Web Analytics Made Easy - Statcounter

ابوالفضل خدائی: روز پنجشنبه کلاب هاوس خبرآنلاین با موضوع قطعنامه شورای حکام؛ سرنوشت برجام چه خواهد شد با حضور کارشناسان و اساتید حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل برگزار شد.

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل هسته ای در بخشی از این گفتگو با اشاره به اینکه تصویب قطعنامه آژانس علیه ایران از زوایای مختلف قابل بررسی است گفت: باید بپرسیم که آیا مانند قطعنامه سال ۹۹ باید از کنار آن بگذریم و آن را عادی تلقی کنیم و اینگونه برداشت کنیم که تکرار این دست از قطعنامه ها مشکلی برای ایران ایجاد نخواهد کرد؟ همچنین آیا باید سیاست تندی را در پیش گرفته و از میزان همکاری ها با آژانس بکاهیم تا طرف مقابل را به تجدیدنظر وا دارد؟ حتی برخی پا را فراتر گذاشته و معتقدند که ایران باید از پیمان ان پی تی نیز خارج شود و به سمت ساخت سلاح هسته ای رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنین نگاهی دقیقا همان نگاهی است که از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ به مدت ۴ سال تداوم داشت و راهبرد آن نیز به این صورت است که ایران می تواند با افزایش توان هسته ای، طرف مقابل را تجدیدنظر در رفتار خود وادار کند. از منظر این نگاه، صدور شش قطعنامه علیه ایران نیز مانعی ندارد و معتقدند که عزت و سربلندی ایران در گرو ادامه چنین مسیری است تا طرف مقابل از رفتار خود پشیمان شود. طرفداران این رویکرد معتقدند که افزایش میزان اورانیوم ایران به میزان ۱۰ تن و افزایش سانتریفیوژها به میزان ۲۰هزار عدد زمینه هایی را به منظور فشار به طرف مقابل فراهم کرد و موجب شد تا غنی سازی در ایران هر چند به صورت محدود ادامه پیدا کند.

بیشتر بخوانید:

مطهرنیا: لبه‌های اصطکاک بین ایران و جبهه غرب افزایش می‌یابد قطعنامه ضد ایرانی به تصویب شورای حکام رسید بیانیه ایران در واکنش به قطعنامه آژانس خط و نشان تروییکای اروپایی و آمریکا برای ایران

اما در ادامه همانطور که می دانیم شش قطعنامه فصل هفتم کنار رفت. این سیاست محصول روندی بود که از سال ۱۳۹۲ آغاز شد که البته سال قبل آن مذاکراتی در مسقط عمان انجام شده بود اما به طور عمده از سال ۱۳۹۲ شروع شد تا سیاست تقابل را به سیاست تعامل برگرداند. مبنای این سیاست تعامل با آژانس به منظور گرفتن بهانه از سوی آمریکا و اسرائیل و دیگر کشورها بود. ضمن اینکه باید عنوان شود که سیاست تعامل به معنای سازش و تعطیلی صنعت هسته ای نبود. اگرچه مخالفان برجام همچنان معتقدند که صنعت هسته ای نابود شد در حالیکه طبق گزارش آژانس این مساله نشان می دهد که صنعت هسته ای ایران با قدرت و قوت تمام ادامه داشته است و توانسته است سانتریفیوژهای نسل جدید تولید کند.

رویکردی که می گوید قطعنامه آژانس بی اثر است و تنها عامل روانی محسوب می شود باید در نظر داشته باشند که چنین قطعنامه ای روندی برای سندسازی به منظور اثبات ادعاهای اسرائیل و آمریکا است. وقتی از ۳۵ کشور عضو شورای حکام ۳۰ کشور به این قطعنامه رای می دهند این بدان معناست که ادعای طرح شده علیه ایران در یک قطعنامه مستند خواهد شد و همین مساله زمینه ساز صدور قطعنامه های بعدی می شود. بنابراین به لحاظ حقوقی بسیار حائز اهمیت است که ایران نسبت به این نوع از قطعنامه ها بی تفاوت نباشد و تلاش کند چنین قطعنامه هایی بار دیگر تکرار نشود. باید چارچوبی را برای روابط دوجانبه با آژانس به منظور حل اختلافات تعریف کنیم؛ چرا که هر قدر که اختلاف بین ایران و آژانس بیشتر شود بهره برداری از آن تنها برای اسرائیل و آمریکا خواهد بود.

