Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-27@19:36:08 GMT

بن‌بست سیاسی عراق به کدام سو می‌رود؟

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۲۳۷۱۹

بن‌بست سیاسی عراق به کدام سو می‌رود؟

به گزارش الف، درحالی که عراقی‌ها امیدوار بودند با برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی روند اصلاحات در سطوح اقتصادی و سایر زمینه‌ها را آغاز کنند؛ اما به نظر می‌رسد که همین انتخابات نقطه شروع چالش‌های جدید برای این کشور و ورود به یک بن‌بست سیاسی پیچیده شده است.

انتخابات پارلمانی عراق در بیش از 7 ماه گذشته با نتایجی مشکوک به پایان رسید و بسیاری از نیروهای ملی و گروه‌های مردمی این کشور هنوز هم تاکید دارند که طرف‌های خارجی همچون آمریکا در دستکاری نتیجه انتخابات دخیل بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در هر صورت نتیجه انتخابات پارلمانی عراق به نفع تیم طرفدار آمریکا رقم خورد و گروه‌های مخالف مقاومت امیدوار بودند بتوانند دولتی با نخست‌وزیر مورد تایید خود روی کار بیاورند.

در این بین جریان شیعی صدر به رهبری «مقتدی صدر» موفق شد با کسب ۷۳ کرسی از اصل ۳۲۹ کرسی پارلمانی در صدر قرار گیرد و پس از آن، ائتلاف سنی تقدم با ۳۷ کرسی و ائتلاف دولة القانون با ۳۳ کرسی، حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱ کرسی، ائتلاف کردستان و ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری با ۱۷ کرسی در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. به این ترتیب جریان صدر صاحب بزرگترین فراکسیون پارلمانی شد؛ اما 73 کرسی برای اینکه این جریان بتواند مستقلا تشکیل دولت دهد کافی نیست و باید موافقت سایر گروه‌های سیاسی را نیز جلب کند.

بر همین اساس مقتدی صدر که راضی به همکاری با سایر گروه‌های شیعه نیست تصمیم گرفت ائتلاف بزرگتری تشکیل دهد که آن را ائتلاف «نجات میهنی» نامید. این ائتلاف از فراکسیون صدر و حاکمیت سنی (السیاده) و حزب دموکرات کردستان (KDP) تشکیل شده و در مجموع 180 کرسی را در اختیار دارد.

در طرف مقابل ائتلاف صدر، ائتلاف «چارچوب هماهنگی شیعیان» قرار دارد که از ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی و ائتلاف برخی از جناح‌های وابسته به حشد شعبی و چند حزب شیعه دیگر تشکیل شده است. این ائتلاف توانست تعداد کرسی‌های خود را به 140 کرسی رسانده و تقریبا هم‌سطح با ائتلاف صدر قرار بگیرد.

ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعیان اصرار دارد که دولت جدید با توافق همه احزاب تشکیل گردد و تحت کنترل یک فراکسیون خاص نباشد. این مسئله به مذاق صدری‌ها خوش نیامده و جریان صدر از ابتدای تشکیل پارلمان جدید تلاش داشت تا ائتلاف مذکور را کنار بزند و صراحتا تاکید کردند که به دنبال توافق و همکاری نیستند.

در سایه همین شرایط، بن‌بست سیاسی در عراق به مدت نزدیک به 8 ماه است که ادامه دارد و چشم‌اندازی برای خروج از آن دیده نمی‌شود. در چنین وضعیتی جریان صدر که نتوانست رقیب شیعی خود را کنار بزند اعلام کرد که خواستار استعفای نمایندگان خود از پارلمان شده است که با موافقت «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان همراه بود.

چندی قبل منابع عراقی اعلام کرده بودند که گزینه انحلال پارلمان روی میز قرار دارد و در صورتی که جریان صدر با سایر گروه‌ها به توافق نرسد تنها راه برای پایان دادن به این بحران سیاسی انحلال پارلمان است.

بعد از استعفای 73 نماینده جریان صدر شرایط جدیدی در عرصه سیاسی عراق رقم می‌خورد. برخی ناظران معتقدند که تصمیم برای استعفا یک مانور از جانب جریان صدر بوده و شاید مقتدی صدر تصور نمی‌کرد که استعفای نمایندگانش با موافقت رئیس پارلمان مواجه گردد. همچنین ممکن است صدری‌ها از این تصمیم خود عقب‌نشینی کنند. 

برخی تحلیلگران نیز بر این باورند که مقتدی صدر با این تصمیم سعی دارد طرفداران جریان صدر را به خیابان‌ها بکشاند تا در نهایت سایر نمایندگان پارلمان نیز مجبور به استعفا شوند. به ویژه اینکه زمان کافی برای جایگزین کردن 73 نماینده به جای نمایندگان جریان صدر وجود ندارد. 

