Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: اندیشکده آمریکایی جیمزتاون فاندیشن در مقاله ای با اشاره به تاسیس کارخانه تولید هواپیماهای بدون سرنشین ابابیل ایران در کشور تاجیکستان که یک ماه قبل در جریان سفر سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به آن کشور انجام شد، از ۶ منظر به بررسی اهمیت این اقدام پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پهپادهای ابابیل-۲ ایران با برد ۲۰۰ کیلومتری خود به منظور انجام عملیات شناسایی و رزمی طراحی شده اند و قادر هستند تا ارتفاع ۱۱ هزار پایی پرواز کنند. همچنین از روی شناورها و قایق های تندرو نیز قابل پرتاب هستند. نسل اول این هواپیماها اواخر جنگ تحمیلی مورد استفاده قرار گرفته بود.

در مقاله این اندیشکده آمریکایی آمده است: تاسیس خط تولید پهپادهای ابابیل-۲ در تاجیکستان از این جهت حائز اهمیت است که پس از سه دهه فعالیت ایران برای ساخت این هواپیماهای بدون سرنشین، این اولین باری است که تهران رسما و آشکارا خط تولید آن را در بیرون از مرزهای خود و در کشور دیگری راه اندازی می کند. تاسیس کارخانه تولید پهبادهای ابابیل-۲ ایران در تاجیکستان نتیجه توافقات کمیته مشترک دفاعی و نظامی دو کشور در سال گذشته است.

دومین دلیل اهمیت تاسیس کارخانه تولید هواپیماهای بدون سرنشین مذکور در تاجیکستان از نظر مقاله نویس این اندیکشده آمریکایی آن است که این اقدام یکی از مهمترین ثمرات حذف تحریم های تسلیحاتی ایران پس از تصویب توافق هسته ای ایران موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ بوده است. پس از تایید برجام در شورای امنیت سازمان ملل و صدور قطعنامه ۲۲۳۱ مقرر شد تا تمام محدودیت هایی که درخصوص تامین تسلیحات عمده نظامی برای ایران اعمال شده بود از اکتبر سال ۲۰۲۰ برداشته می شد و به این ترتیب ایران قانونا ایران می تواند به خرید و فروش تسلیحات نظامی از جمله سلاح های کوچک، موشک، هلیکوپتر و تانک اقدام کند و در طولانی مدت به رقیبی برای روسیه، چین، ترکیه و رژیم صهیونیستی در حوزه صادرات تسلیحات نظامی به آسیای مرکزی بدل شود.

این مقاله سومین دلیل اهمیت تاسیس کارخانه تولید ابابیل-۲ ایران در تاجیکستان را آن می داند که این اقدام به منزله رفع مشکلاتی است که در روابط دوجانبه تهران و دوشنبه وجود داشت.

به عقیده نویسنده این مقاله، انتخاب تاجیکستان به عنوان اولین مقصد سفر رییس جمهوری ایران پس از به قدرت رسیدن وی در سال گذشته نیز در رفع این مشکلات نقش بسزایی داشته است. پس از این سفر بود که رییس جمهوری تاجیکستان نیز بعد از ۹ سال برای اولین بار به ایران سفر کرد. او که در پی دیدار سرلشکر باقری از دوشنبه و راه اندازی خط تولید پهبادهای ابابیل-۲ در تاجیکستان به ایران سفر کرده بود، با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد. در این دیدار آیت الله خامنه ای به امامعلی رحمان گفتند که امروزه هواپیماهای بدون سرنشین نقش مهمی در امنیت کشورها بازی می کنند.

نکته دیگری که در این مساله مهم به نظر می رسد ارتقا جایگاه ایران در سازمان همکاری شانگهای از ناظر به عضو دایمی است. ایران در جریان اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۲۱ به عنوان نهمین عضو دائمی این سازمان پذیرفته شد. البته تکمیل فرایند قانونی عضویت دایم ایران چند سال طول می کشد. توافق های نظامی تازه ایران و تاجیکستان موقعیت دفاعی و نظامی تهران را در این سازمان مهم منطقه ای تحکیم کرده و راه را برای همکاری های مشابه با سایر کشورهای آسیای میانه هموار می کند.

پنجمین نکته حایز اهمیت در راه اندازی کارخانه تولید پهباد های ابابیل-۲ ایران در تاجیکستان مساله همرز بودن هر دو کشور با کشور افغانستان و تهدیدهای ناشی از سوی گروه تروریستی داعش است. تاجیکستان هزار و ۲۰۰ کیلومتر و ایران ۹۴۵ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارند.

به عقیده مقاله نویس اندیشکده آمریکایی جیمزتاون فاندیشن آخرین دلیل اهمیت همکاری نظامی ایران و تاجیکستان، همکاری نظامی قرقزیستان با کشور ترکیه در زمینه پهپاد است.

سال گذشته تاجیکستان و قرقیزستان چندین بار با یکدیگر درگیر تنش های مرزی شدند و قرقیزستان اولین کشور آسیای میانه بود که در سال ۲۰۲۱ از ترکیه پهباد رزمی خرید. به همین خاطر به نظر می رسد توسعه همکاری های نظامی و امنیتی ترکیه و قرقیزستان با هم به عنوان اعضای سازمان دولت های ترک و نیز عملکرد پهپاد های ترکیه در جریان جنگ دوم قره باغ و جنگ فعلی در اوکراین، تاجیکستان رامجاب کرده است تا یک کارخانه تولید پهپاد ایرانی در پایتخت خود تاسیس کند.

این مقاله در پایان با اشاره به سکوت و رضایت روسیه از همکاری نظامی و امنیتی ایران و تاجیکستان می نویسد: به عقیده مقام های روسیه شاید این مساله از آنجا ناشی می شود که مسکو برای مبارزه با تروریسم و افراطی گری احتمالی در افغانستان است که مخالفتی با همکاری تهران و دوشنبه ندارد درست مانند وقتی که تاجیکستان و چین همکاری نظامی خود را در سال ۲۰۲۱ با هم آغاز کردند. به عبارت دیگر مسکو ترجیح می دهد متحدان منطقه ایش برای جلوگیری از شلوغتر شدن منطقه و ورود ترکیه و کشورهای غربی به آن از ایران و چین حمایت های دفاعی و امنیتی دریافت کنند.

کد خبر 5516152

منبع: مهر

کلیدواژه: ایران تاجیکستان پهپاد ابابیل ۲ رژیم صهیونیستی اوکراین ایالات متحده امریکا روسیه عراق فلسطین لبنان ایران جنگ اوکراین عربستان سعودی سوریه جو بایدن ترکیه ناتو هواپیماهای بدون سرنشین تاسیس کارخانه تولید ابابیل ۲ ایران همکاری نظامی ابابیل ۲

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۵۰۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه حل مشکل لاستیک/واردات یا توجه به تولید؟

 علی متقیان، مدیر مسئول تایر نیوز در یادداشتی نوشت: مدتی است بازار لاستیک اتومبیل با تلاطم مواجه شده، قیمت ها سر به فلک کشیده، تامین نیاز ضروری حرکت و چرخش اقتصادی و رفاهی مردم رو به نابسامانی گذاشته است. هر روز قیمتی بر این عنصر سیاه مورد نیاز حمل و نقل گذاشته می شود و بازارش را از رنگش، سیاه تر کرده است.

هر چند سیاهی رنگ لاستیک، نشان از سلامت و قدرت و هیبت آن دارد، اما سیاهی بازارش، نشان از بی تدبیری، بی توجهی و ناشی از عدم درک صحیح  دست اندرکاران  امر از این صنعت و بازار آن دارد؛ بازاری که به صورت طبیعی پیش می رفت و مصرف کننده و تولیدکننده توازن برقرار کرده بودند و واردکنندگان رسمی و قاچاق هم در این توازن مصرف و تولید، جای خود را باز کرده و در نهایت، همراهی هر دو، کمبود مختصر را جبران می کرد، ضمن اینکه تامین کنندگان ارز، هوای  کارخانه های لاستیک سازی را برای افزایش تولید داشتند و کارخانه ها هم، هوای بازار و ارز و صادرات را.

کار به روال طبیعی پیش می رفت و نارضایتی در این صنعت، اگر بود، غم ده بود. مشکلی بود که تمامی صنایع و حتی مصرف کنندگان تولید صنعت با آن مواجه بودند و به قول معروف غم ده، شادی بود.

یکی از دلایل برهم خوردن بازار، حذف ارز کارخانه های تایر است و دست اندرکاران، به بهانه کمبود ارز و مشکلات جاری تحریم و هزار دلایل دیگری که برای خودشان شاید موجه می نمود، از پرداخت ارز لازم به تولیدکنندگان لاستیک امتناع کردند و کارخانه ها به دلیل نبود ارز، با مشکل تولید و کم شدن آمار عرضه تایر، مواجه شدند، این کمبود ارز و عدم تخصیص آن یک ماه و دو ماه نبود که کارخانه ها، از جیب بخورند و آنچه دارند مصرف کنند، بلکه بیش از ۶ ماه  به طول انجامید و ارز کارخانه های تایرسازی تامین نشد.

