Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@12:33:09 GMT

بالگرد بومی بسازیم یا هواپیما؟

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۸۴۸۸۵

بالگرد بومی بسازیم یا هواپیما؟

در کشور ما نیز مسئولان صنعت هواپیمایی کشور در دهه۷۰ از طریق همکاری با صنایع هواپیماسازی اوکراین تولید هواپیمای مسافربری با موتور ملخی یا توربو پراپ را در ایران کلید زدند. مجموعه این تلاش‌ها برای افزایش ضریب تولید داخل در این حوزه، اکنون به شکل هواپیمای باری در شرکت هواپیمایی هسا به ثمر رسیده است.
همان هواپیمایی که رئیس‌جمهور در بازدید از آن، ضمن قدردانی از فعالیت‌های انجام ‌شده در این شرکت، ارتقای توانمندی داخلی برای تولید هواپیمای مسافربری را از فعالان صنعت هوایی مطالبه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالبه‌ای که سبب شد توانمندی ایران برای ساخت هواپیمای مسافربری به سوژه محافل خبری تبدیل شود.
در شرایطی که وضعیت هواپیماهای موجود در کشور به ‌شدت فرسوده است و روزشمار برای از رده خارج شدن نیمی از این ناوگان شروع ‌شده، شرکت صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) به‌ عنوان نخستین مرکز ساخت انواع پرنده بال ثابت و بال گردان در اندیشه ساخت هواپیمای مسافربری است.
هر چند توانایی این شرکت در ساخت جنگنده کوثر، طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین ابابیل، تولید بالگردهای مختلف، تولید هواپیمای آموزشی سیمرغ، هواپیمای آبپاش، ساخت و تست ترمز هواپیما و تأمین تجهیزات مورد نیاز حوزه هوایی کشور و... ستودنی است اما تا به امروز توفیقی در تولید هواپیمای مسافربری نداشته است.
حال این پرسش مطرح است که آیا ایران در شرایط تحریم و نبود زیرساخت‌های لازم و دانش و فناوری روز می‌تواند در تولید هواپیمای مسافربری موفق عمل کند؟
محمدحسین جهان‌پناه، کارشناس حوزه هوایی عملیاتی نگه ‌داشتن ناوگان هوایی فعلی و حل مشکلات ناوگان هلی‌کوپتری را ضروری‌تر از سرمایه‌گذاری در پروژه تولید هواپیمای مسافری داخلی در شرایط تحریم می‌داند.
وی با اشاره به وضعیت آشیانه‌های خطوط هوایی پرچمدار ایران می‌گوید: اکنون کلی هواپیمای زمینگیر داریم که مجوزهای پروازی آن‌ها لغو شده است و تعمیر و عملیاتی نگه ‌داشتن آن‌ها بسیار ضروری‌تر از ساخت هواپیماست.