طبق قانون اساسی عراق استعفای گروهی نمایندگان  جریان صدر منجر به تعطیلی پارلمان نمی‌شود؛ چرا که بر اساس اصل 64 قانون اساسی انحلال مجلس با اکثریت آراء از 329 نماینده ممکن است و این مسئله باید از طریق درخواستی که به امضای یک سوم نمایندگان مجلس رسیده طرح شود. بنابراین استعفای جریان صدر از لحاظ قانونی روند پارلمان عراق را مختل نمی‌کند.

با این وجود گزینه انحلال پارلمان هنوز هم محتمل‌ترین گزینه‌ای است که مطرح می‌شود و برخی ناظران بر این باورند که مقتدی صدر به دنبال برگزاری یک انتخابات زودهنگام دیگر بوده و تلاش می‌کند زمینه را برای یک پیروزی قاطع‌تر آماده کند؛ به طوری که با به حد نصاب رساندن کرسی‌های جریان صدر بتواند به شکل مستقل دولتی مطابق میل خود روی کار بیاورد.

اما در هر صورت حتی اگر پارلمان عراق نیز منحل گردد نمی‌توان به طور قطعی درباره خروج این کشور از بن‌بست سیاسی صحبت کرد و باید منتظر نتیجه آن ماند. اما به طور کلی بسیاری معتقدند که انحلال پارلمان و رفتن به سمت یک انتخابات زودهنگام دیگر از وضعیت هرج و مرج کنونی بهتر است. به طوری که اگر بحران سیاسی عراق تداوم داشته باشد، با توجه به رسیدن فصل گرما و بحران برق در این کشور ممکن است اتفاقاتی مشابه اعتراضات اکتبر 2019 تکرار شود.

 

 

 

منبع: الف

کلیدواژه: انحلال پارلمان بن بست سیاسی مقتدی صدر جریان صدر گروه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۲۳۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس آغاز شد

پهلوانیان مدیر کل صدا و سیمای مرکز فارس در بازدید از روند ضبط این مناظره‌های تلویزیونی اظهار کرد: به منظور عدالت رسانه‌ای برای نامزد‌هایی که به دور دوم انتخابات مجلس رسیده اند، فرصت یکسان و رایگان برای معرفی در رادیو و تلویزیون این مرکز فراهم شده است.

او افزود: بر این اساس برای هر کدام از نامزد‌ها یک برنامه به مدت ۲۰ دقیقه و برای هر حوزه ۳ مناظره با مدت زمان ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه ضبط و در زمان تبلیغات از صدا و سیمای مرکز فارس پخش می‌شود.

قزل سفلی رئیس ستاد انتخابات فارس هم در بازدید از روند ضبط مناظره‌های نامزد‌های مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از ۱۸ کرسی سهم استان فارس در مجلس شورای اسلامی، ۲ کرسی مربوط به حوزه انتخابیه شیراز و زرقان و یک کرسی مربوط به حوزه انتخابیه مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد به دور دوم انتخابات رسیده است.

او با بیان اینکه نامزد‌ها بر اساس قانون می‌توانند از امکانات و ظرفیت‌های دولتی برای تبلیغات انتخاباتی برخوردار شوند، ادامه داد: در استان فارس در ۲ بخش تبلیغات محیطی بیش از ۷۰ سالن اجتماعات برای سخنرانی، بیش از هزار و ۵۰۰ تابلو تبلیغاتی و بیش از ۳۵ هزار متر مربع مکان برای نصب پوستر و بنر تبلیغاتی در نظر گرفته شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • تاکنون کدام گزینه ها برای ریاست مجلس دوازدهم مطرح شده اند؟
  • ۵ رقیب قالیباف برای ریاست مجلس مشخص شدند / این ۵ نفر می‌خواهند قالیباف را ناک اوت کنند
  • برگزاری انتخابات تمام الکترونیک در پنج حوزه انتخابیه تهران
  • ۴ فهرست در دور دوم انتخابات مجلس با هم رقابت می‌کنند
  • چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس آغاز شد
  • نقوی حسینی: طیف پایداری، شریان و مصاف برای ریاست مجلس، روی ذوالنور به جمع‌بندی می‌رسند
  • مردم با شرکت در انتخابات دور دوم مجلس به تکلیف دینی و سیاسی خود عمل کنند/ احزاب لیست مشترک بدهند
  • بایدن یا ترامپ؟ / کدام نقاط ابهام، سرنوشت کاخ سفید را غیرقابل پیس‌بینی کرده؟