Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - سحر رمضانعلی‌پور: ساختمانی که این روزها محل تجمع مالباختگانی شده سازه‌ای بسیار مهم و هنری و ارزشمند است.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا ببینید

«داریوش شهبازی» تهران‌پژوه درباره پیشینه این بانک این‌طور می‌گوید: «اصولاً سیاست بانک ملی ایران از زمان تأسیس این بود که به شعبه‌های اصلی و مرکزی خیلی توجه می‌کرد و ساخت آنها را به معماران برجسته و مشهور می‌سپرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مثل ساخت بانک شعبه دانشگاه تهران که به اوتزان دانمارکی و بانک خیابان فردوسی که به هنریش آلمانی سپرده شد. اگر از معماران ایرانی هم استفاده می‌کردند معماران بنام و مشهور بودند؛ ‌مانند فروغی.»

این تهران‌شناس توضیح می‌دهد: «مدیران تصمیم گرفتند ساخت بانک ملی در خیابان انقلاب را با توجه به اینکه نقطه حساس و مهمی بود به یک شرکت معتبر بدهند. آنان شرکت دانمارکی کمپساکس را انتخاب کردند. فعالیت این شرکت به دوره رضاشاه برمی‌گشت؛ شرکتی که بسیاری از خطوط راه‌آهن و پل‌های مشهور را ساخته بود. سال ۱۳۳۷ یورگن ساکسیلد، مدیر این شرکت از هموطنش، یورن اوتزان خواست که طراحی و ساخت این ساختمان را برعهده بگیرد.»

 اوتزان دانمارکی طراح و معمار تالار اپرای سیدنی در استرالیا از مشهورترین اماکن اجرای هنرهای نمایشی است. شهبازی می‌گوید: «اوتزان به دلیل اجرای اپرای بزرگ شهر سیدنی معمار مشهوری بود؛ اپرایی که نماد بین‌المللی این شهر است.»

علاقه‌مند به معماری ایرانی-اسلامی

اوتزان طراحی و ساخت این پروژه در خیابان انقلاب را در زمینی به وسعت هزار و ۵۰۰‌مترمربع  به سفارش بانک ملی ایران به‌رغم دستمزد ناچیز آن قبول کرد. چون به معماری ایرانی‌ـ اسلامی علاقه‌مند بود.

شهبازی توضیح می‌دهد: «اوتزان برای ساخت ساختمان بانک ملی از یک طرح ترکیبی استفاده کرد و از نمادهای ایتالیایی و معماری ایرانی بهره‌گرفت. ساخت و ساز این ساختمان ۳طبقه که سالن مستطیل شکل بسیار مرتفعی دارد  سال ۱۳۳۸ شروع شد و سال ۱۳۴۱ به اتمام رسید.»

همه وزن ساختمان بر راه پله‌های مدور

نوع معماری این ساختمان، ایرانی با فرمی مدرن است. نورپردازی داخل مجموعه از نورگیرهای سقفی بازارهای سنتی ایرانی الهام گرفته شده که باعث استفاده از نور طبیعی در روز و کاهش مصرف انرژی می‌شود. شهبازی می‌گوید: «بخشی از نوردهی سقف از بازار اصفهان الهام گرفته شده. این ساختمان راه‌پله مارپیچ بسیار زیبایی دارد که با توجه به ظرایفی که در آن به کار رفته باعث برجسته شدن این طراحی و اجرا شده است.»

از ویژگی‌های شاخص این سازه نبود ستون در سالن اصلی و قرار گرفتن تمامی وزن سازه بر راه‌پله‌های مدور ساختمان است. این ویژگی متمایز در جای جای این بنا شامل بام و فضاهای خصوصی داخل کریدورها  قابل مشاهده است.

ساختمان بانک مستقر روی سکو

دفاتر اداری در این ساختمان ۳ طبقه، در طبقات دوم و سوم قرار دارند که به کمک راه‌پله مارپیچی به سالن اصلی بانک که در طبقه همکف قرار دارد مرتبط می شوند. اوتزان ساختمان بانک را روی سکویی قرار داده است. در مجاورت این سکو هم دیوارهایی قرار دارد که باعث ایجاد میدانگاهی عمومی در مجاورت خیابان شده‌است.

