Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@11:16:24 GMT

صنایع‌دستی کرمان، جلوگاه هنر و فرهنگی منحصربه‌فرد

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۱۸۲۸۴

صنایع‌دستی کرمان، جلوگاه هنر و فرهنگی منحصربه‌فرد

ایسنا/کرمان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی نماینگر فرهنگ و تمدن هر ملتی است و همیشه جلوه‌گر ایده‌های ذهنی و خلاقیت‌های بشر بوده و هست بشری که با ابزارهای مختلف سعی کرده اهداف، هنر و فرهنگ دیرین خود را به نمایش بگذارد و برای نسل آینده خود، حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد.

صنایع‌دستی ایران بخش قابل توجهی از بازارهای سنتی در شهرهای مختلف کشور ما را تشکیل می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنرهای سنتی هر کشور را می‌توان بازتابی از تمدن و فرهنگ مردم آن کشور دانست.

صنایع‌دستی از نخستین ابزار تعامل انسان‌ها با یکدیگر در جوامع مختلف بوده است و به همین دلیل اطلاعات قابل توجهی از پیشینه تاریخ کشورهای مختلف جهان را ارائه می‌دهد. صنایع‌دستی و هنرهای سنتی ایران سهم قابل توجهی از صادرات کالاهای کشور ما را در بر می‌گیرد.

فرش ایرانی یکی از محبوب‌ترین صنایع‌دستی در تمام جهان به شمار می‌رود که به‌دلیل اشتغال مردم روستاها، عشایر و ساکنان شهرهای کوچک در این صنعت، می‌توان نتیجه گرفت که با سرمایه‌گذاری مناسب در صنایع‌دستی ایران، زیرساخت‌های اقتصادی جامعه محکم خواهند شد. معاونت صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان نیز اقداماتی را در راستای اشتغال و کارآفرینی، حفظ، احیا، توسعه و آموزش هنرهای سنتی و صنایع‌دستی در راستای اهداف کلان کشوری انجام می‌دهد.

همچنین این معاونت سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی با هدف معرفی جهانی صنایع‌دستی استان کرمان، استمرار در کسب مهر اصالت آثار صنایع‌دستی و … در سطح جهانی، ارتقای سطح آموزش با هدف انتقال فرهنگ هنر به نسل‌های آینده، ایجاد فضای رقابتی سالم در حوزه پژوهش، تولید و بازرگانی، طرح تجاری‌سازی شامل بسته‌بندی، برندسازی، ارتقای طراحی محصولات صنایع‌دستی مبتنی بر سلیقه مشتری و بازار، گسترش ثبت ملی و جهانی شهرها و روستاهای صنایع‌دستی، ایجاد بازارچه دایمی صنایع‌دستی در هر شهر و… را در اولویت کار قرار داده است. حال به گزارش عملکرد معاونت صنایع‌دستی استان کرمان در سال ۱۴۰۰ که به شرح ذیل است، می‌پردازیم. 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان هم‌زمان با هفته صنایع‌دستی با اشاره به برگزاری ششمین دوره داوری مهر اصالت ملی در سال ۱۴۰۰ و اعطای ۴۸ مهر اصالت به آثار صنایع‌دستی این استان گفت: از ۵۱ سهمیه استان کرمان برای ارسال آثار صنایع‌دستی به ششمین دوره داوری مهر اصالت، ۴۸ اثر این استان موفق به دریافت مهر اصالت شد و استان کرمان در بین استان‌های منطقه سه کشور (کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان) مقام اول را به خود اختصاص داد.

فریدون فعالی افزود: رشته‌هایی که در این دوره موفق به دریافت مهر اصالت شدند شامل پته‌دوزی، خراطی چوب، زیورآلات سنتی، فیروزه‌کوبی، پاپیه‌ماشه، چاقوسازی، گلیم‌بافی، ابریشم‌دوزی، چهل تیکه‌دوزی، درودگری سنتی، پریواردوزی، تولیدات چرمی دست‌دوز، سفالگری، حصیربافی، سازهای سنتی و تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی می‌شود.

او بیان کرد: در بین رشته‌های مذکور بیشترین مهر اصالت به رشته‌های پته‌دوزی و گلیم‌بافی تعلق گرفت.

آموزش ۵ هزار هنرجو صنایع‌دستی درکرمان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان از آموزش بیش پنج هزار متقاضی صنایع‌دستی این استان در سال گذشته خبر داد و گفت: از این تعداد ۳۵۰ نفر شاغل صنایع دستی بودند که آموزش‌های لازم را در رشته‌های بسته‌بندی، تجاری‌سازی و همچنین برندسازی فرا گرفتند.

صادرات 5/1میلیون دلاری صنایع‌دستی از مبادی گمرکی کرمان

فعالی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰، یک و نیم میلیون دلار صنایع‌دستی از مبادی گمرکی استان کرمان صادر شده است تاکید کرد: علاوه بر صادرات که از گمرکات انجام می‌گیرد تعداد قابل توجهی از هنرهای سنتی و صنایع‌دستی این خطه نیز توسط گردشگران ایرانی و خارجی که وارد استان کرمان نیز می‌شوند به عنوان سوغات خریداری شده و از استان خارج می‌شود.

او با اشاره به برگزاری نمایشگاه‌های منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی صنایع‌دستی ادامه داد: ۱۹ بازارچه نوروزی و ۱۳ نمایشگاه محلی صنایع‌دستی در سال گذشته برگزار شده است و دو بازارچه دائمی نیز در دست راه‌اندازی است.

تصویب ۴۵میلیارد و ۳۶۷میلیون ریال اعتبار در حوزه ساخت و توسعه صنایع‌دستی کرمان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان در ادامه با اشاره به اعتبارات مصوب استانی صنایع‌دستی این استان در سال ۱۴۰۰ بیان کرد:«این اعتبارات به مبلغ ۴۵میلیارد و ۳۶۷میلیون ریال و در حوزه احداث و توسعه بوده است.

ثبت ۵ شهر ملی کرمان

او در ادامه از ثبت پنج شهر استان کرمان به عنوان شهر ملی صنایع‌دستی در کشور در ابتدای سالجاری خبر داد و گفت: در نشست پنجمین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع‌دستی کشور تصمیم گرفته شد که شهربابک در رشته فیروزه، راور در رشته قالی، قلعه‌گنج در رشته حصیربافی و راین در رشته چاقوسازی به عنوان شهرهای ملی انتخاب شوند.

فعالی ادامه داد: همچنین شهر کرمان نیز به علت تنوع انواع صنایع‌دستی به عنوان شهر ملی صنایع‌دستی به تایید کمیته انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع‌دستی رسید.
معرفی ۱۱۴۵ هنرمند صنایع‌دستی برای دریافت تسهیلات

وی بیان کرد: در سال گذشته ۱۱۴۵ هنرمند صنایع‌دستی استان کرمان برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی شده‌اند افزود: این تسهیلات شامل تسهیلات کسب و کارهای آسیب دیده کرونا، بنیاد برکت، مستقل، پشتیبان و معین اقتصادی بوده است.

فعالی ادامه داد: در سال جاری نیز ۱۰۳ هنرمند صنایع‌دستی از محل تسهیلات تبصره ۱۸، تسهیلات دریافت کرده اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان خاطرنشان کرد : همچنین در سال گذشته پته‌دوزی فاطمه حائز رتبه در جشنواره بین‌المللی فجر شد و دیپلم افتخار را به خود اختصاص داد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استانی فرهنگی و هنری گردشگری و صنایع دستی استان کرمان مدیرکل میراث فرهنگی ملی صنایع دستی صنایع دستی صنایع دستی صنایع دستی قابل توجهی سال گذشته هنرهای سنتی سال ۱۴۰۰ مهر اصالت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۱۸۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان با تاکید بر جذب گردشگر با استفاده از ایجاد جاذبه‌های بصری و نورپردازی گفت: باید از علم روز به ویژه در هنگام مرمت و تعمیر بناهای تاریخی بهره گیریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آیت‌الله سیدیوسف طباطبایی‌نژاد در دیدار با مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان، مدیریت به ویژه مدیریت مسائل فرهنگی را بسیار مهم بیان و اظهار کرد: کار با مدیر و کارشناسان بسیار می‌تواند پیش برود و گاهی بیشتر از اعتبارات و بودجه در پیشبرد امور تأثیرگذار است، لذا مدیریت از این جهت بسیار مهم است و مسئله مدیریت نیز یک امر ذاتی است.

وی بهره‌گیری و استفاده از ظرفیت خیرین در توجه و حفظ میراث فرهنگی استان را امری مهم عنوان کرد و افزود: باید از حضور خیرین در امور میراث فرهنگی به ویژه در مرمت و بازسازی مساجد قدیمی و دیگر بناهای تاریخی و میراث فرهنگی استفاده کرد.

