبی در اختیار مسافران قرار دارد. فرقی نمی کند که ساکن همدان باشید و بعد از اعلام پیش فروش بلیط قطار و خرید آنلاین بلیط قطار همدان مشهد به ایستگاه راه آهن بروید تا عازم مشهد شوید یا از شهرهای دیگر با قطار به همدان سفر کنید؛ در هر حال، می توانید از امکانات رفاهی موجود در ایستگاه راه آهن همدان استفاده کنید. از امکانات رفاهی موجود در این ایستگاه مسافربری می توان به مواردی مانند نمازخانه، سرویس بهداشتی، باجه فروش بلیط، تلفن عمومی، بوفه فروش خوراکی، دستگاه خودپرداز، سکوهای سوارشدن یا پیاده شدن مسافران از قطار، پارکینگ و … اشاره کرد. وجود پارکینگ در این ایستگاه یکی از مهم ترین امکانات رفاهی است. تمام ایستگاه های راه آهن باید دارای پارکینگ باشند؛ اما با توجه به دور بودن و فاصله زیاد ایستگاه راه آهن همدان با مرکز این شهر وجود پارکینگ در آن اهمیت بیشتری دارد. پارکینگ این ایستگاه در ابتدای خروجی آن واقع شده است.

 

راه های دسترسی به ایستگاه راه آهن همدان کدام اند؟

با توجه به زیاد بودن فاصله ایستگاه راه آهن همدان از مرکز این شهر، مسافران برای دسترسی به این ایستگاه باید از خطوط تاکسیرانی استفاده کنند. به مسافران همدانی که سفر با قطار را انتخاب می کنند، پیشنهاد می کنیم که برای رفتن به ایستگاه راه آهن این شهر از تاکسی های اینترنتی کمک بگیرند و قبل از حرکت، قطار خود را به جاده رباط شورین برسانند. برخلاف هواپیماها که گاهی پروازشان با تأخیر همراه است، قطارها تاخیری ندارند و درست در زمان مشخص شده در بلیط قطار، حرکت خود را در مسیر ریلی مورد نظر آغاز می کنند؛ بنابراین، در صورت دیر رسیدن مسافران به ایستگاه راه آهن، ممکن است از قطار جا بمانند. به تمام مسافران خطوط ریلی کشور توصیه می شود که حداقل نیم ساعت قبل از حرکت قطار، در ایستگاه راه آهن شهر مبدأ حضور داشته باشند.

در مسیر ریلی بین همدان و مشهد قطار از چه شهرهایی عبور می کند؟

مسافت مسیر ریلی همدان-مشهد ۱۲۰۵ کیلومتر و قطارهای معمولی آن را در حدود ۱۶ ساعت طی می کنند. قطار بعد از خروج از ایستگاه راه آهن همدان به ایستگاه ساوه می رسد. این ایستگاه نیز جزو ایستگاه های نوپای ایران است و در سال ۱۳۹۶ افتتاح شده است.

قطار بعد از ایستگاه ساوه در ایستگاه راه آهن تهران توقف می کند و بعد از تهران به سمنان می رسد. شاهرود و نیشابور شهرهای بعدی هستند که قطار همدان به مشهد در آن ها نیز توقف می کند و درنهایت در ایستگاه راه آهن شهر مقصد، مسافران از قطار پیاده می شوند. در طول این سفر ۱۶ساعته، مسافران می توانند از تماشای مناظر مسیر ریلی لذت ببرند، در کوپه های قطار استراحت کنند یا بخوابند و از امکانات رفاهی ارائه شده در قطار استفاده کنند.

 

 

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • راه آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است؛ افغانستان به دنبال استفاده از کریدور لاجورد
  • راه‌آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است/ افغانستان به‌دنبال استفاده از کریدور لاجورد
  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • کنسرسیوم «توسعه ریلی افغانستان» ترانزیت را از مجاری قانونی پیگیری کند
  • ایستگاه راه‌ آهن همدان کجاست؟
  • راه آهن: کنسرسیوم توسعه ریلی از حسن نیت ما سوءاستفاده کرد
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌ یابد
  • ◄ اولین قطار ترانزیت افغانستان به ترکیه در دام سوء مدیریت/ تکرار تجربه تلخ راه آهن شلمچه بصره
  • راه‌آهن:کنسرسیوم توسعه ریلی از حسن‌نیت ما سوء استفاده کرد
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌یابد