Web Analytics Made Easy - Statcounter

محسن کیاالحسینی صبح امروز در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان، با اشاره به محدود بودن منابع آبی استان اظهار کرد: دو و نیم میلیارد مترمکعب آب سطحی و زیرزمینی در استان داریم که در بخش­‌های مختلف صنعت،کشاورزی و آب شرب استفاده می­‌شود.

وی با بیان اینکه ۸۰ درصد از آب­‌های استان در بخش کشاورزی مصرف می­‌شود، افزود: امسال ۸۰ هزار هکتار از اراضی استان را مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار کردیم، ۱۱ هزار هکتار از اراضی استان مجهز به آبیاری قطره‌­ای نوار تیپ،۵۳ هزار هکتار مجهز به بارانی و ماشین­‌های آبیاری و ۱۶ هزار هکتار مجهز به انتقال آب با لوله شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 به گفته مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان ۲۵ درصد از اراضی استان مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار هستند و برای افق ۱۴۰۴ تجهیز ۵۲ هزار هکتار دیگر از اراضی استان‌ پیش‌بینی شده است.

*استقبال کم‌نظیر کشاورزان گلستانی از سیستم آبیاری تحت فشار/ لزوم به‌روزرسانی سیستم­‌های آبیاری قدیمی

کیاالحسینی با اشاره به استقبال کم‌نظیر کشاورزان گلستانی از سیستم آبیاری تحت فشار گفت: اجرای سیستم­‌های تحت فشار از سال ۱۳۶۹ در استان شکل گرفت براساس قانون نمی‌توانیم در بحث سیستم­‌های تحت فشار دو بار یا بیشتر برای اراضی کشاورزی هزینه کنیم البته افرادی که در سنوات گذشته اراضی خود را مجهز به سیستم‌­های نوین آبیاری کردند یکسری نواقصی در این رابطه وجود داشت که باید خودشان هزینه آن را تقبل کنند و ما نمی‌­توانیم از منابع دولتی این هزینه را تقبل کنیم.

وی گفت: سیستم­‌هایی که در گذشته نصب شده‌­اند باید به روز شوند و در این رابطه با خلأ قانونی مواجه هستیم، این خلأ باید از مراجع بالاتر رفع شود البته از منابع استانی هم‌ می‌­توان بخشی از مشکلات را حل کرد.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به حمایت­‌های دولت از اجرای سیستم­‌های نوین آبیاری گفت: آبیاری قطره‌­ای در هر هکتار ۶۰ میلیون تومان هزینه دارد ۴۰ میلیون تومان آن را دولت بلاعوض و مابقی را کشاورز باید پرداخت کند.

کیاالحسینی ابراز کرد: قبل از اجرای سیستم­‌های آبیاری آموزش‌­های لازم به کشاورزان ارائه می‌­شود و در نهایت خود کشاورز تصمیم‌ می­ گیرد تا در اراضی خود چه نوع سیستم آبیاری را پیاده‌سازی کند.

انتهای پیام/۸۳۰۱۷

منبع: فارس

کلیدواژه: سیستمهای آبیاری محدودیت منابع آبی اجرای سیستم های نوین آبیاری سیستم آبیاری تحت فشار سیستم آبیاری تحت فشار اراضی استان هزار هکتار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۱۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز ملی ایمنی در حمل و نقل و حسرت فرصت هایی که از دست می روند....

تین نیوز فروغ فاریابی :

تصادفات جاده ای در کشور، سالانه جان هزاران نفر از هموطنانمان را می گیرد و بسیاری را برای همیشه با معلولیت درگیر می کند.

هزینه های تصادفات علاوه بر اندوه و سوگ سنگین در غم جان های عزیزی که برای همیشه از دست می روند، خسارت های مادی سنگینی بر خانواده ها، جامعه، سیستم امداد و درمان، سیستم توانبخشی، و ....تحمیل می کند.

مطالعات بسیاری برای محاسبه همه جانبه  هزینه تصادفات انجام گرفته. در یک مطالعه حتی رنج و اندوه و فشارهای روانی حاصله از تصادف را ، تقویم به پول کرده و به هزینه های کمّی و ملموس افزوده اند. 

برآورد هزینه ها، یکی از راه هایی است که ابعاد هولناک سوانح را آشکار و کمک می کند تصمیمات بازدارنده و پیشگیرانه بهتری اتخاذ شود.  

در شرایط اقتصادی سختِ متاثر از تحریم های ظالمانه، و تورم کمر شکن، عزم مدیران و سیاستگذاران کشور باید هر چه بیشتر به سمت عقلانیت و دوراندیشی و دلسوزی برای مصرف درست ریال به ریال منابع کشور میل کند و سازمان برنامه بایستی با خساست و سختگیری منطقی نسبت به توزیع منابع و تخصیص بودجه اقدام کند و دستاورد اعتبارات را بازخواست کند. 

با انتشار بودجه سال ۱۴۰۳ ، باز هم ردیف های بودجه ای خاصی ذهن را آزار می دهد. 

۶۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه نهادهای فرهنگی و دینی با عملکرد منفی یا نامعلوم!!!

در کنار آنها ۶۸ هزار و پانصد میلیارد تومان بودجه وزارت راه با این مقدار کاستی و نیاز و حوادث جاده ای و ریلی و زیرساخت های ناکافی و ....

پول هدر دادن نیست؟!

نهادهایی که چنین پولی را از جیب مردم جذب می کنند و شاید بیشتر از آن هم طلب می کنند آیا با توجه به عملکرد خود، در قبال مردم  احساس دین نمی کنند؟ 

حتی اگر سهم تقصیر  خطای انسانی در تصادفات بزرگ باشد، خود دلیل بی ثمری این نهادها در تربیت انسان های قانونمند و دیگرخواه و مسئول است. 

ای کاش برای یک سال بطور آزمایشی، همه این نهادهای تبلیغی و فرهنگی و مذهبی تعطیل شوند و بودجه آنها به بهبود ایمنی راه های کشور و نوسازی ناوگان عمومی درون شهری و برون شهری و بهبود سیستم های امداد و فوریت های پزشکی  اختصاص یابد.

اقلا آنها که می توانند خدمت ملموسی ارائه کنند ، در ارائه خدمات خود تقویت خواهند شد.

 

فروغ فاریابی وبلاگ‌نویس آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • صدور سند تک برگ برای ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی زراعی آذربایجان‌غربی
  • توسعه کشت دیم انجیر در شهرستان خاتم
  • پاکسازی و تسطیح ۱۴ هکتار از فضا‌های بی دفاع شهری منطقه ۱۹
  • مجهز بودن ۹۷ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد به سیستم سرمایشی
  • انگلیس قصد دارد ارتش خود را با موشکهای ساخت داخلی مجهز کند
  • کاربردهای خلاقانه برای لپتاپ‌ها و کامپیوتر‌های قدیمی
  • روز ملی ایمنی در حمل و نقل و حسرت فرصت هایی که از دست می روند....
  • خاموشی موتورپمپ‌های کشاورزی رفسنجان از ۹ اردیبهشت
  • تاکسی‌های قم مجهز به کارت‌خوان می‌شوند
  • آبیاری نوین ؛ گامی به سوی جهش تولید