Web Analytics Made Easy - Statcounter

روند فعالیت های دانش بنیانی از سال ۸۹ و با تصویب قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات در کشور آغاز شد. امروز تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان که روند ارزشیابی آنها از سال ۹۲ با روند دانش‌بنیان شدن ۵۵ شرکت آغاز شد، بعد از ۹ سال به ۶ هزار و ۸۸۲ شرکت دانش‌بنیان و نوپای نوع یک و ۲ رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مجموعه ها در حوزه های فناورانه مختلف همچون کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی، دارو و فرآورده‌های پیشرفته حوزه تشخیص و درمان، مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری‌های شیمیایی، ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته، وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی، سخت‌افزارهای برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم‌افزارهای رایانه‌ای، خدمات تجاری‌سازی و صنایع فرهنگی، خلاق و علوم انسانی و اجتماعی فعالیت می کنند.

سهم هر کدام از این عرصه‌ها از زیست‌بوم فناوری و نوآوری متفاوت است؛ به طور مثال حوزه کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی با ۲۸۹ مجموعه، دارو و فرآورده‌های پیشرفته حوزه تشخیص و درمان با ۴۲۱ مجموعه، مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری‌های شیمیایی با ۹۸۳ مجموعه، ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته با ۱۴۸۸ مجموعه، وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی با ۲۶۵ مجموعه، سخت‌افزارهای برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک با ۱۵۲۵ مجموعه، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم‌افزارهای رایانه‌ای با ۱۵۵۰ مجموعه، خدمات تجاری‌سازی با ۳۴۵ مجموعه و صنایع فرهنگی، خلاق و علوم انسانی و اجتماعی با ۱۶ مجموعه نقشی موثر در این حوزه دارند.

اما نرخ رشد کم این شرکت‌ها طی سال‌های اخیر (سال ۹۷ تعداد ۴ هزار و ۵۰ شرکت و سال ۹۹ تعداد ۵ هزار و ۷۰۵ شرکت بر اساس آمار معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری) نسبت به سال‌های پیش از آن و کم بودن سهم صنایع فرهنگی، خلاق و علوم انسانی و اجتماعی (۱۶ شرکت) تا حدی نقطه ضعف توسعه اقتصاد دانش بنیان است.

این آمار وقتی مهم‌تر می‌شود که به آمار دانشجویان رشته‌های علوم انسانی توجه کنیم. بر اساس آخرین گزارش آموزش عالی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ تعداد کل دانشجویان کشور در سال ۱۴۰۰، سه میلیون و ۲۰۶ هزار و ۳۸۰ نفر بوده است که از این تعداد ۷۰۱ هزار و ۶۲۰ نفر (۲۱/۹ درصد) در نظام حضوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تحصیل می کنند. همچنین تعداد یک میلیون و ۸۴۷ هزار و ۱۶۶ نفر (۵۷ درصد) در بخش دولتی و یک میلیون و ۳۵۹ هزار و ۲۱۴ نفر (۴۲ درصد) در بخش غیردولتی درس می‌خوانند.

دکتر ابوالفضل باقری عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در گفت وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، در مورد دلیل ثابت ماندن تعداد شرکت های دانش بنیان بعد از رشد فراوان سال های ۹۵ و ۹۷ اظهار داشت: نرخ رشد این شرکت ها نسبت به قبل کمتر بوده ولی باید توجه کنیم تعداد شرکت ها به تنهایی شاخص کامل و دقیقی نیست و اقتصاد و اشتغال مهم است.

حتی اگر تعداد شرکت ها کمتر باشد، ولی حجم اقتصاد دانش بنیان بزرگ تر باشد و اشتغال بیشتری ایجاد کنیم، به این معناست که شرکت ها بالغ تر هستند. راهکار این مساله بزرگ کردن شرکت های موجود است که جزء اهداف سیاستی و برنامه ای کشور نیز هست.

شرکت‌های موجود را باید بزرگ کنیم

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور یکی از دلایل کم بودن نرخ رشد شرکت‌های دانش‌بنیان را شاخص‌های سخت‌گیرانه دانش‌بنیانی شدن دانست و افزود: این موضوع خوب است؛ زیرا دانش‌بنیان بودن برند قابل اعتمادی است و استانداردهای ارزشیابی آن در معاونت علمی پایین نیامده و سخت‌گیری هایی برای دانش‌بنیان شدن شرکت‌ها صورت می‌گیرد.

باقری ادامه داد: البته اقتصاد دانش بنیان به طور کلی حدود یک درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده است و نمی توان انتظار داشت بدون بزرگ شدن این اقتصاد تعداد شرکت ها بیشتر شود.

مدیر شبکه سیاست پژوهی علم، فناوری و نوآوری با اشاره به تحریم ها علیه کشور اظهار داشت: کشور در سال های اخیر تحت تحریم بوده که بر رشد اقتصادی کشور هم اثر گذاشته و این امر به حوزه اقتصاد دانش بنیان نیز تسری یافته است.

بازار اقتصاد دانش بنیان یا صادرات است، یا دولت و دستگاه های اجرایی یا شرکت های خصوصی یا مردم، اما کاهش نرخ رشد اقتصادی باعث می شود این بازار در همه بخش ها آسیب ببیند.

وی ادامه داد: علت دیگر که در قانون جهش تولید دانش بنیان و حتی شعار سال مقام معظم رهبری نیز به آن پرداخته شده، کوچک بودن زمین بازی دانش بنیان است. این شرکت ها با زمین بازی فعلی نمی توانند افزایش یابند. اما اگر فضا را برای آنها بزرگتر کنیم اثرگذاری و سهم آنها در اشتغال و تولید ناخالص داخلی بیشتر می شود و این وضع به طور خودکار به توسعه اقتصاد دانش بنیان کمک می کند. حمایت های قانون جهش تولید دانش بنیان نیز در گسترش فضای کاری این شرکت ها موثر است.

اقتصاد دانش‌بنیان فقط شامل شرکت‌های دانش‌بنیان نیست

باقری توضیح داد: بر اساس قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان مصوب سال ۱۳۸۹ ابزارهای حمایتی از شرکت های دانش بنیان مانند معافیت مالیاتی وجود داشت؛ ولی قانون جهش تولید دانش بنیان فقط روی فعالیت های شرکت های دانش بنیان متمرکز نیست و هر شرکتی که بخشی از فعالیت هایش دانش بنیان باشد مثلا یک شرکت پتروشیمی، فولاد و غیره که فعالیت دانش بنیان کند به همان میزان از معافیت مالیاتی برخوردار می شود که جزئیات این موارد در ایین نامه قانون مشخص خواهد شد.

وی نتیجه گرفت: به این صورت اقتصاد دانش بنیان ما دیگر فقط شامل شرکت های دانش بنیان نیست بلکه هر شرکتی است که فعالیت دانش بنیان انجام دهد. اگر این شرکت ها که عمدتا هم بر منابع طبیعی کشور و معادن کار می کنند بخشی از سرمایه و فعالیت خود را به فعالیت دانش بنیان معطوف کنند شاهد تحول در اقتصاد دانش بنیان خواهیم بود. آیین نامه های قانون جهش تولید دانش بنیان در حال تدوین و بندهای بدون نیاز به آیین نامه نیز در حال اجرا است.

برچسب‌ها وزارت علوم تحقیقات و فناوری اختصاصی ایرنا مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانشگاه دانش‎ بنیان ‎ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت علوم تحقیقات و فناوری اختصاصی ایرنا مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور وزارت علوم تحقیقات و فناوری اختصاصی ایرنا مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانشگاه دانش بنیان ها قانون جهش تولید دانش بنیان شرکت های دانش بنیان اقتصاد دانش بنیان تعداد شرکت ها علوم انسانی شرکت ها نرخ رشد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۸۶۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خراسان رضوی می‌تواند پایلوت تولید نان کامل شود

ایسنا/خراسان رضوی معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: آنچه برای ما مهم بود و امروز پایلوت آن را به شکل وسیع مشاهده کردیم، تولید نان کامل است که استان خراسان رضوی ظرفیت دارد پایلوت این موضوع را در مدت زمان کوتاهی فراگیر کند و ما تا پایان سال آینده شاهد این موضوع باشیم.

سید مجتبی خیام نکویی امروز ۶ اردیبهشت‌ماه، در جریان تور رسانه‌ای با موضوع کشاورزی دانش‌بنیان از دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی، منابع طبیعی و صنایع غذایی خراسان رضوی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: خوشبختانه ما شاهد تحول چشمگیری در شتاب‌بخشی به تشکیل شرکت‌های دانش‌بنیان، هسته‌ها و واحدهای فناور در دهکده فناوری و نوآوری در مرکز تحقیقات استان خراسان رضوی هستیم.

