Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@11:51:03 GMT

ضربه مهلک ارز 4200 تومانی به اشتغال کشور

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۶۳۱۵۹

ضربه مهلک ارز 4200 تومانی به اشتغال کشور

عضو کمیسیون جهش تولید مجلس گفت: در سال‌های گذشته به دلیل ثابت نگه داشتن نرخ ارز و واردات کالاهای یارانه‌ای، تولید در حوزه‌های مختلف کاهش پیدا کرده و سهم واردات بیشتر شده است.

به گزارش ایران اکونومیست، یکی از موضوعاتی که در سال‌های تخصیص ارز ترجیحی، اقتصاد کشور را با چالش‌های جدی مواجه کرده است، به مساله ضربه تولید و وابستگی به واردات برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

به عبارت دیگر، یکی از معضلات اساسی تخصیص دلار 4200 تومانی به واردات کالاهای اساسی، از صرفه انداختن تولید کالا و در نهایت نابودی بهره ‌وری تولید و وابستگی شدید به واردات بوده است.

به عنوان نمونه در بخش کشاورزی، رشد این بخش که در دهه 90 تا حدودی با رشد همراه بوده است، به ورطه کاهش رشد و نابودی محصولات کشاورزی مانند گندم و دانه‌های روغنی کشاند.

برخی مواقع نیز تولید ارزان کالا در داخل منجر به صادرات و قاچاق کالای تولیدشده با ارز ترجیحی به کشورهای همسایه می‌شده است که نشان می‌دهد ایران در حال دادن یارانه به سایر کشورها بوده است.

* ضربه ارز ترجیحی به اشتغال کشور

کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران، در گفت‌وگو با ایران اکونومیست، گفت: اصلاح ارز ترجیحی، تولید را برای تولیدکنندگان به صرفه کرده و می‌تواند مقدمه رونق تولید باشد که خود در کاهش تورم و ایجاد اشتغال مؤثر است.

وی ادامه داد: با اعطای ارز ارزان به واردات و سرکوب تولید داخل، اشتغال کشاورزی نیز با کاهش چشمگیری روبرو شد و در صورت اختصاص دادن دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به بخش کشاورزی و تولید کالاهای اساسی بدون سرکوب قیمتی، بیش از ۳ میلیون شغل به وجود می‌آمد که متاسفانه به دلیل تخصیص این ارز به واردات، این فرصت استثنایی از دست رفت.

* ارز ترجیحی کشور را وابسته کرده است

در سال ۱۴۰۰، ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها به 7 قلم کالاهای اساسی تخصیص یافته است و افزایش وابستگی بخش کشاورزی به واردات را می ‌توان با حجم ارز تخصیص یافته به کالاهای اساسی سنجید. در این سال حدود 17 میلیارد دلار ارز ترجیحی برای واردات 7 قلم کالای اساسی که بخش عمده آن در حوزه کشاورزی بوده است، تخصیص داده شده است.

طبق پیش‌ بینی‌ها در صورت ادامه ‌دار بودن این سیاست در سال 1401، کشور برای واردات این کالاها به ۲۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی نیاز داشت که باید تمام فروش نفت به واردات این کالاها اختصاص می‌یافت.

به نظر بسیاری از کارشناسان، تخصیص ارز ارزان قیمت به واردات نه تنها به تولید و اشتغال کشور کمکی نکرده است، بلکه با واردات محصول نهایی و کالای اساسی، در جهت وابستگی کشور به واردات نیز حرکت کرده که نتیجه آن از دست رفتن خودکفایی در بخش کشاورزی بوده است.

* ارز 4200 تومانی منجر به نابودی کشاورزی شده است

در همین زمینه جعفر قادری، عضو کمیسیون جهش تولید مجلس با بیان اینکه اصلاح تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به افزایش تولید داخلی می ‌شود، گفت: تولید کننده باید انگیزه داشته باشد کالا را در داخل تولید کند، این در صورتی رخ می دهد که دولت کالا را با ارز ارزان وارد نکند. در صورتی که تولید داخل رونق بگیرد دیگر دولت مجبور نیست کالاها را با قیمت ‌های بالای جهانی به کشور وارد کند.

وی ادامه داد: متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل ثابت نگه داشتن نرخ ارز و واردات کالاهای یارانه‌ای، تولید در حوزه‌های مختلف کاهش پیدا کرده و سهم واردات بیشتر شده و ارز ۴۲۰۰ تومانی به نابودی و از صرفه افتادن اقتصاد کشاورزی و تولید کالاهای اساسی منجر شده است.

* وظیفه دولت و بانک مرکزی برای آسیب ندیدن تولید داخلی

به گزارش فارس، با اتخاذ سیاست ارز ترجیحی، مضرات مختلفی در تصمیمات مصرف کنندگان، سرمایه ‌گذاری و تولید متوجه اقتصاد کشور شده است. برای مثال برخی از کالاها دیگر در داخل کشور تولید نمی ‌شود، آن هم به این دلیل است که واردات آنها بسیار مقرون به صرفه تر است. زمانی که برای کالایی بازار نیست، سرمایه ‌گذاری لازم نیز انجام نمی‌شود و مصرف‌ کننده نیز در تصمیماتش دچار اختلال می ‌شود.

در چنین حالتی واردات بر تولید داخل ترجیه داده می شود و تقاضای غیرواقعی در حوزه واردات صورت می‌گیرد تا بتواند ارز ترجیحی بیشتری دریافت کند. این مساله هم به دلیل ارز ارزان است.

به عبارت دیگر، اجرای سیاست ارز ترجیحی، باعث بر هم خوردن تنظیم زنجیره تولید شد. به عنوان مثال برخی از آیین ‌نامه‌‌ها در عمل، افزایش نیافتن قیمت را به تولیدکنندگان تحمیل و مکانیسم‌ های طبیعی فعال در تولید داخلی را با اختلال روبرو کرده است. با حذف این ارز، تولید در برخی محصولات صرفه اقتصادی پیدا خواهد کرد. البته ذکر این نکته نیز مهم است که دولت و بانک مرکزی به‌ عنوان تنظیم‌گر نظام بانکی، باید فرآیندهای تسهیلات سرمایه در گردش بنگاه‌‌های تولیدی را فراهم کنند تا بنگاه‌ها از اختلاف نرخ ارز در کوتاه ‌مدت آسیبی نبینند.

 

منبع: خبرگزاری فارس

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: کالاهای اساسی بخش کشاورزی تولید داخل ارز ارزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۶۳۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهقانی: ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی قطعاً اشتباه است

معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: ارز ترجیحی به محصول دانش‌بنیان دادن، تجهیز پزشکی دادن و به واردکننده دادن قطعاً و قطعاً اشتباه است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری سالیانه دکتر روح‌الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری در محل معاونت علمی برگزار شد.

دهقانی در این نشست به سوال خبرنگار تسنیم پاسخ داد. سوال اینگونه مطرح شد: یک گزارشی اخیراً در خبرگزاری تسنیم منتشر شد که در گزارش آمده است که یک شرکت در حوزه واردات تجهیزات پزشکی سالانه به صورت میانگین 4.2 همت ارز سوبسیددار دریافت کرده است و این درحالی است که کل بودجه معاونت علمی 3.7 همت است! از طرفی بودجه بنیاد ملی نخبگان در مصاحبه‌ای که با معاون توسعه بنیاد نخبگان داشتیم فقط 28 درصد محقق شد و اخباری وجود دارد مبنی براینکه بودجه ستاد نانو نیز به صورت کامل تحقق پیدا نکرده است.  نظر خود را درباره دریافت ارز سوبسیدار و جزئیات بودجه معاونت علمی بفرمایید؟

دهقانی فیروزآبادی در پاسخ به سوال تسنیم گفت: درباره تجهیزات پزشکی گزارشات مختلفی وجود دارد که 40 درصد از تجهیزات پزشکی کشور داخلی است و 60 درصد وارداتی است. اگر از نظر ارزش صحبت کنیم حرف درستی است و از نظر ریالی 40 درصد تجهیزات داخلی است و 60درصد تجهیزات خارجی است.

وی خاطرنشان کرد: اگر در رابطه با تعداد صحبت کنیم بالغ بر 80 درصد تجهیزات پزشکی ما ایرانی است. اما مشکل کجاست؟ مشکل اینجاست که شرکت دانش‌بنیان عموماً‌ با ارز بازار ارز آزاد و در بهترین حالت با ارز نیمایی و ارز 43 هزار تومان کالا تولید می‌کند. واردکننده با ارز 28500 و بلکه با ارز 4200 کالا وارد می‌کند! نتیجه کار این است که حجم ارزبری و پولی آن بالا است اما از نظر تعداد و حجم کالا به نسبت داخلی 30 درصد کم نیست.

معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: ما تأکید داریم که حمایت از واردکننده کالا با ارز سوبسیدی قطعاً‌ یک اشتباه راهبردی است و ارز بایستی برای همه کالاها آزاد شود که شامل واردکننده و تولیدکننده می‌شود. مصرف‌کننده نهایی باید سوبسید بگیرد.

وی گفت: یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی استاندارد اروپا در محصول پروتز گرفته است و همه پزشکان نیز کیفیت آن را تأیید کردند و در بازار 60 میلیون تومان آن را می فروشد و نمونه خارجی همان پروتز به قیمت 50 میلیون تومان به بازار می آید. مصرف‌کننده کدام را خریداری می‌کند؟ قطعاً نمونه اروپایی را خریداری می‌کند.

دهقانی تأکید کرد:‌ اگر به همان واردکننده، همان ارزی بدهند که تولیدکننده دانش‌بنیان با کیفیت استفاده کرده است پروتز آمریکایی در ایران 100 میلیون خواهد شد. حالا فرض کنید که پروتز آمریکایی در بازار  100 میلیون تومان، پروتز ایرانی 60 میلیون تومان و 50 میلیون آن را به کسی که از آن استفاده کند سوبسید می‌دهم.

معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: ارز ترجیحی به محصول دانش‌بنیان دادن، تجهیز پزشکی دادن و به واردکننده دادن قطعاً و قطعاً اشتباه است.

رانت ارزی سوپرنجومی و ضدتولید تجهیزات پزشکی را دریابیم!

وی گفت: سال گذشته معاونت علمی از محل بودجه‌های عمومی نزدیک به 90 درصد تخصیص داشت اما در بودجه بند ز تبصره 6 که ویژه عوارض ناشی از قانون جهش تولید دانش‌بنیان بود تخصیص بسیار پایین و در حد 40 درصد بود.

دهقانی با بیان اینکه قانونگذار امسال نکات خوبی را دیده است گفت: در 7 همتی که برای پروژه‌های پیشران درنظر گرفته شده است حکم شورای سران این بوده است که این مبلغ بایستی 100 درصد تخصیص پیدا کند. دوم اینکه بند ژ که بندز تبصره 6 سال گذشته است حکم قانون این است که ماه به ماه تسویه شود.

معاون علمی رئیس جمهور تصریح کرد: پیش‌بینی این است که باتوجه به ارتقای خوب بودجه‌های معاونت علمی در سال جدید، منابع پروژه‌های پیشران، منابع اعتبار مالیاتی، امسال بتوانیم سرمایه‌گذاری‌های بهتری در حوزه دانش‌بنیان داشته باشیم.

وی با اشاره به گزارش تسنیم درباره واردات تجهیزات پزشکی و ارز سوبسیدی تصریح کرد: من بسیار زیاد از این پروژه استفاده کردم و رسانه قطعاً یکی از ابزارهای پیشرو و پیکان مطالبه‌گری پیشرفت کشور است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خانه‌های مولد در سواحل کشور طراحی شده است
  • واردات چای از کشور سریلانکا
  • طرح‌های اقتصادی در سواحل توسعه می‌یابد/ ایجاد شهرهای مولد کشاورزی
  • شهرهای مولد در سواحل نقش مهمی در تقویت معیشت خانوارها دارد
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • کالاهای اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت 2 تا 3 برابری به دست مردم می رسد/ شرایط کنونی یعنی دولت منطقا باید در سیاست ارزی خود تجدیدنظر کند
  • ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی قطعاً اشتباه است
  • دهقانی: ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی قطعاً اشتباه است
  • قیمت دو برابری کالا‌های اساسی با جود تخصیص ارز ترجیحی
  • ایجاد اشتغال برای روستائیان با احداث گلخانه‌های خانگی در سیستان وبلوچستان