Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-29@21:35:21 GMT

فهرست خطرناک ساختمان‌های نا ایمن در تهران

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۶۱۵۸۱

به گزارش اتاق خبر به نقل از افتاب نیوز ریزش ساختمان متروپل در آبادان حادثه‌ای بود که بار دیگر موضوع ایمنی ساختمان‌ها را بر سر زبان‌ها انداخت. ساختمان‌های نا ایمنی که عددشان در تهران به دست‌کم ۱۲۹ ساختمان می‌رسد و البته هیچ مقام مسئولی حاضر به پذیرش مسئولیت افشای نام این ۱۲۹ ساختمان پرخطر نیست. عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران جزو نخستین افرادی بود که از ۱۲۹ ساختمان پرخطر در تهران سخن گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در پنجم دی ماه سال ۱۴۰۰ طی تذکری از شهرداری تهران خواسته بود که برنامه عملیاتی ایمنی ۱۲۹ ساختمان پرخطر تهران را ارائه دهد. همان‌روز پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران هم در صحن شورا اظهاراتی مشابه را به بر زبان آورده و گفته بود که ۱۲۹ ساختمان پر خطر تهران از پلاسکو خطرناک‌تر و بحران آفرین‌ترند.

تاکیدات برخی از اعضای شورای شهر تهران درباره ضرورت ایمن‌سازی ۱۲۹ ساختمان پرخطر و نا ایمن شهر تهران، گویا چندان مورد توجه قرار نگرفته بود که در تاریخ هفتم اسفندماه سال ۱۴۰۰، عباسی را بار دیگر به موضع‌گیری در این خصوص واداشت و او دوباره طی اظهاراتی تکرار کرد: «در پایتخت ۱۲۹ ساختمان پر خطر اداری؛ درمانی و تجاری داریم که بخشی از این ساختمان‌ها مربوط به نهاد دولتی است که باید مورد توجه قرارگیرند. در ایمن سازی نهاد‌های شهرداری تهران، اصناف، وزارتخانه‌ها و نهاد قضایی درگیر هستند که تقاضا داریم این نهاد‌ها به صورت منسجم در کنار یکدیگر قرار بگیرند و پراکنده فعالیت نکنند؛ همچنین شهرداران مناطق به عنوان مدیران بحران این نهاد‌ها و دستگا‌ها را باید یکپارچه کنند و در ایمن سازی ساختمان‌های نا ایمن فعالیت بیشتری داشته باشند.»

۹۶۰۰ ساختمان ناایمن و ۱۲۹ ساختمان درتهران نیازمند اقدام عاجل
حدود دو هفته بعداز تذکر مهدی عباسی عضو شورای شهر تهران و در روز‌های پایانی اسفندماه سال ۱۴۰۰، این‌بار مدیرعامل وقت آتش‌نشانی تهران از ۱۲۹ ساختمان نا ایمن و خطرناک تهران صحبت به میان آورد. مهدی داوری در نشستی خبری گفت: «یکی از مهم‌ترین مسائلی که دغدغه آتش‌نشانی است ایمنی ساختمان‌های شهر است. طبق وظایف ذاتی خود، هر چند گاهی محدودیت‌هایی به واسطه کرونا داشتیم، اما با این وجود در سال جاری ٢٣ هزار ساختمان مورد بررسی قرار گرفت. براساس آماری که به روز شده است ۹۶۰۰ ساختمان ناایمن پرخطر داریم و برای ١٢٩ ساختمان پرخطر باید اقدام فوری انجام شود. متاسفانه قوانین موجود امکان برقرار شدن ایمنی در شهر را ندارند و از مجلس درخواست می‌کنیم که به اصلاح این قوانین ورود کنند.»

با ریزش ساختمان متروپل در آبادان، اظهارنظر درباره ایمنی ساختمان‌های تهران و تکرار عدد ۱۲۹ ساختمان پرخطر و نا ایمن دوباره به کلید واژه برخی از مدیران آتش‌نشانی و متولی ایمنی بدل شد. از جمله این مدیران علی نصیری، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران بود که حدود پنج روز پس از ریزش متروپل از تشکیل قرارگاهی جدید در شهرداری تهران و این‌بار با هدف ایمن‌سازی کالبدی شهر تهران خبر داد.

او گفته بود: «از حدود دو ماه قبل طراحی و تدوین یک طرح جامع تحت عنوان شکل‌گیری قرارگاه ایمنی کالبدی کلانشهر تهران آغاز شد. این قرارگاه با رویکرد همه جانبه به مقوله ایمنی کالبدی در حوزه سیاست‌گذاری و در مقیاس اجرایی با هدف ارتقاء ایمنی شهری و یکپارچه‌سازی اقدامات ایمنی‌بخش ایجاد می‌شود و کارکرد اصلی این قرارگاه این است که چه کنیم تا ریسک بیشتر از وضع موجود به شهر اضافه نکنیم. همچنین به دنبال این هستیم که چه کنیم که از بار ریسک موجود شهر بکاهیم.»

نصیری همچنین «ایمن‌سازی ۱۲۹ ساختمان ناایمن در شهر تهران» را جزو دستاورد‌های مورد انتظار این قرارگاه دانسته بود.

بیشتر بخوانید: بمب‌های ساعتی در تهران

پس از این اظهارات بود که در جلسه علنی شورای شهر به موضوع ایمنی ساختمان‌های شهر تهران پرداخته شد. در این جلسه هم "۱۲۹" عددی پرتکرار از تعداد ساختمان‌های خطرناک شهر تهران بود. عباسی این‌بار هم بر لزوم انتشار اسامی ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر پایتخت تاکید کرد و از شهرداری خواست که بر اساس اهمیت این ساختمان‌ها و میزان حضور و مراجعه شهروندان، رسیدگی به آن را در دستور کار قرار دهد.

او همچنین انتشار لیست اسامی ۱۲۹ ساختمان پرخطر در راستای افزایش آگاهی شهروندان را موثر توصیف کرده و گفته بود: «نام این ساختمان‌ها اعلام شود تا اگر مالک انگیزه کافی برای ایمن‌سازی ندارد با تحریم شهروندان در مراجعه به این ساختمان‌ها، مالک اقدام به بازسازی کند.» عباسی البته حاضر به نام بردن از هیچ یک از این ساختمان‌ها نشد.

آتش‌نشانی: فهرست ۱۲۹ ساختمان را حتما منتشر می‌کنیم
در جلسه شورای شهر تهران قدرت الله محمدی، سرپرست آتش‌نشانی تهران هم سخنانی را مطرح کرده و گفته بود: «با هماهنگی با دادستانی لیست ۱۲۹ ساختمان را حتما منتشر خواهیم کرد؛ چرا که با هیچ فردی تعارف نداریم. بی‌تردید نباید اجازه دهیم بحث انتشار اسامی این ساختمان‌ها تبدیل به ترس شود. وقتی می‌دانیم تعداد زیادی از شهروندان ما روزانه وارد ساختمان‌های ناایمن می‌شوند نباید از انتشار اسامی آن‌ها بترسیم. حتما لیست ساختمان‌های ناایمن را منتشر می‌کنیم و با جان مردم معامله نخواهیم کرد.»

این اظهارات، اما سرانجام واکنش دستگاه قضا را درپی داشت و حجت الاسلام و المسلمین منتظری، دادستان کل کشور در گفت‌وگویی تلویزیونی در پاسخ به این سوال که از حادثه پلاسکو به بعد طبق گفته سازمان آتش‌نشانی تا الان ۱۲۹ ساختمان "بحرانی" مانند متروپل در تهران شناسایی شده و این رقم از بین ۳۵۰۰ واحد ساختمانی است و حالت ناایمن دارند و در این مدت که این موضوع اعلام شده و دادستانی هم ورود کرده همچنان از این عدد چیزی کم نشده است؟ گفته بود: «دستگاه قضایی باید چه کار کند؟»

او در پاسخ به سوال مجدد مجری مبنی بر اینکه برخوردی که دادستانی باید می‌کرده شاید اتفاق نیفتاده است؟ گفته بود: «چه کار باید کنند؟ ساختمان‌ها را ایمن سازی یا تخلیه کنند؟ دستگاه قضایی که این وظیفه را ندارد.»

منتظری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه باید مر قانون اتفاق بیفتد؟ گفت: «مر قانون همین است که باید همه به وظیفه خودشان عمل کنند. اگر جرمی واقع شده جرم را باید دستگاه مربوطه به دستگاه قضایی اعلام کند، چرا که دستگاه قضایی که نمی‌تواند به تعداد ساختمان‌های ناایمن آنجا مسئول بگذارد.»

منتظری در پاسخ به مجری برنامه درباره اعلام ۱۲۹ ساختمان ناایمن نیز گفت: «هر جا اعلام کردند دادستان وظیفه دارد ورود کند. منتظری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ورود کردند، ولی تغییر در این فهرست اتفاق نیفتاده است و آمار همان ۱۲۹ ساختمان است؟ گفت: «چه کار کنند؟ نظر شما و آقایان (حاضرین در برنامه) چیست؟ دستگاه قضایی بیاید ساختمان را تخریب یا ایمن سازی کند؟ چه کار کند؟»

وی در پاسخ به این سوال که این موضوع که دادستان‌های شما نتوانستند از این ۱۲۹ ساختمان عددی را کم کنند؟ آیا این به مدیریت شما برنمی‌گردد؟ گفت: «یعنی ما چه کار کنیم؟ همین امشب در همین برنامه اعلام می‌کنم شهرداری و نظام مهندسی و راه و شهرسازی و سایر دستگاه‌هایی که مسئول‌اند از همین هفته در دادستانی کل بیایند و تک تک مواردی را که گفتند بررسی کنند و تصمیم گیری کنیم به شرطی که هر تصمیمی که دادستانی گرفت را عمل کنند.»

مجری خطاب به منتظری گفته بود که آتش‌نشانی ۱۲۹ ساختمان را گفته و به شما مراجعه و آن را از شش سال پیش اعلام کرده‌اند؟ که منتظری پاسخ داد: «صرف اعلام فایده ندارد باید برنامه‌ریزی کنند این ساختمان ناایمن هست ما چه کار کنیم. هر جا که وظیفه دستگاه قضایی است ورود می‌کنیم. اگر کسی مانع تخریب می‌شود ورود خواهیم کرد و اگر آتش‌نشانی برنامه دارد و مانعی ایجاد می‌شود باید به دستگاه قضایی رجوع کند. دستگاه قضایی از اقتدار خود استفاده می‌کند و برخورد خواهد کرد. اگر دستگاهی به وظیفه خود عمل نکند دستگاه قضایی خبر ندارد چه کار کند که ورود کند.» (متن کامل و ویدیو اظهارات منتظری را اینجا ببینید)

اعلام فهرست تایید نشده ساختمان‌های نا ایمن و واکنش آتش‌نشانی
روز نهم خرداد ماه، اما با انتشار فهرستی تایید نشده و غیررسمی از ۱۲۹ ساختمان نا ایمن و پرخطر تهران آغاز شد. فهرستی که نام ساختمان‌ها و اماکن بسیاری در آن به چشم می‌خورد و البته واکنش‌ها به آن نیز با آنچه که پیشتر درباره ضرورت اعلام اسامی ساختمان‌های پرخطر شهر تهران از سوی برخی از مدیران شهری و ایمنی مطرح شده بود، همخوانی نداشت؛ هیچ یک از مسئولان حاضر به تایید این فهرست نشدند. سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران هم در واکنش به اعلام این فهرست گفته بود که «این فهرست مورد تایید آتش‌نشانی نیست، اما این موضوع به معنای تایید ایمنی این ساختمان‌ها هم نیست.»

عباسی عضو شورای شهر تهران هم که بار‌ها درباره ۱۲۹ ساختمان نا ایمن شهر تهران صحبت کرده بود، در روزی که فهرست تایید نشده از ۱۲۹ ساختمان شهر تهران منتشر شده بود، به شهرداری تهران اولتیماتومی یک هفته‌ای داد تا اسامی ساختمان‌های ناایمن تهران را در سامانه شفافیت منتشر کند. اولتیماتومی که بیش از دو هفته از آن گذشته است و با بی‌توجهی شهرداری تهران مواجه شده است.

وی گفته بود: «نامه‌ای با امضای مشترک بنده به عنوان رئیس کمیسیون شهرسازی و مهدی اقراریان به عنوان رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر خطاب به زاکانی شهردار تهران ارسال شد، در این نامه که در مورد ایمن‌سازی ساختمان‌های پرخطر و لزوم آگاهی شهروندان بود تأکید کردیم که لیست ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر شهر تهران در سامانه شفافیت ظرف مدت یک هفته منتشر شود.»

این عضو شورای شهر تهران همچنین افزوده بود: «لازم است حتما سازمان آتش‌نشانی نسبت به به روزرسانی اطلاعات ساختمان‌های ناایمن اقدام کند، انتشار اسامی ساختمان‌ها بدون به روزرسانی اطلاعات ممکن است تبعاتی داشته باشد چرا که ممکن است مالک نسبت به ایمن‌سازی اقدام کرده باشد و در صورتی که اسم ساختمان در میان ساختمان‌های ناایمن منتشر شود پیگیری قضایی برای وی محفوظ است.»

پنج ماه تذکر برای اعلام اسامی ۱۲۹ ساختمان نا ایمن تهران
آخرین تلاش و پیگیری این عضو شورای شهر تهران که از پنجم دی ماه سال ۱۴۰۰ تا کنون خواستار اعلام اسامی ۱۲۹ ساختمان نا ایمن شهر تهران است، به ۲۴ خردادماه امسال باز می‌گردد که باز هم طی تذکری از شهرداری تهران خواست که اسامی ۱۲۹ ساختمان نا ایمن شهر تهران را منتشر کند.

او گفته بود: «شهرداری باید اسامی ساختمان‌های ناایمن را منتشر کند.» به عبارتی می‌توان گفت که این عضو شورا پنج ماه است که خواستار اعلام اسامی ۱۲۹ ساختمان خطرناک شهر تهران شده است.

آمار دقیقی از ساختمان‌ها با سازه نا ایمن نداریم
در تازه‌ترین واکنش‌ها به وجود ۱۲۹ ساختمان نا ایمن و پرخطر شهر تهران، علی نصیری، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به اظهارنظر پرداخته و در یک برنامه رادیویی با اشاره به هم افزایی که بین دستگاه‌های مسئول برای مقابله با ساختمان‌های نا ایمن وجود دارد، گفته است: «هم قوه قضائیه، هم دولت و هم نهاد‌های قانون‌گذار و سیاست‌گذاری و همچنین نهاد‌هایی مانند شهرداری با جدیت بسیار بالا پای کار آمده‌اند و اگر استمرار داشته باشد، می‌توانیم در زمینه رفع مشکلات ساختمان‌های ناایمن گام‌های اساسی برداریم.»

او البته گفته که مردم نباید نگرانی بابت اعداد و ارقام ساختمان‌های ناایمن نداشته باشند.

به گفته نصیری، تهران یک شهر زلزله خیز است، اما نباید این مسئله منجر به نا امنی روانی مردم شود که با کوچکترین اتفاقی، ساختمان‌های زیادی در تهران دچار مشکل می‌شوند. اگر مردم اصول لازم برای ایمنی را در هنگام خرید ساختمان توجه کنند نباید نگرانی داشته باشند.»


رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درباره اقدامات برای ایمن‌سازی ساختمان‌های نا ایمن نیز گفته است: «جلسات خیلی خوبی برگزار شده است که نتیجه آن، تشکیل کارگروه‌های اجرایی و عملیاتی بوده است. هر چند قوانین و ضوابط در بعضی از بخش‌ها از جمله قانون شهرداری‌ها نیاز به بروز رسانی دارند، اما کمبود آنچنانی در این زمینه نداریم.»

وی درباره اعداد و ارقام اعلام شده درباره ساختمان‌های ناایمن تهران نیز اظهار کرده بود: «این آمار عموما مربوط به سازمان آتش‌نشانی است و بیشتر ایمنی حریق را ملاک قرار می‌دهد. اتفاقی که در متروپل افتاد از جنس ایمنی حریق نبود بلکه ایمنی سازه بود. در حوزه ایمنی سازه عدد و رقم و آمار دقیقی نداریم، زیرا ساختمان‌هایی که به عنوان ساختمان نا ایمن معرفی می‌شوند در برابر آتش سوزی ناایمن هستند. بابت ساختمان‌های ناایمن از نظر آتش نشانی جلسات مکرری را برگزار کردیم که از دادستانی تهران نیز حضور دارند. تک تک این ساختمان‌ها در حال بررسی هستند و بعضی از آن‌ها توسط دادستانی فراخوانی شده‌اند، زیرا خیلی از آن‌ها دولتی نیستند و مالکیت خصوصی دارند.»

