Web Analytics Made Easy - Statcounter

ناسا برای اولین پرواز آزمایشی هواپیمای آزمایشی X-۵۷ آزمایشی خود در اواخر امسال آماده می‌شود، هواپیمایی که نه با بنزین هوانوردی، بلکه با باتری‌های لیتیوم یونی کار می‌کند باتری که ممکن است در کامپیوتر و لپ تاپ‌ها نیز پیدا شود.

به گزارش independent، پروژه هواپیمای X-۵۷ در سال ۲۰۱۶ با هدف ساخت هواپیما‌های تمام الکتریکی به امید توسعه هواپیما‌های کارآمدتر و سازگار با محیط زیست راه اندازی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق گفته سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی، هوانوردی حدود دو درصد از انتشار CO۲ جهانی را تشکیل می‌دهد، و ناسا خاطرنشان می‌کند که برخلاف بنزین خودرو، بنزین هوانوردی همچنان حاوی سرب است. مدل هواپیما‌های آزمایشی با نام X، به دهه ۱۹۴۰ بازمی‌گردد، زمانی که در تلاشی مشترک، نیروی دریایی ایالات متحده، ناسا و نیروی هوایی ایالات متحده، برنامه X-۱ را با محوریت هواپیمای "بل ایکس-۱" آغاز کردند و از آن برای شکستن دیوار صوتی استفاده کردند.

هواپیما‌های بعدی شامل مدل X-۱۵ در اواخر ۱۹۵۰ و X-۵۱ در سال ۲۰۱۰ بود که هر دو با سرعتی بیش از پنج برابر سرعت صوت پرواز کردند. هواپیمای "X-۵۷" به اندازه برخی از مدل‌های قبل عجیب نیست، اما ناسا با این وجود در حال آزمایش چندین فناوری پیشرفته با این هواپیما است. فناوری‌هایی که در این مورد به کار می‌روند نه برای پرواز در ارتفاع بالاتر یا سریع‌تر، بلکه برای پرواز‌های آرام‌تر و کارآمدتر ایجاد شده اند. این آژانس فضایی یک هواپیمای دو موتوره ساخت ایتالیا با نام "Tecnam P ۲۰۰۶ T" را که به صورت تجاری در دسترس بود را برگزید و سپس شروع به ایجاد تغییراتی بر روی آن کرد.

موتور‌های دوقلو چهار سیلندر "Rotax ۹۱۲ S ۳" که در نزدیکی بدنه در امتداد بال نصب بودند، حذف شدند و با دو موتور الکتریکی ۶۰ کیلوواتی که پروانه‌هایی با قطر ۱.۵ متر دارند و در نزدیکی نوک بال‌ها قرار گرفته‌اند، جایگزین شدند. در امتداد لبه‌های جلویی بال‌ها، ۱۲ پروانه کوچک‌تر با موتور الکتریکی با قطر ۰.۵ متر نصب شدند. ناسا اندازه بال‌های "X-۵۷" را به ۴۲ درصد اندازه قبلی کاهش داد، طرحی که آژانس فضایی می‌گوید نیروی کشش را کاهش می‌دهد تا پرواز را کارآمدتر کند. ناسا زمان و تلاش زیادی را صرف کرد تا مطمئن شود باتری‌های لیتیوم یونی ۱۸۱ کیلوگرمی هواپیما بیش از اندازه گرم نمی‌شوند و آتش نمی‌گیرند.

اگر X-۵۷ بتواند قابلیت پرواز تمام الکتریکی را بر فراز صحرای کالیفرنیا در نزدیکی مرکز تحقیقات پرواز آرمسترانگ ناسا نشان دهد، می‌تواند راه را برای هواپیما‌های الکترونیکی ۴۰ درصد کارآمدتر از هواپیما‌های امروزی هموار کند؛ و بدون موتور‌های احتراقی، این پرواز‌ها می‌توانند ساکت‌تر باشند، اگرچه بی‌صدا نیستند حتی ملخ‌های برقی هم مانند هر کسی که پرواز یک پهپاد مصرفی را دیده است، سروصدا ایجاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید

ناسا همکاری خود با اسپیس ایکس را ادامه می‌دهد

 

باشگاه خبرنگاران جوان فضای مجازی دريچه فناوری

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آژانس فضایی ناسا هواپیما الکتریکی هواپیما ناسا پرواز هواپیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۹۸۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وحیدی: آماده برگزاری انتخابات تمام الکترونیکی هستیم

 احمد وحیدی اظهار داشت: برای اولین بار در کشور، مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، به صورت گسترده برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، وی درباره برگزاری انتخابات تمام الکترونیکی در تهران برای دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: آمادگی کامل برای برگزاری انتخابات تمام الکترونیکی در وزارت کشور وجود دارد. در ۸ حوزه انتخابیه که دو نماینده یا بیشتر باید انتخاب شوند، انتخابات را تمام الکترونیکی برگزار می‌کنیم که بزرگ‌ترین حوزه در تهران است که باید ۱۶ نماینده انتخاب شوند. شعب اخذ رای و سامانه‌های اخذ رأی مشخص شده است. در دور اول انتخابات در چهار حوزه انتخابیه، انتخابات تمام الکترونیکی برگزار شد، اما برای اولین بار این انتخابات در این گستردگی اجرا می‌شود و تحول مهمی در حوزه اخذ رأی است.

وی درباره کوتاه شدن زمان شمارش آرا در انتخابات تمام الکترونیکی، گفت: در اخذ رأی الکترونیکی آمار در همان جا داده می‌شود. در دور اول که‌در ۴ حوزه انتخابات به صورت تمام الکترونیکی برگزار شد، ساعت یک یا دو نصف شب آرای آن حوزه‌ها جمع بندی و مشخص شد.

وحیدی خاطر نشان کرد: آموزش رای دادن الکترونیکی قرار است به مردم از طریق صداوسیما و به صورت حضوری در مراکز جمعیت به مردم داده شود که در روز‌های آینده شدت بیشتری می‌گیرد.

دیگر خبرها

  • اولین خلبان بازرگانی ایرانی؛ کاپیتان داریوش تیمسار
  • هفتمین سفر فضایی «ویرجین گلکتیک» ماه آینده انجام می‌شود
  • آماده برگزاری انتخابات تمام الکترونیکی هستیم
  • وحیدی: آماده برگزاری انتخابات تمام الکترونیکی هستیم
  • کشف جدیدی در مورد صاعقه برای اولین‌بار در جهان
  • کشف جدیدی در مورد صاعقه برای اولین در جهان
  • نیروی دریایی آمریکا چند هواپیما و از چه انواعی در اختیار دارد؟ (+عکس)
  • تصویر روز ناسا: کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم
  • ناسا برای طوفان‌های شدید خورشیدی در مریخ آماده می‌شود
  • رزرو بلیط هواپیما و مقایسه قیمت با سفرمارکت