Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهدی خضری روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به مهمترین چالش‌های راهداری استان اصفهان در سال‌جاری، افزود: یک‌هزار میلیارد تومان اعتبار یا معادل ۶۰۰ میلیارد تومان نقدینگی و ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه قیر در حوزه نگهداری راه‌های استان اصفهان مورد نیاز است.

وی با اشاره به نیازهای استان در حوزه ایمنی و حریم راه‌ها ادامه داد: راه‌های دوطرفه استان نیاز به نصب حفاظ بتنی دارد که ۲۰۵ میلیارد تومان اعتبار برای  ۱۱۷ کیلومتر طول برآورد شده مورد نیاز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای اصفهان اظهار داشت: همچنین برای احداث روشنایی مقاطع مه گیر و نقاط پر تصادف استان به طول ۲۱۳ کیلومتر ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برآورد شده است.

وی اضافه کرد: برای ایمن سازی سه راهی‌های استان شامل اصلاح هندسی و نصب علایم و تجهیزات ۲۴ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است که در این زمینه ۹۶ نقطه برآورد شد.

خضری با اشاره به مهمترین چالش‌های راهداری استان در حوزه معاونت فنی و نظارت راه روستایی خاطرنشان کرد: قرارداد طرح ۶ خطه اصفهان- شهرضا به طول ۴۳ کیلومتر با ۱۱۰ میلیارد تومان و ۴۲ میلیارد تومان قرارداد زیرسازی با پیشرفت فیزیکی ۵۶ درصد است.

وی اضافه کرد: قرارداد اجرای آسفالت با پیشرفت فیزیکی ۱۸ درصد ۷۳ میلیارد تومان است که برای اتمام این طرح به ۳۰ میلیارد تومان بودجه و چهار هزار تن قیر نیاز است.

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای اصفهان گفت: طرح خیر ساز راه روستایی دهق- میمه به طول ۳۷ کیلومتر با قرارداد ۴۰ میلیارد تومانی  در حال اجراست که از نظر پیشرفت فیزیکی در مرحله زیرسازی تا لایه "بیس" انجام شده و پیشرفت فیزیکی اجرای آسفالت آن ۱۸ درصد است و برای تکمیل به ۱۰ میلیارد تومان بودجه و ۲ هزار تن قیر نیاز دارد.

وی با اشاره به اهمیت تکمیل چهار طرح نیمه تمام این اداره کل و تاثیر آنها در رفاه عمومی و کاهش تعداد و شدت حوادث، اظهار داشت: احداث بزرگراه انارک- خور به طول ۱۶۵ کیلومتر که از ۱۰ سال گذشته تا کنون بلاتکلیف باقیمانده یکی از آنهاست.

خضری افزود: احداث باند دوم داران- الیگودرز به طول ۲۵ کیلومتر، احداث باند دوم اردکان- چوپانان به طول ۱۰۰ کیلومتر و احداث باند دوم چادگان- سه راهی سد زاینده رود به طول ۳۷ کیلومتر از مهمترین طرح‌های نیمه تمام این اداره کل محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: تبدیل وضعیت ۵۶۰ نیروی شرکتی راهداری به قراردادی از دیگر درخواست های این اداره کل از رییس جمهور است که در زمان حاضر این افراد کمترین حقوق را دریافت می‌کنند درحالیکه آنها عملیات ایمن سازی و جاری راهداری و برفروبی را انجام می‌دهند.

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای اصفهان خاطرنشان کرد: قرارداد حقوق نیروهای شرکتی این اداره کل در سال گذشته ۶۰ میلیارد تومان بوده که ۲۵ میلیارد تومان بدهی باقیمانده است و قرارداد سال‌جاری نیز ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

به گزارش ایرنا، استان اصفهان دارای ۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه است که بدلیل موقعیت خاص آن در مرکز و به‌عنوان چهار راه ترانزیت بار و مسافر کشور، رتبه اول حمل بار و رتبه سوم حمل مسافر را داراست.

بیش از ۴۱ هزار دستگاه خودرو با ۴۸ هزار راننده در ناوگان حمل و نقل بار استان اصفهان فعالیت می‌کنند که نزدیک به ۱۰ درصد از ناوگان حمل بار کشور را شامل می‌شوند.

۴۵۹ شرکت حمل‌ونقل بار، ۶ پایانه حمل بار، ۳۱ پایانه حمل مسافر، ۱۲ مرکز مکانیزه معاینه فنی و ۵۴ مجتمع بین‌راهی نیز در سطح استان اصفهان فعالیت می‌کنند.  

برچسب‌ها سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای وزارت راه و شهرسازی اصفهان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای وزارت راه و شهرسازی اصفهان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای وزارت راه و شهرسازی اصفهان راهداری و حمل و نقل جاده ای میلیارد تومان اعتبار پیشرفت فیزیکی استان اصفهان اداره کل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۳۹۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسافت اصفهان – دهاقان نزدیک‌تر می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، شامگاه پنج شنبه، افتتاح و کلنگ زنی پروژه‌های عمرانی در سطح شهرستان دهاقان با حضور مصطفی خضری معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری اصفهان و مسئولان و شهرستانی برگزار شد.

در این مراسم پروژه مشارکتی احداث محور ارتباطی روستاهای شمال شهرستان دهاقان به مهیار به طول ۲۳ کیلومتر با هزینه‌ای بالغ بر ۲۵۰ میلیارد تومان کلنگ زنی شد.

این محور ارتباطی سبب کاهش ۲۰ دقیقه‌ای مسافت به اصفهان می‌شود و این نزدیکی از مطالبات مردم دهاقان جهت نزدیکی مسافت و راحتی در رفت و آمد به اصفهان بود.

در ادامه آئین بهره‌برداری از پروژه برق رسانی به منطقه آستانه، بودجان به طول ۱۰ کیلومتر با اعتباری حدود ۱۵۰ میلیارد ریال و کلنگ زنی برق رسانی به فاز ۲ این منطقه به طول ۵ کیلومتر بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال انجام شد.

هم‌چنین گلخانه فلفل دلمه‌ای در روستای دزج و واحد تولیدی طراحی و ساخت بخاری‌های گلخانه‌ای و مرغداری در شهرک صنعتی دهاقان با مساحت ۶ هزار و ۱۰۰ کیلومتر مربع و هزینه‌ای بالغ بر ۱۵۰ میلیارد ریال به بهره‌برداری رسید.

کد خبر 6095464

دیگر خبرها

  • ریزش برداری از محورهای ایلام درپی بارش‌های شدید
  • مسافت اصفهان – دهاقان نزدیک‌تر می‌شود
  • آغاز بهسازی آسفالت آزادراه تبریز – زنجان
  • بهسازی آسفالت آزادراه تبریز زنجان آغاز شد
  • ۴۰هزار کیلومتر راه آسفالته کشور خرابی سنگین دارد
  • ۲۵۰۰ میلیارد تومان به پروژه‌های راهداری در استان بوشهر تخصیص یافت
  • تخصیص ۲۵۰۰ میلیارد تومان به طرح‌های راهداری بوشهر
  • اصلاح ۷ نقطه پرتصادف در سیستان و بلوچستان
  • آسفالت بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر از محورهای مواصلاتی سیستان وبلوچستان
  • آغاز بهسازی محور ابهر_ مرشون به طول ۸ کیلومتر