سید جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران هم درباره وضعیت ایمنی ساختمان‌ها می‌گوید: «آتش‌نشانی بار‌ها اعلام کرده که آمادگی بازدید ایمنی از ساختمان‌های مختلف را دارد و در صورت تماس مدیران و مالکان این ساختمان‌ها نسبت به بازدید ایمنی از این ساختمان‌ها و بیان نقاط ضعف ایمنی اقدام خواهد شد. همچنین آن دسته از مالکانی که تصور می‌کنند که ساختمانشان نا ایمن است، می‌توانند به آتش‌نشانی مراجعه کرده و در خواست خود را برای انجام بازدید ایمنی ارائه دهند.»

تعارف را کنار بگذارید
محسن حسین‌خانی، کارشناس ایمنی نیز در این‌باره می‌گوید: «عرصه ایمنی، عرصه تعارف و خجالت نیست. شاید اگر در مورد متروپل هم برخی از تعارفات مرسوم کنار گذاشته شده بود، امروز شاهد وضعیت دیگری بودیم. اگر گفته شده که ۱۲۹ ساختمان در شهر تهران دارای خلاء و مشکلات ایمنی است، قطعا باید اسامی آن‌ها منتشر شود و در واقع فردی که باید خجالت بکشد، مالک و مدیران آن ساختمان نا ایمن هستند.»

وی ادامه می‌دهد: «حدود شش ماه است که در شورای شهر تهران برخی از اعضا درباره ایمنی ساختمان‌های شهر صحبت می‌کنند و از ۱۲۹ ساختمان ناایمن خبر می‌دهند. خب به عنوان نماینده مردم باید این اسامی را منتشر کنند. اگر خدایی نکرده فردا حادثه‌ای در یکی از همین ساختمان‌هایی که نامش در جیب آقایان مانده و هیچکدام حاضر به اعلام آن نیستند، رخ دهد؟ چه کسی مسئول است؟ شاید اگر من نوعی متوجه می‌شدم که فلان ساختمان نا امن است، دیگر به آن مراجعه نمی‌کردم؛ بنابراین معتقدم که در این حوزه باید تعارف را کنار گذاشت.»

این کارشناس ایمنی همچنین تصریح می‌کند: «لازم است همه به موضوع ایمنی ورود کرده و توجه لازم را داشته باشند، ایمنی در شهر تهران صرفا موضوعی نیست که به شورای شهر یا آتش‌نشانی و ... مربوط باشد. نمایندگان مجلس و دست‌کم نمایندگان تهران باید نسبت به آن حساس باشند، دولت، استانداری و ... هم باید توجه کنند. پیشنهاد می‌کنم همانطور که در نقشه‌های تهران محل نصب دوربین‌های کنترل سرعت و ... نصب شده، روی این نقشه‌های هوشمند نیز ساختمان‌ها و سازه‌ها و محیط‌های ناایمن اعلام شود. اگر هم که مالکان توجه کرده و عیب خود را رفع کنند، آن وقت می‌توان بازگشت ایمنی به یک ساختمان را اعلام کرد.»

به نظر می‌رسد، فاصله‌گرفتن از آنچه که در متروپل آبادان رخ داد، بار دیگر موضوع ایمنی ساختمان‌ها در تهران و دیگر شهر‌های کشور را به فراموشی خواهد سپرد، روندی که احتمالا در سالگرد ریزش ساختمان پلاسکو یا خدایی نکرده وقوع حادثه‌ای دیگر دوباره بر سر زبان‌ها خواهد افتاد. لازم است مسئولان اقدامی جدی در مورد ایمنی ساختمان‌ها و محیط‌های شهری انجام دهند و در این میان تعارف را هم کنار بگذارند.

     

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: ساختمان های نا ایمن عضو شورای شهر تهران ساختمان های ناایمن ایمنی ساختمان ۱۲۹ ساختمان پرخطر نا ایمن شهر تهران سازمان آتش نشانی ایمنی ساختمان ها اسامی ساختمان ها ساختمان ناایمن ۱۲۹ ساختمان ساختمان ها شهرداری تهران انتشار اسامی دستگاه قضایی ساختمان ها ماه سال ۱۴۰۰ شهر تهران هم موضوع ایمنی داشته باشند اعلام اسامی آتش نشانی ایمن سازی نا ایمن نهاد ها چه کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۶۱۵۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دودی که از سیانور خطرناک تر است