اتخاذ مواضع عزتمندانه و انقلابی مهم است و همه از آن خوشحال می شوند اما باید عواقب ماجرا را نیز مدنظر داشته باشیم و از خود بپرسیم که آیا راهکاری برای حل دوجانبه اختلافات بین ایران و آژانس وجود ندارد تا آن را در پیش بگیریم تا مانع از ایجاد سوژه جدید علیه ایران و فشار بر کشورمان شوند؟

وی با تاکید بر اینکه ایران نباید تجربه های تلخ گذشته را تکرار کند گفت: در حال حاضر گفته می شود که چین و روسیه مانع صدور قطعنامه علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل خواهند شد که مساله ای درست است اما قطعنامه شورای حکام می تواند عامل محرکی برای کشورهای اروپایی عضو برجام به منظور فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران باشد. این احتمال مهمی است که ایران باید آن را در نظر داشته باشد. البته ایران پیش تر هشدار رسمی داده است که در صورت ارجاع پرونده به شورای امنیت خروج از ان پی تی را در نظر دارد که همین مساله فضای جدیدی را بار دیگر به وجود خواهد آورد.

برای جمع بندی در این بخش باید عنوان کنم که درست است که به لحاظ اقتصادی قطعنامه شورای حکام اثر اقتصادی بر ایران ندارد اما به لحاظ حقوقی بسیار مهم است که از تکرار چنین قطعنامه هایی جلوگیری کنیم و همکاری دوجانبه جدیدی را با آژانس باز تعریف کنیم چرا که روند کاهش همکاری ها با آژانس به نفع ایران نیست.

بهشتی پور در بخشی دیگر از صحبت ها درباره روند مکانیسم ماشه گفت: اصل موضوع در این رابطه ترتیبات اجرایی بازگشت قطعنامه های فصل هفتم برای ایران است و به دلیل اینکه جمله طولانی بود نام آن را مکانیسم ماشه گذاشتند و بدینگونه ترجمه شد. یکی از ادعاهایی که تروئیکای اروپایی می تواند در رابطه با این موضوع مطرح کند ایران ناقض برجام بوده است، همین قطعنامه هایی است که در حال حاضر علیه ایران صادر می شود. در واقع این مستندسازی ها علیه ایران امری مهم است که باید توجه داشت. در نظام بین الملل حق و حقیقت به هیچ وجه مطرح نیست و زورگویی پابرجاست و هر کشوری متناسب با قدرتی که دارد منافع خود را پیش ببرد.

این کارشناس با اشاره به اینکه اختلاف ایران و آژانس بر سه سوال است گفت: نه ایران از این سوالات به طور دقیق صحبت می کند و نه آژانس که البته موضوعی محرمانه بوده و نباید هم مطرح شود. اما منابع غربی جزئیاتی منتشر کرده و به طور جامع در خصوص آن مانور داده اند. اگر فرض بگیریم که اطلاعات این منابع درست بوده مساله بر سر سه سایت است که ایران از روی حسن نیت اجازه بازرسی را به آژانس داده است که اگر ریگی به کفش ایران بود اجازه بازرسی به آژانس را نمی داد. نکته بعدی اینکه موضوع مطرح شده برای ۱۸ سال گذشته است که مهم است به زمان آن توجه کنیم. نکته بعدی اینکه در زمان بازدید آژانس گزارش شده که هیچ فعالیتی در این سه مکان انجام نمی شود. نکته بعدی اینکه گفته اند ذرات اورانیوم غنی شده زیر ۵ درصد کشف شده است. در این موضوع غنی سازی زیر ۵ درصد به لحاظ حقوقی مساله ای مهمی برای آژانس نیست. پس چرا حساسیت به یکباره زیاد می شود؟ به این دلیل که آنها ادعا می کنند که آن مکان ها مراکز اعلام نشده است و به همین دلیل موضوع را بزرگنمایی کرده اند.

سوال اصلی اینجاست که اگر واقعا بحث بر سر این سوال است آیا ارزش دارد بر سر آن خود را با آژانس درگیر کنیم و ته ماجرا آن چیزی شود که اسرائیلی ها به دنبال آن هستند؟ در شرایطی که دو سال گذشته آمریکا از تصویب قطعنامه علیه ایران عاجز بود و تمام توان خود را به کار گرفت آیا ما در حال حاضر نمی توانیم ماجرا را حل و فصل کنیم؟! گره ای را که می توان با دست باز کرد را نباید با دندان باز کرد.

311311

کد خبر 1639887

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: آژانس بین المللی انرژی اتمی برجام توافق هسته ای ایران حسن بهشتی پور قطعنامه شورای حکام قطعنامه ها علیه ایران طرف مقابل هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۹۵۳۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ممانعت روسیه از تصویب قطعنامه آمریکایی استقرار سلاح در فضا

روسیه پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ژاپن به شورای امنیت در مورد عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا را که هدف آن بدنام کردن روسیه بود، مسدود کرد و به همراه چین اصلاحیه‌ای را برای روشن شدن مفاد قطعنامه قبلی در این زمینه پیشنهاد کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اعلام کرد که ایالات متحده با ارائه پیش نویس قطعنامه مورد نظر خود در شورای امنیت در مورد عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا تلاش کرد روسیه را بدنام کند.

وی شب گذشته در نشست شورای امنیت گفت: نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل (لیندا توماس-گرینفیلد)، با خواندن پیشنهاد کشورش، در واقع اهداف کشورش را افشا کرده و مستقیماً تأیید کرد که تنها هدفی که واشنگتن از ارائه این پیش نویس دارد، تحقیر  و بدنام کردن روسیه بود.

