Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-02@03:09:12 GMT

بررسی تبعات نفوذ ناتو به سمت شرق

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۳۵۵۲۸

بررسی تبعات نفوذ ناتو به سمت شرق

اقدامات تحریک‌آمیز ناتو در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که حرکت ناتو به‌سوی شرق نه‌تنها امنیت روسیه را به خطر می‌اندازد، بلکه کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای غرب آسیا را با تهدیدات جدید مواجه‌کرده است.

به گزارش مشرق، مسئله‌شناسی رهبر انقلاب در موضوع جنگ اوکراین و معرفی کردن گسترش ناتو به عنوان عامل اصلی در این بحران یکی از محورهای دیدار آقای قاسم ژومارت توکایف رئیس‌جمهور قزاقستان با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برهمین اساس پایگاه حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب در یادداشتی به قلم محسن پاک‌آیین، دیپلمات سابق جمهوری اسلامی ایران به بررسی این موضوع و زیاده‌طلبی‌های ناتو در گسترش حوزه مأموریت خود پرداخته است. زیاده‌خواهی‌هایی که برای کشورهای آسیای میانه بدون تبعات نخواهد بود.

 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، در دیدار قاسم ژومارت توکایف، رئیس‌جمهور قزاقستان در خصوص مسائل مربوط به اوکراین گفتند: «در قضیه اوکراین مشکل اصلی این است که غربی‌ها درصدد توسعه ناتو هستند و آن‌ها هر جا که بتوانند برای گسترش نفوذ خود تأمل نخواهند کرد.» ایشان همچنین خاطرنشان کردند: «باید مسائل را با دقت رصد و بررسی کرد و مراقب بود، زیرا آمریکایی‌ها و غربی‌ها همواره درصدد گسترش دایره نفوذ خود در مناطق مختلف از جمله در شرق و غرب آسیا و ضربه‌زدن به استقلال و اقتدار کشورها هستند.» ۱۴۰۱/۰۳/۲۹

پس از پایان جنگ دوم جهانی، آمریکا و اروپا تحت عنوان مقابله با تهدید کمونیسم، پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو را در چهارم آوریل ۱۹۴۹ بنیان گذاردند. متقابلاً، اتحاد جماهیر شوروی نیز با مشارکت کشورهای بلوک شرق، پیمان ورشو را تأسیس کرد. پس از فروپاشی شوروی و بی‌خاصیت‌شدن پیمان ورشو، سازمان ناتو دچار نوعی بحران هویت گردید و این سؤال مطرح شد که اساساً سازمانی که در مقابل خطر کمونیسم تأسیس‌شده بود، پس از فروپاشی شوروی چه نیازی به بقا خواهد داشت. سران ناتو برای حل بحران هویت، تهدیدات جدیدی را مطرح‌کرده و مبارزه با تروریسم، مقابله با بنیادگرایی اسلامی و ممانعت از گسترش سلاح‌های کشتار جمعی را برای راهبردهای جدید سازمان و علت بقای آن مشخص کردند.

این کشورها، شرق جهان را دارای معضلاتی همچون تروریسم، ناهنجاری‌های محیط زیستی، اشاعه سلاح‌های هسته‌ای، فقر، نقض حقوق بشر و آسیب‌های اجتماعی دانسته و حرکت به‌سوی شرق برای مقابله با این معضلات را در دستورکار قرار دادند؛ در حالی که علل اصلی مشکلات گفته‌شده، استنکاف آمریکا و غرب از انجام تعهدات بین‌المللی و تفسیر گزینشی و غیرمتعارف اعضای ناتو از مباحثی همچون تروریسم و حقوق بشر بود.

از سوی دیگر، وقوع تحولاتی همچون فروپاشی دیوار برلین و پیوستن دولت جدید آلمان به سازمان ناتو، موجب نارضایتی و اعتراض شدید شوروی شد تا جایی که جیمز بیکر، وزیر امورخارجه آمریکا در فوریه سال ۱۹۹۰، به سران شوروی تضمین داد که ناتو «یک اینچ هم به‌سمت شرق توسعه پیدا نخواهد کرد». میخائیل گورباچوف، رئیس‌جمهور وقت شوروی نیز به‌دلیل همین وعده و با اعتماد به آمریکا، اتحاد دو آلمان را به رسمیت شناخت.

دیری نگذشت که دولت‌های غربی با نقض تعهدات خود درصدد پذیرش تقاضای عضویت لهستان، مجارستان، جمهوری چک و لیتوانی در ناتو برآمدند؛ اقدامی که با نارضایتی شوروی همراه بود. در این مقطع، بوریس یلتسین، دیمیتری مدودوف و گورباچف به تصمیم ناتو اعتراض کردند و یلتسین، اولین رئیس‌جمهور روسیه بعد از فروپاشی شوروی، در کنفرانس خبری مشترک با بیل کلینتون، در هلسینکی گفت: «ما معتقدیم که توسعه ناتو به‌سمت شرق اشتباه است، آن‌هم اشتباهی جدی!» با این وصف، سازمان ناتو در نشست مادرید در سال ۱۹۹۷، عضویت لهستان، مجارستان و چک را برای توسعه نفوذ خود به‌سوی شرق، پذیرفت.

در ادامه این تحولات، اسلوواکی، اسلوونی، استونی، لتونی، لیتوانی، رومانی و بلغارستان به عضویت ناتو در آمدند. متعاقباً با رویکرد یک‌جانبه‌گرایانه آمریکا و در ادامه توسعه‌طلبی‌های ناتو، مداخله نظامی اعضای سازمان در افغانستان، عراق، سوریه و لیبی، فروش سلاح و تأسیس پایگاه نظامی در برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس، سرعت گسترش ناتو به‌سوی شرق را به نمایش گذارد. با نزدیک‌ترشدن ناتو به اوکراین و گرجستان، تنش‌ها میان آمریکا و روسیه تشدید شد و مسکو را به واکنش‌های جدی‌تر وادار کرد.

در نیمه دوم فوریه ۲۰۱۴، با دخالت‌های آشکار آمریکا و اروپا، انقلاب رنگی در اوکراین شکل گرفت و منجر به پیروزی ویکتور یوشچنکو، مُهره وابسته به غرب گردید. روسیه هم در واکنش به این وضعیت، نیروهای خود را برای حفظ امنیت شهروندان روسی، وارد خاک اوکراین کرد. در نتیجه این تحولات، جزیره کریمه در ۱۶ مارس ۲۰۱۴ پس از برگزاری همه‌پرسی از مردم، به روسیه منضم شد. اعمال تحریم‌های فراوان کشورهای غربی علیه روسیه، نتیجه پیوستن کریمه به روسیه بود و تقویت نظامیان روس در مرزهای اوکراین، سرویس‌های اطلاعاتی اروپا و آمریکا را متقاعد کرد که روسیه به اوکراین حمله خواهد کرد.

ناتو همچنان که به تعهدات خود در سال ۱۹۹۷ پایبند نبود در ادامه بدعهدی‌های خود در یک اقدام کاملاً تحریک‌آمیز قصد داشت تا اوکراین را به عضویت خود بپذیرد. تحقق این هدف به‌معنی استقرار نیروها و تجهیزات نظامی پیمان آتلانتیک شمالی در مجاورت مرزهای روسیه و نادیده‌گرفتن ملاحظات امنیتی مسکو بود. تصمیمی که شعله جنگ روسیه و اوکراین را در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ برافروخت.

اقدامات تحریک‌آمیز ناتو در کشورهای مختلف به‌خصوص در بحران اوکراین نشان می‌دهد که حرکت ناتو به‌سوی شرق نه‌تنها امنیت روسیه را به خطر می‌اندازد، بلکه کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و کشورهای غرب آسیا را با تهدیدات جدید مواجه‌کرده و مانعی برای پیشرفت اقتصادی این کشورها خواهد بود.

بیان مهم رهبر انقلاب در دیدار با رئیس‌جمهور قزاقستان، ناظر به همین موضوع است و به همین دلیل کشورهای منطقه باید ضمن توجه به ریشه‌های بحران اوکراین، متحدانه و با برنامه‌ریزی‌های دقیق، برای جلوگیری از حرکت ناتو به‌سوی شرق اقدام نمایند.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین قیمت توسعه ناتو بحران اوکراین سازمان ناتو پیمان آتلانتیک شمالی خلیج فارس غرب آسیا مسکو خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت ناتو به سوی شرق رئیس جمهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۵۵۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر غافلگیر کننده دبیر کل ناتو به اوکراین

دبیر کل ناتو در جریان سفری غافلگیر کننده به پایتخت اوکراین مجددا از شرکای غربی خواست در ارسال تسلیحات به اوکراین سریعتر عمل کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه اتریشی "دی پرسه"، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در جریان سفر غافلگیر کننده خود به کی یف، پایتخت اوکراین از ارسال تسلیحات بیشتر به این کشور خبر داد. استولتنبرگ در جریان این سفر گفت که اعضای ائتلاف نظامی به آنچه در ماه های اخیر وعده داده بودند عمل نکرده اند.

وی با نگاهی به بسته کمکی میلیاری اخیرا تصویب شده در آمریکا وتعهدات انگلیس برای حمایت از اوکراین گفت: اما اکنون مطمئن هستم که این روند تغییر خواهد کرد.

استولتنبرگ با اشاره به عقب‌نشینی اوکراین در میدان جنگ گفت: «این شرایط تفاوت ایجاد خواهد کرد- همانطور که عدم حمایت باعث ایجاد تفاوت شد. برای پیروزی اوکراین دیر نیست.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو از شرکای غربی اوکراین خواست تا تسلیحات سریع‌تر و جامع‌تری به این کشور تحویل دهند. استولتنبرگ در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در کی‌یف گفت: تاخیرهای جدی منجر به عواقب جدی در میدان جنگ شده است.

استولتنبرگ با اشاره به پیشروی های اخیر روسیه در جنگ اوکراین به دلیل از جمله بن بست در کنگره آمریکا برای آزاد کردن کمک های مالی به این کشو از کشورهای ناتو خواست تا در مواقع تردید، کمک به اوکراین را به جای پر کردن زرادخانه‌های خالی خود در اولویت قرار دهند.

زلنسکی هم در کنفرانس مطبوعاتی مشترک تایید کرد که اولین محموله های تسلیحاتی ایالات متحده از قبل رسیده است. رئیس جمهور اوکراین گفت: «اما این روند باید تسریع شود. هنوز هیچ تعهد مشخصی برای ارائه سیستم های پاتریوت وجود ندارد، اما مراحل اولیه شکل گرفته است.

در عین حال دبیرکل ناتو امیدهای اوکراین برای دعوت زودهنگام برای پیوستن به ناتو را کاهش داد. استولتنبرگ گفت که قاطعانه بر این عقیده است که اوکراین در این ائتلاف جایگاهی دارد. وی افزود که سخت کار می کند تا اوکراین به عضویت این ائتلاف درآید. استولتنبرگ گفت، با این حال، برای تصمیم گیری درباره پذیرش این کشور اجماع بین 32 عضو اتحاد مورد نیاز است.

استولتنبرگ گفت که انتظار ندارد این امر تا اجلاس بعدی سران کشورها در ماه ژوئیه محقق شود، اما ابراز امیدواری کرد که بتوان در نشست سران به اوکراین نشان داد که اعضاء می خواهند آن را بیشتر به سمت این ائتلاف بکشانند.

در حال حاضر هیچ جدول زمانی برای پذیرش اوکراین در ناتو وجود ندارد و دعوتنامه رسمی نیز ارائه نشده است.

استولتنبرگ برای سومین بار از زمان آغاز جنگ گسترده روسیه به اوکراین سفر کرد. این سفر نیز مانند سفرهای قبلی به دلایل امنیتی از قبل اعلام نشده بود.

تحولات اوکراین| تلاش کی‌یف برای کسب حمایت 10 ساله آمریکااوکراین تانک‌های آبرامرز آمریکا را از میدان جنگ خارج می‌کند

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حمله هوایی و موشکی روسیه به مقر فرماندهی ارتش اوکراین/حمله پهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه/اوکراین ۳۰۰ هزار پهپاد می‌خرد
  • زلنسکی: پس از پایان جنگ انتظار داریم به عضویت ناتو درآییم
  • زلنسکی: روسیه از سرعت پایین انتقال تسلیحات به ما بهره می‌برد
  • آخرین تحولات اوکراین| تاکید دبیرکل ناتو بر انتقال سریع تسلیحات به کی‌یف
  • تحولات اوکراین| زلنسکی ناتو را به بدقولی متهم کرد
  • نشست وزرای دفاع ناتو برای ادامه حمایت از اوکراین برگزار می‌شود
  • استولتنبرگ: آمریکا و متحدان اروپایی فقط وعده کمک به اوکراین داده‌اند
  • سفر غافلگیر کننده دبیر کل ناتو به اوکراین
  • دبیرکل ناتو وارد پایتخت اوکراین شد
  • دبیرکل ناتو وارد پایتخت اوکراین شد/ استولتنبرگ: ارسال سلاح