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان با تاکید بر حفظ میراث فرهنگی و میراث گذشتگان تصریح کرد: با این کار فرهنگ خود را حفظ می‌کنیم و در می‌یابیم بزرگان ما چه میزان فهم داشته‌اند و بناها را طبق نیاز روز احداث می‌کردند.

آیت‌الله طباطبایی‌نژاد اضافه کرد: باید نمایشگاهی داشته باشیم و وسایلی که از قدیم اکنون در اختیار مردم است را جمع‌آوری و به نمایش بگذاریم تا به این واسطه هنر خود را نشان دهیم.

وی با تاکید بر جذب گردشگر با استفاده از ایجاد جاذبه‌های بصری و نورپردازی تصریح کرد: باید از علم روز به ویژه در هنگام مرمت و تعمیر بناهای تاریخی بهره گیریم؛ اصفهان مدارس علمیه تاریخی فراوانی در گذشته داشته اما در هنگام حمله افاغنه و در دوران پهلوی بیشتر این مدارس از بین رفت و تنها حدود ۳۰ مدرسه به جا مانده است.

امام جمعه اصفهان افزود: اصفهان از ظرفیت گردشگری بسیار بالایی برخوردار است و نقاط گردشگری فراوانی دارد اما در عین حال نیازمند مدیریت است و باید گفت میراث فرهنگی به ذوق و مدیران با ذوق و به مدیرانی که به‌صورت میدانی در مناطق حضور یابند نیاز دارد.

آیت‌الله طباطبایی‌نژاد تشکیل شورایی برای تفکیک برخی از بناهای شخصی از میراثی را مهم دانست و افزود: شورایی برای تفکیک برخی از بناها به تشخیص متخصصان این امر باید ایجاد شود تا تکلیف برخی از بناها در اصفهان مشخص شود.

وی عنوان کرد: باید به پیشکسوتان صنایع دستی و اساتید میراث فرهنگی اهمیت داده و نسبت به آن‌ها رسیدگی کنید، همچنین از افرادی که می‌توانند در زمینه صنایع دستی آموزش دهند استفاده کنید و نسبت به تکریم و تجلیل و داشتن آماری از تعداد آن‌ها و تهیه عکس و تصاویر این هنرمندان اقدام کنید، زیرا تکریم این هنرمندان امری ضروری است.

در ابتدای این دیدار نیز امیر کرم‌زاده، مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان توجه به میراث فرهنگی را توجه به ایران و تاریخ میراث کهن آن بیان کرد و اظهار داشت: توجه به میراث اسلامی و تمدن نوین اسلامی اهمیت به میراث گرانبهایی است که پیامبر اسلام به جا گذاشته و باید معرفی شود و در حفظ و ترویج آن تلاش کرد.

وی افزود: بناهایی که معماری فرهنگی و تاریخی خاصی در آن به کار رفته است و رهبر معظم انقلاب نیز بارها فرموده‌اند که این بناها فارغ از اینکه چه افرادی در آن زندگی کرده‌اند مهم بوده زیرا دسترنج هنرمندان و معماری ایرانی و اسلامی ما است.

مدیر کل اداره میراث فرهنگی استان خاطر نشان کرد: استان اصفهان یکی از استان‌های بسیار برخوردار در حوزه صنایع دستی است و صادرات صنایع دستی به دلیل ارزآوری و ایجاد اشتغال خانگی و ارزان قیمت دارای اهمیت است.

وی اضافه کرد: در حوزه گردشگری نیز اصفهان با تعدد بناهای تاریخی و آب و هوایی و راه‌های مواصلاتی و پایتخت بودن آن در ادوار گذشته نگین گردشگری کشور است و نشان می‌دهد که اصفهان مهد دین و در حوزه بناهای تاریخی و گردشگری بسیار مورد توجه بازرگانان بوده است.

کرم‌زاده هم چنین اعتبارات اندک میراث فرهنگی را یکی از دلایل اصلی عدم تحقق انتظارات مردم در حفظ و ترویج میراث فرهنگی عنوان کرد و ادامه داد: شرکت‌های سرمایه‌گذار و ورود آنها برای حفظ میراث فرهنگی در این حوزه اهمیت دارد و باید از ظرفیت این شرکت‌ها بهره برد.

کد خبر 748790

دیگر خبرها

  • توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی در اولویت قرار بگیرد
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • فرش دستباف هنر مادر است
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • تعداد فروشگاه‌های صنایع‌دستی استان سمنان به ۱۹ باب افزایش یافت
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر
  • لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی