Web Analytics Made Easy - Statcounter

شواهد حاکی از آن است که پس از جایگزین شدن پرداخت یارانه مستقیم به جای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالا‌های اساسی، خبری از وفور این کالا‌ها در بازار‌های پاکستان نظیر پیشاور، خیبر پختونخوا و ... نیست؛ اتفاقی که در کنار جنگ اوکراین به بالا رفتن قیمت این اقلام در پاکستان منجر شده است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اردیبهشت ماه سال جاری بود که دولت وعده خود مبنی بر عادلانه کردن یارانه ارز ترجیحی را اجرا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در جریان این طرح، یارانه کالا‌های اساسی به جای آنکه در قالب ارز دولتی به واردکنندگان داده شود، به طور مستقیم به حساب مردم واریز شد. حذف فساد و رانت، عادلانه‌تر شدن تخصیص یارانه و جلوگیری از رشد پایه پولی و تورم، جزو مهمترین دلایل اصلاح یارانه ارزی بود. با این حال یکی دیگر از عواملی که دولت را مصمم به جایگزین کردن پرداخت یارانه مستقیم به مردم به جای تخصیص یارانه ارزی به کالا‌ها کرد، اوج گرفتن قاچاق کالا‌های مشمول یارانه به کشور‌های دیگر بود. پاکستان، افغانستان، آذربایجان، اقلیم کردستان عراق و ترکیه از جمله مقاصد مهم قاچاق کالا‌های مشمول یارانه بودند.

وفور روغن‌های یارانه‌ای ایران در بازار‌های پاکستان، قبل از حذف ارز ۴۲۰۰


بررسی‌ها نشان می‌دهد طی دوره ۴ ساله تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، میلیون‌ها نفر از مردم دیگر کشور‌ها از یارانه ارزی ایران بهره بردند. این در حالی بود که منابع و ذخایر ارزی کشور به دلیل مشکلات ناشی از تحریم و البته سوءمدیریت دولت قبل، کفاف این میزان مصرف را نمی‌داد. همین ناترازی منابع و مصارف در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی بانک مرکزی را ناگزیر به خرید ارز از صادرکنندگان در بازار نیما به قیمت حدود ۲۴ هزار تومان و فروش به واردکننده به قیمت ۴۲۰۰ تومان می‌کرد و در نتیجه رشد شدید پایه پولی از این ناحیه می‌شد.

تبعات این رشد پایه پولی نیز چیزی جز شتاب گرفتن تورم و تحمیل فشار بیشتر به معیشت مردم نبود. در واقع سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی که با هدف جلوگیری از افزایش قیمت‌ها و کاستن فشار تورم اجرا شد، خود به عاملی برای افزایش تورم تبدیل شد. اما اکنون نگاهی به بازار کالا‌های اساسی در کشور‌های دیگر، اثر اصلاح قیمت این کالا‌ها بر حجم قاچاق و نیز قیمت این اقلام در کشور‌های مذکور را نشان می‌دهد.

حذف پاکستان از سفره یارانه کالا‌های اساسی

بر اساس خبر‌های رسانه‌های پاکستانی از بازار‌های مختلف این کشور، کالا‌هایی که در ماه گذشته در ایران با حذف ارز ۴۲۰۰، مشمول اصلاح قیمت شدند، دچار افزایش قیمت شده و قاچاق آن‌ها تقریبا متوقف شده است.

همین وضعیت در بازار ایالت خیبر پختونخوا نیز مشاهده می‌شود. به عنوان مثال در بازار پیشاور که تا پیش از این اقلام یارانه‌ای ایرانی در آن به وفور یافت می‌شد، اکنون با کاهش مشهود کالا‌های ایرانی مواجه شده است.

با توجه به نیاز پاکستان به تامین مواد غذایی از خارج، اصلاح قیمت کالا‌های اساسی در ایران به رشد بیشتر قیمت مواد خوراکی در بازار‌های این کشور دامن زده است.

به عنوان مثال قیمت یک لیتر روغن خوراکی که در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۵۰ روپیه بود، اکنون به ۴۷۰ روپیه یعنی چیزی در حدود ۷۵ هزار تومان افزایش یافته است. همچنین قیمت یک کیسه ۲۰ کیلویی آرد گندم از ۷۰۰ روپیه در سال ۲۰۱۸ به ۱۵۰۰ روپیه معادل ۲۴۰ هزار تومان افزایش یافته است.

قیمت هر قرص نان ۱۵۰ گرمی نیز از ۱۰ روپیه در سال ۲۰۱۸ به ۳۰ روپیه معادل ۴۸۰۰ تومان رسیده است. البته بی شک تمامی این تغییر قیمت‌ها را نمی‌توان به اصلاح قیمت‌ها در ایران نسبت داد. جنگ روسیه و اوکراین بی شک عامل مهمی در رشد قیمت مواد غذایی در جهان است که به طور طبیعی به پاکستان نیز سرایت کرده است. با این حال نمی‌توان از تاثیر اصلاح قیمت کالا‌های اساسی در ایران و توقف جریان قاچاق این کالا‌ها به پاکستان به دلیل یکسان شدن قیمت‌ها و غیراقتصادی شدن قاچاق چشم پوشی کرد.

منبع: ایرنا

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کالاهای اساسی اصلاح یارانه ارزی ارز ۴۲۰۰ تومانی ارز ۴۲۰۰ تومانی کالا های اساسی یارانه ارزی یارانه ارز اصلاح قیمت کشور ها کالا ها قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۶۸۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی قیمت دلار ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / دلار در روند اصلاحی افتاد

به گزارش صدای ایران، قیمت دلار روز چهارشنبه روند کاهشی هزار تومانی داشت و با این مقدار افت قیمت، به پله‌های پایانی کانال سوم در کریدور ششم برگشت.

گفتنی است افت قابل توجه طلای جهانی طی روز‌های گذشته و دور شدن از التهابات سیاسی، اثر ارزپاشی بازارساز را بیشتر کرده و دلار را در مسیر اصلاح قرار داده است.


دلار در روند اصلاحی افتاد
کارشناسان اقتصادی با توجه به سقف‌زنی قیمت دلار در نیمه دوم فروردین، انتظار اصلاح قیمت در بازار ارز را داشتند. این اتفاق رخ داد و دلار در کریدور ششم عقب‌نشینی کرد و اکنون دو پله میانی کریدور مذکور را به‌عنوان کف حمایتی جدید شناسایی کرده است.

به نظر می‌رسد عقب‌نشینی قیمت‌ها از مرز‌های مقاومتی حاکی از حضور پررنگ بازارساز برای فریز قیمت دلار است. به نظر می‌رسد این سیاست در صورتی که تنش در منطقه خاورمیانه تشدید نشود ادامه خواهد داشت. تحلیلگران اقتصادی احتمال برگشت موقت قیمت دلار به پله‌های ابتدایی کریدور ششم را می‌دهند. به اعتقاد آنها این برگشت قیمت، اصلاح موقتی است.


حواله دلار ۴۱ هزار تومانی شد
قیمت درهم روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت کاهش ۲۶۰ تومانی داشت و با رقم ۱۷ هزار و ۲۶۰ تومان بسته شد. تتر با کاهش ۹۰۰ تومانی کانال ۶۴ هزار تومانی برگشت و با رقم ۶۴ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد.

قیمت پوند انگلیس با کاهش ۶۰۰ تومانی روی رقم ۷۹ هزار و ۶۷۰ تومانی ایستاد. یورو نیز روز چهارشنبه کاهش ۷۴۰ تومانی داشت و روی رقم ۶۸ هزار و ۵۰۰ تومان بسته شد.


گفتنی است اسکناس و حواله دلار در پنجمین روز اردیبهشت برخلاف بازار آزاد افزایش داشت و یک کانال بالاتر رفت. اسکناس دلار با افزایش ۱۴۲ تومانی با رقم ۴۴ هزار و ۳۸ تومان و حواله دلار نیز با همین مقدار افزایش به کانال ۴۱ هزار تومانی صعود کرد و با رقم ۴۱ هزار و ۱۱۸ تومان عرضه شد.

دیگر خبرها

  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • کالاهای اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت 2 تا 3 برابری به دست مردم می رسد/ شرایط کنونی یعنی دولت منطقا باید در سیاست ارزی خود تجدیدنظر کند
  • قیمت دو برابری کالا‌های اساسی با جود تخصیص ارز ترجیحی
  • پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف
  • هرگونه افزایش قیمت در حوزه کالا‌های اساسی گرانفروشی است
  • سفر به پاکستان و سریلانکا در مقطع فعلی پیام مهمی برای دشمنان و دوستان جمهوری اسلامی داشت/همکاری با کشورهای همسایه و مستقل گسترش می‌یابد/ ایران ظرفیت‌های بسیار خوبی برای صدور خدمات فنی-مهندسی دارد
  • تشدید گشت های نظارتی بر بازار شهرستان دهلران
  • فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید؛ وگرنه با خروج سنگین سرمایه روبرو می شوید
  • تصویب مبلغ منابع ارزی دارو و کالا‌های اساسی
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / دلار در روند اصلاحی افتاد