پسماند معضلی است که نه تنها کشور ما بلکه تمام دنیا را درگیر کرده و نتیجه زندگی شهرنشینی و صنعتی است، این روز‌ها تهیه مکانی برای دفن پسماند‌ها به معضل بزرگی تبدیل شده است، این روز‌ها بسیاری از کشور‌ها به سمت بازیافت و در گام بعدی کاهش مصرف پیش رفتند، چون به این نتیجه رسیده اند که پسماند‌ها موجب آسیب رساندن به منابع آب و خاک، محیط زیست و در نهایت سلامت انسان‌ها می‌شود، در این میان البته پسماند‌هایی از جنس پلاستیک بیشترین آسیب را وارد می‌کنند، چون هزاران سال در طبیعت باقی می‌مانند و در نهایت با تبدیل شدن به میکروپلاستیک‌ها سر از معده و روده انسان‌ها در می‌آورند.   به گزارش ایرنا، بر این اساس روز ۲۲ آوریل را روز جهانی زمین پاک نامگذاری کردند به این امید که در این روز مردم بر اهمیت حفاظت از زمین بیشتر آشنا شوند، بنا به شرایط هر سال برای این روز شعاری در نظر می‌گیرند که شعار امسال زمین مقابل پلاستیک تعیین شده است، در ایران، اما یک هفته به عنوان زمین پاک در نظر گرفته شده و با توجه به شرایط مصرف پلاستیک در کشور و شعار سال که مقام معظم رهبری تعیین کردند شعار این هفته مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین تعیین شده است.   سازمان حفاظت محیط زیست برای این هفته برنامه‌های متنوعی را در نظر گرفته است از جمله یکی از آن‌ها برگزاری تور خبرنگاران به محل‌های دپوی پسماند‌ها و کارگاه‌های تبدیل پسماند پلاستیک به مواد مصرفی مانند سفره‌های یکبار مصرف و کیسه‌های زباله بود، بر این اساس تعدادی از خبرنگاران رسانه‌های مختلف ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه صبح مقابل اداره کل محیط زیست شهر تهران حاضر شدیم، ابتدا نشست خبری با حضور مسوولان بخش پسماند سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، این نشست با سخنان مدیر کل محیط زیست استان تهران آغاز شد.   علیرضا مزینانی گفت: در تهران روزانه ۵ تا ۶ هزار تن پسماند عادی تولید می‌شود و مهمترین بخش آن که مافیا هم دارد؛ پلاستیک است؛ در واقع، ١٠ درصد این پسماند‌ها پلاستیک است که موجب تخریب محیط زیست می‌شود.   وی تاکید کرد: مسأله پسماندسوزی با جدیت دنبال می‌شود و برای این منظور مرتب از فرمانداری تهران این موضوع را پیگیری می‌کنیم تا در نیمه دوم سال پسماند سوزی به حداقل ممکن کاهش یابد.   در ادامه مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به اینکه حجم زیادی از پسماند در کشور را پلاستیک تشکیل می‌دهد، گفته بود: قانون مدیریت پسماند و نحوه توزیع کیسه‌های پلاستیکی را در کشور داریم که وظیفه نظارت بر آن بر عهده وزارت صنعت است، اما تاکنون نتیجه مطلوبی حاصل نشده است.   مهدی خادم ثامنی افزود: سازمان حفاظت محیط‌زیست در نظر دارد در هفته زمین پاک این قانون اجرا شود اگر به نتیجه نرسیم مجبور می‌شویم قانونی ورود کنیم و از قوه قضاییه کمک بگیریم. البته فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای اعلام آمادگی کردند تا از توزیع کیسه‌های پلاستیکی خودداری کنند، اما نگران ریزش مشتری هستند بنابراین تاکید دارند همه فروشگاه با هم اجرا کنند.   همچنین رییس اداره محیط زیست شهر تهران گفت: سال ١۴٠٠ حدود ۵ هزار و ١١٧ تن، ١۴٠١ حدود ۵ هزار و ١١۶ تن و سال ١۴٠٢ حدود ۵ هزار و ۴۶٣ تن پسماند عادی در کلانشهر تهران روزانه جمع آوری شده است.   علیرضا رحمتی افزود: در سطح شهر تهران واحد‌های غیرمجاز جمع آوری پسماند زیاد داریم به عنوان مثال سال گذشته در منطقه هرندی ٢٧ واحد غیرمجاز را جمع آوری کردیم، برای مکان دفن پسماند در خلازیر هم برنامه ویژه‌ای داریم.   بعد از یک ساعت، نشست به پایان رسید و همه سوار بر ون راهی حاشیه تهران شدیم جایی که تا چشم کار می‌کرد انواع پسماند بود که روی هم دپو شده بودند، دشت‌های پر از کیسه‌های پلاستیکی به طوری که به هر بوته چند پلاستیک چسبیده بود و با هر وزشی به رقص در می‌آمدند، در نگاه اول گویی پلاستیک محصول آن گیاهان است، مانند مزرعه پلاستیک است، کمی دورتر از آن تپه‌های بزرگ انواع پسماند دیده می‌شود که در کنار و بالای هر کدام از این تپه‌ها تعدادی از افراد که اغلب کم سن و سال هستند، مشغول جمع کردن پسماند‌ها به ویژه پسماند‌های پلاستیکی اند تا آن‌ها را به کارگاه‌های تبدیل پسماند بفروشند.   آمار‌ها نشان می‌دهد روزانه ۵۷ هزار تن پسماند در کشور تولید می‌شود که ۱۲ درصد آن پلاستیک است، بنابراین رها کردن این حجم پلاستیک در طبیعت به حال خود نه تنها کار عاقلانه‌ای نیست بلکه خطری برای محیط زیست و در نهایت سلامت انسان‌ها است.   