وی بیان کرد: برای اینکه بخش کشاورزی به مفهوم واقعی کلمه تحول پیدا کند و به امنیت غذایی پایدار دست پیدا کنیم، مهمترین مولفه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان است. ما ایجاد حدود ۱۰۰ شرکت دانش‌بنیان را در هر یک از دهکده‌های فناوری و نوآوری پیش‌بینی کردیم که شاید فعال‌ترین دهکده ما از نظر تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌ها در خراسان رضوی باشد.

خیام نکویی با اشاره به رونمایی تعدادی از دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان تصریح کرد: این دستاوردها می‌تواند تحول چشمگیری در کل کشور اعم از ساخت تجهیزات، دستگاه‌های ماشین‌آلات کشاورزی، تولید کود و سم و سایر فراورده‌ها ایجاد کند. آنچه برای ما مهم بود و امروز پایلوت آن را به شکل وسیع مشاهده کردیم، تولید نان کامل است که استان خراسان رضوی ظرفیت دارد پایلوت این موضوع را در مدت زمان کوتاهی فراگیر کند و ما تا پایان سال آینده شاهد این موضوع باشیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: با این کار قسمت اعظم نانوایی‌های خراسان رضوی نان کامل تولید می‌کنند. اگر در تولید نان کامل با همکاری بخش خصوصی، شرکت‌های دانش‌بنیان، اتحادیه نانوایان و همه تشکل‌ها موفق شدیم این موضوع را به فرهنگ غالب تبدیل کنیم، مهمترین گام اساسی را در ارتقاء سلامت مردم برداشتیم.

وی ادامه داد: اگر نان کامل در سبد غذایی مردم ما قرار بگیرد، می‌تواند ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماری‌ها را از بین ببرد، بنابراین اهتمام سازمان تات(سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) این است که همه نوع حمایتی را انجام دهد تا این اتفاق در کل کشور انجام شود. خوشبختانه استان خراسان رضوی در این موضوع از همه استان‌ها جلوتر است.

خیام نکویی اضافه کرد: ما نیازمند یک بسته سیاستی هستیم تا تولیدکنندگان نان این ظرفیت را داشته باشند که وقتی نان‌ را در اختیار مردم قرار می‌دهند از نظر اقتصادی برای آن‌ها به صرفه باشد. از همه افرادی که می‌توانند در تولید نان کامل به ما کمک کنند، درخواست کمک می‌کنیم و آن‌ها را در پارک علم و فناوری و دهکده‌های فناوری مورد حمایت ویژه قرار می‌دهیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ما حدود ۶۲۱ شرکت دانش‌بنیان را در مجموعه بخش کشاورزی داریم، عنوان کرد: این تعداد نسبت به ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان کل ۷ درصد بوده، در حالی که انتظار ما ۲۰ درصد است. برای ایجاد انگیزه نیازمند حمایت‌های ویژه نسبت به بقیه حوزه‌ها هستیم. ما برای تجاری‌سازی یافته‌های تحقیقاتی و انتقال رایگان ۴۰۰ فناوری که در مجموعه سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج قرار دارند، به شکل رایگان زمین در اختیارشان قرار می‌دهیم.

وی خاطرنشان کرد: با صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ‌توافق کردیم که بتوانیم امسال به شکل ویژه‌تر در حوزه امنیت غذایی از شرکت‌های دانش بنیان حمایت کنیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مقررات‌زدایی در نزدیکی کارآفرین‌ها / قانون هست اجرا خیر
  • مقررات‌زدایی در نزدیکی کارآفرین‌ها / قانون هست اجرای خیر
  • توجه جدی به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد
  • نیاز کشور به گندم برای تولید نان ۱۲ میلیون تن است
  • خراسان رضوی می‌تواند پایلوت تولید نان کامل شود
  • توجه جدی معاونت اقتصادی استاندار یزد بر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد
  • گامی نو در صنعت راهسازی/توسعه فناوری‌های قیر و آسفالت با مشارکت دانش‌بنیان‌ها
  • اقتصاد باید بر پایه مشارکت مردم باشد
  • نقش آفرینی مراکز نوآوری در حفظ و ترویج قانون جهش تولید دانش‌بنیان
  • نقش‌آفرینی مراکز نوآوری در حفظ قانون جهش دانش‌بنیان