نیاز کشور به بالگرد بیش از هواپیما
جهان‌پناه می‌گوید: شرکت‌های دولتی ساخت هواپیما هیچ‌ گاه از دریافت بودجه برای این کار بدشان نمی‌آید ولی باید بدانیم ما اکنون به جای شوآف باید به فکر نیازهای بسیار مهم‌تر در این حوزه باشیم. ۳۰ سال است به اسم تولید داخلی داریم روی این پروژه سرمایه‌گذاری می‌کنیم. به نظرم این روزها با توجه به اینکه ناوگان هلی‌کوپتری کشور با کمبود مواجه است بیشتر از هواپیما به سرمایه‌گذاری روی هلی‌کوپتر برای امداد و نجات، حمل‌ونقل و... نیاز داریم.
این کارشناس صنعت هوانوردی با اشاره به اینکه ناوگان هلی‌کوپتری کشور بیش از ظرفیت زیرساختی خودش کار می‌کند، می‌افزاید: برای مقابله با آتش‌سوزی، امداد و نجات در حوادث طبیعی و سوانح و هزاران نیاز در این حوزه عملاً با کمبود آمبولانس هوایی مواجه هستیم. در کشوری به این پهناوری تعداد اندکی هلی‌کوپتر در حال همه جور سرویس دادن هستند.
وی می‌افزاید: پنها؛ شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایرانی در زمینه ساخت هلی‌کوپتر فعالیت می‌کند ولی تاکنون تولید پرشمار هلی‌کوپتر از این شرکت ندیده‌ایم، یک‌ زمانی هم به دنبال این بودیم که خط تولید آن را بخریم و می‌دانم مذاکراتی در دولت‌های مختلف اتفاق افتاد که البته به سرانجام نرسید.
وی با اشاره به اینکه تولید هواپیما فناوری پیچیده‌ای دارد که کشورهای اندکی صاحب آن هستند می‌گوید: مهندسان ایرانی برخی از قطعات را تحت امتیاز در ایران ساخته‌اند ولی خود موتور و قطعات موتور در ایران ساخته نمی‌شود. یکسری موتورهای بومی داریم که همه قطعاتش ساخت داخل نیست ولی موتورهای بومی ما هیچ ‌کدام در کلاس هواپیمای مسافربری نیست.
وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین هواپیمایی که ما در ایران مونتاژ کردیم نزدیک به ۷۰ درصد قطعاتش از اوکراین وارد شده یادآور می‌شود: اگر قرار باشد این هواپیما ساخته شود، به فرض اینکه بتوانند ایرادهای فنی آن را برطرف کنند قطعاتش از کجا تأمین خواهد شد؟ آیا شرکت انتونف در شرایط جنگی می‌تواند قطعات مورد نیاز برای ادامه خط تولید را برای ما تولید کند؟ موتور آن را از کجا تأمین می‌کنند؟ زنجیره تولید آن کجاست؟ و از همه مهم‌تر مشتری این هواپیما کیست؟
وی می‌افزاید: یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای ایران ۱۴۰ انجام نشد این بود که برای آن مشتری پیدا نکردند. وقتی هواپیما تمام شد هیچ شرکت هواپیمایی داخلی حاضر نشد آن را تحویل بگیرد. هسا مجبور شد خودش یک شرکت هواپیمایی راه بیندازد تا هواپیما را درون آن به کار گیرد. بعد این هواپیما را در اختیار نیروی انتظامی قرار دادند ولی چون این نهاد از عملکردش راضی نبود پس فرستاد. این‌ها داستان‌های ایران ۱۴۰ است که سال‌هاست به خاطر سوانح و ناایمن بودن زمینگیر شده است.
جهان‌پناه با یادآوری اینکه شرکت‌های هواپیمایی داخلی حاضر نیستند هواپیماهای روسی که اعتبارنامه‌های بهتری از این هواپیما داشتند را به خدمت بگیرند، تأکید می‌کند: هواپیماهایی در این کلاس وزنی باید توجیه اقتصادی داشته باشند. روسیه کشوری است که در حوزه هوانوردی، توسعه ‌یافته حساب می‌شود. شرکت‌های مختلف روسی از پیش از دوران فروپاشی شوروی تاکنون در تلاش برای توسعه هواپیماهای مسافربری مختلف خود هستند ولی هیچ‌ کدام موفق نبودند و نتوانستند در بازار رقابتی به ‌جایی برسند.
وی تأکید می‌کند: درست است که ما در شرایط تحریم نمی‌توانیم هواپیمای نو بخریم چون همه آن‌ها درصدی از قطعات غربی دارند که مجوز اوفک می‌خواهد ولی واقعاً در شرایط فعلی امکان تولید این هواپیما در داخل هم وجود ندارد، این‌ها فناوری‌هایی هستند که به ‌مرور زمان به کمک همکاری‌های بین‌المللی و زنجیره تأمین قطعات که توسط کشورهای مختلف تولید می‌شود فراهم می‌شوند.
البته علیرضا منظری، معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری بر این باور است که فناوری‌های جدید در هواپیمای داخلی ایران ۱۴۰ نقش زیادی ایفا می‌کنند و این هواپیما با سرمایه‌گذاری ملی توانسته به مرحله تولید برسد. 

خبرنگار: زهرا طوسی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بالگرد هواپیما تولید هواپیمای مسافربری تولید هواپیما ساخت هواپیما سرمایه گذاری هلی کوپتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۸۴۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی تولید شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری محمدعلی خزایی، رییس هیأت مدیره شرکت ماشین سازان البرز پیمان در خصوص محصولات این شرکت و کاربرد آن‌ها عنوان کرد: شرکت ماشین‌سازان البرز پیمان در دو حوزه فعالیت می‌کند. یکی از محصولات ما ربات هفت درجه آزادی است که موفق به اخذ نشان دانش‌بنیان برای آن شده‌ایم. این ربات نمونه خارجی مشابهی ندارد و برای نخستین بار در سطح ایران و دنیا توسط ما ارتقا یافته است.

