Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-28@19:39:51 GMT

مهاجرت تورم تحریم‌ها از روسیه به غرب

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۳۸۸۰۲

مهاجرت تورم تحریم‌ها از روسیه به غرب

غربی ها با اعمال بسته تحریمی خود علیه روسیه، انتظار ورود اقتصاد این کشور به بحران تورمی طولانی مدتی داشتند. با این حال تورم در روسیه رو به پایان و در کشورهای تحریم کننده در حال رکورد شکنی است.

به گزارش مشرق، حدود چهار ماه از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین می‌گذرد. جنگی که بلافاصله پس از شروع به زمین اقتصاد کشیده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمریکا و اروپا بلافاصله بسته‌های تحریمی خود علیه اقتصاد روسیه را رونمایی و اجرا کردند؛ تحریم‌هایی که بدون کمترین تفاوتی، همان بسته تحریمی اعمال شده علیه ایران در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۸ بود. تحریم بانک‌های روسی و تحریم خرید انرژی (نفت و گاز) دقیقا همان چیزی بود که پیش از این علیه اقتصاد ایران اعمال شده بود.

تجربه اثرگذاری تحریم‌های اقتصادی غرب بر اقتصاد ایران به ویژه نسخه ۲۰۱۸ آن، مقامات غربی را به تکرار این تجربه در مورد اقتصاد روسیه امیدوار کرد. رجزخوانی مقامات مختلف غربی پس از اجرای تحریم‌ها با اشاره به هزینه‌های سنگین تحریم بر اقتصاد روسیه، امیدواری آنان به اثرگذاری عمیق این تحریم‌ها را به وضوح نشان می‌داد. از جمله مهمترین آثاری که مقامات غربی و تحلیلگران به آن امیدوار بودند، رشد جهشی تورم در روسیه بر اثر افت شدید ارزش روبل بود؛ همان اتفاقی که در هر دو دوره تحریم‌های ۲۰۱۰ و به ویژه ۲۰۱۸ در اقتصاد ایران اتفاق افتاد. با این حال هرچند در ابتدا، روند اثرگذاری تحریم‌ها از روندی مشابه ایران پیروی کرد اما این آثار نه در شدت و نه در مدت، آن چیزی نبود که مقامات غربی انتظار داشتند.

کبریت بی‌خطر تحریم در برابر اقتصاد روسیه

تجربه تحولات اقتصاد ایران و به ویژه افت شدید ارزش پول ملی در اثر تحریم‌های غرب، نگاه‌ها را به واکنش پول ملی روسیه به تحریم‌های بانکی معطوف کرد. واکنش روبل اما به کلی متفاوت از ریال بود. نمودار زیر، قیمت هر دلار آمریکا بر حسب روبل روسیه را طی شش ماه اخیر نشان می‌دهد.

نگاهی به روند تغییرات نرخ برابری دلار و روبل، مسیر به کلی متفاوت از آنچه برای ریال ایران اتفاق افتاد را نشان می‌دهد. چنانچه مشخص است، ارزش روبل پس از تحریم‌ها طی حدود دو هفته ۵۰ درصد کاهش یافت اما واکنش سریع بانک مرکزی روسیه، نقطه پایانی بر عمر اثرگذاری تحریم‌ها بود. بانک مرکزی روسیه به فاصله چند روز از آغاز تحریم‌ها، نرخ بهره را از ۹.۵ به ۲۰ درصد رساند. همین اقدام کافی بود تا مسیر نزول ارزش روبل پس از تنها چند روز متوقف شده و به مسیر رشد بازگردد.

به مرور و با بازیابی تدریجی قدرت روبل، بانک مرکزی روسیه نیازی به تداوم نرخ ۲۰ درصدی ندید و در نهایت طی دوره ۳ ماهه و در ۴ مرحله، نرخ بهره را به ۹.۵ درصد بازگرداند. روند تقویت روبل چنان ادامه یافت که نرخ برابری روبل و دلار به حدود ۵۵ روبل به ازای هر دلار آمریکا رسید که گویای قدرتمندترین روبل در هفت سال گذشته است. واکنش سریع بانک مرکزی روسیه نقش مهمی در کنترل هیجانات تورمی این کشور ایفا کرد به طوری که تورم ماهانه و انتظارات تورمی با وجود رشد در ماه ابتدایی تحریم‌ها، مجددا به محدوده اولیه بازگشت.

تورم ماهانه روسیه در یک سال گذشته

انتظارات تورمی روسیه در یک سال گذشته

همانطور که مشخص است، تورم ماهانه و چشم انداز تورم اقتصاد روسیه تنها یک ماه دچار رشد هیجانی شد و پس از آن بلافاصله به محدوده اولیه خود بازگشت. همزمان با نزولی شدن تورم در روسیه اما طرف دیگر مناقشه اوکراین با بی سابقه ترین تورم قرن بیست و یک دست و پنجه نرم می‌کند.

چرخش تورم به غرب مناقشه

با اتمام اثر تورم در اقتصاد روسیه، این شاخص در اقتصاد غرب مسیری صعودی به خود گرفت. رشد قیمت نفت که پیش از وقوع جنگ آغاز شده بود، مسیر تورم آمریکا و اتحادیه اورپا را صعودی کرده بود با شعله‌ور شدن آتش جنگ تداوم یافت. همین روند باعث شد تورم در آمریکا و اتحادیه اروپا به بی سابقه ترین رقم قرن بیست و یکم برسد.

تورم ۲۵ سال اخیر آمریکا

تورم ۲۵ سال اخیر اتحادیه اروپا

«تورم پوتین» گریبانگیر اقتصاد آمریکا و اروپا

رشد بی‌وقفه قیمت انرژی در بازارهای جهانی بالاخره سکوت مقامات غربی را شکست تا جایی که هر هفته، اظهاراتی از آنان در باب نگرانی از تبعات رشد تورم منتشر می‌شد. این اظهارات در نهایت با توجه به چشم انداز تاریک از تداوم روند صعودی تورم به اقدام بانک‌های مرکزی این کشورها منتهی شد. حالا نوبت کشورهای غربی بود که برای کنترل «تورم پوتین» مجبور به افزایش نرخ بهره شوند. تورم پوتین عنوانی بود که غربی‌ها برای موج تورمی کنونی خود انتخاب کردند. موضوعی که از قضا مورد توجه رئیس جمهور روسیه نیز قرار گرفت.

ولادیمیر پوتین هفته گذشته در در همایش بین المللی اقتصادی سنت‌پترزبورگ به این عبارت اشاره کرد و گفت: «من دوست ندارم از خودم نام ببرم، اما همه ما عبارت «تورم پوتین» را می‌شنویم. اما عملیات ما مطلقاً ربطی به آن ندارد. این عملیات مهم بود، اما ریشه این مشکلات دقیقاً در اشتباهات اقتصادی خود غرب بود. همه کسانی که حداقل تحصیلات مدرسه‌ای دارند این را می‌دانند. پول چاپ شده و سپس چه شده؟ این پول کجا رفت؟» رئیس جمهور روسیه افزود: «برای سال‌ها آنها پول چاپ می‌کردند (چاپ بدون پشتوانه دلار توسط آمریکا) و به کمک آن همه کالاها را در بازارهای کشورهای ثالث بیرون می‌کشیدند.»

منبع: ایرنا

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین قیمت تورم روسیه تحریم روسیه نرخ تورم آمریکا خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت بانک مرکزی روسیه اقتصاد روسیه اقتصاد ایران مقامات غربی تورم پوتین تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۸۸۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرایی ایجاد دفتر «فراجا» در بنیاد ملی نخبگان/۲ بال علم و فتاوری «وعده صادق»

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور ایجاد دفتر فراجا در بنیاد ملی نخبگان را در راستای دسترسی به آمارهای مهاجرت نخبگان دانست و گفت: بخش زیادی از توفیقات کشورهایی چون هند و چین به لطف محققانی است که در سایر کشورها به تحقیق و پژوهش اشتغال دارند.

به گزارش ایسنا، دکتر روح الله دهقانی فیروز آبادی در نشست خبری امروز که در محل ساختمان معاونت علمی ریاست‌جمهوری برگزار شد، با بیان اینکه‌ «وعده صادق» دارای دو بال علم و فناوری بومی و شجاعت و تدبیر در استفاده صحیح از علم و فناوری است، گفت: هر انسان آزاده‌ای که این عملیات را مشاهده کرد، دریافت که ایران توان ساخت تجهیزات دفاعی، پدافندی و آفندی را دارد.

وی ادامه داد: امسال و سال قبل از سوی مقام معظم رهبری بر مردمی‌سازی اقتصاد تاکید شده است و شرکت‌های دانش‌بنیان مصداق مردمی‌سازی اقتصاد به شمار می‌روند.

ایجاد فراجا در بنیاد ملی نخبگان

دهقانی فیروزآبادی در خصوص سؤال ایسنا مبنی بر ایجاد دفتر فراجا در بنیاد ملی نخبگان برای رصد نخبگان با تاکید بر اینکه همه کشورهای دنیا ورود و خروج افراد به کشورشان را رصد می‌کنند، افزود: بازگشت محققان ایرانی در قالب عضو هیات علمی و غیره به کشور دو برابر شده است.

وی ادامه داد: محققان همه کشورهای دنیا یا از کشورشان خارج شده و یا محققانی به کشورشان وارد می‌شود و کشور چین بزرگترین مهاجر فرست دنیا به شمار می‌رود، ولی رویکرد این کشور آن است که هر محققی که از کشور خارج می‌شود، سفیران علم و فناوری آن کشور به شمار می‌رود.

معاون علمی رئیس‌جمهور، وطن‌پرستی را شاخص اصلی شهروندان هر کشوری ذکر کرد و گفت: بخش زیادی از توفیقات کشورهایی چون هند و چین به لطف محققانی است که در سایر کشورها به تحقیق و پژوهش اشتغال دارند.

وی  با تاکید بر اینکه مساله کشورها باید رصد شود، خاطر نشان کرد: هر فردی که از کشور خارج می‌شود، یک سرمایه است؛ ولی ما آمارهای دقیقی از مهاجرت در اختیار نداریم و قصد تصمیم‌گیری‌های کیفی داریم و ابن در حالی است که یکی از اساسی‌ترین پارامترهای تصمیم‌گیری در اختیار بودن عدد و ارقام درست لست.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، اضافه کرد: تمام کسانی که آمارهای مهاجرت‌ها را ارائه می‌دهند، مرجع و عدد و ارقامی در اختیار ندارند و بهترین مرجعی که می‌تواند در این زمینه آمارها را ارائه دهد، پلیس گذرنامه است.

وی با اشاره به اقدامات وزارت علوم در خصوص ترجمه مدارک، یادآور شد: فراجا اطلاعات لازم از مهاجرت را که جزء اطلاعات محرمانه است، در اختیار دارد و کمک می‌کند تا بنیاد ملی نخبگان به آمارهای مهاجرت نخبگان دسترسی داشته باشد.

وی با اشاره به فرموده پیامبر اسلام مبنی بر این‌که علم را بیاموزید ولو در چین، گفت: پیامبر اسلام نیز با مهاجرت نخبگان مخالف نبوده است و باید یاد بگیریم، آن کسی که از کشور خارج می‌شود، دشمنی با کشور ندارد.

تعطیلی کسب و کارها

دهقانی‌ فیروزآبادی درخصوص رویکرد معاونت علمی درباره تعطیلی پلتفرم‌ها و کسب و کارها، گفت: ما تاکید کرده‌ایم کسب و کارهایی که تعطیلی آنها منجر به آسیب رساندن به مردم می‌شود، اقدام درستی نیست.

وی افزود: ما بر این باوریم که اگر تشخیص داده می‌شود که مدیریت کسب و کارها و فرهنگ حاکم بر آنها مشکل دارند، جریان‌هایی چون بسیج دانشجویی و غیر را حمایت و تقویت کنید تا قضای رقابت ایجاد شود.

هواپیمای مسافربری ۷۲ نفره از نظر فنی اصلا زیرساخت ندارد

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، درباره آخرین وضعیت ساخت هواپیمای مسافربری ٧٢ نفره که به عنوان یک پروژه دانشگاهی در دانشگاه امیرکبیر پیگیری می‌شود، گفت: از این پروژه بازدید کردیم، پروژه خوبی است؛ اما از نظر فنی اصلا زیرساخت ندارد. این پروژه در ٧-٨ جلسه بررسی شد و مشخص شد که به دلایل متعدد، پروژه‌ای نیست که جوابگوی صنعت هواپیمایی باشد. 

وی ادامه داد: تصمیم بر این شد شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند در این حوزه به سراغ ساخت و طراحی بخش‌های مختلفی از جمله سیم‌های کنترل، ناوبری هدایت، ابزارهای موتور بروند و همچنین با کشورهایی که روابط خوبی داریم، در صنعت هوایی کنسرسیوم تشکیل دهیم. در نهایت جمع‌بندی شد که به عنوان عضوی از یک کنسرسیوم در ساخت یک هواپیمای جدید روسیه مشارکت داشته باشیم.

ادامه دارد

دیگر خبرها

  • گردش مالی اوراسیا از مرز ۸.۷ میلیارد دلار عبور کرد
  • روسیه تسلیحات غربی را قبل از تحویل به ارتش اوکراین نابود می‌کند
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • چرایی ایجاد دفتر «فراجا» در بنیاد ملی نخبگان/۲ بال علم و فتاوری «وعده صادق»
  • واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح
  • واکنش وزارت خارجه به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح ایران
  • نمایندگان آمریکایی در سودای تحریم بانک‌های چینی
  • حملات تروریستی در روسیه و ایران نتیجه حمایت کشور‌های غربی به ویژه آمریکا از گروه‌های تروریستی است
  • حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی/ تهدید روسیه به نابود کردن تسلیحات هسته ای آمریکا در لهستان
  • تحریم‌های جدید غرب مرتبط با ایران و روسیه