بعد از آن به یک کارگاه تولید کیسه‌های زباله از پسماند‌های پلاستیکی رفتیم، آن مکان اصلا به مذاق ما خوش نیامد، همه ماسک زدیم، اما باز هم تنفس هوای آن دشوار بود، در نگاه اول کیسه‌هایی که از خرده پلاستیک به عنوان مواد اولیه پر و بر روی هم انبار شده بودند توجه را به خود جلب می‌کرد؛ بعد از آن چند دستگاه بود که از یک طرف پلاستیک‌های خرد شده وارد و از طرف دیگر کیسه‌های زباله خارج می‌شدند که در آخر خط با پیچیده شدن دور یک لوله به صورت رول در می‌آمدند.   مسوول این واحد تولید کیسه زباله گفت: روزانه ۳ تن کیسه زباله تولید می‌کنیم، البته مانند این مرکز زیاد است شاید اتحادیه پلاستیک و ملامین شهر ری بیش از ۱۲۰۰ جواز چنین مراکزی را صادر کرده که تعداد زیادی در آن‌ها مشغول به کار هستند.   حامد نفر افزود: به طور مستقیم و غیر مستقیم ۲۰ نفر در این مرکز مشغول به کار هستند که اگر روزی تعطیل شود علاوه بر اینکه تعداد زیادی بیکار می‌شوند، تمام زباله‌ها هم روی زمین می‌ماند.   از آنجا خارج شدیم به سمت کارگاه دیگری حرکت کردیم که مواد اولیه تولید کیسه زباله‌های پلاستیکی را تهیه می‌کرد، وضعیت آنجا هزاران بار بدتر از کارگاه قبلی بود، یک سوله با دری بسیار بزرگ مقابلمان نمایان شد، داخل سوله به حدی تاریک بود که از بیرون چیزی دیده نمی‌شد؛ وقتی جلوتر رفتیم متوجه شدیم که تاریکی به علت نبود نور نیست بلکه ناشی از دودی است که به علت سوختن پلاستیک‌ها در کوره‌ها ایجاد می‌شود، حتی تصورش هم دشوار است که بتوان در چنین هوایی نفس کشید، بلافاصله سوزش چشم و گلو آغاز شد از این رو بعد از مدت کوتاهی از سوله خارج و وارد هوای آزاد شدیم، ما که این فرصت را داشتیم از محل خارج شویم، اما آن‌هایی که آنجا مشغول به کار هستند و چاره‌ای جز تحمل و تنفس آن هوا را ندارند چه عاقبتی خواهند داشت؟   رییس اداره محیط زیست شهر تهران که دراین بازدید خبرنگاران را همراهی می‌کرد درباره نحوه فعالیت این مراکز تولیدی گفت: این‌ها واحد‌های صنفی هستند، واحد‌های صنفی از اتحادیه‌های خود مجوز می‌گیرند و به گونه‌ای غیر مجاز هستند، واحد‌های غیر مجاز و غیراصولی در سطح شهرستان‌های اطراف تهران مانند اسلامشهر، شهر ری و ورامین زیاد است، با برنامه‌ای که محیط زیست استان تهران و شهر تهران دارد در صدد است تا همه این کارگاه‌ها را شناسایی کند.   علیرضا رحمتی افزود: ما دنبال حذف این واحد‌ها نیستیم و باید حتما راهکار جایگزین ارائه داده شود، چون اگر حذف شوند در مدت کوتاهی جای دیگری فعالیت خود را آغاز می‌کنند، چون عده زیادی در این مراکز مشغول به کار هستند و خانواده‌هایی با آن امرار معاش می‌کنند، باید بتوانیم با سیاست‌های تشویقی که در آیین نامه عدم جایگزین پلاستیک آمده، آن‌ها را مدیریت کنیم.   وی اظهارداشت: بر اساس طرح جامع مدیریت پسماند کلانشهر تهران مصوب شده یک مجتمع صنفی ۶۰ هکتاری برای جمع آوری واحد‌های غیر مجاز و غیر اصولی ایجاد شود که پیگیری می‌کنیم این اتفاق بیفتد تا شاهد فعالیت واحد‌های غیر مجاز که آلودگی آب و خاک را به همراه دارند نباشیم و در آن متجمع ساماندهی شوند.   وی ادامه داد: بحث جانمایی این مجتمع در دست اقدام است که از طریق استانداری و فرمانداری تهران تملک زمین در محدوده کهریزک سمت جاده ساوه در حال پیگیری است، سرمایه گذار‌ها مشخص هستند بنابراین به محض اینکه تملک زمین مشخص شود وارد فاز عملیاتی خواهیم شد.   رحمتی درباره نحوه کارکرد این کارگاه‌ها گفت: پلاستیک‌هایی که در سطح شهر جمع آوری می‌شوند بعد از شستشو به قطعات یک تا دو سانتیمتری تبدیل می‌شوند که به آن‌ها پَرَک می‌گویند، بعد از آن در مرحله بعدی به ماده اولیه کُندُر تبدیل می‌شوند که از صافی عبور داده شده و به عنوان گرانول در واحد‌های تولیدی بازیافتی به کیسه‌های پلاستیکی تبدیل می‌شوند، دودی که در این کارگاه به هوا بلند می‌شود نتیجه تبدیل شدن این خرده پلاستیک‌ها به خمیر و در نهایت گرانول به عنوان ماده اولیه است، دود بسیار خطرناکی است حتی از سیانور هم خطرناک‌تر است.   وی تاکید کرد: البته فعالیت این واحد‌های تولیدی ذاتا کاری محیط زیستی است، اما فرایندشان محیط زیستی نیست، به عنوان مثال پساب آن‌ها که بعد از شستشوی پلاستیک‌های جمع آوری شده به دست می‌آید بسیار خطرناک است که موجب آلودگی خاک می‌شود، همچنین آلودگی هوا را هم به همراه دارد، بنابراین باید در این کارگاه‌ها سیستم تهویه هوا وجود داشته باشد، چون سوختن پلاستیک گاز دی اکسید فوران منتشر می‌کند و خطرناک‌ترین گاز زیست محیطی است و موجب آلودگی هوا و در نهایت موجب بروز سرطان می‌شود لذا خواهش ما از مردم این است که یا کمتر پلاستیک مصرف کنند یا اینکه درست مصرف کنند، قطعا اکنون حذف کامل پلاستیک در زندگی به این راحتی‌ها نخواهد بود، اما درست مصرف کردن و عدم رهاسازی در طبیعت کمک بزرگی به محیط زیست می‌کند.   