Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-06@00:07:12 GMT

احیای فرهنگ زکات، گامی در جهت عدالت اجتماعی

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۹۴۱۱۴

احیای فرهنگ زکات، گامی در جهت عدالت اجتماعی

 خبرگزاری فارس ـ حسین معافی؛  زکات در اسلام یکی از احکام واجبی است که باید بر اساس شرایطی، بخشی از اموال معین شده به افراد نیازمند و امور عمومی اجتماعی پرداخته شود. قرآن کریم در آیه زکات به این نکته اشاره کرده است:

«خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکّیهِمْ بِها وَصَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ» «از اموال آنان، صدقه (زکات) اخذ کن تا آنان را پاک گردانی و تزکیه کنی؛ و بر آنان درود بفرست و دعا کن که دعای تو مایه آرامش آنان خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

پیامبر اسلام (ص)نیز در مورد پرداخت زکات می‌فرمایند:  ای مردم! زکات اموال خود را بپردازید که هر کس زکات نپردازد، برای او نه نمازی است و نه حجی و نه جهادی.

پرداخت زکات در 10 مورد واجب است :گندم، جو، خرمای خشک، انگور(­کشمش)، طلا، نقره، شتر، گاو، گوسفند و مال‌التجاره (بنا بر احتیاط واجب)، این موارد ده‌گانه، «اموال زکوی» نامیده می‌شوند. زکات در صورتی واجب می‌شود که مال به مقدار نصاب برسد و مالک آن بالغ و عاقل و آزاد باشد و بتواند در آن مال تصرف کند.

اما در هشت مورد می‌توان زکات را مصرف نمود:  فقیر و آن کسی است که مخارج سال خود و خانواده‌اش را ندارد.، مسکین و آن کسی است که از فقیر سخت‌تر می‌گذارند، کسی که از طرف امام علیه‌السلام یا نایب امام مأمور است که زکات را جمع و نگهداری نماید، کافرهایی که اگر زکات به آنان بدهد به دین اسلام مایل می‌شوند، یا در جنگ به مسلمانان کمک می‌کنند، خریداری بنده‌ها و آزادکردن آنان، بدهکاری که نمی‌تواند قرض خود را بدهد،سبیل الله، یعنی کاری که مانند ساختن مسجد، منفعت عمومی دینی دارد، یا مثل ساختن پل و اصلاح راه که نفعش به عموم مسلمانان می‌رسد و ابن‌السبیل، یعنی مسافری که در سفر درمانده شد.

زکات به‌عنوان یک عبادت دارای فایده و برکت برای پرداخت‌کننده زکات می‌باشد و هم برای جامعه مفید است، زکات در امر فقرزدایی در جامعه و تحقق عدالت اجتماعی بسیار تأثیرگذار است و هم برای کمک به نیازمندان و مستمندان مورداستفاده قرار می‌گیرد و هم در عمران و آبادانی محل پرداخت زکات، نقش دارد. باتوجه‌به اینکه فاصله طبقاتی بین افراد نیازمند و افراد برخوردار در سطح جامعه وجود دارد، پرداخت زکات امری مهم در راستای کاهش فاصله طبقاتی است.

زکات نیز که یکی از فروعات دین اسلام است، احکام و مسائل فراوانی دارد که بر یکایک مسلمانان لازم است در احیا و اقامه احکام آن بکوشند. زکات در لغت و قرآن، به معنای «طهارت، پاکیزگی، رشد و نموّ» به‌کاررفته است.

زکات آن‌چنان جایگاه مهمی دارد که در صدر اسلام واجب شده بود چراکه زکات اموال مسلمین را پاک‌کرده و اجازه نمی‌دهد مسلمانان فقیر به گدایی روی بیاورند.

از آثار مهم پرداخت زکات می‌توان: درمان بخل، کلید برکت و زیادشدن رزق، بیمه کردن مال، محبوبیت نزد خداوند، وسیله تقرب به خداوند، راه رسیدن به رحمت‌های خاص الهی، وسیله باز شدن گره‌ها، مایه فرونشاندن غضب الهی و کفاره گناهان، ورود به باغ‌های الهی، گشایش برای مردگان، استجابت دعا، شرط حلال شدن روزی، قبولی نماز، پس‌انداز مطمئن، زندگی شیرین، خواب راحت، نشانه بی‌نقص بودن و کمال اسلام و ایمان و داشتن آیین پایدار، نام برد.

زکات واجبی است که برای جامعه بسیار تأثیرگذار است و لذا ضروری است که همه مردم و به‌ویژه دستگاه‌های مربوطه مانند کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان تبلیغات اسلامی و شوراهای زکات در استان‌ها و شهرستان‌ها در فرهنگ‌سازی و احیای زکات، این واجب فراموش شده اقدامات عملی مناسبی انجام دهند تا شاهد پرداخت وجوهات شرعی مانند خمس و زکات در بین مردم عزیز کشورمان باشیم تا از برکات و آثار مطلوب آن برخوردار شویم و به سمت عدالت اجتماعی و کاهش فقر در جامعه پیش رویم.

مسئولین امر زکات می‌توانند در فرهنگ‌سازی و احیای زکات اقداماتی چون مشخص‌کردن دقیق مؤدیان زکات و دعوت از آنها برای شرکت در جلسات آموزشی و آشنایی با احکام و فواید پرداخت زکات، پیگیری و نحوه پرداخت زکات با برقراری تماس و ارسال پیامک، برگزاری، پیگیری مصوبات و نظارت بر شورای زکات در استان‌ها، شهرستان‌ها و بخش‌ها، استفاده از ظرفیت ائمه جمعه و جماعت و روحانیون مستقر در روستاها و شهرها در امر ترویج فرهنگ زکات، برگزاری همایش‌های آموزشی با حضور معلمان و دبیران دینی و قرآن در مدارس و مناطق آموزش‌وپرورش و آشنایی دانش‌آموزان با احکام و شرایط زکات، تقدیر در جلسات و همایش‌ها از کسانی که در پرداخت زکات مشارکت دارند، ارائه گزارش هزینه کرد و مصرف زکات به افرادی که در این طرح مشارکت داشته و زکات پرداخت کرده‌اند، تهیه پوستر و یا اینفوگرافیک‌های جالب و جذاب از موارد مربوط به زکات و انتشار در فضای مجازی و کانال‌ها و گروه‌های شبکه‌های اجتماعی شهرها و روستاها،تهیه موشن‌گرافی و کلیپ‌های تبلیغاتی کوتاه با کمک پویانمایی، نمایش و طراحی و پخش در رسانه‌های محلی و شبکه‌های تلویزیونی استانی و کشوری.

انتهای پیام/ 

 

منبع: فارس

کلیدواژه: زكات فقير همايش آموزشي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۹۴۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حق بیمه بیش از ۴ هزار مددجوی کمیته امداد ماهانه پرداخت می‌شود

عباس اهرابی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: به منظور توانمندسازی و تحقق درآمد پایدار مددجویان، حق بیمه اجتماعی چهار هزار و ۱۶ نفر از مددجویان تحت حمایت به سازمان تأمین اجتماعی به طور ماهیانه پرداخت می‌شود.

مدیرکل کمیته امداد امام استان گیلان ادامه داد: بیش از ۲۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان حق بیمه اجتماعی مددجویان تحت حمایت مشمول این طرح به سازمان تأمین اجتماعی طی سال گذشته پرداخت شده است.

وی با اشاره به اقدامات این نهاد برای افزایش ضریب نفوذ بیمه‌ای در بین مددجویان افزود: بیمه شدگان می‌توانند از تمامی مزایای بیمه‌های اجتماعی نظیر بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی استفاده کنند.

مدیرکل کمیته امداد گیلان اضافه کرد: بیمه اجتماعی شامل سه نوع بیمه اعم از طرح‌های اشتغال و خودکفایی در قالب صاحبان حرفه و مشاغل آزاد، بیمه اجتماعی زنان سرپرست خانوار شهری و بیمه اجتماعی مددجویان از طریق صندوق بیمه روستاییان و عشایر است.

اهرابی با بیان اینکه حق بیمه تأمین اجتماعی مددجویان، با هدف بهره‌مندی آن‌ها از مستمری بازنشستگی پرداخت می‌شود، عنوان کرد: با پرداخت حق بیمه اجتماعی، مددجویان می‌توانند از مزایای بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی برخوردار شوند.

وی، افزود: شرایط دریافت مستمری بازنشستگی برای زنان ۵۵ سال سن و مردان ۶۰ سال سن با سابقه پرداخت حق بیمه حداقل ۱۰ سال است که در سال گذشته ۲۲۳ نفر از بیمه شدگان از مزایای دریافت مستمری، بازنشستگی و مستمری برای بازماندگان و ازکارافتادگی بهره مند شده‌اند.

مدیرکل کمیته امداد گیلان در ادامه با بیان اینکه سال گذشته تعداد ۱۸۴ نفر از مددجویان مشمول بازنشستگی صندوق روستاییان و عشایر شدند، تصریح کرد: در حال حاضر چهار هزار و ۲۷ نفر از مددجویان روستایی مشمول طرح بیمه روستاییان و عشایر هستند که حق بیمه آنان به صورت سالانه توسط کمیته امداد مرکز به صندوق بیمه روستاییان و عشایر واریز می‌شود و طی سال گذشته حدود چهار میلیارد و پانصد میلیون تومان در این خصوص واریز شد.

وی در پایان با اشاره به اینکه در اواخر سال ۱۴۰۲ مجوز پرداخت حق بیمه تأمین اجتماعی ۷۰۰ زن سرپرست خانوار تحت حمایت دیگر نیز اخذ شد، اضافه کرد: بدین منظور بیش از ۴۲۰ میلیون تومان اعتبار تخصیص یافت.

کد خبر 6096762

دیگر خبرها

  • افزایش ۵۰ درصدی زکات در مهران
  • پرداخت حق بیمه بیش از ۲ هزار زن سرپرست خانوار هرمزگانی
  • مد خوب، مد بد!
  • احیای تعاونی‌های صید و صیادی در سیستان و بلوچستان
  • حق بیمه بیش از ۴ هزار مددجوی کمیته امداد ماهانه پرداخت می‌شود
  • مدرسه باید واقعیت جامعه باشد/ ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار معلم مخالف مدرک دانشگاهی خود آموزش می‌دهند
  • مجلس از همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حمایت می‌کند
  • ترویج ازدواج شرعی احیای سیره و سنت پیامبر اسلام (ص) است
  • احیای ۱۶ واحد تولیدی و صنعتی در استان اردبیل
  • ایجاد عدالت و شفافیت اقتصادی هدف لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم