Web Analytics Made Easy - Statcounter

وجود معادن شن و ماسه در شمال غرب شیراز به ویژه منطقه دوکوهک مشکلات بسیاری را در آینده ایجاد می‌کند که یکی از آنها از بین رفتن کریدور تنفسی شیراز است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، مدت‌ها است که کلانشهر شیراز نیز مانند دیگر شهرهای جنوبی کشور دچار ریزگردها و آلودگی هوا شده که به تایید کارشناسان یکی از دلایل این امر وجود صنایع و معادن آلاینده موجود در شهر و اطراف این کلانشهر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معادنی که بیشتر در مناطق شمال غرب استان و منطقه گردشگری قلات وجود دارد که در دیماه 95 نیز این خبرگزاری در گزارشی به آن پرداخت. در آن گزارش چنین آمده که اعطای مجوز بهره‌برداری از معدن آن هم در مناطقی مانند دوکوهک و قلات سبب مشکلاتی برای ساکنان این منطقه و کلانشهر شیراز می‌شود.

با وجودی که استان فارس در ده اخیر سال به خشکسالی دچار شده و بحران آب در شیراز نیز امری غیرقابل انکار است، راه‌اندازی و ادامه فعالیت معادن در منطقه دوکوهک و قلات، شهر شیراز را بیش از گذشته با کمبود یا حتی بحران آب روبه‌رو می‌کند.

این مسئله در حالی است که معادن حوزه دوکوهک که با ابهامات فراوان از گذشته موفق به بهره‌برداری شده‌اند و همچنان نیز با ابهامات بیشتری همراه هستند علیرغم برخوردهای برخی مسئولان ذی‌ربط از جمله سازمان محیط زیست، متاسفانه این معادن مورد حمایت نامرئی قرار دارند و با وجود مضرات و آلایندگی فراوان همچنان فعال و مورد بهره‌‌برداری هستند.

پر واضح است که وجود معادن دوکوهک که در فاصله چندصد متری با منطقه مسکونی شهرک گلستان قرار دارد و از همه مهمتر در کریدور  ورودی تنفسی شهر شیراز واقع شده به راحتی ریه‌های تنفسی این کلانشهر چند میلیونی را در معرض خطر قرار داده است.

مسامحه مسئولان نظارتی و حاکمیتی و زیست‌محیطی و حتی حوزه سلامت در برابر این پدیده آلاینده و مزاحم شهری موجب شده که برخی افراد برای منفعت‌طلبی و ثروت‌اندوزی حتی موجبات بر هم زدن نظم و تهدیدات عمومی شوند. بهره‌برداران معادن با ولع غیر قابل وصف و با استفاده از ارتباطات سعی دارند هرچه بیشتر و سریعتر برای کسب ثروت بیشتر اقدام به چنگ‌اندازی و استحصال خاک خدادادی کنند از این رو بدون ضابطه‌های محیط زیستی سبب از بین رفتن سطح آبرفتی خاک در آن منطقه شده‌اند و شیراز را تبدیل به شهری با خطر بالقوه سیل می‌کنند. 

علاوه بر خطراتی که این معادن برای سلامت مردم به لحاظ هوا و تنفس دارند، نزدیکی این معادن به محل سکونت مردم مسئله‌ای است که اگر مورد توجه قرار نگیرد خطر بسیار زیاد و شدیدی را متوجه این کلانشهر می‌کند.

در این زمینه نبی‌اله مرادی، معاون حفاظت محیط زیست استان فارس در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: زمانی که قانون اصلاح معادن تصویب شد یک جانبه و صرفا به نفع بهره‌برداران معادن بود و مسائل زیست محیطی و سکونت مردم چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

براساس این قانون معادنی که خارج از مناطق تحت حفاظت محیط زیست باشند، نیازی به استعلام محیط زیست و مجوزهای مربوط به آن را ندارند که مرادی با تایید این بخش از قانون و نادرست خواندن آن گفت: در مناطق تحت مدیریت محیط زیست نیز دوگونه است، برخی از مناطق که ممنوعیت احداث معادن 100 درصدی است اما برخی دیگر از مناطق مجوز معادن از قبل داده شده است.

به گفته وی در مناطقی که از گذشته دارای مجوز معادن بوده تمدید پروانه بدون استعلام محیط زیست بود که البته با پیگیری‌های انجام شده دریافت استعلام از محیط زیست برای معادن این منطقه مشخص شده است.

معاون محیط زیست استان فارس معتقد است که اگر قانون معادن از پنجره محیط زیست نگاه شود، باید اصلاحاتی در آن صورت بگیرد اما امروز مواد قانونی به طور کامل به نفع بهره‌بردار است.

مرادی با اذعان به اینکه بدترین معادن در شمال غرب شیراز مستقر شده در حالی که شمال غرب کریدور هوای شیراز است و وجود معادن آشفتگی زیادی را در منطقه شمال غرب، قلات و دوکوهک ایجاد کرده است.

به گفته وی کیفیت مصالح و مواد معدنی در این منطقه در کنار نزدیکی به بازار مصرف سبب شده برداشت‌های بسیاری از معادن قلات و دوکوهک انجام شود و مشکلاتی را هم برای هوای شیراز و هم بافت خاک ایجاد کنند چراکه با فعالیت معادن شن و ماسه تمام بافت آبرفتی خاک برداشته شده است.

معاون محیط زیست استان فارس معتقد است که بافت آبرفتی خاک مانند یک اسفنج عمل می‌کند که مانع سیل می‌شود اما با برداشت بی‌رویه معادن قانونی و فعالیت معادن غیرقانونی خطر بالقوه سیل را در این کلانشهر ایجاد کردند.

موضوع معادن شمال غرب شیراز به شورای عالی معادن کشور نیز رفته و براساس گفته‌های مرادی این شورا حکم به جابه‌جایی معادن داده که در پروسه طولانی اداری این جابه‌جایی معلق مانده است. به گفته وی انجام مطالعات و گرفتن مشاور برای سازمان صمت یک حرکت لاک‌پشتی دارد که سبب شده تاکنون برای جابه‌جایی معادن اقدامی انجام نشود.

معاون محیط زیست استان فارس می‌گوید: براساس مصوبات شورای عالی معادن نیز تا زمان جابه‌جایی هر یک از معادن برای تمدید پروانه باید مهلت یک ساله بگیرند یعنی این تمدید باید در راستای جابه‌جایی سریع‌تر باشد.

توپ معادن و هوای شیراز به زمین صمت افتاده که پیگیری‌های تسنیم برای صحبت با رئیس این سازمان در استان نیز نتیجه‌بخش نبوده جز یک ارتباط چند ثانیه‌ای که براساس آن حمیدرضا ایزدی، رئیس سازمان صمت استان فارس به تسنیم گفت: مجوز 3 معدن در قلات باطل شده است.

وی درباره دیگر معادن به ویژه در منطقه دوکوهک و غرب شیراز مطلبی ذکر نکرد و در تماس‌های بعد خبرنگار تسنیم نیز پاسخگو نبود تا درباره فرایند و آخرین وضعیت جابه‌جایی معادن براساس مصوبه شورای عالی معادن صحبت کند.

این در حالی است که معادن دوکوهک در دل مناطق مسکونی گلستان و دوکوهک قرار دارد،  
ساکنان خانه‌های مسکونی دوکوهک معتقدند که خیابان‌ها و معابر مسکونی و راه‌های ارتباطی آنان به دلیل استفاده کامیون‌ها و وسایط نقلیه سنگین دیگر محل امنی برای تردد  نیست. تصادف‌ها و خسارت‌های مالی و جانی فراوان سکونت در این منطقه  را به خطر انداخته است.

استفاده بی‌رویه از منابع آبی و برداشت خارج از ضابطه در اعماق زمین که گاه به بیش‌ از صد متر می‌رسد؛ خطرات زیست‌ محیطی فراوانی را ایجاد کرده است. 

گزارش| خام‌فروشی بلای جان سنگ‌تراشی‌های "سریش‌آباد" / باطله‌ معادن کردستان دلاری به کارگاه‌های داخلی فروخته می‌شود + فیلم اشتغالزایی 100 هزار نفری در معادن سنگ کشور/ سایه سنگین بانک‌ها بر صنعت سنگبری / 1000 واحد صنعتی کوچک وابسته به معادن سنگ هستند درخواست طالبان از قطر برای سرمایه‌گذاری در ایجاد سد و استخراج معادن افغانستان رشد 74 درصدی سرمایه گذاری اکتشافی معادن در سال 1400

حال سوال اینجاست که در کلانشهر شیراز،  چگونه این اتفاق نامیمون خطرناک در حال جریان است؟ و سود این غفلت به جیب چه کسانی می‌رود؟ همچنین بهای مرگ خاموش ریه‌های تنفسی شیراز چه مبلغی است؟ برخی از کهنه‌کاران این معادن در سالیان متمادی با سلامت مردم چقدر سودا‌گری کرده‌اند؟

آیا وجود خانه‌ها و کوچه‌های منطقه دوکوهک و گلستان که بیشتر مردم کم بضاعت و از قشر ضعیف جامعه هستند، مستوجب این بی‌عدالتی هستند؟ از استاندار فارس که اشراف کامل به بحث سلامت دارند انتظار می‌رود با دخالت اداره بازرسی استانداری و دستگاه‌های نظارتی استان هر چه‌ سریع‌تر توقف عملیات این معادن و روند انتقال آن را بررسی و حتی پیگیری کنند که مسامحه موجود با چه دلیل اتفاق افتاده است؟

انتهای پیام/424/ن

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیاسی سیاست ایران نظامی دفاعی امنیتی گزارش و تحلیل سیاسی مجلس و دولت امام و رهبری ورزشی فوتبال ایران فوتبال جهان والیبال بسکتبال هندبال کشتی و وزنه برداری ورزش های رزمی ورزش زنان ورزش جهان رشته های ورزشی بین الملل دیپلماسی ایران آسیای غربی افغانستان آمریکا اروپا آسیا اقیانوسیه پاکستان و هند ترکیه و اوراسیا آفریقا بیداری اسلامی اقتصادی اقتصاد ایران پول ارز بانک خودرو صنعت و تجارت نفت و انرژی فناوری اطلاعات اینترنت موبایل کار آفرینی و اشتغال راه و مسکن هواشناسی بازار سهام بورس کشاورزی اقتصاد جهان اجتماعی پزشکی رسانه طب سنتی خانواده و جوانان تهران فرهنگیان و مدارس پلیس حقوقی و قضایی علم و تکنولوژی محیط زیست سفر حوادث آسیب های اجتماعی فرهنگی ادبیات و نشر رادیو و تلویزیون دین قرآن و اندیشه سینما و تئاتر فرهنگ حماسه و مقاومت موسیقی و تجسمی استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر استان تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرس محیط زیست استان فارس منطقه دوکوهک جابه جایی غرب شیراز شمال غرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۰۵۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پویش بزمان زیبا با طبیعت بدون زباله اجرا شد

 میثاق دست‌پاک  بیان کرد: اجرای پویش جمع‌آوری زباله و برگزاری نمایشگاه نقاشی به مناسبت هفته سلامت با شعار سلامت خانواده، مردمی‌سازی سلامت در شهر بزمان برگزار شد.
 
وی افزود: در واقع در چهارمین روز از هفته سلامت مصادف با روز جهانی زمین پاک با شعار «سرمایه‌گذاری در زمین و توسعه بازیافت و بهره‌وری سبز» اجرای پویش جمع‌آوری زباله در مدارس و برگزاری نمایشگاه نقاشی با حضور نمایندگان اداره محیط‌زیست، مرکز بهداشتی درمانی بزمان و کانون فرهنگی آموزش انجام شد.
 
سرپرست مرکز بهداشت ایرانشهر با اشاره به اهمیت و حفظ محیط‌زیست برای نسل‌های آینده، تصریح کرد: شرکت در چنین پویش‌هایی، باعث سالم نگه‌داشتن محیط‌زیست و ترویج فرهنگ حفظ آن و سلامت افراد می‌شود.
 
 وی به‌ضرورت ساماندهی و برنامه‌ریزی برای تولید زباله کمتر، کاهش مصرف ظرف پلاستیکی و نیز مدیریت پسماندها برای جلوگیری از رهاسازی زباله‌ها اشاره کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • خریداری پرندگان برای بازگردان آن‌ها به طبیعت + فیلم
  • حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه
  • تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس
  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • پویش بزمان زیبا با طبیعت بدون زباله اجرا شد
  • ضرورت اصلاح قانون معادن به نفع محیط زیست
  • خط و نشان شبانه دادستان گرگان برای ویلاسازان توسکستان/ مدیران متخلف احضار می‌شوند
  • بهره برداری از آب‌های انتقالی به دریاچه ارومیه ممنوع است
  • دستور دادستانی برای تخریب تمام ویلا‌های باغ‌سرهنگ توسکستان
  • توقف برداشت شن و ماسه از منطقه باغ شاه توسکستان گرگان/ تشکیل پرونده برای مدیران متخلف