Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-01@10:44:08 GMT

وضعیت بحرانی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله/تپه اشرف آواره است

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۲۶۴۵۷

وضعیت بحرانی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله/تپه اشرف آواره است

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- یزدان روحانی: یکی از مهم‌ترین شاخص‌های اصفهان که به عنوان یک برند ملی برای ایران در جوامع بین‌المللی مطرح است، بناهای تاریخی و میراث فرهنگی این شهر است. شهری که به عنوان نصف جهان لقب کرده و در آن تعدد زیادی از آثار تاریخی ثبت جهانی و ملی دیده می‌شود.

با این حال اصفهان به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، در این حوزه مسائل و مشکلات بسیاری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشکلاتی که برخی از آن‌ها به اختلافات درون استانی و بخش بزرگی از آن به مسائل و مشکلات ملی نظیر کمبود بودجه و اعتبارات برمی‌گردد.

بسیاری از بناهای اصفهان گستره‌ای نه تنها ملی، بلکه جهانی دارند، اما با این وجود آن طور که باید و شاید به مسائل و مشکلات حوزه میراث فرهنگی اصفهان توجه زیادی صورت نگرفته است تا این شهر دچار چالش جدی در بناها و محوطه‌های تاریخی خود باشد. این مشکلات از تجاوزهای گسترده به حریم‌های تاریخی، کمبود اعتبارات برای مرمت و حفاظت و حتی پروژه‌های مرمتی نیمه‌کاره برمی‌گردد که امان شهر را بریده است.

گنبد مسجد شیخ لطف‌الله و هزار حاشیه

یکی از مهم‌ترین موضوعات میراثی در اصفهان، مرمت پوسته بیرونی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله است. مرمتی که با حواشی حدود چهار سال پیش آغاز شد و مرمت تَرک اول از شش ترک آن بسیار جنجالی بود. بسیاری از صاحب‌نظران پس از اتمام مرمت و دو رنگ شدن گنبد، شکل و مدل مرمت را زیر سوال بردند و آن را غیر اصولی دانستند.

بیشتر بخوانید:

هشدار درباره نفوذ آب به گنبد مسجد شیخ لطف‌الله قصه مسجد شیخ لطف‌الله سردراز دارد

با این حال پس از این اتفاقات مرمت ترک دوم نیز به همان مرمت‌گر ترک اول یعنی رحمت‌الله رضایت سپرده شد، اما این استاد طاق‌زن و مرمت‌گر پیشکسوت به دلیل ابتلاء به ویروس کرونا درگذشت تا هزارتوی مرمت گنبد مسجد شیخ لطف الله پیچیده‌تر از قبل شود. در حال حاضر ترک دوم این گنبد ماه‌ها است برداشته و لایه آجری زیرین آن زیر بارش‌های گاه و بی‌گاه زمستانی و بهاری اصفهان رها شده است.

علیرضا جعفری‌زند، باستان شناس و فعال حوزه میراث فرهنگی در این باره به خبرنگار مهر گفت: اولین اولویت اصفهان در حوزه میراث فرهنگی حفظ بناهای موجود است که یکی از حیاتی‌ترین آن‌ها در حال حاضر مسجد شیخ لطف‌الله است. ترکی از گنبد این مسجد که برای مرمت برداشته شده، بدون محافظ و پوشش در زیر باران‌های شدید بهاری اصفهان رها شده است. این بنای ثبت جهانی باید یکی از اصلی‌ترین اولویت‌های حفاظتی میراث فرهنگی اصفهان باشد.

بازار ناایمن و تهدید حریق روی میدان نقش جهان

محوطه میدان نقش جهان و پیرامون آن شرایط بسیار نامطلوبی را دارد، یکی از مهم‌ترین این فضاهای پیرامونی، بازار اصفهان است که وضعیت ایمنی آن بسیار ناپایدار بوده و دیر یا زود به سرنوشت بازار تبریز دچار خواهد شد. خطر آتش‌سوزی در بازار جز مواردی است که بارها توسط سازمان آتش‌نشانی هشدار داده شده، اما نیاز به یک عزم ملی و همکاری چندین دستگاه و صاحبان سرقفلی برای ساماندهی دارد.

بیشتر بخوانید:

هشدار! خطر بیخ گوش بازار تاریخی اصفهان

جعفری‌زند با اشاره به بازار اصفهان نیز تاکید کرد: یکی دیگر از اولویت‌های مهم میراث فرهنگی اصفهان، ساماندهی محوطه‌های اطراف میدان نقش جهان است. بازار اصفهان به حال خود رها شده و خطرناک مختلفی از جمله آتش سوزی به دلیل سیم‌کشی و برق‌کشی غیرایمن این مجموعه را تهدید می‌کند. می‌توان گفت رویکرد تشکیلات میراث فرهنگی نسبت به آثار تاریخی بسیار ضعیف است و اغلب آثار به حال خود رها شدند. اصفهان با وجود تمام آثار درجه یک و تراز اولش، حرکت‌های ناچیزی در زمینه حفظ و آثار آن صورت می‌گیرد.

تپه اشرف و حسرت هزاران ساله

بر خلاف تصور عموم، گنجینه تاریخی اصفهان محدود به دوران سلجوقی و صفویه نیست، اگرچه نصف‌جهان در این دوران یکی از مراکز اصلی سیاسی، فرهنگی و هنری آسیا بوده، اما تاریخ شهر به هزاران سال پیش بر می‌گردد. در یکی از نقاط غربی اصفهان و در حاشیه شمالی زاینده‌رود این شهر، تپه‌ای باستانی قرار دارد که به دلیل مشکلات مختلف از جمله مسائل مالی هیچگاه امکان کاوش‌های گسترده در آن فراهم نشده است.

بیشتر بخوانید:

آثار شهر اشکانی در تپه اشرف اصفهان در معرض خطر نابودی است

جعفری‌زند که تاکنون حدود هفت فصل در تپه اشرف کاوش داشته، درباره اهمیت این پهنه تاریخی اظهار کرد: از طرفی اولویت آثار تاریخی اصفهان نه تنها بناهای ثبتی، بلکه آثار دیگری هستند که از اهمیت بالایی برخوردارند. یکی از این آثار یک تپه چند هزارساله در شهر اصفهان به نام تپه اشرف است. این محوطه نایدیده گرفته شده، حریم آن مورد تجاوز بوده و تبدیل به پیست موتور سواری تبدیل شده است. هیچ همتی برای ایجاد حفاظ و استقرار دکه نگهبانی، مانند دیگر تپه‌های باستانی کشور در این محل وجود ندارد.

وی افزود: تپه اشرف تنها تپه تاریخی اصفهان است که در یکی از بهترین محله‌های شهر هم قرار دارد، اما با این وضعیت موجود تا چند سال آینده هیچ‌چیز از آن باقی نمی‌ماند. وضعیت کنونی تپه اشرف، یک لکه نازیبا در یکی از بهترین خیابان‌های شهر اصفهان ایجاد کرده است. برای اکثر تپه‌های تاریخی ایران بودجه‌های ثابت سالیانه وجود دارد، اما برای تپه اشرف چنین چیزی نیست. فصل هفتم و کاوش آخری که در آن‌جا انجام گرفت نیز یک کاوش اضطراری به همت شرکت آبفا بود که قصد داشت از این محل لوله آب رد کند. تپه اشرف می‌تواند به عنوان بخشی از تاریخچه اصفهان تبدیل به یک برند برای این شهر باشد، اما نادیده گرفته شده است.

فقر موزه‌ای اصفهان

در میان مسائل و مشکلات مرتبط با بناهای تاریخی، اشیا تاریخی اصفهان نیز وضعیت بحرانی دارند. اشیایی که به دلیل محرومیت اصفهان از یک موزه بزرگ تاریخی در انبارها مدفون شدند و به زودی به زباله‌دان تاریخ خواهند رفت. کمبود و ضعف اصفهان در حوزه موزه یکی دیگر از مسائل و مشکلات مهم این شهر است. اگرچه به تازگی موزه‌ای تحت عنوان «موزه هنرهای اصفهان» به همت بنیاد مستضعفان در این شهر ایجاد شده، اما بازهم این موزه پاسخ‌گوی نیاز اصفهان نیست.

جعفری‌زند اعتقاد دارد که اصفهان موزه درخور نام خود ندارد، این باستان شناس تصریح کرد: زمانی که اصفهان خواهرخوانده چند شهر تاریخی مثل فلورانس و سنت‌پترزبورگ شده که ده‌ها موزه بسیار بزرگ دارند، جای تأسف دارد که موزه درخور ندارد. باز به همت بنیاد مستضعفان موزه هنرهای اصفهان ایجاد شد که این موزه نیز یک گالری است. هر گردشگری که وارد این شهر شود، تصور می‌کند این شهر ده‌ها موزه دارد.

این باستان‌شناس ادامه داد: اصفهان ظرفیت بالایی برای ایجاد یک موزه بزرگ دارد، موزه‌ای که اشیایی از اصفهان به خصوص در زمان سلجوقی و صفوی که این شهر در اوج بوده را به نمایش گذارد. متأسفانه در این شهر فقط یک موزه کوچک در رکیب‌خانه و موزه هنرهای اصفهان وجود دارد که یک گالری محسوب می‌شود. سال‌ها است برای تبدیل کارخانه ریسباف به یک موزه بزرگ تلاش‌هایی صورت گرفته، اما این محل هم به حال خود رها شده است.

در آستانه روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی مسائل و مشکلات اصفهان در این حوزه پایانی ندارد و انتظار می‌رود با توجه به رویکرد اعلامی دولت جدید در شعارهای خود توجه به حفظ و حراست از میراث فرهنگی کشور بیشتر شود و گنجینه اصفهان یک ظرفیت بین‌المللی محسوب می‌شود حفظ شود. از طرفی با توجه به سفر رئیس جمهور به اصفهان در روزهای آتی، امید است او در خلال سخنرانی احتمالی خود در میدان نقش‌جهان نگاهی گوشه چشمی به گنبد مسجد شیخ‌لطف الله و بازار اصفهان داشته باشند.

کد خبر 5483241

منبع: مهر

کلیدواژه: مسجد شیخ لطف الله میدان امام اصفهان میدان امام خمینی میدان نقش جهان اصفهان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی میراث فرهنگی اصفهان اصفهان بوشهر کرمانشاه خطبه های نماز جمعه ویروس کرونا سفر استانی امام رضا ع جهرم دهه کرامت میلاد امام رضا ع خراسان رضوی آمار کرونا مشهد اردبیل گنبد مسجد شیخ لطف الله یکی از مهم ترین میدان نقش جهان مسائل و مشکلات تاریخی اصفهان بازار اصفهان میراث فرهنگی جعفری زند تپه اشرف رها شده یک موزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۲۶۴۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام

روستای تاریخی فهرج استان یزد با جاذبه‌های متعدد فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و گردشگری جزو ۸ روستای ایران در مسیر جهانی شدن در سال ۲۰۲۴ قرار گرفته است و مسئولان درصدد معرفی هرچه بهتر این روستا و رسیدگی به آن هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، چند سالی است که بعضی روستاها با یکسری ویژگی‎‌ها و شرایط خاص کاندید معرفی روستای‌های هدف گردشگری می‌شوند، روستاهایی با ۹ شاخص مرتبط با اهداف توسعه پایدار (SDG) از جمله منابع فرهنگی و طبیعی، ترویج و حفظ منابع فرهنگی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، پایداری محیط زیست، پتانسیل و توسعه گردشگری و ادغام زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت‌بندی گردشگری، زیرساخت، ارتباطات و بهداشت، ایمنی و امنیت در تحقق توسعه پایدار شناسایی و پرونده آن‌ها به سازمان گردشگری ملل متحد (UNTOURISM) ارسال شده است.

امسال فهرج در استان یزد جزو این روستاها قرار گرفته است و مسئولان استان در تلاش برای معرفی بهتر و بیشتر جاذبه‌های این روستا هستند. روستاهایی که برای معرفی پرونده آن‌ها ارسال شده است باید جمعیتی کمتر از ۱۵ هزار نفر باشند و به لحاظ طبیعی در منطقه‌ای باشد که دارای ویژگی‌های خاصی از جمله فعالیت‌های سنتی کار کشاورزی، جنگل‌بانی، نگهداری از دام و ماهی‌گیری و امرار معاش از این راه، دارا بودن کل جامعه از فرهنگ، سبک زندگی و ارزش‌های مشترک و نقش موتور محرکه بودن گردشگری در روستاها را داشته باشند، همچنین لازم است انگیزه و ابتکاری برای تبدیل شدن به یک روستای جهانی وجود داشته باشد.

مسجد جامع فهرج، نخستین مسجد ایران عنوان شده است. معماری بنای این مسجد جامع متعلق به دوران ساسانی است، المان‌های آن در داخل شبستان به زمان ساسانیان تعلق دارد و مناره‌ها در قرن ششم به مسجد اضافه شده است.

روستای فهرج در استان یزد در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی یزد و در مسیر جاده یزد – بافق قرار گرفته است و با توجه به بناهای موجود در آن قدمت این روستای تاریخی به قبل از پیدایش اسلام بازمی‌گردد.

آب و هوای روستا نیمه‌بیابانی است و تابستان‌هایی به شدت گرم و آب و هوایی مطبوع در فصل سرد سال دارد، همچنین اختلاف دمای شب و روز در فهرج زیاد است و حتی در روزهای داغ تابستان شب‌هایی خنک دارد؛ بهترین زمان سفر به فهرج اوایل بهار، فصل پاییز و اواخر زمستان است. از دلایل عمده گزینش روستای فهرج در لیست کاندیداهای روستاهای هدف گردشگری در دهکده گردشگری روستاهای جهانی این است که این روستا ظرفیت‌های مختلف فرهنگی، کشاورزی، گردشگری و تفریحی دارد.

مسجد جامع فهرج، نخستین مسجد ایران عنوان شده است و قدمت آن به نیمه اول قرن اول هجری باز می‌گردد. نقشه این مسجد شبیه یکی از طبقات تخت جمشید به نام خزانه است که آتش گرفته و سوخته است. معماری بنای این مسجد جامع متعلق به دوران ساسانی است، المان‌های آن در داخل شبستان به زمان ساسانیان تعلق دارد و مناره‌ها در قرن ششم به مسجد اضافه شده است.

نظریاتی مبنی بر آتشکده بودن مسجد جامع فهرج مطرح شده است که رد می‌شود، زیرا تمام شبستان‌های مسجد رو به سمت قبله بنا شده است، مسجد جامع فهرج همچنین دارای یک طبقه زیرین است که در آن بسته است و هنوز هیچ گونه کاوشی در آن صورت نگرفته است. یکی از اهالی فهرج عنوان می‌کند که پدربزرگم می‌گفت طبقه زیرین در یکی از گوشه‌های مسجد قرار دارد و مردم از طریق دری که در آن سمت قرار داشت به طبقه زیرین می‌رفتند.

مناره مسجد جامع فهرج فانوس کویری نام گرفته است؛ با توجه به اینکه این روستا بین یزد، بافق و کرمان قرار داشته است بازرگانانی که عبور می‌کردند از مناره مسجد به عنوان نشانی استفاده می‌کردند تا روستا را گم نکنند، در راستای معرفی فهرج در دهکده جهانی این مناره فانوس کویری عنوان شده است.

کشاورزی در فهرج نیز از قدیم‌الایام وضعیت خوبی داشته است و در حال حاضر نیز جزو اولین صادرکنندگان صیفی‌جات در یزد به شمار می‌رود و گلخانه‌های متعددی دارد، از دیگر جاذبه‌های این منطقه گردشگری کمپ‌های کویرنوردی آن است، فهرج کویر بکر و دست نخورده‌ای دارد و مجهزترین کمپ‌ها در این روستا ساخته شده است.

حمام تاریخی فهرج نیز در این روستا قرار دارد و شامل ویژگی‌های منحصربه‌فردی است. این حمام سیستم گرمایش لوله‌ای زیرین دارد که شبیه سبک امروز در گرم کردن منازل است، یک مسیر مَحرم رو و حمامی کوچکتر با در جداگانه‌ای وجود دارد تا اگر زنی در روز مردان یا مردی در روز زنان به حمام نیاز داشت بتواند بدون اینکه بقیه او را ببیند به حمام بیاید.

پدر و اجداد زنده‌یاد مهدی اخوان ثالث، اصالتاً از اهالی روستای «فهرج» یزد بودند تا اینکه پدر او به همراه دو برادر دیگر برای تجارت به خراسان مهاجرت می‌کنند و مهدی اخوان ثالث در مشهد متولد می‌شود.

اخوان ثالث حتی در شعری به فهرج که انار آن از دیرباز مشهور بوده، اشاره می‌کند «بودش انارِ فهرجیّ شیرین / عقدۀ مَلَس نبودش عقدا را.» خانه اجدادی مهدی اخوان ثالث نیز، خانه‌ای خشت و گلی بوده و به مسجد جامع تاریخی فهرج چسبیده است.

این روستا دارای بازار تاریخی و بوم‌گردی‌های فعال و پررونقی می‌شود که سبب شده است این روستا در لیست تورهای گردشگری قرار داشته باشد، فهرج دارای بناهایی ناشناخته از جمله گنبدخانه است که قدمت آن به دهه سوم هجری قمری باز می‌گردد.

کد خبر 749555

دیگر خبرها

  • این افراد می‌‎توانند رایگان از اماکن تاریخی کرمانشاه بازدید کنند
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • مراسم سوگواری امام صادق در باغ موزه دفاع مقدس برگزارمی شود
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • بازدید رایگان از موزه‌های سیستان و بلوچستان ویژه معلمان و اساتید
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • نخستین مسجد اسلام گسترش می‌یابد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • بازدید رایگان از موزه ها برای معلم ها و استادان دانشگاه