نبنزیا تاکید کرد که طرف روسی "حتی همین فردا" آماده است تا یک توافقنامه بین المللی الزام آور قانونی را امضا کنیم که شامل ممنوعیت جامع استقرار هر نوع سلاح در فضای ماوراء جو، و نه فقط تسلیحات کشتار جمعی، که قبلاً ممنوع شده است،  ولی اطمینان دارد که ایالات متحده مایل نیست از نظامی سازی فضا دست بکشد. او گفت: «مشکل اینجاست که شرکای غربی ما که فعالانه در اکتشافات فضایی-نظامی فعالیت می‌کنند، برای این کار آماده نیستند.»

روسیه و چین اصلاحیه‌ای را برای قطعنامه آمریکا و ژاپن پیشنهاد کردند

واسیلی نبنزیا همچنین گفت که روسیه و چین پیشنهاد کردند شورای امنیت سازمان ملل در مورد اصلاحیه پیش نویس قطعنامه آمریکا و ژاپن درباره عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا رای گیری کند. به عقیده او، اصلاحیه روسیه و چین تنها [پیش‌نویس پیش‌نویس آمریکا و ژاپن] را با مقرراتی در مورد غیرقابل قبول بودن استقرار هر نوع سلاح در فضا تکمیل می‌کند.

نماینده دائم روسیه در نشست شورای امنیت توضیح داد: واشنگتن و توکیو پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در شورای امنیت تهیه کرده‌اند که از کشورها می‌خواهد سلاح‌های هسته‌ای یا انواع دیگر سلاح‌های کشتار جمعی که برای قرار دادن در مدار زمین یا نصب بر روی اجرام آسمانی و همچنین قرار دادن آن در فضا به هر شکل دیگری را متوقف کنند. به نوبه خود، مسکو و پکن اصلاحیه‌ای را برای این پیش نویس پیشنهاد کردند که از همه کشورها خواسته "اقدامات فوری برای جلوگیری از استقرار تسلیحات نظامی در فضای بیرونی و تهدید استفاده از زور در فضا و از فضا به سمت زمین و همچنین از زمین به سمت اجرام در فضای بیرونی زمین، اتخاذ کنند. 

علاوه بر این، نبنزیا به این واقعیت توجه کرد که پیش نویس قطعنامه ایالات متحده و ژاپن در مورد عدم استقرار سلاح‌های کشتار جمعی در فضا فقط با هدف تقویت شکاف بین اعضای شورای امنیت سازمان ملل است و همچنین «ماهیت محدود و سیاسی شده ای» داشته و «هیچ ربطی به مسائل فضایی صلح آمیز ندارد».

این دیپلمات یادآور شد که اصلاحات روسیه در پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره سلاح‌های هسته‌ای در فضا مورد توجه قرار نگرفته است. نبنزیا افزود که طرف روسی خستگی ناپذیر از نویسندگان این ابتکار خواسته تا "خط مشی مغرضانه خود را کنار بگذارند و به مسیر تعامل سازنده بازگردند تا نظرات همه اعضای شورا را در نظر بگیرند."

شب گذشته ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز توضیح داد که چرا این کشور پیش نویس قطعنامه مشترک آمریکایی و ژاپنی با هدف قرار دادن تسلیحات در فضا را مسدود کرده است. به گفته وی، اصلاحات پیشنهادی روسیه نادیده گرفته شد، علیرغم این واقعیت که آنها نشان دهنده اهمیت توسعه یک سند بین المللی الزام آور بوده و در عین حال تنها چندین مفاد متن اصلی پیش نویس قبلی را روشن می‌کند.

زاخارووا تاکید کرد که تصویب این پیش نویس به آمریکا عملا آزادی کامل می‌دهد تا به روشی مشابه توافقات مربوط به مسائل امنیت بین المللی و ثبات استراتژیک که منافع آمریکا را تامین می کند، به اقدامات خود مشروعیت ببخشد.

 او یادآور شد که روسیه پس از وتوی قطعنامه آمریکا و ژاپن درباره عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا، به زودی پیش نویس خود را به شورای امنیت ارائه خواهد کرد.

مسکو:آمریکا مانع تدوین سند درباره استقرار سلاح در فضا می‌شودروسیه اتهام‌زنی آمریکا درخصوص استقرار سلاح در فضا را رد کرد

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • روایت عضو شورای شهر اصفهان از تفاوت دانشگاه‌های ایران و آمریکا
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند
  • تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه ایران
  • تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران در پارلمان اروپا
  • قطعنامه جانبدارانه پارلمان اروپا علیه ایران
  • درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه
  • ممانعت روسیه از تصویب قطعنامه آمریکایی استقرار سلاح در فضا
  • روسیه قطعنامه آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را وتو کرد