Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزارت نفت در پاسخ به شایعات منتشرشده در رسانه‌های منتقد دولت درباره قیمت بنزین با وجود تکذیب‌های مکرر مسئولان دولت و مدیران وزارت نفت، از آن به عنوان کلیدواژه جدید برخی جناح‌ها برای سیاسی‌کاری و التهاب‌آفرینی نام برد.

به گزارش ایران اکونومیست، در هفته‌های اخیر جریان رسانه‌ای منتقد دولت به طور مکرر شایعات درباره احتمال گران شدن بنزین را منتشر کرده‌اند و در پاسخ به این جریان، مسئولان ارشد دولتی قاطعانه گفته‌اند که تصمیمی برای گران شدن بنزین وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، این رسانه‌ها با تحریف سخنان مسئولان دولتی و انتخاب تیترهای نادرست، تلاش دارند همچنان اینگونه به افکار عمومی القا کنند که دولت در حال برنامه‌ریزی برای گران کردن بنزین است.

مثلا روز گذشته سخنگوی دولت در نشست خبری خود قاطعانه نظر دولت مبنی بر گران نشدن بنزین را اعلام کرد اما رسانه‌های ضدانقلاب و چند سایت منتقد دولت، با انتخاب تیتری نادرست، تلاش کردند از تصمیم دولت برای گران کردن بنزین در سال آینده خبر بدهند.

چند روزنامه منتقد دولت نیز در روزهای اخیر تیترهایی از گران شدن بنزین منتشر کردند که وزارت نفت هم آن را تکذیب کرد.

 در توضیحات وزارت نفت آمده است: بررسی رد و مسیر انتشار شایعات درخصوص افزایش قیمت بنزین و تکرار آن در هفته‌های اخیر با وجود تکذیب‌های مکرر مسئولان دولت و مدیران وزارت نفت، از سوی برخی رسانه‌های یک جریان خاص و عمدتا منتقد دولت مطرح و پیگیری شده و اتفاقا این کار نه «طرح مخفیانه بنزینی دولت» که ظاهرا کلیدواژه جدید برخی جناح‌ها برای سیاسی‌کاری و التهاب‌آفرینی می‌نماید.

 دولت سیزدهم در طول مدت مسئولیت خود نشان داده است در ارتباط با افکار عمومی شفاف و خودمانی بوده و تصمیمات خود را پنهان از مردم نگه نمی‌دارد و مشکلات، راهکارها و طرح و برنامه‌های خود را بدون لکنت و صادقانه با افکار عمومی در میان می‌گذارد، از جمله در حمله سایبری آبان سال گذشته به سامانه سوخت کشور که به قصد عصبانیت مردم و برهم‌زدن آرامش جامعه از سوی دشمنان ایران عزیز طراحی و اجرا شد، با اطلاع‌رسانی شفاف و پای کار آمدن تمام ارکان دولت از شخص رئیس‌جمهور محترم تا سایر مدیران ارشد دولت و وزارت نفت، این توطئه خنثی و به نقطه‌ای روشن از حسن اعتماد مردم به خدمتگزاران خود تبدیل شد. درباره یارانه ارز ترجیحی نیز مشابه همین رویه در پیش گرفته شد و از چند ماه قبل درباره برنامه دولت برای اصلاح آن با مردم و افکار عمومی صحبت شد.

بنا بر اعلام وزارت نفت، بیان مشکلات و معضلات به‌ویژه درخصوص اصلاح الگوهای مصرف، به‌ویژه مصرف بهینه انرژی از سالیان گذشته همواره مورد تأکید بوده به گونه‌ای که مقام معظم رهبری شعار سال ۱۳۸۸ را اصلاح الگوی مصرف انتخاب کردند. متأسفانه غفلت و بی‌عملی دولت‌های قبل نسبت به این موضوع حساس سبب شده است امروز با انباشت مسائل در این زمینه مواجه باشیم و اکنون رفع این مشکلات هرچند بسیار دشوار شده است، اما با این وجود، دولت سیزدهم مصمم است برای صیانت از منابع بین‌نسلی و کاهش هدرروی انرژی با همراهی مردم و اعمال سیاست‌های تشویقی برای کاهش مصرف و اقدامات سلبی برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه انرژی گام‌های مؤثری در این زمینه بردارد.