وی گفت: ربات مذکور در خطوط پرکن محصولات پتروشیمی و صنایع سیمان کاربرد دارد و می‌تواند به صورت خودکار، محصولات را در کیسه‌های ۵۰ کیلوگرمی پر کند و روی تریلر بچیند. این ربات قادر به پر کردن ۲۰ کیسه در هر بار عملیات است.

خزایی افزود: علاوه بر این، بالغ بر ۱۵۰ قطعه و تجهیز مورد استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی را برای نخستین بار در سطح کشور طراحی و بومی‌سازی کرده‌ایم. به دلیل تحریم‌ها و شرایط اقتصادی، امکان واردات این قطعات وجود نداشت. خوشبختانه تمام ۱۵۰ قطعه در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی نصب و راه‌اندازی شده و عملکرد موفقی داشته‌اند.

وی در خصوص بزرگ‌ترین دستاورد این مجموعه گفت: مهم‌ترین اتفاق در مجموعه ما، اعتماد به دانشجویان و نیروی متخصص ایرانی بود. ما با حمایت و کمک این افراد توانستیم برای اولین بار این ربات را طراحی و نصب کنیم. این کار بزرگ با همت نخبگان ایرانی انجام شد و نهاد ریاست جمهوری نیز در زمینه دانش‌بنیان شدن به ما کمک شایانی کرد.

خزایی تصریح کرد: قیمت تجهیز ما حدود ۱۵ میلیارد تومان برآورد شده است، در حالی که نمونه خارجی آن ۹۰ میلیارد تومان قیمت دارد. محصول ما خدمات پس از فروش و پشتیبانی دارد که شرکت‌های خارجی ارائه نمی‌دهند.

وی گفت: محصول ما در قسمت تعمیر و نگهداری به گونه‌ای طراحی شده که در صورت بروز اشکال در عملکرد ربات، به راحتی از خط خارج شده و به صورت دستی به فعالیت خود ادامه می‌دهد تا مشکل حل شود. این در حالی است که درباره محصولات شرکت‌های خارجی، تا زمانی که قطعات از خارج از کشور برسد، مدت زیادی زمان می‌برد. محصول ما تا حدودی از ارزبری نیز جلوگیری کرده است.

خزایی در خصوص رقم اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شده توسط این مجموعه گفت: در مجموعه ما به طور مستقیم برای ۲۰ نفر شغل ایجاد شده است و حدود ۶۰ نفر نیز به صورت غیرمستقیم با ما همکاری می‌کنند.

این فعال حوزه فناوری در خصوص استفاده از حمایت‌های معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: این مجموعه در حال حاضر نیازمند حمایت‌های مالی است که در این راستا، تقاضا داریم که بانک‌ها با ارائه تسهیلات و تسریع در فرآیند دریافت وام، همکاری بیشتری با ما داشته باشند. همچنین، خواهان حمایت در زمینه‌ حضور در نمایشگاه‌ها، بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی و دریافت زمین برای توسعه فعالیت‌های خود هستیم.

وی در پایان خواستار در نظر گرفتن تدابیری برای جلوگیری از واردات محصولات مشابه تولیدات ایرانی شد.

کد خبر 6090820

دیگر خبرها

  • دستور رییسی باز هم ناممکن از آب درآمد!/ ساخت هواپیما فعلا شدنی نیست/ تکلیف یک میلیون دلار پولی که صرف شد چه می‌شود؟ (فیلم)
  • طرح ساخت هواپیمای مسافربری مورد تاکید رئیس‌جمهور در قالب کنسرسیومی بین‌المللی در حال پیگیری است
  • بومی سازی کاتالیست‌هایی که در تولید بنزین استفاده می‌شود
  • ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی تولید شد
  • بومی‌سازی کاتالیست‌هایی کاربردی در تولید بنزین توسط محققان یک شرکت دانش‌بنیان
  • فرود آمدن هواپیمای اسرائیلی در ریاض
  • یک هواپیمای اسرائیلی در ریاض فرود آمد
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی | ماموریت صهیونیست ها در سفر به عربستان چیست؟