ورودی غیرمستقیم به بانک

استفاده از صفحات بتنی تا شده و شکسته در سقف این ساختمان باعث ایجاد روزنه‌هایی برای ورود نور روز به داخل می شود. در طرح اصلی اوتزان دیوارهای بتنی ساختمان به صورت آشکار و بدون پوشش بودند که اندکی پس از تکمیل بانک و تمام شدن مسئولیت اوتزان، این سطوح را با سنگ‌های تراورتن پوشاندند. طراحی ورودی غیرمستقیم این سازه نیز از ویژگی های معماری ایرانی است.

طبقات فوقانی که شامل قسمت‌های اداری بانک است با راه پله‌ای مارپیچ و دارای نورگیری سقفی به سالن اصلی در طبقه همکف متصل شده است. شهبازی می‌گوید: ‌«قسمتی از طرح معمار متأسفانه در انتهای کار اجرا نشد و تغییراتی صورت گرفت. اما ظرایف هنرمندانه‌ای را معمار در این ساختمان ایجاد کرده که ارزش هنری و طراحی و معماری بسیاری دارد.»

به‌عنوان مثال در طرح اصلی اوتزان، دیوارهای بتنی ساختمان به‌صورت آشکار و بدون پوشش بودند ولی پس از تکمیل بانک و تمام شدن مسئولیت اوتزان، این سطوح را با سنگ‌های تراورتن پوشاندند. یا سطوح خشن آجر سوراخدار که اوتزان برای بهبود صدا در ساختمان پیشنهاد کرده بود با پنل‌های آکوستیک آمریکایی جایگزین شد.

 همه این ویژگی‌ها باعث شده است که کارشناسان معماری از ساختمان بانک ملی به عنوان یکی از ساختمان‌های شاخص در حوزه معماری نام می‌برند.

 

کد خبر 682083 برچسب‌ها دانشگاه تهران بانک ملی بانک همشهری محله سارق - سرقت معماری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: دانشگاه تهران بانک ملی بانک همشهری محله سارق سرقت معماری معماری ایرانی ساختمان بانک بانک ملی راه پله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۴۱۳۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سارق اماکن خصوصی و ساختمان‌های نیمه کاره دستگیر شد

به گزارش خبرنگار مهر، بهمن گرجیان ظهر دوشنبه در گفتگو با خبرنگاران افزود: در پی وقوع چند فقره سرقت اماکن خصوصی و ساختمان‌های نیمه کاره در سطح شهرستان بویراحمد موضوع به صورت ویژه در دستور کار مأموران کلانتری ۱۱ این شهرستان قرار گرفت.

وی بیان داشت: مأموران ضمن هماهنگی با مرجع قضائی و با انجام گشت زنی‌های هدفمند یک سارق را شناسایی و دستگیر کردند.

گرجیان افزود: متهم در بازجویی‌های اولیه به ۱۵ فقره سرقت اماکن خصوصی و ساختمان‌های نیمه کاره در سطح شهرستان بویراحمد اعتراف کرد.

کد خبر 6092140

دیگر خبرها

  • دستگیری ۳۰۰ نفر در دانشگاه‌های کلمبیا و نیویورک
  • درآمد ۱۵۰میلیونی مالخری وسوسه‌کننده است
  • شمار دانشجویان دستگیر شده در دانشگاه‌های آمریکا به بیش از هزار نفر رسید
  • دستگیری سارقان طلا در مشگین شهر
  • انهدام باند سارقان سیم برق در شهرکرد
  • سازنده صفحه جعلی از یک خواننده معروف در اینستاگرام دستگیر شد
  • سارقان مشاعات ساختمانی در اسفراین دستگیر شدند
  • دستگیری باند سارقان مشاعات ساختمان در بندرانزلی
  • سارقان سابقه دار ماهدشت با ۲۵ فقره سرقت دستگیر شدند
  • سارق اماکن خصوصی و ساختمان‌های نیمه کاره دستگیر شد