جالب است که به این نکته توجه شود، سهم واردات مواد اولیه در صنعت تایر به حدود سی درصد می رسد و خوشبختانه برای بقیه مواد مورد نیاز  صنعت تایر، خودکفا شده ایم و دلیل اینکه برای بقیه به واردات متکی هستیم، نه این است که متخصصان و صنعتگران حوزه لاستیک سازی، از ساخت آن ناتوان باشند، گویا تهیه آن برای کارخانجات قابل دسترس است، اما خسارتی که این مواد اولیه که از واردات تامین می شود، به محیط زیست می رسد و عواقب ناشی از این خسارت، به حدی است که هر انسانی که توان فکر کردن و رعایت حال عموم مردم و محیط زیست جامعه را دارد، از تولید این بخش از مواد اولیه چشم پوشی کرده و به سمت واردات رفته است تا سلامت جامعه را تضمین کند و حفظ محیط زیست را که به مراتب مقدم تر است، در نظر داشته باشد؛ بنابراین تصمیم بر این شده که از هزینه ارزی که می توان از طریق صادرات هم آن را تامین کرد، استفاده شود.

به هرحال متاسفانه عدم تخصیص ارز، بیش از ۶ ماه، کارخانجات تولید لاستیک را با محدویت تولید مواجه کرد و کمبود تایر در بازار و سوء استفاده محتکران و گران‌فروشان را به دنبال داشته است.

اما به مرور به دلیل سیاستگذاری های ناموزون و نامناسب، بازار ملتهب شد و آماده هرگونه سوء استفاده گردید. وقتی خبرهای کمبود و گرانی و بازار سیاه تایر به گوش دولتمردان رسید، به جای جستجو و بررسی عواملی که این مشکل برای جامعه به بار آورده و هر گونه تلاش برای رفع مشکل پیش آمده، چاره کار را باز شدن دروازه های واردات دیدند و مجوز دادند وارد کنندگان تا می توانند تایر وارد کنند تا بازار به وضع عادی برگردد، وارد کنندگان که مجوز واردات دریافت کردند و بالتبع شروع به واردات.

جالب است بر اساس آمار اعلامی، میزان ارزی که تا کنون در این چند ماه اخیر، صرف خرید تایر از خارج از کشور شده، به میزان ارز مورد نیاز  تاسیس چندین کارخانه تایرسازی جدید و مدرن بود که متاسفانه در این تصمیم های لحظه ای که با آن مواجه هستیم،.

تصمیمی که هم ارز کشور بی‌حساب خارج شد، هم بازار تایر هم چنان ملتهب باقی ماند، هم کارخانجات تایرسازی بامشکلات قبلی خود دست و پنجه نرم می کنند و هم دولت نتوانست با دور زدن کارخانه های تولید تایر، رضایت مصرف کنندگان را بدست آورد، به تعبیر مثال معروف، هم پیاز خوردیم، هم چوب و هم ارزها را پرداخت کردیم.

این مختصر، گوشه چشمی است به دلایل پدید آمدن بازار سیاه لاستیک سیاه.

کاش مسئولان امر، سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی در سالی که جهش تولید با حمایت مردم نامگذاری شده است، کمی به سابقه و عوامل و دلایل پیدا شدن بازار سیاه لاستیک می پرداختند و گزارش دقیق و کارشناسانه تهیه می کردند که چطور حمایت مردمی را رها کرده و به واردات پناه برده اند.

در صورتی که گزارش دقیق و مستند تهیه شود، خطاها و مقصران احتمالی را به مردم و به مقامات رسمی کشور گزارش داده، اطلاع دهند، تا در صورت انجام  کوتاهی توسط عوامل مربوط، دست اندرکاران به وجود آمدن وضع موجود را سیاست کنند.

به امید آن روز به یاری خداوند در یادداشت های بعدی به نرخ گذاری دستوری و آثار آن در بازار لاستیک می پردازیم.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: وزیر صمت: حل مشکل تامین لاستیک به زودی چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟ لاستیک تیوبلس چیست؟ مزایا، معایب و هر آنچه باید دانست

دیگر خبرها

  • بهره‌برداری از ۱۱۰۰ پروژه عمرانی در قالب مصوبات سفرهای استانی در دولت سیزدهم
  • برگزاری ششمین نشست کمیسیون مشترک کنسولی ایران و تاجیکستان
  • (ویدیو) کارخانه مشهور چگونه صدها تن «ژامبون» تولید می‌کند؟
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان | گزارش مهم یک پایگاه تحلیلی نظامی
  • نخستین کارخانه مشترک میان مصر و آلستوم فرانسه
  • راه اندازی کارخانه تولید پهپاد در چین | تولید MQ-۹ آمریکایی ۳۰ برابر ارزانتر ! | تصاویر
  • کانون موسیقی نواحی تشکیل می‌شود/ معرفی مدیر هماهنگی
  • راه حل مشکل لاستیک/واردات یا توجه به تولید؟
  • مشتری‌های تازه پهپادهای 20 هزار دلاری ایران
  • فرآیند ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی در کارخانه‌های مشهور (فیلم)