Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-03@04:07:27 GMT

تراز کردن یک ناترازی بزرگ

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۳۲۶۳۷

تراز کردن یک ناترازی بزرگ

چند سالی است که با فرا رسیدن فصل گرم سال، ناترازی در مصرف برق به یکی از دغدغه‌ها و موضوعات مهم جامعه تبدیل می‌شود و مدیریت مصرف برق به عنوان راهکاری متداول در دنیا مورد توجه قرار می‌گیرد، اما از این راهکارها قرار است چه نتایجی حاصل شود؟

به گزارش ایران اکونومیست، ناترازی در مصرف برق به‌ویژه در فصول گرم سال تنها محدود به ایران نیست و در بسیاری از کشورهای جهان که با پدیده تنوع فصلی و آب و هوایی رو به رو هستند، این موضوع وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بسیاری از کشورهای جهان اعم از کشورهای اروپایی، آسیایی همچون ژاپن و ترکیه و حتی آمریکا و استرالیا هم در فصل تابستان به واسطه افزایش میزان مصرف برق با ناترازی رو به رو می‌شوند و به همین دلیل به سمت مدیریت بار مصرف برق به شیوه‌های مختلف از جمله افزایش شدید تعرفه‌ها در ساعات اوج مصرف روی می‌آورند.

در ایران اما، پدیده ناترازی میان تولید و مصرف برق در فصل تابستان وضعیت نسبتاً متفاوت‌تر و البته چالش برانگیز تری دارد. از سویی به واسطه تعرفه‌های ناچیز برق در بخش‌های مختلف اعم از صنعت، کشاورزی و خانگی شاهد مصرف زیاد برق توسط مشترکان پرمصرف هستیم و از سویی در هشت سال گذشته باید ۴۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در کشور احداث می‌شد اما تنها ۲۰ هزار مگاوات آن محقق شد.

طبق اعلام وزارت نیرو، در چنین فضایی مدیریت بار مصرف به شیوه‌های مختلف و به گونه‌ای که پایداری شبکه برق کشور تضمین شود، اهمیت پیدا می‌کند؛ مسئله و دغدغه مهمی که در سال جاری وزارت نیرو تلاش کرد با مجموعه برنامه‌هایی متنوع و البته منعطف به آن ورود کند و از بروز هرگونه خاموشی ناگهانی در بخش‌های صنعت و کشاورزی و نیز از بروز هرگونه خاموشی برنامه‌ریزی شده در بخش خانگی جلوگیری کند.

بر اساس آنچه که مقامات مسئول در این باره بیان می‌کنند، در تابستان سال جاری و به واسطه دلایلی که مورد اشاره قرار گرفت، چیزی حدود ۱۷ هزار مگاوات کسری برق وجود دارد که برای جبران این کسری، بخش‌های مختلف برنامه‌های دقیقی در نظر گرفته شده و در حال اجراست.

به طور مثال در بخش صنایع چهار برنامه منعطف و کلان مدیریت بار مصرف در نظر گرفته شده است و از ۶۳۰ هزار مشترک صنعتی در کشور، ۵۸۰ هزار مشترک بدون هیچ محدودیت و برنامه مدیریت مصرف، از انرژی کامل در اوج بار سال ۱۴۰۱ استفاده می‌کنند. این در حالی است که سال گذشته برق ۴۹ هزار و ۵۵۸ مشترک صنعتی هر روز هفته از ساعت ۱۱ صبح لغایت ۲۰ قطع می‌شد، اما در سال جاری این محدودیت به ۱۲ ساعت در هفته طی یک روز و تنها از ساعت ۱۱ تا ۲۳ رسیده است، آنهم در شرایطی که امکان فعالیت در شیف شب این واحدها فراهم آمده است.

بنا بر سخنان وزیر نیرو، شرایط برای ۴۴۲ مشترک بزرگ صنعتی نیز به نحوی برنامه‌ریزی شده است که میزان نیاز برق هر صنعت با توجه به جنبه‌های متفاوت از جمله مدیریت بازار محقق شود، به گونه‌ای که در سه ماه محدودیت تنها یک ماه با مدیریت مصرف برق سروکار داشته باشند و طی دو ماه دیگر به طور کامل تأمین انرژی شوند. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود از این محل چیزی حدود ۵ هزار مگاوات صرفه‌جویی در مصرف برق صورت بگیرد، علاوه بر این که بر اساس قراردادهای منعقد شده، این واحدها به سمت احداث نیروگاه‌های خودتامین حرکت کرده و بار مصرفشان از دوش شبکه عمومی برق کشور برداشته خواهد شد.

همچنین در بخش کشاورزی مقرر شده است با اطلاع رسانی قبلی و انعقاد تفاهم‌نامه‌های مجزا مدیریت مصرف برق در این حوزه نیز عملیاتی شود. مستند به این تفاهم‌نامه‌ها که مخاطب آن مالکان حدود ۲۰۰ هزار چاه آب برقی در سراسر کشور هستند، از ساعت ۱۱ الی ۱۸ که البته به لحاظ علمی نیز آبیاری در این زمان توجیه ندارد، به مدت پنج ساعت برق چاه‌های کشاورزی قطع خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود از این محل نیز چیزی حدود ۱۵۰۰ مگاوات صرفه‌جویی در مصرف برق محقق شود.

اما در بخش اداری نیز با انتقال ساعت کاری ادارات به ساعت ۷ صبح و نیز تعطیل کردن ادارات در ساعت ۱۳، تلاش شده است تا از این محل چیزی حدود هزار مگاوات صرفه‌جویی در مصرف برق عملیاتی شود. علاوه بر موارد فوق و از آنجایی که نزدیک به نیمی از مصرف برق کشور به بخش خانگی اختصاص دارد، در هفته‌های گذشته تلاش شده است تا با برنامه‌های متعدد، اطلاع‌رسانی و فرهنگ سازی مانند تولید و انتشار اینفوموشن، بنرهای تبلیغی، پیامک‌های تشویقی و... از عموم مردم برای کاهش مصرف برق دعوت شود و نیز سعی شده است تا با اجرایی کردن بند (ی) تبصره (۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و اصلاح تعرفه‌ها، مشترکان پرمصرف را به ناگزیر به سمت کاهش مصرف سوق داد، مجموعه اقداماتی که انتظار می‌رود چیزی حدود ۴ هزار مگاوات صرفه جویی در مصرف برق را به همراه داشته باشد.

این البته همه برنامه‌های وزارت نیرو برای مدیریت بار مصرف برق تابستان نبوده است و همچنین این وزارتخانه تلاش کرد تا در سال جدید با انعقاد تفاهم‌نامه‌هایی با کشورهای ترکمنستان و ارمنستان اقدام به واردات حدود ۵۰۰ مگاوات برق کند.

همچنین طبق برنامه‌ریزی‌های از پیش انجام شده و حفظ ذخایر آبی در سدهای بزرگ کشور، پیش‌بینی می‌شود که در ایام پیک مصرف برق، چیزی حدود ۵ هزار مگاوات برق نیز از محل نیروگاه‌های برق‌آبی وارد مدار شود تا پایداری جریان برق در کشور در فصل گرم امسال تضمین شود.

هدف از همه تلاش‌هایی که مورد اشاره قرار گرفت این است که در تابستان سال جاری با ناپایداری در شبکه برق سراسری رو به رو نشویم و این فصل گرم را با حداقل خسارت‌ها پشت سر بگذاریم؛ اتفاقی که تاکنون و در سایه همراهی عموم شهروندان در بخش‌های مختلف و تلاش مدیران اجرایی صنعت برق کشور رقم خورده و امید می‌رود که تا پایان فصل گرم استمرار یابد.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: صرفه جویی در مصرف برق ، بحران کم‌آبی ، پیک مصرف برق ، مدیریت مصرف برق ، تغییر ساعت کاری ادارات

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: صرفه جویی در مصرف برق بحران کم آبی پیک مصرف برق مدیریت مصرف برق تغییر ساعت کاری ادارات مگاوات صرفه جویی در مصرف برق مدیریت بار مصرف مدیریت مصرف برق هزار مگاوات مصرف برق چیزی حدود برق کشور سال جاری فصل گرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۲۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پتروشیمی‌ها برای کمک به رفع مشکل ناترازی انرژی آماده اند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، احمد مهدوی ابهری دبیر انجمن صنفی پتروشیمی‌ها در مراسم امضای تفاهم نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی گفت: در شرایط خاص شرکور که ما در جنگ اقتصادی هستیم حرکت روبه جلو جای شکر گذاری دارد.

وی ادامه داد: ما در نعمت خدادادی منابع طبیعی را داریم و شکر این نعمت ایجاب می‌کند که از این منابع خوب استفاده کنیم و استفاده از این منابع هیدروکربنیک ایجاد ارزش افزوده از آنهاست. علارقم جنگ اقتصادی وزارت نفت کار‌های بزرگی انجام داده است. در صنعت پتروشیمی نیز این توان وجود دارد و تعداد زیادی از آنها بدون وجود کمک خارجی موفق به انجام کار‌های فنی و توسعه‌ای شده است.

مهدوی تاکید کرد: ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بخش بالادستی نفت از کار‌های بزرگ وزارت نفت بود. برای رفع مشکل ناترازی گاز جز سرمایه گذاری برای توسعه میادین گازی و صرفه جویی راهی نبود و برای هر دو قسمت پتروشیمی‌ها اعلام آمادگی کردند. این تفاهم برای توسعه اقتصاد ملی بسیار مهم است و قطعا باعث پیشرفت خواهد شد شعار سال جهش تولید است و این امر الزامات دارد و از مهمترین آنها به ایجاد فضای کسب و کار می‌توان اشاده کرد. بخش خصوصی باید وارد کار شود چرا که خودش نیازمند این کار است و باعث رشد کشور نیز خواهد شد.  

وی ادامه داد: مبادا قرارداد‌ها طوری شود که فردا شورای استان‌ها دستورات خارج از عرفی را برای تغییر روند قرارداد‌ها صادر کنند و از وزیر محترم برای مراقبت از این امر تقاضا دارم. پتروشیمی صنعت پیشران کشور و مزیت کشور است و باید از آن‌ها مراقبت کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رفع بحران ناترازی انرژی با ۲۰ درصد صرفه‌جویی
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول
  • سالانه ۲۵ درصد تولید برق به واسطه ناترازی‌ها کم می‌شود
  • مدیریت مصرف با روش‌های هوشمند امکان‌پذیر است
  • استاندارد پایین خودروهای داخلی عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • پیش بینی کاهش ناترازی برق به ۱۱ هزار مگاوات
  • آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟
  • تولید بنزین از متانول برای کمک به رفع ناترازی بنزین
  • پتروشیمی‌ها برای کمک به رفع مشکل ناترازی انرژی آماده اند
  • بارش‌های کشور به نرمال نزدیک شد/ ورودی مخازن همچنان دارای ۸ درصد