Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش ایرنا، آیت الله محسن اراکی روز  پنجشنبه در همایش فقه نظام ساز که در موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) قم  برگزار شد، فقه نظام را بحثی گسترده دانست و افزود: ما در فقه نظام حکم داریم و این حکم متعلقی دارد که مکلف است و این مکلف موضوعی دارد.

وی گفت: موضوع در فقه نظام چیزی است که ما از آن به مکلف کلان در مقابل مکلف خرد تعبیر می کنیم؛ جامعه از دو شخصیت تشکیل می شود و انسان هایی که در جامعه زندگی می کنند، یک شخصیت فردی و یک شخصیت جمعی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو شورای عالی حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: برخی از رفتارها فردی و برخی دیگر رفتارهای جمعی افراد است. هر اجتماعی جامعه نیست و هر گاه مجموعه انسان ها به وسیله حاکمیت واحد اراده هماهنگ و جمعی پیدا کردند، جامعه شکل می گیرد.

اراکی اضافه کرد: اراده واحد جمعی است که جامعه را تشکیل می دهد و این اراده را حاکمیت واحد شکل می دهد؛ ولایت امری جامعه ساز بوده و انسان های پراکنده را به جامعه یا انسان کلان تبدیل می کند.

وی بیان کرد: ما یک مکلفی داریم که مکلف کلان است؛ یعنی وقتی مردم دور هم جمع شدند و حاکمی را به عنوان حاکم اسلامی پذیرفتند، مکلف کلانی ایجاد می شود که این مکلف احکام است.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه تاکید کرد: وقتی مکلف کلان معلوم شد، فعل کلان که فعلی اجتماعی است ایجاد می شود؛ ما در جامعه رفتارهایی داریم که اجتماعی است؛ مثلا کاری که بانک انجام می دهد، رفتاری اجتماعی است.

اراکی تصریح کرد: ما تا جامعه نداشته باشیم، نمی توانیم چیزی به نام حکومت داشته باشیم؛ حکمرانی یک فعل جمعی بوده و این فعل جمعی، فقه مخصوص به خود را دارد که از آن به فقه کلان یا فقه نظام تعبیر می شود.

وی اظهار داشت: کار حاکمیت نظم بخشیدن به رفتارهای فردی و تبدیل آن به رفتارهای جمعی منظم است؛ جامعه به نظم احتیاج دارد و نظم این جامعه را فرمان حاکمیت ایجاد می کند.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه مطرح کرد: در فقه نظام ما یک موضوع داریم که وجود جمعی انسان هاست که به جامعه تعبیر می شود؛ یک متعلق داریم که رفتار جمعی است و یک حکم داریم که متعلقی دارد که مربوط به رفتار جمعی است.

اراکی ابراز کرد: اگر کسی بگوید ما فقه نظام نداریم، معنی فقه و نظام را نفهمیده و نمی شود بگوییم که ما یک رفتار اجتماعی داریم که از انسان برمی خیزد، اما این رفتار حکم شرعی ندارد.

وی یادآور شد: ما در دوران پیش از انقلاب اسلامی چیزی به نام جامعه اسلامی نداشتیم؛ رفتارهای مسلمین فردی بود و آنچه رفتار فردی را به رفتار جمعی تبدیل می کند، حاکمیت است و ما پیش از انقلاب حاکمیت اسلامی نداشتیم.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه ابراز کرد: فقه اکبری که ما بیش از هر چیز مکلف به تعلیم و اجرای آن هستیم، فقه نظام است؛ این همان فقهی است که جامعه نیکوکار می سازد، هر چند تک فردهای جامعه معصیت کار باشند، اما نظام حاکمیت و رفتارهای جمعی مردم، الهی است.

اراکی افزود: این راهپیمایی هایی که ما در طول انقلاب داشته ایم، نماد این است که رفتار جمعی ما الهی است؛ هر چند ممکن است هر فرد حاضر در راهپیمایی در سطح فردی معصیتی انجام دهد، اما رفتار جمعی او الهی است.

وی گفت: ما بدون فقه نظام نمی توانیم حکمرانی داشته باشیم؛ فقه نظام به معنی نظام عادلانه اجتماعی است و بر اساس فقه نظام حکمرانی اسلامی قابل تحقق است.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به رابطه فقه نظام با تمدن تصریح کرد: تمدن یعنی برقراری و شکل دهی جامعه مبتنی بر نظم برتر؛ این به معنی شکل گیری شهر یعنی جامعه منظم است؛ جامعه نظم یافته جامعه شهری است و کسی که در بیابان زندگی می کند، محکوم به نظم نیست.

اراکی عنوان کرد: امروز کسی می تواند در اروپا زندگی کند، اما شهروند جامعه اسلامی باشد؛ مثلا در دل اروپا متاثر از فرهنگ اسلامی جمهوری اسلامی باشد؛ یا از طرف دیگر در ایران زندگی کند، اما کارهایی مانند سگ گردانی، حق مردم خوردن و دیگر کارهای ناهنجار داشته باشد.

وی اظهار داشت: رفتارهای ناهنجار علنی در راستای رفتارهای ضدنظام است؛ رفتارهای فردی اینگونه نیست، اما رفتارهای علنی که نابهنجار باشد، مانند اینکه بگوید من می خواهم با هر حجاب که مایل هستم در شهر حاضر شوم، ضدنظام است.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه اضافه کرد: اینکه کسی بگوید خودروی شخصی محدوده فردی است و خانم می تواند کشف حجاب کند، سخنی غلط است؛ اگر این خودرو در خانه باشد بله؛ اما اگر این خودرو وارد خیابان شود، هر رفتاری درون آن رخ دهد امری جمعی است؛ ما که جلوی این کارهای نابهنجار را می گیریم، در وهله نخست از حق خودمان دفاع می کنیم.

برچسب‌ها حوزه علميه قم محسن اراکی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: حوزه علميه قم محسن اراکی حوزه علميه قم محسن اراکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۵۰۰۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاهها در اجرای برنامه‌ها سند دانشگاه اسلامی را ملاک قرار دهند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) حاضر شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، با تأکید بر ظرفیت اندیشه‌ورزانه دانشگاه امام صادق (ع) اظهار کرد: امسال شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد چهلمین سال تشکیل خود می‌شود و در این دوران دبیران متعددی داشته و این شورا کارهای بزرگی را انجام داده است.

وی افزود: در حوزه علم و فناوری اسناد خوبی مصوب شده است. کار قرارگاهی و راهبردی در حوزه علم و فناوری تا حد زیادی موفق بوده است در این مسیر فقط سندبسندگی مدّنظر نبوده است بلکه مثلاً نقشه جامع علمی کشور را هدایت کرده است. سند هوا فضا، سند گیاهان دارویی و اسناد دیگر علم و فناوری از اقدامات خوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه علم و فناوری بوده است.

وی ادامه داد: در حوزه فرهنگ نیز اسناد خوبی از جمله نقشه مهندسی فرهنگی و سند دانشگاه اسلامی نوشته شده است و برش‌های استانی نقشه مهندسی فرهنگی تدوین شده است، در گذشته برش‌های استانی پروژه‌محور نبودند بلکه راهبردهای کلی را مطرح کرده بودند، به همین خاطر در دوره جدید این برش‌های استانی تکمیل‌تر شد و به زودی برش‌های استانی در همه استان‌ها تدوین خواهد شد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه این شورا با چند کاستی مواجه است که نخبگان می‌توانند در برطرف کردن آنها به شورا یاری رسانند، گفت: انتظار مهم مقام معظم رهبری از شورای عالی انقلاب فرهنگی، قرارگاهی شدن آن است، این قرارگاه باید توانمند شود تا بتواند بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی را محقق کند.

استاد خسروپناه با طرح این سوال که قرارگاه یعنی چه؟ بیان کرد: جلسات متعددی با کسانی که تجربه کار قرارگاهی داشتند برگزار شد، هم‌اکنون می‌توانیم اعلام کنیم که الگوی کار قرارگاهی استخراج شده و به زودی به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه می‌شود.

به زودی سیاست‌های کلان فرهنگی بر مبنای منظومه فکری مقام معظم رهبری تدوین می شود

وی با تأکید بر اینکه برای تدوین اسناد باید نظریه‌های مربوطه استخراج و مشخص شود، گفت: اساتید دانشگاه‌ها می‌توانند در این زمینه به شورای عالی انقلاب فرهنگی یاری برسانند. همچنین با هماهنگی که با مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت گرفته به زودی سیاست‌های کلان فرهنگی بر مبنای منظومه فکری مقام معظم رهبری تدوین خواهد شد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود الگوی حکمرانی در حوزه‌های مختلف را یکی از نقصیه‌های دیگر خواند و ادامه داد: اساتید دانشگاه‌ها می‌توانند در این زمینه به شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک کنند.

استاد خسروپناه بیان کرد: همچنین اساتید دانشگاه‌ها می‌توانند در استخراج منظومه فکری مقام معظم رهبری برای تدوین اسناد به شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک کنند.

وی با تأکید بر توجه به حلقه‌های میانی گفت: ظرفیت‌های خوبی در حوزه‌های مختلف وجود دارد که باید زمینه ارتباط این افراد با شورای عالی انقلاب فرهنگی فراهم شود. همچنین باید برای چالش‌ها چاره‌اندیشی شود تا الگوی مناسبی برای مواجهه با آنها تعیین شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین خسروپناه همچنین به نظارت هوشمند نیاز داریم که در الگوی حکمرانی تعریف شود، دانشگاه‌ها نیز برای برنامه‌های خود باید سند اسلامی شدن ملاک عمل قرار دهند و براساس آن عمل کنند.

کد خبر 6092267

دیگر خبرها

  • آثار شهید مطهری باید به نسل جوان جامعه معرفی شود
  • ۳۶۰۰ یتیم تحت پوشش معلمان اردبیلی هستند
  • اعلام آمادگی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برای همکاری با مجمع تقریب
  • دانشگاه‌ها در اجرای برنامه‌ها سند دانشگاه اسلامی را ملاک قرار دهند
  • دانشگاهها در اجرای برنامه‌ها سند دانشگاه اسلامی را ملاک قرار دهند
  • بیانیه شورای عالی انقلاب فرهنگی درحمایت از دانشجویان آمریکایی
  • رفتارهای غیرمنطقی انسان الگوی جدید هوش مصنوعی شد
  • کعبی، نائب رئیس جامعه مدرسین: نیروی انتظامی تحت هیچ شرایطی نباید از طرح نور عقب نشینی کند
  • طرح نور باید با قاطعیت تداوم پیدا کند
  • آیت‌الله کعبی: طرح نور باید با قاطعیت تداوم پیدا کند