 اختلاف قیمت سوخت در ایران و کشورهای همسایه با توجه به نوسانات قیمت جهانی نفت و ارز در ماه‌های گذشته به قدری زیاد شده است که با وجود مراقبت و افزایش کشفیات محموله‌های قاچاق سوخت، باز هم عده‌ای به‌ویژه در مناطق مرزی با سوءاستفاده از کارت سوخت جایگاه‌داران مبادرت به عرضه خارج از شبکه سوخت می‌کنند که به‌منظور جلوگیری از خروج فراورده‌های نفتی به‌عنوان ثروت ملی که متعلق به یکایک ایرانیان است، دستگاه‌های مسئول از جمله شورای تأمین استان‌های مرزی ممکن است ناگزیر به مدیریت و نظارت بیشتر بر عرضه و جلوگیری از قاچاق سوخت در برخی مناطق استان‌های مرزی از طریق اعمال محدودیت در سوختگیری با کارت آزاد جایگاه‌داران شده باشند. بنابراین نباید این تدبیر را که دامنه اعمال محدودیت هم دارد به حساب ایجاد آمادگی برای افزایش قیمت سوخت گذاشت.

 آنچه مسلم بوده و تاکنون بارها بر آن تأکید شده این است که «درحال‌حاضر دولت برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد و انتشار شایعات و برخی قیمت‌هایی که در رسانه‌ها انتشار می‌یابد، صرفا حدسیات و سناریوسازی در این زمینه و عاری از حقیقت است». توصیه ما به رسانه‌ها این است درخصوص قیمت بنزین، با تیترهای جنجالی و برآمده از شایعات، فضای فکری مخاطبان خود را بی‌جهت مشوش و آلوده به شایعات نکنند.

 انتشار اخباری از وضع قیمت بنزین در سایر کشورها به ویژه پس از نوسانات قیمت جهانی نفت موضوع جدیدی نیست و از سال‌های گذشته و در دولت قبل به دفعات رسانه‌ها گزارش‌هایی از نرخ بنزین در کشورهای همسایه، اروپا و آمریکا انتشار می‌دادند و البته نویسندگان روزنامه آرمان ملی و سایر رسانه‌های همسو، هیچگاه این کار را «تشکیل کمپینی برای هدایت و آماده سازی افکار عمومی برای افزایش قیمت بنزین» از سوی دولت وقت تلقی نمی‌کردند، اما اینکه اکنون ناگهان انتشار این اخبار را هدفمند و در راستای آماده‌سازی افکار عمومی برای افزایش قیمت بنزین می‌دانند و سعی دارند با بافتن رطب و یابس، آن را در ذهن مخاطبان خود جا بیندازند، آن را بیشتر به یک بازی جناحی به قصد التهاب آفرینی و تولید نگرانی تبدیل کرده است.

 

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: بنزین ، سهمیه بندی بنزین ، اصلاح طلبان

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: بنزین سهمیه بندی بنزین اصلاح طلبان افزایش قیمت بنزین برای افزایش قیمت التهاب آفرینی افکار عمومی منتقد دولت وزارت نفت رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۳۷۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین

  هرساله تلاش زیادی برای افزایش تولید بنزین در کشور می‌شود و به‌واسطه سرمایه‌گذاری‌های گسترده و به‌کارگیری پالایشگاه‌های بیشتر در کشور تولید بنزین افزایش می‌یابد، اما از آنجا که سرانه مصرف بنزین در کشور ایران بالاتر از حد متوسط در دنیاست، همه بنزین‌های تولیدی در کشور می‌سوزد و حتی در برخی از برهه‌های زمانی، دولت‌ها مجبور به واردات بنزین شده‌اند. به گفته کاظم عزیزی، معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حال حاضر کشور مصرف بی‌رویه انرژی است که این مسأله از یک‌سو به ازدست‌رفتن منابع محدود زیرزمینی کشور منجر شده و از سوی دیگر خروج ارز از کشور را در پی دارد.براساس آمار، مصرف بی‌رویه بنزین در کشور بیشتر از سایر حامل‌های انرژی است، به‌طوری‌که بیش از ۴۰درصد به میزان مصرف این سوخت افزوده شده و هم‌اکنون ۸۵ درصد از سبد سوخت بخش حمل‌ونقل سبک کشور را به خود اختصاص داده است. درحالی‌که سال ۱۳۹۸ مصرف بنزین میانگین ۹۵میلیون لیتر در روز بود، اما امروز این رقم به میانگین ۱۱۵ تا ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده است؛ یعنی در چهار سال، مصرف بنزین ۲۵میلیون لیتر بیشتر شده است. به بیان دیگر، هر سال ۶ ــ ۵میلیون لیتر به مصرف روزانه بنزین افزوده شده است.
 
بنزین؛ به نام ایران و به کام کشورهای همسایه
قاچاق بنزین اولین و ساده‌ترین مسأله برای افزایش مصرف سوخت است؛ درحالی‌که در دولت نهم و دهم سهمیه‌بندی بنزین اجرا شد و تا حد زیادی جلوی پدیده قاچاق بنزین در کشور را گرفت، دولت یازدهم و دوازدهم سهمیه‌بندی بنزین را حذف کرد؛ به‌این‌ترتیب بنزین ۳۰۰تومانی تبدیل به سودده‌ترین کالای قاچاق شد، چراکه قیمت بنزین در منطقه در آن روزها رقمی بالای ۲۰هزار تومان داشت. این درحالی‌بود که پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس وارد مدار شده بود و ایران را از واردات بنزین بی‌نیاز کرد اما نبود برنامه‌ریزی در زمینه مدیریت مصرف باعث شد شاهد رشد مصرف باشیم. 
 
سبد تک‌محصولی حامل‌های انرژی  در کشور
با بازگشت سهمیه‌بندی بنزین و کاهش سهمیه‌ها، انتظار می‌رفت که مصرف بنزین کاهش پیدا کند اما این کاهش به اندازه‌ای نبود که ناترازی سوخت در کشور برطرف شود. به اعتقاد کارشناسان، یکی دیگر از دلایل مهم افزایش مصرف بنزین، متنوع نبودن سبد سوخت مصرفی و افزایش سهم بنزین در این سبد است. نسبت خودروهایی با سوخت گاز یا CNG در کشور بسیار کم است. از طرف دیگر علی‌رغم وجود گاز مایع فراوان در کشور، از این سوخت در سبد مصرفی حامل‌های انرژی خودروها تقریبا استفاده نمی‌شود. خودروهای برقی هم که سال‌هاست چشم‌انتظار توجه مسئولان هستند و علاوه‌براین، تقریبا جایگاه سوخت برای این نوع از خودرو در کشور وجود ندارد یا بسیار اندک است.
 
خودروهایی که اسقاط نمی‌شوند
روند تولید خودروهای داخلی روزبه‌روز بیشتر می‌شود اما به میزان تولید خودرو، اسقاط انجام نمی‌پذیرد. طبیعتا سالانه هزاران خودرو با مصرف بالاتر از نرخ جهانی در کشور تولید می‌شوند که روزبه‌روز به‌خاطر مشکلاتی که برای آنها به‌وجود می‌آید، مصرف بنزین‌شان افزایش پیدا می‌کند. در همین راستا سالاری معتقد است: روند خروج خودروهای فرسوده از ناوگان در کشور متوقف شده. لازم است سیاست‌های بهینه‌سازی مصرف در بخش حمل‌ونقل و خودرو هرچه سریع‌تر اجرایی شود و در صورت پیاده‌سازی این سیاست‌ها روزانه ۱۶میلیون لیتر سوخت صرفه‌جویی خواهد شد.به اعتقاد کارشناسان، خودروهای فرسوده نیز سهم پررنگ‌تری در ناترازی بنزین دارند. آن‌طور که ایرج حشمتی، معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور گفته بود، از ۲۵میلیون خودروی در حال تردد در کشور، ۶.۵میلیون خودرو فرسوده هستند، یعنی تقریبا به ازای هر چهار خودرو، یک خودرو فرسوده است که هم مصرف بنزین بالایی دارد و هم آلایندگی آن از خودروهای دیگر بیشتر است.به‌طور خلاصه می‌توان خاطرنشان کرد که از رده خارج‌کردن خودرو‌های فرسوده، توسعه ناوگان حمل‌ونقل همگانی، بهینه‌سازی تقاضای حمل‌ونقل مبتنی بر کاهش ترافیک و کاهش سفر، متنوع‌سازی سبد سوخت با حمایت از سوخت‌های جایگزین ازجمله CNG، ورود خودرو‌های برقی به چرخه ناوگان حمل‌و‌نقل، توسعه شبکه حمل‌ونقل ریلی، آموزش و فرهنگ‌سازی مدیریت مصرف سوخت، ارتقای استاندارد تولید خودرو و موتوسیکلت را ازجمله راهکار‌ها برای کاهش مصرف سرانه سوخت در کشور هستند که اجرایی‌شدن آنها نیازمند نظارت کامل بر روند اجرای آنهاست.

خودروهای پرمصرفی که جیب ملت و دولت را خالی می‌کنند
یکی از مهم‌ترین مشکلات مصرف بالای بنزین در کشور، خودروهای پرمصرف در کشور است؛ اکثر خودروهای تولید داخلی مصرف بالاتری نسبت به استانداردهای جهانی دارند و حتی گاهی میزان مصرف آنها به دوبرابر نرخ جهانی هم می‌رسد. در همین راستا جلیل سالاری، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی معتقد است که مصرف بنزین خودروهای داخلی به‌طور میانگین دوبرابر متوسط جهانی است. به‌عنوان‌مثال درحالی‌که مصرف خودروهای خارجی در هر صد کیلومتر ۴ لیتر است، مصرف بنزین خودروهای صفر داخلی در هر صد کیلومتر در بهترین حالت بین ۹ تا ۱۰ لیتر است. به گفته سالاری، در شرایطی که هیچ توجهی به موضوع بهینه‌سازی نمی‌شود و مصرف بنزین خودروهای داخلی به‌طور میانگین دوبرابر متوسط جهانی است، نمی‌توان با ساخت پتروپالایشگاه و افزایش تولید بنزین به تقاضا پاسخ داد. 

دیگر خبرها

  • کارت سوخت در بازار سیاه
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • رشد قیمت دلار در بازار غیررسمی، ارتباط چندانی با بانک مرکزی ندارد
  • توماج صالحی اعدام می‌شود؟
  • رضا نصری: احتمال صدور حکم بازداشت نتانیاهو از طرف دادگاه کیفری بین المللی / برای مبارزه با اسرائیل هم که شده از جنجال‌آفرینی بپرهیزید!
  • نصری، حقوقدان بین الملل: برای مبارزه با اسرائیل هم که شده از جنجال‌آفرینی بپرهیزید!
  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • توماج صالحی اعدام می‌شود؟ نمی‌شود؟
  • تکرار ماجرای هاشم آغاجری؛ حکم اعدام توماج صالحی در چه شرایطی اجرا نمی‌شود؟
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین