Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

پژوهشگران الگوریتم‌های جدیدی را طراحی کرده‌اند که با استفاده از آن‌ها امنیت قلمرو دریایی کشورها افزایش می‌یابد.

به گزارش تین نیوز از پایگاه خبری تِک اکسپلور (Tech Xplore)، امنیت مناطق ساحلی شامل نظارت در سطوح مختلف است: اینکه چه کشتی‌هایی می‌آیند، آیا ماهیگیری غیرقانونی انجام می‌دهند یا خیر و اینکه چه نوع باری حمل می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقامات امنیتی و مسئولان بندرگاه اغلب نمی‌توانند از پس وظایف خود در کنترل همه‌ موارد بربیایند و به همین دلیل در تمام دنیا استفاده از سیستم‌های نظارت هوشمند برای نظارت بر قلمرو دریایی رو به فزونی است.

پژوهشگران در دانشگاه فناوری آیندهُوِن (University of Technology Eindhoven)  در هلند به الگوریتم‌هایی جدید و  سیستمی برای بهبود شناسایی کشتی‌ها دست یافته‌اند.

تشخیص یک کشتی از روی یک تصویر کامپیوتری ممکن است ساده به نظر برسد؛ اما پژوهشگران چنین نظری ندارند زیرا معتقدند کشتی‌ها به شکل‌های مختلف می‌آیند و با سرعت‌های متفاوت حرکت می‌کنند. هنگامی که کشتی‌ها دور می‌شوند فقط می‌توانید تعدادی نقطه (پیکسل) مبهم روی صفحه ببینید. نمی‌توانید قایق را از کشتی تشخیص دهید؛ مخصوصاً که شرایط آب‌وهوایی اغلب تشخیص کشتی‌ها را بسیار مشکل می‌کند. آفتاب درخشان، باعث انعکاس نور می‌شود و مه و باران شدید هم کیفیت تصویر را کاهش می‌دهد.

در نتیجه، پژوهشگران کوشیده‌اند الگوریتم‌های جدیدی را طراحی کنند تا سیستم‌های نظارتی دریایی خودکار را بهبود بخشد. این سیستم‌ها فقط برای تأمین امنیت مناطق ساحلی نیستند بلکه برای امنیت قلمرو دریایی، رودخانه‌های پرتردد و کانال‌ها هم استفاده می‌شوند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: تین کشتی کشتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۸۵۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خروج ناو‌های اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید

ناوچه هلندی «ترومپ» پس از گذران یک ماه در دریای سرخ، این منطقه را ترک کرد و وارد بندر بمبئی در هند شد.

به نوشته روزنامه ایندین اکسپرس، این ناوچه هلندی برای چهار روز در آب‌های هند لنگر انداخت و در ۲۸ آوریل به سمت شرق آسیا روانه شد.

«ترومپ» یک ناوچه فرماندهی و دفاع هوایی است که توسط نیروی دریایی سلطنتی هلند مستقر شده و هدف آن «ارائه مسیری امن برای کشتی‌های باری که از منطقه دریای سرخ عبور می‌کنند» اعلام شده است.

این خبر در حالی منتشر شده که حملات ارتش یمن به کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی و همچنین درگیری میان نیروی دریایی یمن و کشتی‌های جنگی ائتلاف آمریکا و اروپا در منطقه شدت گرفته است.

پیش از هلند، فرانسه و آلمان نیز کشتی‌های جنگی خود را از منطقه خارج کرده بودند.

روز جمعه هم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که ناو هواپیمابر یو اس اس دوایت دی آیزنهاور و ناوشکن یو اس اس گریولی پس از حدود چهار ماه حضور در دریای سرخ از کانال سوئز به سمت شرق مدیترانه عبور کرده‌اند.

دریاسالار «اچ. اچ. هرولد» این ناوچه هلندی گفت: «هلند یک کشور تجاری است و ما به تجارت آزاد برای رفاه کشور خود وابسته هستیم. تا به امروز، ۷۰ درصد از تجارت ما از طریق منطقه هند-پاسیفیک انجام می‌شود برای همین حفظ آزادی حمل‌ونقل بین‌المللی در مسیر‌های تجاری بی طرف در دریا، بسیار مهم است.»

گفته شده این ناوچه مجهز به تسلیحات مدرن و سیستم‌های سنسور مانند سیستم پرتاب عمودی، نیزه، پرتابه‌های اژدر و سیستم پرتاب طعمه است که در آوریل ۲۰۰۱ وارد نیروی دریایی سلطنتی هلند شد و در مارس ۲۰۰۳ به ماموریت رفت.

افسر فرماندهی این ناوچه نیز گفت «تهدید حوثی‌ها (انصارالله) از دریای سرخ آغاز می‌شود و تا خلیج عدن ادامه دارد که دریا را با اقیانوس هند متصل می‌کند».

وی افزود: «ما برای یک ماه در دریای سرخ بودیم و تهدید حوثی‌ها از دریای سرخ تا خلیج عدن است. حوثی‌ها غیرقابل پیش‌بینی هستند و علیه کشتی‌های مرتبط با اسرائیل عملیات انجام می‌دهند.»

این ناوچه به سنگاپور، هاوایی و جزایر کارائیب می‌رود و بعد از طریق کانال پاناما به هلند بازمی‌گردد.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • بومی‌سازی دوربین های ضد انفجار برای صنعت دریایی در شرکت دانش‌ بنیان
  • قرارگیری چهارمحال و بختیاری در جایگاه دوم استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری
  • خروج ناوهای اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • خروج ناو‌های اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • انسان‌ها سوگیری یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری خود تشخیص می‌دهند
  • مرزبانی باید به سیستم‌های رصد و پایش الکترونیک دریا مجهز باشد
  • روش‌های نوین ساختمان سازی در سال جدید
  • تجهیز ماشین‌آلات دهیاری‌های بوشهر به سیستم ردیابی
  • حمله به یک کشتی در بندر «المخا» یمن
  • حمله به یک کشتی در سواحل یمن