وی تصریح کرد: در واقع لجن این پساب‌ها حاوی فلزات سنگین و مواد آلاینده سمی است که در طبیعت رها می‌شوند بنابراین باید تصفیه خانه فاضلاب داشته باشند، آن لجن جزو پسماند‌های ویژه است که ممکن است خطرناک باشد از این رو باید مدیریت یکپارچه صفر تا صد شکل بگیرد تا این معضلات برطرف شود.   موضوع جانمایی و تملک زمین برای ایجاد مجتمع ۶۰ هکتاری برای ساماندهی واحد‌های بازیافتی غیراصولی از طریق استانداری و فرمانداری استان تهران در دست اقدام است. رییس اداره محیط زیست شهر تهران گفت: از این واحد‌های غیر مجاز در سطح شهر تهران کم نداریم که فعالیت آن‌ها باید با نظارت محیط زیست و همکاری شهرداری و هماهنگی وزارت صمت انجام شود، در واقع مجوز فعالیت این واحد‌ها را وزارت صمت صادر می‌کند بنابراین باید حتما نظارت داشته باشند تا واحد‌های غیراصولی جمع آوری شوند، هدف ما در طرح جامع مدیریت پسماند تهران که سال گذشته تصویب شد ایجاد مجتمع بازیافتی است که اگر زودتر راه اندازی شود این مراکز به آن مکان منتقل می‌شوند و دیگر مشکلات محیط زیستی نخواهیم داشت.   وی درباره نحوه ایجاد چنین واحد‌هایی گفت: واحد‌ها باید طبق ماده ۱۱ قانون هوای پاک از سازمان حفاظت محیط زیست استعلام کنند، بعد از آن ضوابط و امکانات مورد بررسی قرار می‌گیرد مثلا کارگاه‌های بازیافتی نباید داخل محدوده شهری مستقر شوند این واحد‌ها رده ۴ هستند و باید خارج از محدوده و حریم شهر باشند، اما آن‌هایی که از قبل داخل حریم شهر ایجاد شدند و فعال هستند باید به مجتمع‌ها و یا شهرک‌های صنعتی منتقل شوند، استاندارد آن‌ها هم در قانون هوای پاک مشخص شده از طرفی استاندارد خروجی پساب هم مشخص است و باید رعایت آنرا کنند.   رحتمی افزود: صندوق ملی محیط زیست هم به این واحد‌ها کمک می‌کند البته به واحد‌های مجاز، این‌ها می‌توانند درخواست بدهند و بعد از بررسی در صورت فراهم بودن شرایط می‌توانند برای بهینه سازی فرایند تولید از تسهیلات مدت دار صندوق ملی محیط زیست استفاده کنند. حذف تولید کیسه‌های فریزر در صورت سازگار نشدن با اصلاحات در فرایند بازدید همچنین مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی گفت: در اصلاحات آیین نامه اجرایی قانون محدودیت استفاده و توزیع کیسه‌های پلاستیکی که قرار است انجام شود احتمالا تولید کیسه فریزر‌های با قطر زیر ۲۵ میکرون حذف خواهد شد، چون نمی‌شود کیسه‌های فریز را چند بار استفاده کرد. همچنین امکان بازیافت کیسه‌های فریز با این قطر وجود ندارد.   مهدی خادم ثامنی افزود: در اصلاحات آیین نامه، کیسه‌هایی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون حذف خواهند شد و اجازه تولید نخواهند داشت، اما استثنائاتی هم وجود دارد از جمله تولید کیسه‌های فریزر، حال اگر اصلاحات در آن‌ها انجام شود و به این نتیجه برسیم که کیسه‌های فریزر با قطر زیر ۲۵ میکرون هم می‌شود تولید شود مجوز می‌دهیم، اما اگر نتوانند خود را با اصلاحات هماهنگ کنند حذف می‌شوند. بیش از هزار واحد بازیافت غیر مجاز در شهر ری فعال است در ادامه بازدید رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ری نیز گفت: بیش از هزار واحد بازیافت پلاستیک در سطح شهرستان ری فعال است که همه هم غیر مجاز هستند، بسته به نوع پلاستیکی که در سطح شهر تولید و توسط افراد غیر مجاز جمع آوری می‌شود؛ به محصولات گوناگونی تبدیل می‌شوند که یکی از آن‌ها کیسه زباله است، البته این موضوع بدی نیست و زیست محیطی است، اما مشکلی که وجود دارد نحوه کار این واحدهاست که به صورت نادرست انجام می‌شود، فرایند تولید این‌ها به شدت آلاینده است، مرحله شستشو تا تبدیل شدن به گرانول به عنوان ماده اولیه تا دوباره وارد چرخه تولید شوند؛ این‌ها هیچ کدام ملاحظات زیست محیطی را رعایت نمی‌کنند که منجر به آلودگی شدیدی هم در منابع آب و هم هوا می‌شوند.   محمد رستگاری افزود: محیط زیست سال گذشته بیش از ۸۰ واحد از آن‌ها را جمع آوری کرد، اما واقعیت این است به دلیل اینکه سرمایه گذاری زیادی نمی‌خواهند و مواد اولیه آن‌ها هم پسماند است و برایشان ارزان تمام می‌شود تعدادشان خیلی زیاد شده و در صورت پلمپ شدن می‌توانند سریع جای دیگری فعالیت خود را از سر بگیرند.   وی تاکید کرد: نکته اساسی‌تر این است که متولیان امر مانند شهرداری‌ها راهبرد جایگزینی را ایجاد نکردند مبنی بر اینکه که وقتی این واحد‌ها جمع آوری شوند بعد چه اتفاقی می‌افتد؛ ما هم نمی‌توانیم همه پلاستیک‌ها را دفن کنیم این خودش باعث آلودگی می‌شود و حتما باید بازیافت شوند، اما باید از طرف متولیان امر بیشتر شهرداری‌ها ساز و کاری تعریف شود تا کار به صورت اصولی و صنعتی بازیافت شوند تا مشکلات موجود کمتر شود، اما شهرداری در این زمینه آنطور که باید عمل نمی‌کند.   وی اظهار داشت: با توجه به اینکه تقاضا برای محصولات پلاستیکی زیاد است از سوی دیگر عرضه هم در حال افزایش است، از این رو در سطح شهرستان ری مراکز متعددی وجود دارد، اما قطعا بیش از هزار واحد است، آن تعدادی که صنوف مجوز داده ۴۲۰ واحد است، اما خیلی از این واحد‌ها بدون اخذ پروانه در حال فعالیت هستند، ما با بازیافت هیچ مشکلی نداریم مهم شکل کار است که متاسفانه دچار مشکلات زیادی است.   سال گذشته محیط زیست ۸۰ واحد غیرمجاز واحد‌های بازیافت پلاستیک را جمع‌آوری کرد، اما مساله مهم است که شهرداری ساز و کاری را برای بعد از جمع آوری این واحد‌ها تعریف نکرده است.    رستگاری تاکید کرد: در زنجیره تولید پلاستیک چه بازیافت و چه غیر بازیافت آسیب شناسی کردیم آنجایی که الان تهدید و برای ما مخاطره است جا‌هایی است که زباله‌ها از سطح شهر تهران جمع آوری و وارد شهر ری می‌شود آنجا به صورت غیر اصولی شستشو داده و به گرانول به عنوان ماده اولیه تبدیل می‌شوند فاضلاب آن‌ها مشکل دارد و موجب آلودگی هوا هم می‌شوند، برای اینکه بتوانیم گام اول را برداریم در کارگروه مدیریت پسماند تصویب کردیم که شهرداری تهران این مراکز را به مکانی درست منتقل و ساماندهی و برای آن‌ها تصفیه خانه و تمهیدات کاهش آلودگی هوا را ایجاد کند، اما متاسفانه به رغم اینکه یک سال است که موضوع را پیگیری می‌کنیم هنوز اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته و کماکان در دست پیگیری است، تا این موضوع از طریق متولیان امر که شهرداری‌ها هستند به صورت جدی در دستور کار قرار نگیرد ما شاهد فعالیت واحد‌های غیر مجاز خواهیم بود، چون ما هیچ راهبرد جایگزین برای این واحد‌ها نداریم و ما هم به عنوان محیط زیست مجبور هستیم مدارا کنیم، چون اگر قرار باشد همه این‌ها تعطیل شوند پلاستیک‌ها هم به عنوان زباله وارد مراکز دفن می‌شوند که نه توجیه اقتصادی و نه زیست محیطی دارد.   بعد از بازدید از این مراکز تولید دوباره سوار بر ون‌ها شدیم و به یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای در شهرری رفتیم تا نظر مشتریانی که بعد از خرید از کیسه‌های پلاستیکی استفاده می‌کنند را جویا شویم، البته زمانی که رسیدیم ظهر بود و فروشگاه خلوت، اما با این وجود چند نفری در حال خرید بودند؛ خانمی خریدش را انجام داده بود و کیسه به دست قصد ترک فروشگاه را داشت، جلو رفتیم و نظرش را درباره اینکه قرار است به صورت آزمایشی توزیع کیسه‌های پلاستیکی رایگان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای متوقف شود را پرسیدیم؛ ابتدا مقاومت کرد و گفت قبول نمی‌کنم، ما مالیات می‌دهیم علاوه بر این مالیات بر ارزش افزوده هم می‌دهیم بنابراین حاضر نیستم برای تهیه کیسه پلاستیکی پول بدهم، اما وقتی درباره مضرات پلاستیک و اینکه بسیاری از کشور‌ها این کار را می‌کنند صحبت کردیم تا حدودی قانع شد و از کیسه‌های پارچه‌ای استقبال کرد.   بعد از آن سراغ مشتری دیگری رفتیم، خانم جوانی که از نسل امروزی بود، اما نکته جالب درباره وی این بود که هیچ خبری از مضرات پلاستیک نداشت گویی برای اولین بار بود که این‌ها را می‌شنید، ابتدا عکس العملی نداشت، اما بعد از یک صحبت نسبتا طولانی پذیرفت که کیسه‌های پلاستیکی برای طبیعت مضر هستند و بهتر است کیسه‌های پارچه‌ای و یا زنبیل جایگزین آن شود.   این نشان می‌دهد که انجام چنین کاری نیاز به فرهنگ سازی دارد و متولیان و دستگاه‌های مربوطه آنطور که باید در زمینه فرهنگ سازی فعالیت نکرده اند؛ حال امیدواریم با اجرای پویش امروز من بدون کیسه پلاستیکی که قرار است از سوم اردیبهشت - روز جهانی زمین پاک - تا ۲۱ تیرماه - روز جهانی زمین بدون پلاستیک - در فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور اجرا شود، تا حد زیادی مردم با مضرات کیسه‌های پلاستیکی آشنا شوند و فرهنگ اجدادمان که استفاده از کیسه‌های پارچه ای، زنبیل و پاکت‌های کاغذی بود، دوباره زنده شود. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تخصیص ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار به ایمن‌سازی نقاط حادثه‌خیز
  • مانور ایمنی کارگاه‌های پرخطر در ایلام
  • ایمن سازی ۴۱ نقطه پرحادثه در محورهای مواصلاتی کرمانشاه
  • دودی که از سیانور خطرناک تر است
  • دستور دادستان بشرویه جهت ایمن سازی فوری استخر‌های کشاورزی
  • طرح عجیب و خطرناک شهرداری تهران +فیلم
  • اجرای طرح افزایش خدمات و ایمن‌سازی بزرگراه‌‌های پایتخت
  • تلاش ها برای بهبود ایمنی جاده ها کارساز است
  • ایمن سازی سازه‌های آبی و خاکی و ساختمان‌های غیرایمن با سرعت پیگیری شود
  • ۴ فهرست در دور دوم انتخابات مجلس با هم رقابت می‌کنند